Hep Çocuk Kaldık..

  • Konbuyu başlatan su perisi
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kitap Önerileri kategorisinde su perisi tarafından oluşturulan Hep Çocuk Kaldık.. başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,080 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kitap Önerileri
Konu Başlığı Hep Çocuk Kaldık..
Konbuyu başlatan su perisi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan su perisi
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0


Ethem Kocabaş ve İstanbul Oyuncak Müzesi’nin ortak projesi olan “ Hep Çocuk Kaldık”adlı kitap artık okurlarla buluşuyor.

Kitapta, mesleğinde üst düzey başarılar elde etmiş ve çocuk kalmayı başarabilen 49 kişiyle gerçekleştirilen söyleşiler yer almaktadır. Bu kişilerin çocukluklarında oynadıkları oyun ve oyuncakları, ailelerinde kendilerine örnek olan kişiler ve yetiştikleri çevrenin, günü-müzdeki mesleki başarıları ile zihinsel gelişim özellikleri üzerindeki etkileri okuyucuyla paylaşılmaktadır.

Kitapta söyleşileriyle yer alan ünlüler:

Adalet Ağaoğlu, Ali Poyrazoğlu, Anjelika Akbar, Aydın Ilgaz, Ayhan Doğan, Balkan Naci İslimyeli, Belgin Akın, Betül Arım, Betül Mardin, Beyazıt Öz-türk, Cahit Berkay, Ceyhun Yılmaz, Demet Akbağ, Ebru Cündübeyoğlu, Ediz Hun, Emel Karakaş, Emre Kongar, Erol Günaydın, Filiz Akın, Fuat Gü-ner, Gani Müjde, Gazanfer Özcan, Gönül Ülkü, Gülten Dayıoğlu, Hakkı Devrim, Haldun Dormen, Halit Kıvanç, Haluk Bilginer, Hıncal Uluç, Hülya Koç-yiğit, İlber Ortaylı, İlhan Şeşen, İskender Pala, Kadir Çöpdemir, Kenan Işık, Kerem Görsev, Metin Uca, Mithat Bereket, Müjdat Gezen, Nebil Özgen-türk, Nevzat Doğansoy, Özkan Uğur, Perran Kutman, Savaş Dinçel, Selim Başarır, Semih Saygıner, Türkan Saylan, Yüksel Aytuğ, Zülfü Livaneli.


Ethem Kocabaş
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Zülfü Livaneli'nin kitap hakkında yorumu..

Hep çocuk kaldık
İstanbul Oyuncak Müzesi ve Ethem Kocabaş bir kitap yayınladılar.

Adı: “Hep çocuk Kaldık!”

İçinde “hep çocuk kalmayı başarabildiğine inandıkları” 49 kişiyle yapılan söyleşiler var.

İnsan hayatında, tekrar çocukluğa ulaşmanın çok önemli bir aşama olduğunu düşünürüm hep.

Çocukluğu tekrar yakalamak önemlidir ve bence bütün büyük sanatçılar ve büyük bilim adamları bunu başarmış olanlar arasından çıkar.

Çünkü çocukluk, en kısa anlatımıyla önyargılardan arınmak demek.

Bizler, yani yetişkinler önyargılardan kurtulmamız gerektiğini kavrayamayacak kadar önyargılı olduğumuz için, çocuklaşmamız gerektiğini de fark etmeyiz çoğu zaman.

Ama ömürlerinin son döneminde çocuk çizgilerini yakamaya çalışan Matisse ve Picasso bunu biliyorlardı.

Çocuklukta kendiliğinden olan bu safiyet durumunu tekrar ele geçirmek için çok çaba harcamak gerekli.

Çünkü yılların biriktirdiği önyargılar yüzünden, çocukluk cevheri kat kat toprağın altında kalmış bir değerli madene benzer.

Ona ulaşabilmek için önce önyargı kalıntılarını kaldırıp atmanız gerekir.


***


Bu düşünceler, Mutluluk romanındaki bir kahramanın, emekli büyükelçinin Profesör İrfan Kurudal’la konuşmasını aklıma getirdi:

“İnsanların dedi büyükelçi, toplumun kendilerine yüklediği bütün önyargıları ahmakça taşıdıkları bir deve dönemleri vardır.

Sonra aslan dönemi gelir önyargılara karşı aslan gibi savaşırlar.

Ama bir de ancak bazılarının geçebildiği bir çocukluk aşaması vardır. En üst aşamadır bu. Hayata bir çocuk safiyetiyle bakmak ve oyun oynamak her türlü etkiye açık hale gelmek. Yitirilen safiyeti tekrar bulmak. Bu yüzden oyun oynuyorum.’

Profesör, ‘Nietzsche’ci olacağınız hiç aklıma gelmezdi’ dedi. Kadehini kaldırdı.

Büyükelçi, ama teorinin ancak buraya kadar olan kısmına inanıyorum dedi. Üstinsan falan saçmalık.”


***


İstanbul Çocuk Müzesi’nin kurucusu olan Sunay Akın, insanlığın en son aşamasının çocukluk aşaması olduğunu fark eden ender Türklerden. Bu yüzden yaptığı her işe bir çocuk aydınlığı vuruyor.

Ve yine bu yüzden yaptığı her işi hem oyun oynar gibi, hem de büyük bir ciddiyetle yapıyor.

Zaten hayatta en ciddi yapılacak işlerden birisi oyun oynamak.

Siz hiç oynadığı oyunu ciddiye almayan bir çocuk gördünüz mü?

 
Üst