Görgü Kuralları!

  • Konbuyu başlatan GulsahToptas
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde GulsahToptas tarafından oluşturulan Görgü Kuralları! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 8,195 kez görüntülenmiş, 18 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Görgü Kuralları!
Konbuyu başlatan GulsahToptas
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan korsan
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Görgü kurallarına uymak diğer insanlara saygı göstermektir ve onların duygularına önem verdiğiniz mesajını göndermek demektir. 

Görgü kurallarının ne olduğunu tanımlamak zor ve akıl karıştırıcıdır çünkü kültürden kültüre hatta aileden aileye değişim gösterebilir. Dolayısıyla görgü kuralları üzerine genel bir fikriniz olması doğru adımları atmanız için bir temel oluşturacaktır.

Bu yazı yemek, iş ortamı ve sosyal alanlarda ki temel görgü kurallarına dair özet kuralları kapsamaktadır.

Yemek Yeme Kuralları –
İster 7 aşamalı lüks bir yemek yiyor olun ister bir arkadaşınız ile yerel lokantada olun, görgü kuralları herkesin yemekten keyif almasını sağlar. İşte bazı öneriler:

Masa düzeni


Bir kere çatal, bıçak yada kaşığınızı kullandıktan sonra masaya bir daha asla dokunmaması gerekir. Kullanılmış çatal, bıçak yada kaşık her zaman tabağın içinde tutulmalıdır.
Peçete yada çatal-bıçak konuşma sırasında sallanmaz (örneğin, konuşurken)
Peçete ile ağzınızı silmeyin sadece dokundurarak kurulayın.

Yemekte davranışlar


Herkesin yemeği gelene kadar yada ev sahibi başlamanızı rica etmeden yemeğe başlamayın. İçeceğinizi istediğiniz her zaman içebilirsiniz.
Ağzınız açıkken yemeğinizi çiğnemeyin yada yemek yerken konuşmayın. Ağzınızı fazla doldurmayacak kadar küçük parçalar halinde yiyin.
Masada dik oturun ve dirseklerinizi masanın üzerine koymayın.
Çok hızlı yada yavaş yemeyin. Masadakilerin hızına uymaya çalışın.
Masada iken asla dişlerinizi karıştırmayın. Eğer çok gerekli ise tuvalete gidin.
Ekmeğinize yağ sürerken her seferinde küçük bir parça almaya özen gösterin ve her zaman önce tabağınıza alın sonra ekmeğin üzerine sürün.
Masadaki yiyecekleri uzatırken, her zaman sağınıza verin. Ekmek verirken kendinize almadan önce başkalarına önerin.
Yemekte sigara içmeyin, eğer masadaki kişiler ve restorant kuralları yasaklamıyor ise yemekten sonra içebilirsiniz.
Sofra takımı ve bardaklar üzerinde ruj izi bırakmamaya özen gösterin. Yemeğe oturmadan önce rujun fazlasını bir peçete ile alın.
Tadına bakmadan önce yemeğe tuz yada biber koymayın .

İşyeri Görgü Kuralları

İşyerinde ki kurallar birlikte çalıştığınız meslektaşlarınıza ve iş arkadaşlarınıza karşı saygı göstermek demektir. Ayrıca görgü kurallarına uymanız iş görüşmelerinizde yada iş başvurularınızda bırakacağınız etkiyi önemli oranda etkileyecektir..


Her zaman takdim edildiğinizde yada tanıştırıldığınızda ayağa kalkın.
Siz insanları tanıştıracağınız zaman daha önemli kişinin ismini önce söyleyin.
Telesekreterinize İsminiz, göreviniz, departmanınız ve ne zaman müsait olduğunuza dair kısa ve profesyonel bir mesaj bırakın.
Mesaj bırakırken isminizi ve soyadınızı, neden aradığınızı ve telefonunuzu bırakın.
Kıyafet kuralına uyun. Eğer belli bir kural yok ise üst düzey yöneticilerden örnek alın.
Bütün toplantılara tam zamanında gelin.
Toplantı sırasında kalemler, ataçlar yada diğer ofis araçları ile oynamayın.
Çok gerekmedikçe toplantı sırasında telefonunuzu kapalı tutun. Eğer kapatamıyorsanız o zaman kapının yakınına oturun böylece telefonunuz çaldığında sessizce dışarı çıkabilirsiniz.
Oturuşunuza ve duruşunuza dikkat edin —koltuğa gömülmeyin , sandalyenizde geriye yaslanmayın, yada kollarınızı göğsünüzün üzerinde kavuşturmayın.

