[Haftanın Yazısı] Değiştirmek ve Geliştirmek

• Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde Codex tarafından oluşturulan [Haftanın Yazısı] Değiştirmek ve Geliştirmek başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 13,389 kez görüntülenmiş, 41 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı [Haftanın Yazısı] Değiştirmek ve Geliştirmek
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan tezcan
B

Bülent

dideM' Alıntı:
Bir insanı zorla değiştirmeye çalışmak da bir o kadar yanlış. Sonuç olarak iletişim kuvvetliyse sorun çözülür gibi geliyor bana.
Zorlama tabi ki kesinlikle yanlış.

İnsan kimin değişmesini ister?
-Sevdiklerinin...
Peki ne yönde değişmesini ister?
-Tabi ki olumlu yönde...
O zaman değiştirmek istemesi normal midir?
-Bence çok normaldir.
Hatta değiştirmek istememesi anormaldir.
Yine de dediğin gibi, zorlamadan, baskı yapmadan, sadece tatlı dille teklif edip, tehdit etmeden...  ;)
Birisi bana "bu kötü, değiştir" derse ben mutlu olurum, sevildiğimi, değer verildiğimi düşünürüm...

D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Bu çok detaylı bir konu aslında..
Nelerden bahsettiğimize bağlı. Senin dediğin çerçevede değişmesi gerekiyorsa, yani yanlışı o yapıyorsa benim de o yanlışı kabullenip kendimi değiştirmem abes.
Fakat, eğer anlamıyorsam, sinirleniyorsam, mutsuzsam,..vs. suçu dünyada değil, kendimde bulmalıyım..

Bu konu bunu anlatıyor, bizim düşündüğümüz çerçeve farklı sanırım.

G

Gozde

Kullanıcı
9 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Lüleburgaz
'kimse için değişmem, kimseyi de değiştirmem' diyip atasım geldi birden...

D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gôz∂є' Alıntı:
:)
Farkında olmadan insan o kadar çok değişime uğruyorki! Mesela çocuğun olduğunda.. Ne kadar sabırsız bir insan olursan ol, mutlaka değiştirecek o seni. En başta sabrı, sonra karşılıksız sevgiyi öğretecek..

Bak! Değişmeye başladın bile..  ;)

A

alparslan

Kullanıcı
2 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
insan zaten zaman içinde ister istemez değişen bir varlık
ben mesela pek çocukları 5 yaşından önce pek hoşlanmazdım
ağladıkları zaman hemen odadan kaçardım
çünkü sese pek tahammülüm yok
ama dayı olduktan sonra bana tamam ağlamaları müzük sesi gibi gelmiyor ama
yinede artık sesi çekebiliyorum
yani duruma göre aynı su gibi şekil alıyor insan

birde karşınızdaki insanı kolay kolay değiştiremezsiniz
ancak o değişmek isterse gerçek değişim mümkün olur

G

Gozde

Kullanıcı
9 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Lüleburgaz
dideM' Alıntı:
gôz∂є' Alıntı:
Farkında olmadan insan o kadar çok değişime uğruyorki! Mesela çocuğun olduğunda.. Ne kadar sabırsız bir insan olursan ol, mutlaka değiştirecek o seni. En başta sabrı, sonra karşılıksız sevgiyi öğretecek..

Bak! Değişmeye başladın bile..  ;)
sayende farkettim...

B

Bülent

(Konuya hiç girmeyecektim ama dayanamadım.)

Forum kurallarına uymayacağı için de, konuyu sadece ilgili başlıkları verip, ayrıntıya girmeyerek açıklamak istiyorum.

Değişim olayına bireysel değil de global bir açıdan baktığımızda;
Herkes dünyayı değiştirmek yerine kendisini değiştirmeyi tercih etseydi, dünyada ne din ne de düşünce akımları olurdu...
Düşünürler, filozoflar, psikologlar, peygamberler, siyasi ideolojiler amaçsız kalırdı...
Bence insan inandığı ve doğru bildiği yolda, dünyayı değiştirmek için elinden birşey geliyorsa yapmalıdır...

Herkes değişir ve değişecektir de... Hatta dünya bile...  ;)
Ne demişler; değişmeyen tek şey değişimdir.

Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Yazıyı iki/üç kez okudum.
Yorumları da öyle:)

Ana yazıda, örnek olarak evlilik verilmiş.
Genelde "insanın huylarını, alışkanlıklarını" değiştirme isteminin en yoğun olarak ortaya çıktığı ilişki bu sanırım.
Çünkü, arkadaşlar birbirlerinin beğenmediği, sevmediği huyları aralarında daha kolay konuşurlar, eğer bir ilerleme söz konusu değilse yollarını ayırırlar zaten.

Hepimizin karakteri yaşadığımız çevremize, ailemizde gördüğümüz örneklere göre oluşuyor.
Ve hiç birimizin bir olay karşısında ki tepkisi aynı olmayabiliyor, bunlar kişilik özellikleri. Bazen bir insanla karşılaşırız, aynı/ayrı cins farketmez ve bu kişi için "ruh ikizim" söylemini kullanırız. Bazen bir insandan ilk görüşümüzde hoşlanmayız.

"Değiştirmek"... kime göre, neye göre?
Aynı şeyi, karşımızda ki insanında bizden isteme hakkı var elbette bu durumda.
Sonradan kazanılmış, daha "basit" olarak adlandırabileceğimiz bazı davranışlar elbette değiştirilebilir.
Örneğin ben, bir kişi yanımda eğer madeni paralarla,anahtarlarla oynuyorsa, herşeye ilgimi kaybederim. Ve bunu dile getiririmde. Ve elbette, aynı şekilde istekler banada belirtildiğinde, daha dikkatli davranırım.

Ancak burada söz konusu olan bu tip değişimler değil elbette.
Özgür'ün verdiği örnekler, aslında eşlerin karşılıklı olarak hoşgörüsüyle ve biraz özveriyle değiştirilemeyecek huylar değil?
Eşinizi maç mı izliyor?
Bırakın izlesin, O bir ömür boyu sizinle, haftada 3 saatini bir maça ayırsa ne olur ki? Hatta oturun yanına, sizde onun heyecanına ortak olun, bir bakarsınız ki, sizin çok sevdiğiniz bir diziyide eşiniz sizinle izlemeye başlamış:)
Hiç bir huy, hiç bir karakter özelliği, baskılarla, küsmelerle çözülemez zaten.
Birisini değiştirmek için, onun da sizden beklentilerini gözardı etmeyin.
Eğer yaşamı birlikte sürdürme kararı almışsanız, bir ilişkiyi sürdürebilmenin en önemli unsuru, karşılıklı saygı ve hoşgörüdür.
"Ben böyleyim, kabul edersen!" sözü çok katı bir söz gibi gelebilir , ve hepimizin vardır bu tip dayatmaları, ancak sevgiyle, saygıyla yaklaşımlarda, bu sözün sahibi bir gün bu söylediğini unutabilir bile:)
Değiştirelemeyecek, değiştiremeyeceğiniz şeyler çok baskınsa, ve rahatsız edici boyuttaysa o kişiyle yolları ayırmak ise en sağlıklısı bence. Çünkü sonuçta karşımızda ki kişide bizim özelliklerimizden hoşlanmıyordur.
Evlilikler söz konusu olunca  dayak, kötü alışkanlıklar aklıma geliyor benim hemen.
Bunun dışında, aileye düşkünlük, tv izleme alışkanlıkları, diş macununu ortadan sıkmak, çorapları odanın ortasına fırlatmak... bunların hepsi değişir. :)

G

Gozde

Kullanıcı
9 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Lüleburgaz
yazıdaki ana düşünce şu bence karşımızdakinden değişim beklerken bizimde değişmemiz gerektiği unutulmamalı ve hep değişime değilde olumlu yönleri farketmeye odaklanılmalı...

valentine

valentine

Kullanıcı
22 Mar 2008
En iyi cevaplar
0
0
bir insanın değişmesini anlaması için önce hatalarını kendi beyninde özümsemesi gerekir :)

buda insanın kendini iyice tanımasından geçer...bu yola girerse o zaman her şey kolaydır

S

sude19811981

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
insanlar birbirini olduğu gibi kabul etmeli.fakat aynı zamanda karşı tarafın beklentilerine düşüncelerine de ona göre özen göstermeli,değer vermeliyiz.

