Yazıyı iki/üç kez okudum.
Yorumları da öyle
Ana yazıda, örnek olarak evlilik verilmiş.
Genelde "insanın huylarını, alışkanlıklarını" değiştirme isteminin en yoğun olarak ortaya çıktığı ilişki bu sanırım.
Çünkü, arkadaşlar birbirlerinin beğenmediği, sevmediği huyları aralarında daha kolay konuşurlar, eğer bir ilerleme söz konusu değilse yollarını ayırırlar zaten.
Hepimizin karakteri yaşadığımız çevremize, ailemizde gördüğümüz örneklere göre oluşuyor.
Ve hiç birimizin bir olay karşısında ki tepkisi aynı olmayabiliyor, bunlar kişilik özellikleri. Bazen bir insanla karşılaşırız, aynı/ayrı cins farketmez ve bu kişi için "ruh ikizim" söylemini kullanırız. Bazen bir insandan ilk görüşümüzde hoşlanmayız.
"Değiştirmek"... kime göre, neye göre?
Aynı şeyi, karşımızda ki insanında bizden isteme hakkı var elbette bu durumda.
Sonradan kazanılmış, daha "basit" olarak adlandırabileceğimiz bazı davranışlar elbette değiştirilebilir.
Örneğin ben, bir kişi yanımda eğer madeni paralarla,anahtarlarla oynuyorsa, herşeye ilgimi kaybederim. Ve bunu dile getiririmde. Ve elbette, aynı şekilde istekler banada belirtildiğinde, daha dikkatli davranırım.
Ancak burada söz konusu olan bu tip değişimler değil elbette.
Özgür'ün verdiği örnekler, aslında eşlerin karşılıklı olarak hoşgörüsüyle ve biraz özveriyle değiştirilemeyecek huylar değil?
Eşinizi maç mı izliyor?
Bırakın izlesin, O bir ömür boyu sizinle, haftada 3 saatini bir maça ayırsa ne olur ki? Hatta oturun yanına, sizde onun heyecanına ortak olun, bir bakarsınız ki, sizin çok sevdiğiniz bir diziyide eşiniz sizinle izlemeye başlamış
Hiç bir huy, hiç bir karakter özelliği, baskılarla, küsmelerle çözülemez zaten.
Birisini değiştirmek için, onun da sizden beklentilerini gözardı etmeyin.
Eğer yaşamı birlikte sürdürme kararı almışsanız, bir ilişkiyi sürdürebilmenin en önemli unsuru, karşılıklı saygı ve hoşgörüdür.
"Ben böyleyim, kabul edersen!" sözü çok katı bir söz gibi gelebilir , ve hepimizin vardır bu tip dayatmaları, ancak sevgiyle, saygıyla yaklaşımlarda, bu sözün sahibi bir gün bu söylediğini unutabilir bile
Değiştirelemeyecek, değiştiremeyeceğiniz şeyler çok baskınsa, ve rahatsız edici boyuttaysa o kişiyle yolları ayırmak ise en sağlıklısı bence. Çünkü sonuçta karşımızda ki kişide bizim özelliklerimizden hoşlanmıyordur.
Evlilikler söz konusu olunca dayak, kötü alışkanlıklar aklıma geliyor benim hemen.
Bunun dışında, aileye düşkünlük, tv izleme alışkanlıkları, diş macununu ortadan sıkmak, çorapları odanın ortasına fırlatmak... bunların hepsi değişir.