[Haftanın Yazısı] Bambu ağacı

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde Codex tarafından oluşturulan [Haftanın Yazısı] Bambu ağacı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 6,885 kez görüntülenmiş, 19 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı [Haftanın Yazısı] Bambu ağacı
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan afyonkalesi
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
4 Aralık 2004 tarihli Dünya Gazetesinde Berna Sağlam Naipoğlu “Bambu ağacından” yola çıkarak harika bir vazgeçmeme hikayesi anlatmıştı. Bunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

“... Bambu ağacı tohumu eker ve sularmış. İlk yıl hep toprağa ve dolayısıyla tohuma su vermekle geçermiş. İkinci yıl aynı işlem devam edermiş. Tohum itinayla sulanır ve dikkat edilirmiş. Ondan sonraki üç sene yine aynı. Görünürde hiçbir şey yok. Emek veriliyor ama. Ortada bir şey yok. Ne zaman ki beşinci yılın sonuna gelinirmiş, işte o zaman bambu ağacı filiz vermeye başladığı gibi altı hafta içinde de tam yirmi yedi metre boyuna geliverirmiş.


Ekildiğinden beri gördüğümüz elle tuttuğumuz ve gelişimini gözlemleyebildiğimiz başka hiçbir ağaç 5 yılda bu boyuta gelemiyor belki de. Peki o zaman bu ağaç beş yılda mı büyüdü, yoksa altı haftada mı? Sadece fiziksel gelişimi gören insanlar için cevap altı hafta. Ama işin arkasını görebilen, farkında olanlar için ise beş yıl. Toprağa atılan tohum, belli aralıklarla özenle verilen su, ışığını ayarlama, yağmurdan rüzgardan koruma derken uzun zamana yayılmış bir emek harcanıyor. Bu emek harcanırken tohum filizlenene kadar büyük bir sabır gösteriliyor. Sonra da tüm kalbiyle ona inanmak gerekiyor. Verilen emeklerin boşa gitmeyeceğine ve sabrın sonunun selamet olduğuna inanmak.

Bu gelişimin süreci içinde bir diğer etken ise vazgeçmemek. Verilen emeklerin karşılığı görülmeyince, gelişim süresi uzadığında, etraftan baskılar veya caydırma yönünde tepkiler geldiğinde, cesaret gösteremeyenlerin kıskançlıkla yaklaşıp olumsuz enerji vermesinde, tembeller emeği değersizmiş gibi gösterdiğinde vazgeçme aşamasına gelinebiliniyor.

Emek-sabır-inanmak ve vazgeçmemek.....
İşte başarı sırrının açılımı bu...”

Bir sürü ünlünün elde ettikleri başarının Allah vergisi olduğunu düşünmüyorum. Özellikle onlarla ilgili yaptığım araştırmada haklı olduğumu gördüm. Çünkü inanılmaz zorluklardan geçerek başarılı olmuşlar. Kimse kimseye başarıyı altın tepsi içinde sunmamış.
Müzik konusunda bir deha olan Beethoven’in hocası bir gün ona ‘Sen asla müzisyen olamazsın’ demiş. ‘Savaş ve Barış’ adlı dev romanın yazarı Leo Tolstoy, içinde öğrenme isteği olmadığı gerekçesiyle kolejden atılmıştı.

Rambo filmleriyle ünlü Sylester Stallone New York’ta bulabildiği tüm artistlik bürolarına başvurdu ve hepsinden “Hayır” cevabını aldı. Fakat zorlamaya, denemeye devam etti ve sonunda ‘Rocky’ filmini yaptı. Stallone, bin kez hayır cevabı almasına rağmen, bin birinci kapıyı çalma cesaretini göstermişti.

Michigan Port Huran ilkokulu öğretmeni, öğrencisi olan Thomas Alva Edison  için “O beyinsiz bir çocuk ve hiçbir işte başarılı olamaz.” demiş. Oysaki Edison elektrik ampulü başta olmak üzere insanlığın hayatını kolaylaştıran icatları nedeniyle tarih boyunca unutulmayacak bilim adamları listesine adını yazdırmayı başardı.

Richard Bach’ın ‘Martı’ adlı kitabı tam 18 yayınevi tarafından reddedildikten sonra 1970 yılında basıldığında büyük ilgi gördü ve bugüne kadar milyonlarca kişi tarafından beğeniyle okundu.

Margaret Mitchell’in ünlü ‘Rüzgar Gibi Geçti’ adlı kitabı tam 38 defa reddedildikten sonra basıldı.