Sosyal iletişim kuralları

İster manavda bir yabancı ile konuşurken ister bir arkadaşınız ile kahve içerken bütün insanlar saygı gösterilmesini hak eder.


İletişim hem beden hareketlerini hemde sözlü ifadeyi kapsar. Konuşurken karşınızdaki insana bakın ve kollarınızı kavuşturmayın (kızgınlık ifadesi).
Eğer utangaç biriyseniz bunu kabul etmekten ve söylemekten çekinmeyin. Dürüstlük insanların rahatlamalarını sağlar.
Normal hızda konuşun ne çok hızlı ne çok yavaş.
Karşınızdaki kişi üzerinde bıraktığınız izlenimi fazla düşünmeyin.
Konuşmayı bitirirken geçerli bir neden öne sürün ve kişi ile konuşmaktan keyif aldığınızı belirtin.
Karşınızdakine iltifate ederken içten ve samimi olun. Karşılaştırma yada değerlendirme yapmamaya özen gösterin; örneğin, "Kazağının ne kadar eski olduğu düşünülürse gayet iyi duruyor ."
İltifat aldığınızda fazla alçak gönüllü olmayın ve iltifatın gerekmediğini açıklamaya çalışmayın. Basit bir "teşekkürler" hem yeterli hemde kibarcadır.
Birisini eleştireceğiniz zaman karşınızdaki insanın duygularını göz önünde bulundurun ve kişi ile özel olarak konuşmaya özen gösterin. Yakıştırma yapmaktan kaçının ve sorunu kişiselleştirmeyin
Birisi sizi eleştirdiğinde sakin olun. Savunmaya geçmemeye özen gösterin. Eğer kişi sizi insanların içinde ve kabaca eleştiriyor ise içgüdüsel olarak reaksiyon göstermek isteyebilirsiniz fakat en iyisi basitçe "Düşünceni özel olarak bana iletmeni tercih ederdim" deyin.
Her zaman "Lütfen" ve "Teşekkür ederim" demeyi unutmayın
Öksürüken yada esnerken ağzınızı kapatmayı unutmayın ve hemen elinizi yıkamaya özen gösterin. Bu hem görgü kuralı hemde temizlik kuralıdır.


Alıntıdır.

 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Elektronik posta görgü kuralları

Elektronik posta yazarken uyulması gereken, genellikle yazılı olmayan ama çoğu kullanıcı tarafından bir kural olarak kabul edilen görgü kuralları vardır.

Temelde bunlar:

BÜYÜK HARFLER bağırma anlamındadır
Sözcükler vurgulamak için _altçizgi_ ya da *yıldız* işaretlerini kullanın
Yazdığınız metin kısa bile olsa yazım denetimi yapın
Metindeki sadece gerekli ve ilgili olan alanlardan alıntı yapın
Kendiliğinden konan imzalar kullanın -- özellikle iş yaşamındaysanız
İstenmeyen ve büyük dosya ekleri göndermeyin
Açıklayıcı ve kısa bir konu başlığı yazın
Adres defterinizi ve kendi adresinizi ortalığa yaymayın
Yığın (çöp) iletiye yığın iletiyle yanıt vermeyin
HTML ve imleme kullanmayın


Büyük harfler
İleti yazımında önem vermeniz gereken unsurların başında büyük harfler gelir. BÜYÜK HARFLERLE YAZMANIZ, BAĞIRMANIZ ANLAMINA GELİR. Çoğunlukla okunması zordur ve saldırgan bir tavır içindeymişsiniz gibi bir izlenim yaratır. Büyük harfler, sözcükleri ya da sözcük gruplarını vurgulamak için kullanılabilir. Birçok kişi konuları büyük harflerle yazılmış olan iletileri okumadan, doğrudan çöp kutusuna gönderir.


Sözcükleri vurgulama


Düz metin olarak gönderilen iletilerde yatık ya da kalın yazma olanağı bulunmadığından, sözcüklerin vurgulanması için başka yollara başvurulur. Sözcüklerin vurgulanmasında _altçizgi_ (üst karakter + kısa çizgi) ya da *yıldız* işaretleri kullanılabilir. Bazen de eşittir işareti sözcüğün başına ve sonuna konularak =vurgulama= sağlanabilir. Ağ tarayıcınız değişik yazıtiplerini kullanıyorsa, yazımda bunları kullanmayın. Çünkü iletiyi göndereceğiniz kişide sizde olan yazıtipi yüklü olmayabilir. Aynı zamanda bu, bilgisayarınızın metni görüntülemek için daha uzun bir süreye gereksinim duyması anlamına gelir.


