Hiçbir Tartışma Kazanılmaz!!!

  • Konbuyu başlatan eftelya
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde eftelya tarafından oluşturulan Hiçbir Tartışma Kazanılmaz!!! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 8,574 kez görüntülenmiş, 27 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Hiçbir Tartışma Kazanılmaz!!!
Konbuyu başlatan eftelya
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan SUNFLOWERS
E

eftelya

Kullanıcı
20 Nis 2007
En iyi cevaplar
0
0
istanbul

Bir tartışmadan en iyi sonucu almanın tek yolu vardır, o da tartışmaktan kaçınmak, hem de tıpkı çıngıraklı yılanlardan ya da deprem sırasında eski bir evde olmaktan kaçındığımız gibi. Her on tartışmadan dokuzu bittiğinde, taraflar kendilerinin haklılığından tartışmaya başlamadan önce olduklarından çok daha fazla emindir.

Tartışmalarda öfkelendiğimiz zaman, gerçek için değil, kendi hesabımıza çalışmaya başlarız.
Thomas Carlyle

 Sorun, birlikte iş yapmaya çalıştığınız kişilerle sürekli tartışıp onları aşağılamaya çalışmanızdan yada sizin aşağılanmazdan kaynaklanabilir.
 Yapılması gereken şey iletişimde olduğunuz kişilere konuşmaktan ve sözel tartışmalardan kaçınmayı öğretmek olabilir.

Eğer karşı çıkar ve tartışırsanız, bazen belli bir zafer kazanabilirsiniz, ama bu içi boş bir zafer olacaktır, çünkü bu yolla karşındakinin sempatisini asla kazanamazsınız.

Haklı, hem de çok haklı olabilirsiniz, ama iş karşınızdakinin fikrini değiştirmeye gelince büyük bir olasılıkla hiçbir şeyi değiştirmeyecektir.
Bir yanlış anlamayı ortadan kaldırmanın yolu da hiçbir zaman tartışmak değil, ancak ılımlılık, diplomasi ve karşınızdakinin bakış açısını anlamaya istek duymaktır.

Mümkün olduğu kadar iyi bir noktaya gelmek isteyen hiç kimsenin, kişisel tatmine ayıracak zamanı yoktur. Üstelik öfkesini ve öz denetimini kaybetmesinin oluşturacağı sonuçlar da bu amaç için çok zararlıdır. Yolda bir köpekle karşılaştığınızda, önce geçmek için ısırılmaktansa, ona yol vermek daha iyidir. Çünkü ısırılmanın acısını köpeği öldürmek bile geçirmez.

Anlaşmazlıkları olumlu karşılayın ve sloganı hatırlayın: İki ortak her konuda anlaşıyorsa, aralarından bir fazlalıktır. Eğer sizin düşünmediğiniz bir nokta varsa, dikkatinizin o nokta üstüne çekilmesinden hoşnutluk duyun. Belki bu anlaşmazlık, size çok büyük bir hatayı daha yapmadan düzeltme fırsatı verecektir.

İçinizden gelen ilk tepkiye asla güvenmeyin. Bir anlaşmazlık durumunda ilk doğal tepki her zaman savunmaya yöneliktir. Dikkatli olun ve ilk tepkinizi vermeden önce düşünün. Düşünmemek yararınıza değil zararınıza olabilir. Öfkenizi kontrol edin. Unutmayın, bir insanın değerini onu neyin öfkelendirdiğine bakarak anlayabilirsiniz.

Önce dinleyin. Karşınızdakine konuşma fırsatı verin, bırakın sözünü bitirsin, direnmeyin, savunmaya geçmeyin ve tartışmayın, bu sadece aranıza engeller koyar. Siz, daha yüksek anlayışsızlık duvarları yerine, anlayış köprüleri kurmaya çalışın.

Eğer senin aklın varsa, başka bir akıl sahibi ile dost ol da işlerini onunla danışarak yap.
Mevlana

Bir anlaşma noktası arayın. Karşınızdakinin sözlerini dinledikten sonra, önce aynı fikirde olduğunuz noktaları ele alın.

