iOS 7 ile Test Sürüşü – (Numara Engelleme)

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde iPhone, iPad ve Apple Dünyası kategorisinde Codex tarafından oluşturulan iOS 7 ile Test Sürüşü – (Numara Engelleme) başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 5,366 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı iPhone, iPad ve Apple Dünyası
Konu Başlığı iOS 7 ile Test Sürüşü – (Numara Engelleme)
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Codex
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
İlk iOS 7 beta test sürümü çıktığında kısaca bahsetmemize rağmen, zaman içerisinde çok soru geldiği için Numara Engelleme özelliği ile ilgili biraz daha detaylı bilgi paylaşayım istedim. Bildiğiniz gibi iOS 7 öncesi sürümlerde iPhone için gerçek anlamda bir numara engelleme özelliği bulunmuyordu. Apple izin vermediği için App Store’da bu konuyla ilgili adam gibi bir uygulama da yer almıyordu. Hatta sırf bu konuyla ilgili “App Store’daki BlackList – Numara Engelleme Uygulamaları” başlıklı ayrıca bir yazı paylaşmıştık.

Önemli Not: iOS 7 henüz tüm kullanıcıları sunulmadı. Aşağıdaki incelemeler Apple’ın sadece yazılım geliştiricilere sunduğu iOS 7 beta test sürümleri kullanılarak hazırlanmıştır. Tüm kullanıcıların cihazlarına yükleyebileceği iOS 7 final sürümünün sonbaharda (Eylül veya Ekim) yayınlanması bekleniyor.

Fakat Apple iOS 7 ile nihayet bu numara engelleme olayına el attı. Yani gerçek anlamda artık istediğimiz bir  numarayı engelleyebiliyoruz, hem de basit bir şekilde. iOS 7′deki numara engelleme özelliği de sadece aşağıdaki durumlarda geçerli oluyor:

Telefon Çağrıları
Mesajlar (SMS ve iMessage)
Facetime Çağrıları

Kişileri (Adres Defteri) Üzerinden Numara veya Kişi Engelleme

iOS 7′de bir kişiyi veya numarayı engellemenin bir yolu adres defterinde kayıtlı olan kişiyi seçip, detay ekranının en altındaki “Bu Arayanı Engelle” seçeneğine tıklamak.


Bu durumda bu kişiden telefon çağrısı, mesaj (SMS veya iMessage) ya da FaceTime çağrısı alamıyoruz. Her ne kadar kavram bu işlem numara engelleme olarak geçse de, iMessage ve FaceTime’da email adresi de kullanıldığından, engellediğimiz kişide email adresi kayıtlı ise, o zaman bu kişiden kayıtlı email adresi üzerinden gelen iMessage ve FaceTime çağrıları da engellenmiş oluyor.

Tabii bir email adresinin engellenmiş olması, bu email adresinden Mail uygulaması üzerinden email mesajlarının engellenmesi anlamına gelmiyor. Özetle bir numaranın veya email adresinin engellenmesi,  sadece bu numara veya email adresinden gelen telefon çağrıları, mesajlar (SMS veya iMessage) ve FaceTime çağrılarını engelliyor.


Benze şekilde bu engellemeler App Store’daki uygulamaları da içermiyor. Örneğin bir telefon numarasını engellediğimizde, Whatsapp’daki ya da Viber’daki  aynı numarayı kullanan kişileri engellemiş olmuyoruz.

Son Aramalardaki Bir Numarayı Engelleme

Bir numarayı engellemek için illa de rehberimizde bir kişi olarak kayıtlı olmasına gerek olmuyor. Telefon uygulamasındaki Son Aramalar’dan yani son çağrılardan seçtiğimiz bir numarayı da engelleyebiliyoruz. Bunun için de önce aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi Son Aramalar ekranındaki her hangi bir numaranın yanındaki “i” (Bilgi) işaretine tıklıyoruz.


Sonra da aynı kayıtlı kişilerde olduğu gibi detay ekranının en altındaki “Bu Arayanı Engelle” seçeneğini kullanarak rehberimizde kayıtlı olmayan ama artık çağrı almak istemediğimiz bir numarayı engelleyebiliyoruz.