Ç

çocuk

Kullanıcı
2 Eki 2008
En iyi cevaplar
0
0
Nevşehir
değişim ;değiştirmek
çaba sarfetmek uğraşmak demektir...
olumlu yönde değişmeye kara verdiysek ne mutlu...

M

Mustang

Kullanıcı
28 Ara 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
mustang-serpil.blogspot.com
Bizler yetiştirilirken bir çok kalıplarla yetiştiriliyoruz.
Bunlarda kendi öz benliğiizi bastırıp kendimizi tanımamıza engel oluyor.
Kendimizi anlatırken bile başkalarının bize anlatmış olduğu veya etiketlediği bizi anlatıtyoruz.
Kendi öz benliğimizi tanımıyoruz.
Kendimizi veya başkalarını değiştirmek yerine öncelikle kendimizle tanışıp geçmişte bize  dayatılan kalıplardan vazgeçtiğimizde kendi özümüze döndüğümüzde bir çok sorun zaten çözülür .
Birde ben hayatımda bir çok şekilde severim mesela kimilerini eğer kimilerini çünkü kimilerini de rağmen sevgisiyle severim ve beklentilerimde o yönde olur .
Eşimi rağmen sevgisi ile sevdiğim için onu değiştirmeye çalışmadım ancak o beni kimi zaman eğer kimi zaman çünki kimi zaman da rağmen sevdiği için sorunlarımız oldu .Birde karşınızdaki kişiyi düşman görmezseniz her yaptığını kusur saymazsanız  ozaman ilişkiler daha hoş görülü oluyor.Sevmediğiniz bir huyu bile neyaparsın oda öyle diye kabulleniyorsun.

M

manas

Kullanıcı
6 Haz 2008
En iyi cevaplar
0
0
değiştirmek için uğraştığım tek kişi ben demek isterdim ama meslek hastalığı herhalde çevremde farkında olmadan değiştirme çabası olduğumu görüyorum, eksiklere yanlışlara müdahele ediyorum ama bunu da gerekli görüyorum. Sadece değişime kapalı insanlardan uzağım.

K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
manas' Alıntı:
değiştirmek için uğraştığım tek kişi ben demek isterdim ama meslek hastalığı herhalde çevremde farkında olmadan değiştirme çabası olduğumu görüyorum, eksiklere yanlışlara müdahele ediyorum ama bunu da gerekli görüyorum. Sadece değişime kapalı insanlardan uzağım.
Yanlış yapıyorsunuz, aslında değişime kapalı insanlardan uzak durmamak lazım onlara yakın olmak lazım.
Nedenlerini,nasıllarını, vs vs vs öğrenmek lazım.
Belki açılma imkanı oluşur,ne bilim belki o kalıp yıkılabilir,belki insanlar daha esnek olabilir, yanı kısaca bana göre yanlış.
Ve üzülerek söylüyorum bana cevap yazamayacak  olmanızıda bilmeme rağmen yazayım dedim.
Saygılarımı sunarım efendim.

Konu iyi teşekkürler.

A

alpi_282854

Kullanıcı
21 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
SAKARYA
Anlaşılan o ki başkalarının kusurları üzerinde çok fazla durmaya gerek yok..iyi yönlerini düşünerek kusurlarını görmezlikten gelmeye çalışmak başka bi deyişle hoşgörülü olmak..
ben kendini değiştirmekten bunu anlıyorum yani olaylara farklı açılardan bakabilmeyi.. ;)

paylaşım için teşekkürler.. :)

G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Bir önceki bölümde "Hayata dair ..." bölümünde okuduğum yazının içerği ile birebir örtüşmekte.

Yazıda da paylaşılan; adam ölüm döşeğindeyken anladığı tek şeyin;
başkalarını değiştirmek yerine kendimi değiştirirdim...

diye bitirlmiş yazı...

Ne kadar doğru ( hoş hayatımda uyguladığım bir yöntem :) )

B

BilgiSonsuzdur

Kullanıcı
19 Eki 2010
En iyi cevaplar
0
0
Cσ∂єx' Alıntı:
Neden olduğu gibi kabullenmeyip, değişim sürecini "birlikte" yaşamıyorsunuz.
Yazının tamamından hiçbir şey almadığınıza inandım birden...
Bardağın dolu tarafı bu kadar "iyiyken" nede boş tarafı en çok dikkatinizi çeken?
Söylediğiniz gibi bencilliğimizdendir.