Yazım denetimi

Çok kısa bir metin yazıyor olsanız bile, anlatmak istediğinizi tam olarak anlatıp anlatmadığınızı görmek için yazım denetimi yapın. Özellikle iş yaşamında yanlış anlaşılmalara yol açmamak için, kullandığınız istemcinin yazım denetimi yapıp yapmadığına dikkat edin.


Alıntı
İletilerde çok sık alıntı yapılır. Çoğu istemci bunu 1 büyüktür (>) ya da 2 büyüktür (>>) işareti ile yapar. Ancak 1 tane olması yeterlidir. Bir saatten daha uzun bir süre önce aldığınız iletilerde alıntı yapmak, yanıt vereceğiniz kişinin size ne yazdığını anımsaması açısından önem taşır.

Bir alıntı aşağıdaki gibi olabilir:

> Yarın geleceğini mi söyledin?
Evet, gerçekten yarın geliyorum!
Alıntı yaptıktan sonra 1 satır boşluk bırakarak yanıtınızı yazmaya başlayın. Değişik satırlara değişik yanıtlar vermek istiyorsanız, bunları birbirinden ayırın ve her birinin 1 satır altından başlayarak yanıtlarınızı yazın.

İletiyi yanıtlarken size gönderilen iletinin sadece gerekli bölümlerini alın. Konuyla ilgisi olmayan ve verdiğiniz yanıtla bir bağı bulunmayan bölümleri silin. Çünkü daha uzun metin daha büyük boyutlu bir ileti anlamına gelir. Bu hem sizin, hem de Ağ'ın yükünü artıran bir unsurdur. Size gelen ileti aşağıdaki gibi olsun:

> Yarın geleceğini mi söyledin?
> Öyleyse, benim için farketmez. Saat kaçta geleceğini bileyim yeter.
> Nasıl olsa fazla uzaktan gelmeyeceğim.
Yanıtınız şöyle olabilir:

> Yarın geleceğini mi söyledin?
Evet, gerçekten yarın geliyorum!
> Öyleyse, benim için farketmez. Saat kaçta geleceğini bileyim yeter.
Saat 14:00 gibi orada olurum.

İmzaİstemciniz destekliyorsa, göndereceğiniz her iletinin sonuna kendiliğinden eklenen imzanızın konması için gerekli ayarlamaları yapın. İş yaşamındaysanız, imzanıza; konumunuzu, çalıştığınız kuruluşun adını ve alan kodu ile birlikte telefon numaranızı yazın. İmzanızı bu yolla kullanarak aslında bir bakıma kendi tanıtımınızı ya da çalıştığınız kurumun tanıtımını yapmış olursunuz. Ancak imzanızı çok uzun tutmayın. İmzalar kısa ve öz olmalıdır. Ötesi sıkıcı olabilir.


Dosya ekleri
Ek içeren bir ileti göndermeden önce aşağıda vurgulanan noktalara büyük önem verin:

Öncelikle, bireylerin ya da toplulukların sizden almak istemedikleri ya da o ana kadar iletmeniz konusunda bir istemde bulunulmayan dosyaları göndermek çok yanlış bir davranıştır. Bu sizin için böyle olmayabilir. Ama unutmayın ki Ağ'ı kullanan sizden başka milyonlarca insan var. İzin almadan hiçbir dosya ekini bir kişiye ya da topluluğa göndermeyin. İzin almak "Bunu sana gönderebilir miyim?" biçiminde olmak zorunda değildir. Uzun süredir ilişki içinde bulunduğunuz ya da çok yakını olduğunuz kişilere bu tür dosya ekleri gönderirken, onların sizin göndereceğiniz dosya ekine gereksinimi olabileceği ya da bu dosya ekinin onların ilgisini çekebileceğini konusunda kuşkunuz yoksa, doğal olarak izin almadan da bunu yapabilirsiniz. Ancak bunun dışındaki durumlarda bu tür dosya eklerini göndermeyin, bu ek size çok ilginç ya da eğlenceli geliyor olsa bile.

1998 yılında yayılan tüm bilgisayar virüsleri, iletilere eklenerek gelen dosyalardan bulaştı. 2000 yılında yayınlan I Love You virüsü de aynı yolla yayıldı.

