Goya/ Umutsuzluk Umuttur

  • Konbuyu başlatan korsan
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sanat kategorisinde korsan tarafından oluşturulan Goya\/ Umutsuzluk Umuttur başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 5,276 kez görüntülenmiş, 9 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sanat
Konu Başlığı Goya\/ Umutsuzluk Umuttur
Konbuyu başlatan korsan
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan m_melike
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Onyedinci yüzyılın sonundan itibaren üç büyük meczup sanatçı Goya, Blake ve Füssli , madde karşısında tinsele öncelik veren bir sanatın üzerinde geliştiği temmelleri attılar.

Goya sağır evinin resimlerinde olduğu gibi gravür ve desenlerinde de karabasanlarını ve sanrılarını dile getirdi; devler ,canavarlar yarattı, büyücülüğe başvurdu ve deliliğe yol açtı.Yalnızca insanalrın imgelerinde bulunan biçimleri evcilleştirdi ve sağırlığına kapanmış durumda ;kendisine saldıran ,kendisini küçümseyen iblisleri kalem ve fırçayla kovalayarak yalnızlığın boğuntusundan kurtuldu.

Goya'nın bütün resim evreni ,sağır evi resimlerinde toplanmıştır;:Maya ve kulağına bağıran iblisi; bastonuna dayanmış sakallı ihtiyar ;kendi oğlunu parçalayan Saturnus; Holopherne'nin  kafasını kesen Judith ; San İsidro'nun hac yolculuğu ;tekenin çevresinde toplanan ve onu taçlandıran kadınlar; devsel bir kayanın ve hayali bir  kentin üzerinde uçan iki kişinin fantastik hayali.Kendi sağlantılarının korkularında ayak diremek için savaşın korkularından kaçan sanatçının içdünyasından fışkıran garip simgeler.



jean cassou /  sembolizm -sanat ansiklopedisi

Francisco José  de Goya

(Fuendetodos 1746- Bordeaux 1828)

Saray çevrelerine giren ve ressam olarak kralın dostluğunu kazanan Goya;yapıtlarında güçlü bir görselliğe sahip olduğunu göstermiştir.Bir  hastalıktan sonra sağır kalan Goya 1793-98 yılları arasında yalnız bir hayat sürdü ve Caprichos adlı asitle indirmelerini yaptı(bunlar 1799da basılmıştır).Fantastik şiirle vahşi toplumsal hicvi  kaynaştırması,doğrudan doğruya engizisyona karşı tutumuyla sürrealistleri etkilemiştir.Ancak 1801-26 yılları arasında yaptığı seksen asitle indirme (Savaşın Musibetleri) Napeleon'un trajik İspanya istilası ile dünyaya sahip olma çabasındaki gaddarlıkları simgelemektedir.Goya'ya göre rüya ve sanat birbirine bağlıdır,nitekim bu aynı gece gördüğü sekiz karabasandan etkilenerek yaptığı çizimlerde görülebilir. Bununla birlikte sanatçının duyarlılığı temelde sürrealistlerden farklıdır.

Rene Passeron/sürrealizm-sanat ansiklopedisi
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep






                         
         






 





                         
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Rica ederim arkadaşlar.
Beğenmenize sevindim.
 
M

MeDyC

Korsan' Alıntı:
"Goya'ya göre rüya ve sanat birbirine bağlıdır,nitekim bu aynı gece gördüğü sekiz karabasandan etkilenerek yaptığı çizimlerde görülebilir."
O resimler bunlar mı? Yani karabasanları gördükten sonra yaptığı resimler...
eğer öyleyse benim gördüğüm karabasanlar solda sifir kalır resimlerin yanında...

Ellerine sağlık...
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Çok ilginç resimler...bu kadar etki ettigine göre yarattıgı eserlerle iç içe yaşadıgı korkular kaçınılmaz,yoksa bu kadar gerçekçi olamazdı...
Ürktüm açıkcası,gotik resimler gibi  :-X

Paylaşımın için teşekkürler..
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Bu gotik'in türkçesi yokmu be yav  ?
Ne anlama geliosa dilimize yazınsana, bu hali ile bu kelime bana itici gelio vesselam.
Neyse...Rica ederim, gotik gelik aynı kelimelerle karşılaşik yav :d
 
M

m_melike

Kullanıcı
19 Nis 2009
En iyi cevaplar
0
0
ist
paylaşım için teşekkürler 8)
 
Üst