Kayıtlı Olmayan Mesaj Numaralarını Engelleme

Eğer rehberimizde kayıtlı olmayan ama spam mesaj attığı için engellemek istediğimiz bir numara olduğunda da bu sefer Mesaj uygulamasında iken ilgili numaranın attığı bir mesaja girip, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi önce sağ üst köşedeki “Kişi” seçeneğine tıklıyoruz.


Sonra da aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi çıkan “i” (Bilgi) işaretine tıklıyoruz. Ardından da Son Aramalar ekranında olduğu gibi zaten “Bu Arayanı Engelle” seçeneği çıkıyor.


Engellemeleri Kaldırma

Yukarıda paylaştığımız gibi farklı şekillerde bir çok kişiyi engelledikten sonra ya fikrimizi değiştirip engellemeleri kaldırmak istersek peki ne yapacağız? Bu durumda rehberimizde kayıtlı kişilerin engellemelerini kaldırmak oldukça kolay çünkü engelleme yaptığımız şekilde kaldırılabiliyor aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi. Yani engellediğimiz Kişinin detay (düzenleme) ekranına girip yine en altta çıkan “Bu Arayanı Engelleme” seçeneğine tıklamamız yeterli oluyor.


Peki ya Son Aramalar’dan veya Mesajlardan eklediğimiz ama daha sonra bu kayıtları sildiğimiz engelli numaraların nasıl engellerini kaldıracağız? Apple bunun için de “Ayarlar -> Telefon” menüsü altında aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Engellenenler” isminde bir seçenek sunuyor.


Bu sayede kayıtlı kişiler değil cihazımızda engellediğimiz tüm numaraları ve email adreslerini (iMessage ve FaceTime için) tek bir ekranda görebiliyor ve de bu ekrandan da engellerini kaldırabiliyoruz.


Engellediğimiz biri bizi arayınca ya da mesaj atınca ne oluyor?

Yazının başında engellemenin sadece 3 tip çağrıda (Telefon, Mesaj ve FaceTime) gerçekleştiğinden bahsetmiştik. Her bir çağrı için de bize ulaşmaya çalışan farklı bir durumla karşılaşıyor. Bunlar da kısaca şu şekilde:

Engellediğimiz bir kişi bizi klasik bir telefon çağrısı ile aradığımızda meşgul tonu alıyor. Bizim cihazımızda ise o an herhangi birşey olmuyor ve de sonrası için herhangi bir kayıt veya mesaj oluşmuyor. Yani engellediğimiz kişinin bizi aradığını hiç bilemiyoruz.

Engellediğimiz bir kişi bize SMS veya iMessage mesajı attığında mesajını göndermede bir sıkıntı yaşamıyor. Fakat mesajın bize ulaşıp ulaşmadığını daha doğrusu engelli olduğunu bilemiyor. Yani mesajın gittiğini düşünüyor. Fakat mesajı bize hiç ulaşmıyor ve cihazımızda bu mesajla ilgili herhangi kayıt da oluşmuyor.

Operatörlerden gelen mesajlar da engellenebiliyor. Bizzat Turkcell’in kısa mesaj servislerinden birkaç tanesini denedim ve mesajların engellendiğini gördüm.

Engellediğimiz bir kişi bizi FaceTime üzerinden aradığında da herhangi bir meşgul tonu almıyor ama bize çağrısı ulaşmadığı için sanki cevaplamıyormuşuz gibi sürekli arıyor modda bekliyor. FaceTime çağrısında da cihazımızda herhangi bir kayıt oluşmuyor.
Son olarak engelli bir kişinin engelini kaldırdığımızda, engelli durumdayken ki arama kayıtları ve mesajları da sonradan gözükmüyor. Özetle kullanıcıların istediği ve beklediği gibi bir engelleme yapıyor :)

iOS 7′deki Numara veya Kişi Engelleme konusunda paylaşacaklarım şimdilik bu kadar. Geleceğini düşündüğüm tüm sorularla ilgili bilgileri paylaştığımı düşünüyorum. Fakat yazının tamamını okuduktan sonra halen kafanıza takılan noktalar varsa lütfen sormaktan çekinmeyin. Atladığım noktalar varsa mutlaka cevaplamaya çalışırım.

 
Üst