İnsanları tanırken Narsist'leri es geçmeyin

  • Konbuyu başlatan Kristal
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde Kristal tarafından oluşturulan İnsanları tanırken Narsist'leri es geçmeyin başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,611 kez görüntülenmiş, 11 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı İnsanları tanırken Narsist'leri es geçmeyin
Konbuyu başlatan Kristal
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan agokalper
K

Kristal

Narsisistik kişilik bozukluğu

''''Genç erişkinlik döneminde başlayan ve değişik koşullarda, düşlemlerde ya da davranışlarda ortaya çıkan üstünlük duygusu, beğenilme gereksinmesi ve empati yapamamanın olduğu sürekli bir örüntü...''''

Kendinin çok önemli olduğu duygusunu taşıma...

Başarılarını ve yeteneklerini abartma, yeterli başarı göstermeksizin üstün biri olarak tanınmayı bekleme...

Sınırsız başarı, güç, zeka, güzellik ve kusursuz sevgi düşleri üzerine kafa yorma...

Özel ve eşi bulunmaz biri olduğuna ve ancak başka özel ya da üstün kişilerin, toplulukların, kurumların kendisini anlayacağına ve onlarla arkadaşlık edebileceğine inanma...

Çok beğenilme isteği...

Her şeye hak kazandığı duygusu...

İlişkileri çıkarları için kullanma...

Başkalarının duygu ve isteklerini anlama konusunda isteksizlik...

Başkalarını kıskanma ve kendinin kıskanıldığına inanma...

SAYILARI ARTIYOR

Bu özelliklerin çoğuna sahip ve küstah, kendini beğenmiş davranışlar sergileyen tanıdıklarınız var mı? Yakından tanımasanız bile gittikçe çevrenizde bu özelliklere sahip kişlerin sayısında artış oluyor mu? O zaman narsisistik kişilik bozukluğu olan birilerini biliyorsunuz demektir. Çünkü bu tanım ve özellikler psikiyatride kişilik bozuklukları başlığı altında yer alan hastalıklardan biri olan narsisistik kişilik bozukluğuna aittir.

Biraz kendini beğenmenin, hele bu beğenmeyi gerektirecek özellikler varsa sakıncası yoktur. Hatta kendini değersiz hissetmekten, önemsiz sanmaktan çok daha sağlıklıdır. Ama iş sadece kendini sevip, diğerlerini sevememeye gelince sorun olur. O sadece kendi gücü, başarıları, güzelliği ile ilgilenir. Diğer insanları sadece kendi çıkarları için kullanırlar. Aslında diğer insanları umursamasının tek nedeni, kendisi hakkındaki yargılarıdır. Yoksa kişi olarak onları umursamaz.

NARSİSİZMİN ARKA YÜZÜ

Narsisistik kişi, kendini yeterli görüp başarıya ilişkin fantazilerle uğraşır. Ama aslında kendinden kuşku duyan, kırılgan, eleştirilere tahammülsüz, değersiz hisseden bir gizli yanı vardır. İnsanlarla yüzeysel ilişkiler kurup, devamlı övgü isteyen, toplulukların içine gerçek anlamda giremeyen, başkalarına güvenmeyen, dayanamayan, onların zamanlarına değer vermeyen, sınırlarını önemsemeyen biridir.

Toplumsal alanda genellikle başarılıdır. Çok ilgi alanı vardır ama hepsi yüzeyseldir. Sıkıntılı, sağlıksız ve taklitçi değerlere sahiptir. Bir yandan yalan söyleyerek maddiyata dayalı, otoriteye saygısız bir yaşam sürerken, dışarıya dürüst, aşırı ahlakçı ve paraya önem vermeyen biri tablo çizer. Baştan çıkarıcı, denetimsiz cinsel yaşamı olan kişilerdir. Evlilikleri düzensizdir, evlilik dışı ilişkilere girer. Çünkü eşini ayrı bir varlık olarak göremez ve sevemez. Çok iyi konuşan, kararlı biri gibi görünmekle birlikte bilgileri; sadece başlıkları içeren yüzeysel bilgilerdir, ayrıntıları unutur. Onun için, dil ve konuşma kendine güvenini tazelemenin bir yoludur.

ÇAĞIMIZ MI ÜRETİYOR?

Gittikçe yakınmalarımız artar oldu çevremizden, tanıdıklarımızdan. "Sadece kendini düşünüyor, kendi çıkarı için her şeyi yapar, her şeyi hak ettiğini sanıyor, kimseyi beğenmiyor" söylemlerimiz artıyor mu? Yoksa yapılan bir şeyler nedeniyle çağımız narsisistik bireyler mi üretiyor? Evde ''''birey'''' yetiştireceğiz iddasında olan ve çok da fazla çocuğa ayıracak zaman bulamayan anne babaların yetiştirdiği çocuklar kendilerini daha fazla gösterme gereksinimi duyarken, bir yandan da yalnız kalmanın ve ''''fazla birey'''' olmanın sonucu, artan oranlar da narsisistik kişilik özellikleri gösteriyor olabilirler. Tabii bu sürece toplumları idare eden liderlerin kendi çıkarlarını ön planda tutmaları ve diğer politikacıların bu sürece eşlik etmelerinin katkıları da göz ardı edilemez.

SİZ NE GÖRÜYORSUNUZ?

