
GIDALARIN GENLERİ DEĞİŞTİRİLİYOR
“GDO içeren gıdalar bitkisel, hayvansal ve mikrobiyolojik kaynaklara genetik modifikasyon teknolojileri ile başka bir canlı türüne ait bir genin aktarılması ile DNA’sının belli bir bölümünde istenilen değişiklik yapılmış ürünler ile bu ürünleri içeren gıdalar olarak tanımlanırlar.
Bir başka deyişle, genetiği değiştirilmiş gıda ürünleri; gen teknolojisi kullanılarak kendi türü haricinde bir türden gen aktarılarak veya geni üzerinde müdahalede bulunularak belirli özellikleri değiştirilmiş bitki, hayvan ya da mikroorganizmalar kullanılarak elde edilen gıdalardır.”
GDO'NUN YARATTIĞI SAKINCALAR
— Dünyada GDO’lu ürün üretimine önemli tüketici tepkisi gelişmiştir. GDO hakkında ilk çalışmalar gündeme geldiğinden bu yana ABD ve Avrupa’da sivil toplumun tepkileri mevcuttur. Tohum sektöründe tekelleşme, global tohum şirketlerinin yerel piyasaları ele geçirmesi (patent), serbest ticaret anlaşmalarının genetik çeşitlere ve biyoçeşitliliğe zarar vermesi başlıca kaygılar olarak ön plandadır. Etik (insan sağlığına ilişkin doğabilecek olası sorunlar ve dini nedenler) kaygılar ve tarımsal sistemlerin belli ellerce yönlendirilmesinin yaratacağı riskler ile biyo-terörizme yol açılması olasılıkları kamuoylarında değerlendirilmektedir.
GDO TARIM İÇİN BİR RİSK
GDO’lu tohum kullanımı biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir tarımsal üretim için ciddi risk olarak görülmektedir. GDO’lu üretimin monokültür tarımı özendirdiği ve doğal kaynakların bu yolla israf edildiği belirtilmektedir. Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından temel kaygılardan biri ise, Dünya Bankası ve IMF tabanlı politikalarla desteklenen ‘GDO’lu ürün üretiminin ülkelerin üretim ve ticaretini artıracağı, açların sayısını azaltacağı’ propagandasının yarattığı etki ile söz konusu ülkelerin tarımsal üretimlerinde GDO’lu tohumların kontrolsüz kullanımının yaygınlaşmasıdır.
GDO'LAR ALERJİ YAPIYOR
— Diğer taraftan, transgen teknolojisi ile elde edilen ürünlerin insanlarda toksisite ve alerjiye yol açabileceği, çevreye gen kaçışı nedeni ile biyolojik çeşitliliğin ve gen kaynaklarının etkilenebileceği, antibiyotiklere karşı direnç oluşmasına ve zararlılarda direncin artmasına yol açabileceği yönünde bilimsel yayınlar bulunmaktadır. Son dönemde gelişmiş ülkelerin kamuoylarına yansıyan araştırma sonuçlarına göre; GDO’lu yemle beslenen hayvanlarda yavru ölüm oranında artış, kısırlık, bağışıklık sorunları, hızlı yaşlanma, insülin regülasyonunda değişim ve temel organlar ve sindirim sisteminde değişime neden olabilmektedir.