hiroşima ve nagasaki'nın bombolanmasının 60.yılı

  • Konbuyu başlatan ebru_61
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde ebru_61 tarafından oluşturulan hiroşima ve nagasaki'nın bombolanmasının 60.yılı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 8,143 kez görüntülenmiş, 11 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı hiroşima ve nagasaki'nın bombolanmasının 60.yılı
Konbuyu başlatan ebru_61
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan crt
E

ebru_61

Kullanıcı
29 Nis 2007
En iyi cevaplar
0
0
trabzon
Uluslararası — 6 Ağustos 1945’te ABD, Hiroshima’ya 15 bin tonluk TNT’nin patlayıcı gücüne eşdeğer ve “küçük çocuk” (little boy) adında bir atom bombası attı. Üç gün sonrasında ise “Şişman Adam” (fat man) Nagasaki’ye atıldı. Bu bombanın patlama gücü çok daha yüksek, 21 bin tonluk TNT’ye eşitti. İki şehrin bombalanması sonucu yüzbinlerce kişi öldü. Yayılan radyasyonun etkileri ise hala sürüyor.

II. Dünya Savaşı sırasında,  Amerika ve İngiltere “Manhattan Projesi” olarak adlandırdıkları bir atom bombası projesi başlattılar. Bu projenin çıkışı, Almanya’nın atom bombası yapabileceği korkusuydu. Ancak, Almanya savaşta yenildikten sonra Japonya’nın atom bombası yapabilme ihtimali neredeyse hiç olmamasına rağmen bu araştırmalar devam etti.

Bombanın atılması ile Hiroşima ve Nagasaki anında yok oldu. Atom bombasının yarattığı  muazzam şok dalgaları çok geniş bir alanda binlerce kişinin o anda ölmesine sebep oldu. Dalgaların doğrudan ulaşamadığı yerlerde ise yayılan radyasyon, sonraki günler, aylar ve yıllar boyunca bir çok kişinin lösemiden ölmesine sebep oldu. Hayatta kalanlara Japonya’da “Hibakusha” dendi. Hibakusha’lar  ve çocukları ülkede yıllarca insanlar tarafından dışlandı. Radyasyondan etkilenme korkusu ile hiç kimse onlara yaklaşmak istemedi.  Yıllarca bu zor koşullarda yaşayan Hibakusha’lar kendi trajedilerinden yola çıkarak dünyada başka Hiroşima ve Nagasaki olmaması için büyük kampanyalar başlattı.

6 Ağustos 1945 yılında, sabah 8:15’te “Küçük Çocuk” isimli ilk nükleer bomba “ Enola Gay” isimli B-29 Superfortress’ten  bırakıldı. İnsanlık tarihinde ilk defa böyle bir bomba kullanılmıştı. Aralık 1945 yılında Hiroşima’daki resmi kaynaklar ilk anda ölenlerin sayısını 140.000 olarak tahmin ettiklerini bildirdi. Bombanın etkisi ile daha binlerce insan yavaş yavaş öldü. Nükleer saldırıdan sonra Hiroşima şehri bir barış şehri olarak düzenlendi. Bombanın yıktığı alanda ayakta kalan ilk bina da Hiroşima Barış anıtı olarak seçildi.

9 Ağustos 1945 sabahı, Amerikan “Bockscar” isimli B-29 Superfortess uçağı “Şişman Adam” isimli ikinci nükleer bombası ile, ilk hedefleri olan Kokura’ya  ulaştı.  Ancak, şehir bir bulut kümesi ile örtülmüştü ve görüş yeterli değildi. Kötü hava koşulları ve meydana gelen diğer problemler nedeni ile uçuş ekibi, ikinci hedefleri olan Nagasaki’ye yöneldi. Burası Japonya’nin gelişmiş önemli bir endüstriyel bölgesiydi. Bombanın atılması ile hemen ölenlerin sayısının 100.000 olduğu tahmin ediliyor.

Amerika, bomba kullanımını haklı göstermek için Japonya’nın Pearl Harbor limanına yaptığı baskını ve Müttefik güçlerinin koşulsuz teslim olma isteğini geri çevirmelerini öne sürdü.

Ancak yıllar sonra yapılan açıklamalarda Amerika hükümeti, bombanın gerekli bir askeri harekat olduğunu, çünkü buna tek alternatifin istila olduğunu söyleyecekti. Japonya’nın istilası ise bir çok Amerikan askerinin hayatına mal olacağından, bombanın bırakılması daha uygun görülmüştü.

Aslında daha işin başından itibaren Amerika’nın Kara, Deniz ve Hava  Kuvvetlerinin üst düzey yetkilileri  nükleer bombanın bırakılmasının bir gereklilik olduğu savını şiddetle reddetmişti.  Daha sonra başkanlığa yükselen dönemin generali Eisenhower, ”Onları bu korkunç şey ile vurmamıza gerek yoktu” demiştir. Japonların  çözülmüş şifreli telegraflarından ve diğer bilgi kaynaklarından, aslında Japon askeri kuvvetlerinin  zaten bozguna uğramış olduğu biliniyordu. Japonlar, imparatorlarını korumak karşılığında Amerika’nın sunacağı teslim olma şartlarına uymaya hazırdı. Ayrıca, Sovyetler Birliği’nin, savaşa Japonya’nın karşısında girmesi durumunda, herhangi bir istilaya gerek kalmadan Japonya zaten teslim olacaktı.                                                                                                                                                                                                                                                                                                              ASLIHAN TÜMER


 
S

smyye

Kullanıcı
1 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
bu günün anlam ve önemine uygun olmuşş. paylaşm için teşekkürler.
 