Dürüst olun, Hata yaptığınız yerleri arayın ve bulduğunuzda bunu itiraf edin. Hatalarınız için özür dileyin. Bu karşınızdakinin silahlarını bırakmasını ve kendini savunmaktan vazgeçmesini sağlayacaktır.

Karşınızdakinin fikirlerini düşüneceğinize söz verin ve bunu içtenlikle yapın. Karşınızdaki haklı olabilir. Bu aşamada karşınızdakinin düşüncelerini gözden geçirmeniz, karşı çıkmakta inat edip kendinizi tartıştığınız kişin ‘ Sana söylemiştim ama dinlemedin ‘ diyebileceği bir noktada bulmaktan çok iyidir.

Karşınızdakine, gösterdiği ilgiden dolayı içtenlikle teşekkür edin. Bir konuda sizinkinden farklı fikirler ileri sürme zahmetine giren kişi, sizinle aynı şeylerle ilgileniyordur. Onları size gerçekten yardım etmek isteyen kişiler olarak düşünün, böylece karşınızda yer alan birini yanınıza çekebilirsiniz.


Eyleme geçmeyi, her iki tarafa da sorun üstüne düşünecek zaman bırakacak kadar erteleyin. O gün ya da ertesi gün yeni bir toplantı yapmayı önerin. Bu toplantıya hazırlanırken kendinize bazı sorular sorun:

* Karşımdaki tamamen ya da kısmen haklı olabilir mi? * Öne sürdüğü görüşlerde doğruluk payı var mı?*
* Sorunu çözebilecek olan şey benim yaklaşımım mı? * Verdiğim tepki karşımdakini yanıma mı çeker yoksa benden daha da uzaklaşmasına mı neden olur ? * Tepkilerim, iyi insanların hakkımdaki görüşlerini ne şekilde etkiler? * Kazanırsam bunun bedeli ne olacak? * Sessiz kalmam anlaşmazlığın giderilmesini sağlar mı? * Bu zor durum benim için fırsat mı?

Opera tenoru Jan Peerce, evliliği ellinci yılına yaklaşırken şöyle demişti: ‘ Karım ve ben uzun süre önce bir anlaşma yaptık bu anlaşmaya birbirimize ne kadar kızarsak kızalım uyduk. Birimiz bağırırken, diğeri dinlemek zorunda çünkü iki insan bağırdığı zaman ortada iletişim kalmıyor ve sonuç sadece anlamsız bir gürültü oluyor.

Bir tartışmadan en iyi sonucu almanın tek yolu, tartışmaktan kaçınmaktır

alıntı
 
K

Kristal

öfkeyi bastırmanın en iyi yolu konuşmaya başlamadan önce ona kadar saymakmış,tabii yapabilene... :)
 
F

fıstık

Tartışmanın kazanılmış olması yani öyle görülmesi aslında en büyük kayıptır.
teşekkürler eftelya :)
 
Z

zıpış

Kullanıcı
28 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
türkiye
Yolda bir köpekle karşılaştığınızda, önce geçmek için ısırılmaktansa, ona yol vermek daha iyidir. Çünkü ısırılmanın acısını köpeği öldürmek bile geçirmez.
çoookk hoş yaa  paylaşımınız için teşekkürler :-*
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Bir tartışmadan en iyi sonucu almanın tek yolu vardır, o da tartışmaktan kaçınmak,

YANLIŞ!
 
A

ayben

peki sizce doğrusu nedir öğrenebilir miyiz korsan bey???
olayları konuşarak çözebilirsiniz bence gayet güsel bir paylaşım olmuş ama sizin doğrunuzu merak ettim doğrusu
Bir anlaşma noktası arayın. Karşınızdakinin sözlerini dinledikten sonra, önce aynı fikirde olduğunuz noktaları ele alın.
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Efendim bir çok konuda tartışma dogruyu yada yanlışı bulmamıza neden olur özellikle düşünsel anlamda
Hatta iş hayatında hatta okulda  kısaca hayatın her alanında dogruları tartışarak bulabilirsiniz yada yanlışları

Ha bu arada ben tartışmakdan kasıt olarak birden fazla tarafın düşüncelerini yada eylemlerini tartışmadan bahsediyorum.