Ekli iletileri açarken şu durumu kafanızda canlandırın: Evinizin posta kutusuna gönderenini tanımadığınız bir kutu bırakılmış olsaydı ne yapardınız? Kutuyu açmadan başvuracağınız yer büyük olasılıkla polis olurdu. Aynısı elektronik postalar için de geçerlidir. Ancak burada başvurulan yer polis değil, Norton Antivirus gibi virüs karşıtı yazılımlardır. Bu tür iletiler almak istemiyorsanız, siz de bu tür dosyalar göndermeyin.

Boyutu 1 Mb'yi aşan dosyaları hiçbir zaman iletilerinize eklemeyin. Bu büyüklükteki iletiler ya size geri dönecektir ya da Ağ'a bağlantı hızı düşük olan alıcılarca yüklenmesi çok uzun sürecektir.

Ağ'da milyonlarca kullanıcının birbirine birçok kez gönderdiği, gereksiz şakaları ve zincir iletileri adres defterinizdekilere göndermeyin (zincir ileti: birçok kez başkalarına iletilmiş ve içeriğinde yüzlerce, hatta binlerce elektronik posta adresi bulunan ileti). Sizin güldüğümüz bir yazıya ya da resme herkes aynı tepkiyi göstermez. Ayrıca göndermeyi düşündüğünüz ileti daha önce birçok kez göndermeyi düşündüğünüz kişiye gönderilmiştir.


Açıklayıcı konu başlığı
İletiyi yazıp göndermeden önce konu satırını boş bırakmayın. Bazı kullanıcılar konu satırı boş olan iletileri doğrudan çöp kutusuna gönderebilir. Kullanacağınız konu başlığı iletinin içeriğini tam olarak yansıtan ve alıcıya iletiyi okumadan önce içerikle ilgili bilgi veren nitelikte olmalıdır.


Gizlilik
Bir iletiyi birden çok alıcıya gönderirken ya da iletirken, alıcıların birbirlerinin adreslerini göremeyeceklerinden emin olun.

Birden çok alıcıya gönderdiğiniz iletilerde Kime (To) ya da Karbon Kopya (CC) alanlarını değil, Görünmez Karbon Kopya (BCC) alanını kullanın. Böylece alıcılar birbirlerinin adreslerini göremezler. Çünkü elektronik posta adresleri de kişinin ev adresi ya da telefon numarası gibi, herkesin bilmesini istemeyebileceği bir şeydir. İleti gönderirken Görünmez Karbon Kopya (BCC) kullanarak hem alıcılara saygı göstermiş olursunuz, hem de zincir iletilerden elektronik posta elde etme durumu ortadan kalkar ve yığın (çöp) ileti (spam) azalır. Kimi ücretsiz hizmetlerde "Kime" (To) alanını doldurmadan ileti gönderemezsiniz. Diğer bölümlere iletiyi ulaştırmak istediğiniz kişilerin adreslerini yazdıktan sonra, "Kime" (To) alanına kendinizinkini ya da aaa@bbb.com gibi, aslında olmayan bir adresi yazarak bu sorundan kurtulabilirsiniz.

İSS'nizin (İnternet Servis Sağlayıcı) size sağladığı elektronik posta adresinden başka Hotmail, Mail.com, Netscape, Yahoo gibi ücretsiz elektronik posta sağlayıcılardan bir adres alarak, aile üyeleriniz ya da çok yakınlarınız dışındakilerle yaptığınız işlemlerde ve diğer ortamlarda bu adresi kullanın. Bu ortamlar; elektronik posta listeleri, kullanıcı toplulukları, haber toplulukları ya da tartışma alanları olabilir. Bu tür adresler yığın ileti gönderenlerin (spammer) eline geçse bile, gelişmiş süzgeç özellikleri ve yeni bir adres alabilmenin kolay olması sorunun boyutunu azaltacaktır.


Yığın (çöp) ileti
Hesabınıza gelen yığın iletilerle savaş, gönderene yığın ileti göndererek olmaz. Size elektronik posta hizmetini sağlayan kuruluşun destek masaları bu tür sorunlarla karşılaşıldığında başvurulması gereken tek yerdir. Yığın iletileri iletinin tam üstbilgisi ile birlikte bu tür destek birimlerine iletmek sorununuzu çözecektir. İSS'ler ve ücretsiz elektronik posta hizmeti sağlayıcısı bu desteği verir. Daha ayrıntılı bilgi için İSS'nizle ya da elektronik posta sağlayıcınızla iletişime geçin.

Kimi sağlayıcılar yığın ileti kaynağı olan bilgisayarların bilgilerini toplayan bazı hizmetlerden yardım alırlar. Bunlardan biri de SpamCop'tır. Bu sayfaya gidip ücretsiz üye olabilir ve yığın ileti bildiriminde bulunabilirsiniz.