İngiliz edebiyatının ünlü isimlerinden Charles Dickens’in hayatını okurken çok şaşırmıştım. Oldukça fakir bir aileden geliyordu. Dört yıllık öğrenim hayatının ardından bir daha okul yüzü bile görmedi. Babası borçlarını dahi ödeyemeyecek durumdaydı, bunun sonucunda da hapse girdi.

Dickens, uzun süre iş bulmak için uğraştı. Bu arada hayallerini ünlü bir yazar olmak süslüyordu. Bu şartlar altında onu ayakta tutan tek sebep bu görünüyordu. Nihayet bir bodrum katında boya şişelerine etiket yapıştırma işi buldu. Açlığını gidermesi ve tavan arası bile olsa kalacak bir yerinin olması için bu işe ihtiyacı vardı. Akşamları yazmaya başladı. Gönderdiği tüm öyküler sürekli reddedildi. Uzun süre sonra bir yazı işleri müdüründen olumlu yanıt aldı.

Bu onu çok sevindirdi. Hatta sokaklarda saatlerce ağlayarak dolaştı. Ama sonuçta o ünlü bir edebiyatçı oldu. Çünkü asla vazgeçmedi.

Franklin D. Roosevelt; biliyorsunuz Amerika’ya ardı ardına 4 kez başkan seçilmiş biri. Çok sağlıklı biri miydi de her şeyin altından kalktı sanıyorsunuz. O 39 yaşındayken yakalandığı çocuk felcinin etkisindeydi ve bundan dolayı yürüyemiyordu. Fakat bu onun başarı merdivenlerini hızla tırmanmasına engel olamadı.

Bir de zorluklardan sonra gelen başarıya bakar mısınız? Bu Abraham Lincoln’un yaşam öyküsüdür:

1832’ Meclise girme çabası sonuçsuz kaldı.
1834’ de Meclise seçildi.
1838’ de Meclis Başkanlığı seçimini kaybetti.
1840’ da Seçiciler Kurulu üyeliğini  kaybetti.
1843’de Kongre seçimlerini kaybetti.
1846’ da Kongreye bir dönem için seçildi.
1848’ de Kongre seçimleri kaybetti.
1855’ de Senato seçimlerini kaybetti.
1856’ da Başkan Yardımcılığı seçimini kaybetti.
1860’ da ABD Başkanı oldu.

Tacitus “Siz kendinize inanın, başkaları da size inanacaktır” diyor. Evet başarmak için içimizdeki isteğin her tür engeli yenecek kadar kuvvetlendiği zaman kimse bize mani olamaz.

Anthony Robbins’in ise şu sözüyle bizi düşündürüyor: “Siz ne kadar süre “Hayır” cevabına dayanabilirsiniz?”

Sevgiler
Tülay Bilin

Tülay Bilin kimdir?
Tülay Bilin çok uzun yıllar Hürriyet Gazetesinde çalıştıktan sonra, Nisan 2006‘ya kadar Dünya Gazetesinde İnsan Kaynakları Müdürü olarak çalıştı. Uzun yıllardır kişisel gelişim konusunda aldığı eğitimleri 10 yıldır profesyonel olarak çevresiyle paylaşmaktadır. Şirketlere verdiği eğitimler devam etmektedir. Ayrıca kişisel olarak sorunlarını çözmekte zorlananlar için de yüz yüze görüşmeler yapmaktadır. 2 yıl  radyo programı yapmıştır.
 
E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Gelişim ve Bambu Ağacı çok güzel bir benzetme olmuş.Gerçektende insan kendine yaptığı yatırımları o an itibari ile farketmesede gelecekte farkına varıyor.İşin temeli istemek ,sabretmek ve vazgeçmemek.Çok güzel ve iyi ki okudum dediğim paylaşımlardan biri olmuş,teşekkürler...
 
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Ebru' Alıntı:
Gelişim ve Bambu Ağacı çok güzel bir benzetme olmuş.Gerçektende insan kendine yaptığı yatırımları o an itibari ile farketmesede gelecekte farkına varıyor.İşin temeli istemek ,sabretmek ve vazgeçmemek.Çok güzel ve iyi ki okudum dediğim paylaşımlardan biri olmuş,teşekkürler...
Aslında yazının için de güzel bir test de var.

Gelişimi fiziki olarak mı görüyorsunuz?
Yoksa işin arkasını arayanlardan mısınız?


Yorumun için ben teşekkür ediyorum.
 