Yanlız ben her sartta tartışılsında demiyorum ama her tartışmadan kaçılmasıda Yanlış dedim  o kadar
İnsanoglu tartışarak neleri değiştirmedi Ben o anlamda yorumladım efendim.

Bence neticesinde dogrular belirlenecekse tartışmaktan kaçmamak gerekir
 
A

ayben

teşekkürler korsan bey ben sadece iyi bir şekilde izah etmeniz için bu soruyu sordum bunu demek istediğinizi anladım ancak nedenini yazmanızında iyi olacağını düşündüm :)
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Estafurullah efendim ben tesekkur ederim.Nedenini yazmam konusunda  uyardıgınız için :)
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Bu tartışmayı ben kazanmışım bak durum onu gösteriyor.
Buradan bile hiç bir tartışma kazanılmaz sözünün her anlamda dogru olmadıgını görebiliriz.

:)
 
N

nazarelif

Kullanıcı
22 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Kastamonu
sabı sabır nereye kadar arkadaşlar.zorla tartışmaya zorluyorlarsa ne yapmak lazım???
 
Ö

ölüdeniz

Tartışma kazanılır önemli olan hangi konuda ne şekilde tartışıyorsun ve bu konu hakkında ne kadar bilgilisin kayda değer bilgilerle veya karşındakine düşüncelerini kabul ettirebilecek somut bilgiler sunarsan kazanırsın.aksi halde ŞAH-MAT
 
R

roze

İki ortak her konuda anlaşıyorsa, aralarından bir fazlalıktır. Güzelmiş, bu söz.
Teşekkürler, Eftelya ;)
 
Y

yaratici_idea

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Tartışma ile kavgayı karıştırmamak gerek.
Tartışma tarafları bilgilendirme amaçlı olursa hedefine ulaşır.
Ancak savunma mekanizmasının tetiklenmesi ile olursa amacının dışına çıkar.
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Kaybettiğim bir tartışma hatırlamıyorum  her tartışmadan bir şeyler öğrenerek çıktımki bildiğiniz gibi değil.
Bu yazıda BOŞVER ci bir hava sezdim ne olursa olsun gibi yani tartışmaktan korkmayın arkadaşlar hep bir şeyler öğretir size ve karsınızdakilere
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
eftalya yazı için teşekkürler.

Fakat ben burada yazılanların bir çoğuna katılamayacağım.Çünkü tartışmak aslında ( eğer tartışan kişiler tartoşamyı abartmıyorsa,saygılı bir şekilde ise ne olursa olsun) biraz da beyin jimnastiğidir.Nedenide bazen biz insalnar kendi doğrumuza inandığımız için karşımızdaki kişinin farklı bir yorumu veya tartışmada söylediği bir söz bizi kendimize getirebilir.Belki o anki tartışmanın verdiği öfkeyle göremeyebiliriz fakat kendi kendimize muhakeme yaptığımızda eminim bizimde ders alacağımız şyler vardır. Bu yüzden ben insanların " hadlerini bilerek" biraz ağır bir kelimedir haddini bilmek ama ben çok severim tartşırlarsa tartışma bir son ile sonlanır.Bazen kırılganlıklar olsa bile  ;)
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Gülşah' Alıntı:
eftalya yazı için teşekkürler.

Fakat ben burada yazılanların bir çoğuna katılamayacağım.Çünkü tartışmak aslında ( eğer tartışan kişiler tartoşamyı abartmıyorsa,saygılı bir şekilde ise ne olursa olsun) biraz da beyin jimnastiğidir.Nedenide bazen biz insalnar kendi doğrumuza inandığımız için karşımızdaki kişinin farklı bir yorumu veya tartışmada söylediği bir söz bizi kendimize getirebilir.Belki o anki tartışmanın verdiği öfkeyle göremeyebiliriz fakat kendi kendimize muhakeme yaptığımızda eminim bizimde ders alacağımız şyler vardır. Bu yüzden ben insanların " hadlerini bilerek" biraz ağır bir kelimedir haddini bilmek ama ben çok severim tartşırlarsa tartışma bir son ile sonlanır.Bazen kırılganlıklar olsa bile  ;)
Bende yukarıdan beri buu anlatmaya çalışıyorum.
Net bi başlık olmuş ama maleef hiçinandırıcı değil.
 
Üst