İstanbul' un İlk Camisi

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan roze
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
R

roze

İstanbul'da yüzlerce camii var... Peki hiç düşündünüz mü İstanbul'un ilk camii hangisi?
İstanbul'da ilk ezan sesinin yükseldiği yer.. İşte 717 yılında yapılmış olan İstanbul'un ilk camii..

resim1pp7.jpg


İstanbulluların bile pek bilmediği içinde Sakalı Şerif'in de bulunduğu Karaköy'deki Arap Camii... Bu camii İstanbul'da ezan ezan sesinin ilk kez semalara yükseldiği Arap Camii... Yapım yılı inanması güç ama 717...
Arap Camii'nin yerini birçok İstanbullu bile bilmez. Karaköy Perşembe Pazarı'nda hırdavatçıların arasında sıkışıp kaybolmuş gibi.

resim1nr6.jpg


Arap Camii; Fatih'in İstanbul'u fethinden 7 asır önce Cenevizliler tarafından yıkıldı ve kilise yapıldı. Ancak Fatih Sultan Mehmet, İslam dininin İstanbul'daki bu ilk mührünü fethin ardından tekrar camiye çevirdi. Kilisenin çan kulesi de minare oldu. Caminin içinde kullanılan ahşap, güve yemesine karşı dayanıklı...

Caminin çilehanesinde ise tam 40 mendille sarılı iki ayrı kutuda Sakalı Şerif korunuyor. Cemaatini, Perşembe pazarı esnafının oluşturduğu İstanbul'un ilk İslam mabedi yeni ziyaretçilerini bekliyor.


 
Bu yazıyı okuyunca aklıma Zülfü Livaneli'nin köşesinde okuduğum bir yazısı geldi hemen hatırıma ve sizinlede paylaşmak istedim.
Ve teşekkürler paylaşım için Roze. :)



Atatürk camileri




Dünkü yazımla ilgili çok sayıda mesaj geldi. Meğer Türkiye’de birden fazla Atatürk Camii varmış. Doğrusu bunu bilmiyordum. Gelen iletiler sayesinde öğrendim. Bu iletilerden birkaçını sizlerle paylaşmak istedim.



***


“Ülkemizde birden fazla Atatürk Camii var.
Biri Kartal-Soğanlık’ta yapıldı. Çift minareli bir cami.
Biri Mardin Kızıltepe’de.
Biri Bitlis’te.
Biri de Mihallıççık Atatürk Camii.
Kerem Yılmaz”


***


“Böyle bir cami Karşıyaka’da var. Bütün Karşıyakalılar da (camiye gitsin ya da gitmesin, o an yeter ki önünden misafiriyle geçsin) bununla övünür.
Sermet Yakut”


***


“Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün Basın Danışmanıyım. Köşenizde haklı olarak bahsettiğiniz konuyu sevinerek cevaplamak isterim ki Büyükçekmece’de Atatürk Camii var. Hem Türkiye’nin büyük önderi Atatürk’ün adını taşıyan bir camimiz var. Hem de rahmetli babasının adını taşıyan bir başka caminin temelini attık.Tamamlanma aşamasına getirmiş bulunmaktayız.
Vedat Denizer”


***


“Bitlis’teki cami kültür müdürlüğüne bağlı atıl bir depoymuş. Atatürk 8 Ağustos 1916’da Bitlis’e gelmiş. Abdest alıp burada namaz kılmış. Burası sonra kütüphane olmuş. Atatürk’ün ölümünden sonra halk buraya cami yapmak istemiş. Kenan Evren Bitlis’e gittiğinde halk, Atatürk’ün orada namaz kıldığını ve burayı cami yaparak Atatürk’ün ismini vermek istediklerini söylemiş. Sonra cami yapılmış ve Atatürk’ün ismi verilmiş. O gün bugündür bu caminin adı Atatürk Camii’dir.
Rahmi Acar”


***


“Atatürk adına yaptırılan bir cami olmadığı konusundaki yazınızı okudum. Bu vesileyle size bir bilgi aktarmak isterim. İstanbul’un Kartal İlçesi Soğanlık semtinde uzun yıllar önce başlanmış bir cami vardı ve adı da “Atatürk Camii” idi. Ancak daha sonra Atatürk Camii’nin imamının (cami adıyla ilgili olup olmadığını bilmiyorum) öldürüldüğünü duydum. Dilerim bu bilgi bir başlangıç olarak işinize yarar ve araştır sonucu bir yazınıza konu edersiniz.
Mehmet Akdemir”


 
İstanbuldaki ilk cami, Arap camii... bunu unutmam :)

teşekkürler roze.
 
İstanbul'da okadar çok tarihi camiler varki..
İlk cami hangisidir diye düşünmemiştim.
İstanbul'da ilk ezan sesinin yükseldiği yer..
717 yılında yapılmış olan İstanbul'un ilk  Karaköy'deki Arap Camii'ni de öğrenmiş olduk çok teşekkürler.
 
o camiyi gezmek nasip ola inş.... :) :)
paylaşım için teşekkürler :))
 
Zaman zaman önünden geçerim,bu kadar tarihi olduğunu bilmiyordum
Teşekkürler bilgi için
 
İslam dinin istanbuldaki ilk mührü Arap camii demek.Bu zamana kadar bilmemek çok üzücü.
Paylaşım için teşekkürler. :)
 
roze' Alıntı:
Arap Camii'nin yerini birçok İstanbullu bile bilmez. Karaköy Perşembe Pazarı'nda hırdavatçıların arasında sıkışıp kaybolmuş gibi


Hangi tarihi güzelliğimizin değerini bildik ki camilerimizin değerini bilelim..
dünyanın öbür uçlarından akın akın geliyorlar ülkemize.. fakat bizler bu değerlerimizi sermaye haline getirmeyi o kadar abarttık ki..
 
neslican' Alıntı:
Hangi tarihi güzelliğimizin değerini bildik ki camilerimizin değerini bilelim..
dünyanın öbür uçlarından akın akın geliyorlar ülkemize.. fakat bizler bu değerlerimizi sermaye haline getirmeyi o kadar abarttık ki..

İstanbul'da hızla artan yanlış yapılanma ayrı sorun trafik deseniz hayatı işkenceye çeviriyorken..
Gezip-tozmak pek bi'zor oluyor..
Bu işleri sermaye patronlarına bıraktık(:
 
Geri
Üst