İş görüşmesinde en çok yapılan 4 hata

  • Konbuyu başlatan Zynep
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde İş Dünyası Yazıları kategorisinde Zynep tarafından oluşturulan İş görüşmesinde en çok yapılan 4 hata başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 7,346 kez görüntülenmiş, 16 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı İş Dünyası Yazıları
Konu Başlığı İş görüşmesinde en çok yapılan 4 hata
Konbuyu başlatan Zynep
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan zahide2010
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Çok iyi hazırlanmış bir özgeçmişe sahip olsanız da eğer görüşme sırasında iyi bir performans gösteremezseniz bu özgeçmişin hiçbir değeri yoktur. Maalesef bu sıkça karşılaşılan bir durum. İş arayanlar bazen mükemmel bir özgeçmiş gönderirler ancak görüşmede çuvallarlar... Kariyer koçu Carole Martin'in paylaştığı bu ipuçları size iş görüşmelerinizde yardımcı olacak.

Hata 1: Kötü Sözsüz İletişim

Verimli bir görüşme için her şeyden önce kendine güven gereklidir. Dik oturmak, göz temasında bulunmak, kararlı bir el sıkışma bir iş görüşmesinde hayati önem taşır. Şöyle düşünün; insanlar sadece binlerce yıldır kelimeleri kullanıyorlar. Ondan önce vücut hareketleriyle, işaretlerle ve anlamsız seslerle anlaşıyorlardı.

İnsanoğlu olarak sözsüz iletişim yollarına yani işaretlere, vücut diline, sözlü iletişim kurmaya başlamadan çok önceden beri dikkat ediyoruz. Bu genlerimizde var. Dolayısıyla sizin iş görüşmenizi yapan kişi için de bu farklı değil. Bu nedenle karşınızdakine bıraktığınız ilk izlenimde vücut diliniz büyük önem taşıyor. İlk dakikalardaki davranışlarınız ya mükemmel bir başlangıca ya da hızlı bir sona neden olabilir.

Hata 2: İyi Bir Dinleyici Olmamak

Siz konuşmaya başladıktan itibaren görüşmeyi yapan kişi de size direkt ya da dolaylı yolla bilgi vermeye başlar. Eğer iyi dinlemiyorsanız, büyük bir fırsatı kaçırıyorsunuz demektir.

Kafanızda notlar alın, görüşmecinin size söylediklerini, fikirlerini bir köşeye yazın. Daha sonra bunlardan bahsetmek, karşınızdakini ne kadar iyi dinlediğinizi ve detaylara verdiğiniz önemi gösterecektir. En basitinden daha önce konuşulmuş bir konu hakkında tekrar soru sormanıza gerek kalmayacaktır.

İyi bir iletişim, karşınızdakini dinleme ve onu dinlediğinizi hissettirmeyi de kapsar. Karşınızdakini gözleyin, tarzını ve fikirlerini çözmeye çalışın.

Hata 3: Çok Konuşmak

Görüşme yaptığınız kişiye bilmesi gerekenden fazlasını söylemek, tamir edilemez bir hata olabilir. Görüşmeye önceden hazırlanıp gitmeyen adaylar, konunun etrafında dolaşıp esas meseleden uzaklaşabilirler. Unutmayın iş görüşmesi karşılıklı yapılan bir görüşmedir. Karşınızdaki de size sadece gerektiği kadar bilgi verir.
İş görüşmesi için hazırlanmaya iş ilanını tam olarak okuyup anlayarak hazırlanmaya başlayın. Kendi yeteneklerinizle, iş için gerekenleri karşılaştırın ve sadece onlarla ilgili bilgiler verin.

Hata 4: Umutsuz görünmek

Mevcut durum göz önüne alındığında bu kaçınılması zor bir davranış olabilir. Bir işe ihtiyacınız var nihayetinde ama yine de bu tür duygularınızı dizginlemek zorundasınız. Gerektiğinden fazla istekli bir şekilde görünmek her şeyden önce kendinize yeterli güveninizin olmadığı izlenimi bırakacaktır. Öncelikle sakin kalmayı ve kendinize güvenmeyi öğrenin. İşi yapabileceğinize eminseniz, bırakın karşınızdaki de buna emin olsun.


Kariyer.net
 
C

ContaQ

Kullanıcı
18 Eki 2008
En iyi cevaplar
0
0
Bursa
www.turkcemiz.net
Teşekkürler... Malum kriz dönemindeyiz işten çıkarılırsak, yeni görüşmeler yaparken dikkate alınması gerekecek konular :)
 
S

sensinemis

Kullanıcı
6 Ara 2008
En iyi cevaplar
0
0
www.karakartal.com
Siz 'çıkarılırsak'  diye hazırlık yapıyorsunuz! biz iş arıyoruz emın olunkı çok zor.Evde bütün gün oturur olmak ınanın çok zor kıtap okusanız kendınızı geliştirmek için çabalasınız bıle ınsan zorlanıyor. Türkiye bu konuda insanları çok yoruyor ne yazıkkı  :(

Ama zynep hanım çok güzel bir konuya değinmiş... 1 hafta sonra iş görüşmem var yönetici asistanlığı için başvuru yapmıstım. Heycanlanıyorum fırma hakkında bılgı toplamaya çalşıyorum, okuduğum mülakat yazılarını tekrar tekrar okuyorum hatta kendıme bır rol verıyorum ve onu oynuyorum. Hazır olduğumu görüyorum gerekli olan bırazcık şans sanırım .. Umarım oda benımle bırlıkte olur... TEŞEKKÜRLER PAYLASIM İÇİN ...
 