Yetişen yeni nesle öğretilmeye çalışılan, mesajlarla, örneklerle adeta ezberletilen ''''önce kendisini kurtarması gerektiği, önemli olanın bireysel başarısı olduğu, kendini gösterdiği taktirde kazanacağı'''' gibi ilkelerin (!) bu sürece etkilerini de unutmamak gerekir. Bu kadar bireyselleşip, sadece aynada kendini görmeye başlayan insanların gittikçe artan oranlarda mistik öğretilere, yeni dinlere, başka dünyalara ilgi duyması çok da şaşırtıcı olmasa gerek. Belki de bu çağımızın yarattığı bir şey değil, çağımızın gelişmeleri insanlarda zaten var olan bu özelliği sadece belirginleştirdi. Kimbilir belki de bu artış sadece bu işle uğraşan bizlerin söylemlerinden ibaret ve aslında artan bir şey yok, sadece biz var olanların farkına varıyoruz. Sahi sizler çevrenize, televizyonlara çıkanlara, gazetelerde okuduklarınıza, dinlediğiniz propagandalara baktığınızda ne görüyorsunuz?

Yazan: Prof. Dr. Bengi Semerci
 
B

Bülent

Etrafımda var...
Görüyordum ama teşhis koyamıyordum.
Paylaşımınız yararlı oldu.
Sağolun.
 
U

UğurOnur

Kullanıcı
1 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
narsist kelimesi denince nedendir bilinmez Aklıma hep Adolph Hitler gelir  ???
 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
geçen bir gazetede okuduğum bir yazıda,gençler arasında yapılan bir araştırma yansıltılmıştı ..araştırmada gençlerin hiç bir başarı göstermeden ,çalışmadan,çabalamadan çok iyi işler başarmak istemeleri ve en iyi olmak istemeleri ama aslında hepsinin bir kaygısı olduğu belirtilmekteydi.  aslında araştırmanın sonucunu düşününce narsizmin çağımızda artan ve bir hastalık boyutuna ulaştığı gibi görülmekte.çevremdende gözlemlediğim kadarıyla ki belki kendim de dahilim buna evet gerçekten doğru.aslında insanlık bu yöne doğru gitmekte belki de. :-\ :-X
 
K

kabeka

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
16
İstanbul
"narsiiii sistik canıım yeter artık yiyemicem , bu sonuncu dolmam valla" :-*
sokakta karşılaştığım çoğu insan böyle :)
 
G

Gozde

Kullanıcı
9 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Lüleburgaz
Bunu birazda biz yapıyoruz Okuyan üniversiteye gidenlere sanki özel, seçilmiş kişiler gibi davranıyor, çok şey başarmış muhamelesi yapıyoruz. Çocukları yetiştirirken aman bir eksiği kalmasın ne isterse olsun arkadaşlarına mahcup olmasın diye şımartıyoruz. Gerçek hayatla tanıştıklarında da kişilikleri çoktan bozulduğu, daha doğrusu gelişemediği için narşistler ortaya çıkıyor. hiçbirşeyden memnun olmayan hayatta elle tuttulur bir başarısı olmadığı halde çok şey başardığını  düşünen fakat yapayalnız sorunlu bir toplum olmaya doğru hızla ilerliyoruz. Çok önemli bir konu aslında paylaşım için teşekkürler. 
 
E

efsane_18

Kullanıcı
12 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Giresun
saol cok yayarlı oldu  cevremde cooook böyle insan ;)
 
Y

yaratici_idea

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
.gözde.' Alıntı:
Bunu birazda biz yapıyoruz Okuyan üniversiteye gidenlere sanki özel, seçilmiş kişiler gibi davranıyor, çok şey başarmış muhamelesi yapıyoruz. Çocukları yetiştirirken aman bir eksiği kalmasın ne isterse olsun arkadaşlarına mahcup olmasın diye şımartıyoruz. Gerçek hayatla tanıştıklarında da kişilikleri çoktan bozulduğu, daha doğrusu gelişemediği için narşistler ortaya çıkıyor. hiçbirşeyden memnun olmayan hayatta elle tuttulur bir başarısı olmadığı halde çok şey başardığını  düşünen fakat yapayalnız sorunlu bir toplum olmaya doğru hızla ilerliyoruz. Çok önemli bir konu aslında paylaşım için teşekkürler. 
 

Görüşlerinize katılıyorum. :)
 
C

cooldeath

Kullanıcı
20 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
Antalya
Arkadaşlar ben bir narsist 'im!neden dünyayı etrafımda döndürme gücüm varken ben onun oyununa küçük bir piyon olarak gireyim.bir düşünün sizin narsizm olarak adlandırdığınız bence yaşama sanatı !...Yaşıyorsak yaşam gurmesi olarak yaşamalıyız özelliklerimiz varsa göstermeliyiz zaten bu farkedilebilir bence üzgünüm ama dediğiniz kadar kötü değil!yaşam insana iki seçenek sunar ya çarkta dişli olacaksın yada çarkın ana beyni olacaksın! :D
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
İnsanları tanırken Narsist'leri es geçmeyin

Tanımaya başlarsam es geçmem.

Teşekkür ederim. :d
 
A

agokalper

Kullanıcı
9 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
Yazıyı okuyunca fark ettim ve bende bir narsistim.. Bazı durumlarıyla eşleşmesemde öyle..
Akıllı bir insanım ama tam olarak olmasada belgelere dayandırabilecdiğim başarı göstergelerim yok..
Çevremdeki biçok insandan akıllı ve pratik zeka oldugum için başarılı oldugumun hayallerini kuruyorum.
Üniv. kazanıp ne kadar boş çıkanlarını gördükten sonra bu hayali kurma küstahlığınıda elde etmemin yanlış oldugunu düşünmüyorum..
Paylaşım için tşk.ler
 
Üst