E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Yoksa işin arkasını arayanlardan mısınız?
Eğer bir yıldan fazla zamandır burada birlikteysek bizim için testin sonucu mutlaka budur diye düşünüyorum :)
 
Ö

özlem1980

Kullanıcı
25 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
Bazen verdiğimiz emeğin karşılığınıda kısa vadede almak istiyoruz ki buda çabuk pes etmemize neden oluyor, aslında sabır ve özveriyle yapılan çoğu emeğin bir karşılığı olduğunu düşünüyorum.
Bazen aman ne işine yarıyacak diye etrafımdakilerin sözlerine maruz kaldığım ama yinede bir gün belki lazım olur canım sizene diye öğrenmek için çaba sarfettiğim bazı şeylerin ummadık yerlerde beni bir adım öne çıkardığını söyleyebilirim :)
 
Z

zabit

Kullanıcı
12 Mar 2009
En iyi cevaplar
0
0
Gaziantep
paylaşımın için tşk ederim.çok  etkilendim  harikaydı  .saol.
 
F

Flamingo

Kullanıcı
31 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
Çok güzeldi gerçekten, çokk...
Zamanlamanın da bu kadarı
!
 
A

agokalper

Kullanıcı
9 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
hikaye gerçekten çok güzel okuduğum zaman kendime iyi bir ders çıkardım. malesef bende emeklerimin karşılığını hemen görmek isteyen biriyim  :-\
 
T

tatarix26

Kullanıcı
1 Haz 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
"Kimse kimseye başarıyı altın tepsi içinde sunmamış" bu örnekleri sınırsız. Sürdürülebilir bir başarı için elimizden gelenin fazlasını yapmak gerek... "Bambu Ağacı" çok güzel hikayeydi, çok teşekkürler...
 
E

Elif07

Kullanıcı
2 Ağu 2009
En iyi cevaplar
0
0
Antalya
Siz ne kadar süre “Hayır” cevabına dayanabilirsiniz?  ana teması YAZImızın VAZGEÇMEMEK bunu da en güzel şekilde anlatmış Tülay Bilin e  teşekkrler
 
C

candybaby

Kullanıcı
3 Haz 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
paylaşım için çok teşekkürler :) umutsuzluğa kapıldığım (ders konusunda)  anda bu yazı çıktı karşıma... ;D

Emek-sabır-inanmak ve vazgeçmemek.....
İşte başarı sırrının açılımı bu...”

kimse tutamaz beni ;D... :D...
 
T

tubix

Kullanıcı
30 Nis 2007
En iyi cevaplar
0
0
Kocaeli
Emek-sabır-inanmak ve vazgeçmemek.....
İşte başarı sırrının açılımı bu...”

(= çok  doğru ... (=
benimkiler daha filizlenmedi bile ( : daha fazla emek gerekiyor...
 
K

kanaysel

Kullanıcı
26 Mar 2008
En iyi cevaplar
0
0
ankara
Siteye uzun zamandır giremiyordum. o yüzden anca şimdi okuyabildim. gerçekten kaliteli bir site. emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Özellikle gençlerin bu siteye üye olup faydalanmalarını istiyorum. beni gerçekten çok etkiledi.ve değiştirdi. kendime güvenim yeniden geldi. çok teşekkür ederim.
 
M

merve dgnr

Kullanıcı
28 Eki 2009
En iyi cevaplar
0
0
konya
inanmak başarmamnın yarısıdır derler çok defa dogrulanmıştır bu söz hayatımda..bu yüzden hiç pes etmiyorum sadece inanıyorum..emek harcıyorum..uykusuz kalıyorum sonrasında başarıya ulaşınca..onca agrılar sancılar içinde dogum yapmış bi annenin yavrusunu kucagına alınca çektiklerini unuttugu gibi o an yaşadıgım haz herşeyi unutturur banada!asla vazgeçmem!vazgeçmeyin...gerçekten siz ne kadar dayanabilrisinizki hayır cevabına!
 
D

doğa

Kullanıcı
15 Kas 2009
En iyi cevaplar
0
0
yani inanılmaz bir şey ya tek kelimeyele süperrrrrr :vaav :vaav
 
S

soultwin

Kullanıcı
27 Eki 2009
En iyi cevaplar
0
0
İçel
başaramak inanmaktır inanmak sabretmektir. sabretmek se başlı başına bir emektir.
gerçekten çok güzeldi. teşekkürler
 
N

neguro

Kullanıcı
11 Ara 2009
En iyi cevaplar
0
0
Bursa
yazı iyiydi gerçekten bambu ağacını bu özeIIiğini biImiyordum çok hoşuma gitti  ;)
 
afyonkalesi

afyonkalesi

Kullanıcı
26 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
Galiba bende herşey bir anda olsun diyenlerdenim ama olmuyor işte.Sabretmek ve inanmak gerekiyor.yazı çok güzeldi teşekkür ederim.
 
Üst