Yığın ileti ile ilgili daha fazla bilgi için TASO ve CAUCE ağ sayfalarına gözatabilirsiniz.


HTML ve imleme
İletilerinizde (özellikle Mozilla, Netscape ya da Outlook Express kullanırken) HTML ve imleme (kodlama) kullanmayın. Her ikisi de ileti boyutunu artırarak iletinin gönderilme süresini yukarıya çekecek ve Ağ'a gereksiz yük binmesine neden olacaktır. Ağ'da ortaya çıkan bu yoğunluk hem ülke ekonomisine (dolayısıyla size), hem de dünya ekonomisine gereksiz bir yük olur. Netscape ve Mozilla'da "İletileri düz metin olarak gönder" seçeneğini kullanarak, Outlook Express'te ise hesap özelliklerine girilip "Gönder" sekmesine tıklayarak bu ayarlar yapılabilir. Daha ayrıntılı bilgi yazılımların yardımlarında bulunabilir.

alıntıdır.

 
M

memu_66

Kullanıcı
7 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
YOZGAT
güzel bir paylaşım insan saygı gösterdiği ölçüde saygı görür
 
T

tnctrkcell

paylaşım güzel olmuş teşekkür ederim gülşah abla
ayrıca ben birşey sorabilir miyim? tamam soruyorum o zaman :)
şimdi diyelim ki dolmuşta bir erkekle yanyana oturuyoruz sonra bir bayan bindi ve boş yer yok ben koridora daha yakınım kalkıp bayana yer vermem doğru mu?
 
T

tnctrkcell

yer vermezsem o ayaktayken ben oturamam kalkıp beraber ayakta duralımmı desem o da ayıp olur  ;D yer versem belki yanımda ki erkek sapıktır :)  ?
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
tnctrkcell' Alıntı:
yer vermezsem o ayaktayken ben oturamam kalkıp beraber ayakta duralımmı desem o da ayıp olur  ;D yer versem belki yanımda ki erkek sapıktır :)  ?
Bence bu konuyu tekrar okuyabilirsin.
Ayrıca soruna cevabı Konuş-tanış Geyik bölümünden yanıtlayabiliriz. :)
 
Ç

çakır

Kullanıcı
22 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
samsun
tsk ederım gülşah hanım bu bılgıleri bildiğimiz halde yınede uygulamadıgımızı dusunuyorum....
 
Z

z.sav

Kullanıcı
10 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
bankacýyýzbiz.com
Güzel paylaşım gülşah teşekkürler bunlara sahip olduğunu zanneden okadar çok kişi varki ! herşeyi bildiğini zannedeler başkalarına kulp takıp kendini görmeyenler    ;)
 
Ç

çakır

Kullanıcı
22 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
samsun
ewet z.sav ama hani derlerya iğneyi kendine batır sonra cuvaldızı karsındakine batır dıye.bırılerını bu konuda elestırırken önce kendımıze bakmalıyız.
 
Z

z.sav

Kullanıcı
10 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
bankacýyýzbiz.com
çakır' Alıntı:
ewet z.sav ama hani derlerya iğneyi kendine batır sonra cuvaldızı karsındakine batır dıye.bırılerını bu konuda elestırırken önce kendımıze bakmalıyız.
genelleme var dikkat edin kişiye hitap edilmiş sunum yok !
 
Ç

çakır

Kullanıcı
22 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
samsun
ben sadece örnek verdim sen veya ben dıye hıtap etmedim cevremıze bakarsak bunları gorebılırız sıkça...
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Hayatımızın bir çok alanında ne kadar önemli bir yere sahip Görgü Kuralları.
Ve ne çok atlıyoruz kendi yaşamımızda.Sanıyoruz ki yada ben çevremdeki çoğu insanda bunu görüyorum,saygı/görgü hep tanımadığımız kişiye veya kişilere göstermemiz gerekir,onların yanında belli etmemeliliyiz açığımızı.
Oysaki önce kendimize/ailemize görgülü olmalıyız diye düşünüyorum.

Ne dersiniz?
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Böyle bir konu vardı, aklıma beyaz çorap,masaya dirsek koymna  vs vs vs geçiodu.
Adabı muhaşeretmi idi neydi,tam aklıma gelmio, o konuyu getirdi aklıma şimdi.
Neyse...
Az ben görgüsüz olayım vesselam, ne olucak bir eksik bir fazla değilmi ama.
 
Üst