E

ebru_61

Kullanıcı
29 Nis 2007
En iyi cevaplar
0
0
trabzon
tesekkurler ama geereken tepkıyı goremıyorummmmmm
 
S

seca

Kullanıcı
1 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
0
mersin
yaaa nefret ediyorummm artık hangi habere baksam altında ABD kahrolası idealleri uğruna milyonlarca insanı sefalete uğratan ve üstüne üstlük utanmadan bu durumu insanlığın önüne bir gereksinimdir diye anlatan bir devlet... adnı dahi duymak istemediğim benm için bir cehennem vadisi...
yukarıdaki benm içimden gelen kişisel görüşümdü kusura bakma sölemeden edemedim ama dayanamıyorum...
sadece sucuu ABD de bulmuyorum emperyalizm yüzyıllardır çıkar uğruna bu topraklarda ve yıllardır ezilen ülkelerde başgöstermekte... kimi zaman naziler olarak kimi zaman ABD kimi zaman hiroşima olarak karşımızda her zaman ve insanlığı demokrasi ve düzen getirmek uğruna yok etmek peşindeler... bunun bilincinde olmak bile insanın kendini kötü hissetmesine neden oluyor... şu an bile savaşlar çıkabiliyor...

bu yazı bitmez tam uzun bir sohbet konusu ama gündemi çok iyi seçmişsin... takip ettiğine sevindim eline sağlık :)
 
B

busra_53

Kullanıcı
1 Tem 2007
En iyi cevaplar
0
0
bu sadece japonya ıcın degl ıraktada bellı bahaneler ılerı surerek savas acmıstı. yanlıslara goz yummamamz lazım herkes tepkısını ortaya koysun arkadaslar.cok guzel bır konu duyarlılıgın ıcın tesekkurler.
 
E

ebru_61

Kullanıcı
29 Nis 2007
En iyi cevaplar
0
0
trabzon
duyarlılıgınızdan dolayı tesekkurler arkadaslar ıns bıradaha savas olmaz haksız yere kan akıtanlar bu yaptıklrının hesabını verecekler sessız kalmayalım lutfennnnnnnn
 
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul


Hiroşima'daki büyük felaket !

1946 yılında 2. Dünya savaşını bitiren olay olarak tarihe geçen ve yüzbinlerce insanın ölümüne sebep olan atom bombasının belgeseli...


6 Ağustos 1945 yerel saatle 08.15′te, ABD Hava Kuvvetlerine ait “Enola Gay” adlı B-29 bombardıman uçağı, Japonya"nın Hiroşima kentine “little boy” (küçük çocuk) adı verilmiş bir atom bombası attı. İnsanlık tarihi boyunca ilk kez Hiroşima"da kullanılan ve 15 bin tonluk TNT"nin patlayıcı gücüne eşdeğer bu atom bombası, resmi kaynaklara göre 140 bin kişinin ölümüne, onbinlerce insanın da radyasyondan ağır şekilde etkilenmesine neden oldu. Kentin yüzde 60′ı haritadan silindi, kent üzerinde 13 kilometrekarelik bir radyasyon bulutu oluştu.
Hiroşima"ya bomba atılmasından üç gün sonra, 9 Ağustos 1945′te, bu kez Nagazaki kentinin insanları atom bombası ile tanıştı. Amerikan “Bockscar” isimli B-29 Superfortess uçağı, “Fatman” (Şişman Adam) adlı ikinci nükleer bombayı Nagazaki semalarından kentin üzerine bıraktı. Patlama gücü 21 bin tonluk TNT"ye eşit olan “Şişman Adam”, ilk anda 100 bin kişiyi öldürdü.

ABD tarafından Hiroşima ve Nagazaki"ye atılan atom bombaları, 360 bin kişinin ölmesine, onbinlerce insanın da kalıcı yaralar edinmesine neden oldu. ABD, atom bombalarını Japonya"nın Pearl Harbor Limanı"na yaptığı baskının intikamını almak ve İkinci Dünya Savaşı"na son vermek için kullandığını açıkladı. Japonya, Hiroşima ve Nagazaki"ye atılan atom bombalarının ardından 14 Ağustos 1945′te Müttefik ülkelere teslim olduğunu açıkladı.

Hiroşima, 6 Ağustos 1945′ten sonra, bir “barış şehri” olarak yeniden inşa edildi. Bombanın yıktığı alanda, ayakta kalan ilk bina “Hiroşima Barış Anıtı” olarak seçildi. Her yıl Hiroşima"da yaşamını yitirenler için anma töreni düzenleniyor. Bombanın düştüğü yer yakınında kurulan Barış Parkı"nda binlerce insan biraraya gelerek, bombalamada yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuyor.


Hiroşima - Atom Bombası Belgeseli

http://www.dailymotion.com/swf/x4v22u_hiroyima-atom-bombasy-belgeseli_shortfilms
 
S

suheda:)

Kullanıcı
31 Tem 2010
En iyi cevaplar
0
0
Kütahya





BUNLARI BİZE HATIRLATTIĞIN İÇİN TEŞEKKÜRLER..
 
S

suheda:)

Kullanıcı
31 Tem 2010
En iyi cevaplar
0
0
Kütahya
6 AĞUSTOS 1945 TARİHİNDE BOMBA ATILDIĞINA GÖRE NASIL BOMBALANMASININ 6O.YILI OLABİLİR Kİ?

EKSİĞİN VAR HİROŞİMA VE NAGASAKİ'NİN BOMBALANMASININ 65.YILI
 
S

suheda:)

Kullanıcı
31 Tem 2010
En iyi cevaplar
0
0
Kütahya
PARDON BEN BEN KONUYU YENİ GÖRDÜM.YAZDIĞIN TARİHTE YANLIŞ ASLINDA AMA NEYSE
 
Üst