[Haftanın Yazısı] Kişisel gelişimi engelleyen ilişkiler

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde Codex tarafından oluşturulan [Haftanın Yazısı] Kişisel gelişimi engelleyen ilişkiler başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,527 kez görüntülenmiş, 7 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı [Haftanın Yazısı] Kişisel gelişimi engelleyen ilişkiler
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan m_tugba
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com

Eğitim hayatım boyunca hep bir veya 2 tane en samimi olduğum arkadaşım oldu. Onunla ders çalışır, onunla sinemaya giderdik. Bütün sırlarımı onunla paylaşırdım. Şimdi çevremdeki çocukları izliyorum, onlar da aynılar.

İşin kötüsü bazı insanlar gençlik döneminde edindikleri bu alışkanlığı, daha sonra da devam ettiriyorlar. Oysaki 1-2 kişi ile yapılan bu görüşmeler bizim ufkumuzu daraltıyor ya da sürekli aynı kalmasını sağlıyor. Bir kişi ile yapılan bu sohbetlerin sınırını biraz daha genişletsek, hem çevremiz genişler hem de ufkumuz.

Sosyolog Mark Granovetter, 1973 yılında yazdığı “Zayıf Bağların Gücü” makalesinde ve devamında yaptığı çalışmalarda, az sayıda insanla sıkı bir ilişki içinde olmak yerine, çok sayıda insanla tanışıp nispeten zayıf bağlantılar kurmanın iş yaşamında başarıyı getirdiğini ve bunun da iki temel nedeni olduğunu ortaya koydu:

   * Sürekli aynı kişileri görmek, sabit ve sınırlı bir çevreye sahip olmak, kişisel gelişimi engeller.
   * Sürekli ve yalnızca birbiriyle iletişim halinde bir grubun tüm üyeleri bir süre sonra birbirinden farksız hale gelir.
   * Daha çok sayıda zayıf bağlantınız olduğunda, hareket ve iletişim kabiliyetiniz yükselecektir.
   * Farklı sorunlara gerekli çözümleri üretecek kişiler, tanıdıklarınız arasından mutlaka bulunabilirler.

Gençliğimde yaptığım bu tip ilişkilerin kişisel gelişimimi engellediğini hiç düşünmemiştim. Bugün geriye dönüp baktığımda, üstelik Sosyolog Mark Granovetter’in çalışmasının sonucunu okuyunca ne kadar zaman kaybı olduğunu anlıyorum.

Zararın neresinden dönersen kardır denir ya.... :)

Tülay Bilin kimdir?
Tülay Bilin çok uzun yıllar Hürriyet Gazetesinde çalıştıktan sonra, Nisan 2006‘ya kadar Dünya Gazetesinde İnsan Kaynakları Müdürü olarak çalıştı. Uzun yıllardır kişisel gelişim konusunda aldığı eğitimleri 10 yıldır profesyonel olarak çevresiyle paylaşmaktadır. Şirketlere verdiği eğitimler devam etmektedir. Ayrıca kişisel olarak sorunlarını çözmekte zorlananlar için de yüz yüze görüşmeler yapmaktadır.
 
M

muraturkom

codex/
çok doğru bir yaklaşım olmuş kişisel gelişime gerçekten de ket vuran az ama samimi arkadaş grubu , sonucunda biribirine benzeyen kişilikler yada eleştirdiğinizde gruptan atılama ve yalnız kalma tehlikesi başgösteriyor.

aynı davranışı ben de yapmıştım. pişmanım tüm maçlarda gol bile yesem bir futbol takımı kadar daha fazlası arkadaşım olsaydı.
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Sanırım bütün gençlerde aynı durum söz konusu. Sebebini de ergenlikte yaşanılan duygulara bağlıyorum ben. Aileden uzaklaşıp kendilerini anlayan bir çevre edinmek istiyorlar. E bu da tüm çevre ile olmuyor tabii. Bir kaç kişi bulduklarında ve anlaşabildiklerinde bu, onlara yetiyor ve hatta konuşmadan anlaşıyoruz deyip başkalarını gruba dahil etmek bile istemiyorlar. :)
Zaman geçtikçe daralıyor insan o kadar az kişiden. Fakat bunu anlamak için ergenliği aşmak gerek herhalde.

 
S

spiritualsigns

Bende hayatımdaki insanları sabitledim bu anlamda... yaklaşık 13 yıldır yeni biri olmadı hayatımda üstelik sosyal bir çevreye sahipken bu haldeyim... bundan sıkıntı duymuyorum.. Beni tanıyan ve anlayan insanların bana daha çok yardımcı olabildiği konusunda kesin ve emin düşüncelerim var... Yeni birileri farkettim ki dengemde ve hayat şeklimde bozulmalara yol açıyor...  Nedenini de günümüzdeki ilişkilerin belirli kalıplara dayandırılarak sürdürülmesi... eski dostluk ve birlikteliklerde bu yok...

Ben çok memnunum...
 
S

spiritualsigns

Cσ∂єx' Alıntı:

        * Farklı sorunlara gerekli çözümleri üretecek kişiler, tanıdıklarınız arasından mutlaka bulunabilirler.
[/quote]

ben bu maddeyi diğer maddelerle çelişkili buldum... tanıdıklarımızdan bulunacaksa neden farklı insanlarla bir arada olma düşünce renkliliği yaratma gibi bir yaklaşımda bulunulmuş yazıda....​
 
E

efsane_18

Kullanıcı
12 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Giresun
Ben katılmıyorum buna her insanın yürekten sıcak samimi sevgilere ihtiyacı vardır. Eğer insanın çevresinde milyonlarca ınsan olsada kendıne yakın insanları bulamadı zaman yanlızlığa düşecektir. Karamsarlığa kapılacaktır. Herkesin dilinde "nerde o eski.... " die başlayan cümleler neden çünki artık çogu cevre samımı dııl ufkunuz açık olsada çevrenız çok olsada kendi içinizde boguluyorsunuz.

Bende çevresi geniş herkesle iletişim kuran bi insanım ama sonunda hepsinden sıkılıyorum çünkü samimi gelmiyorlar. Eski arkadaşlarımı özlüyorum hep nedense. Madem bi araştırma yapmışlar ufkumu genişletmeye devam edım en iyisi ben iş işten geçti zaten... 8)
 
U

UNKAPANI

Kullanıcı
3 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
''İnsanlarla konuş,gül,eğlen,muhabbetin olsun ama belli bir mesafede olsun.Fazla samimiyet zarar getirir az arkadaşın olur mesafeyi korumayı bilirsen ömrün boyunca mutlu olup çok arkadaşa sahip olursun.'' Benim hayat felsefemde bu söylediklerim vardır ve hep böyle yaparım  ;) Paylaşım için teşekkürler...
 
Üst