D

DonJuan

Bilgiler için çok teşekkürler Zeynp hanım .
lakin şöyle bişey de var kariyer ve iş yaşamı için : [u]" Aynı fikirde olmayacağınız insanlardan da bir çok şey öğrenebileceğinize inanmalısınız. Dünyada hiç birşey size, bir başkasının bakış açısından bakmanızdan daha çok şey öğretemez. "[/u]

bu sanırsam gelecek için ve bilgi birikimimiz için bizim cebimize koyacağımız artı puanlardır .
beni neden o konuda bir şans olarak nitelendirmiyorsunuz ?
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
sensinemis' Alıntı:
Ama zynep hanım çok güzel bir konuya değinmiş... 1 hafta sonra iş görüşmem var yönetici asistanlığı için başvuru yapmıstım. Heycanlanıyorum fırma hakkında bılgı toplamaya çalşıyorum, okuduğum mülakat yazılarını tekrar tekrar okuyorum hatta kendıme bır rol verıyorum ve onu oynuyorum. Hazır olduğumu görüyorum gerekli olan bırazcık şans sanırım .. Umarım oda benımle bırlıkte olur..
Başarılar dilerim, umarım sonucu bizimle paylaşırsınız.
 
T

turtur

Kullanıcı
8 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
bizim gibi genç we gelecek vaat eden girişimcileri anlayan patron nerde :( :( :(
 
N

nazarelif

Kullanıcı
22 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Kastamonu
zeynep abla çok saol ben bu tür yazılara dikkat ederek gittim bir kaç işyerine ama sanırım cv deki eksiklik yüzünden olmadı yoksa ben elimden geleni yaptım birde cvmi doldursam alıcaklar ama :'(
 
A

agokalper

Kullanıcı
9 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
bunlar gerçektende günümüz açısından çok önemli bilgiler.. teşekkürler zeynep...
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
"Hata 4: Umutsuz görünmek"

"Her zaman kendin ol. Ya olduğun gibi görün yada göründüğün gibi ol" a ne oldu.
Umutsuz nasıl görünülür oda ayrı konu vesselam.
Neyse.
Kendinizden sıyrılırsanız iş görüşmelerinden başarıyla çıkma şansınız daha fazla gibi bir durum oluştu benim kafamda.
Umutsuz görünüyorum..
 
Ç

çakır

Kullanıcı
22 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
samsun
zeynep hanıma bu paylaşımından oturu tesekkur ederim. yalnız sırası gelmişken bende sunu tekrar etmek istiyorum nedense biz genel olarak ıyı bırer dınleyıcı olamıyoruz ve bu yuzden bı cok seyı kaybettiğimizi dusunuyorum.
 
S

spiritualsigns

Siz dilediğiniz kadar mükemmel olun... İş karar mekanizmasında bitiyor..
 
Ç

çakır

Kullanıcı
22 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
samsun
karar mekanizması derken acılımını yapabilirmisiniz..
 
S

spiritualsigns

Siz istediğiniz kadar mükemmel bir cv ve profile sahip olun, bir yönetici kafasında yarattığı modelin ötesine geçmez veya aşağısına da inmez.. Ben artık iş görüşmelerinde çok fazla detayların göz önüne alındığını düşünmüyorum.. Gözlemim bu yönde.
 
Ç

çakır

Kullanıcı
22 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
samsun
tabıkı her iş veren alacagı işçiynin bir anatomisini zaten kafasında yapmıştır ancak her zaman ilk izlenim ilk konusmak v.b. etkenlerde işin akış yönünü etkiler bence..
 
H

hanedeyim

paylaşımın için teşekkürler bende askerden geldikten sonra iki ay kadar baya iş başvurusuna gittiğim için yazındaki gibi davranışların ne kadar önemli olduğuna şahsen şahidim
teşekkürler
 
Z

zahide2010

Kullanıcı
28 Ağu 2010
En iyi cevaplar
0
0
Yazi icin tesekkürler!
Benim gecen hafta bir görüsmem vardi!
Basarili bir görüsme icin, iyi bir önhazirlik sart!
Ben bir hafta boyunca hazirlandim...internetten is görüsmesinde sorulabilecek 100 soru indirip, bu sorulara cevap hazirladim!
Sonunda bana sadece 5-6 soru soruldu, o baska birsey!  ::)
Bence iyi bir etki birakabilmek icin, sorulan sorulara akici bir sekilde cevap vermek gerekiyor!
"Görüsmelere genellekle sadece en iyi 10% cagiriliyor! Eger siz davetliyseniz, en iyilerin icinde oldugunuzu unutmayiniz!"
Böyle düsünerek korkularimi yenmeye calisiyorum!
 
Üst