Geleceği tahmin etmek mi, yaratmak mı?..

  • Konbuyu başlatan GulsahToptas
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde GulsahToptas tarafından oluşturulan Geleceği tahmin etmek mi, yaratmak mı?.. başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,310 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı Geleceği tahmin etmek mi, yaratmak mı?..
Konbuyu başlatan GulsahToptas
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan GulsahToptas
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Kritik kararları vermekte kullanılan yaygın yaklaşım, "geleceği tahmin etmek". Özellikle son yıllarda en çok kabul görmüş, dillendirilmiş başarı kıstası da "geleceği iyi okumak ve buna göre stratejiler belirlemek". Oysa, şimdilerde bunun da yetmediği, yetmeyeceği görülüyor. Hızlı ve yoğun rekabetten sıyrılıp, dikkat çekici, olağanüstü fark yaratanlar incelendikçe görülüyor ki aslında onlar geleceği tahmin etmiyorlar; fiilen geleceği yaratıyorlar. Gelecek, "sonsuz olasılıkla" eşanlamlı. Olasılıkları kullanılabilir, faydalı ve fark yaratır değerler haline getiren de onların teknolojik, sosyal ve kültürel açılardan uyumlu şekillerde bütünleştirilmeleri.

Ünlü Fütürist Anne Skare Nielsen'in verdiği örnekten alıntı yapalım. Tampax ve text mesajları, yeni bir gelecek yaratan, artık hayatımızın ayrılmaz parçası haline gelen ürün ve hizmetlerden sadece ikisi. Tampax, herhangi bir kadın "Tampona ihtiyacım var" dediği ya da böyle bir ihtiyaç olduğu için üretilmedi. Aynı şekilde, SMS mesajlaşması da insanlar yoğun şekilde "Ah bir yazılı mesaj geçme imkanım olsa da geçsem" dedikleri için yaratılmadı. İlk text mesajlar, aslında teknisyenlerin telefon hatlarını kontrol amacıyla kullanılmaya başlanmıştı. SMS ile iletişim, zaman içinde muazzam bir başarı hikayesi ve sosyalleşmenin yeni alışkanlığı haline geldi. Benzer şekilde tamponlar da muhtelif operasyonlarda, sağlık ve teknik açıdan gereksinimler için kullanılmaktaydı. Tampax öncesi ilkel şekillerde bu dönemi atlatmaya çalışan ve sosyal yaşamları ciddi şekilde sınırlanan kadınlar, tampon kullanımıyla özgürlüklerine kavuştular. Bu kategorideki ürünler, neredeyse dünya üzerindeki kadınların yarısına erişebilir büyüklükte bir pazar yapısına ulaşmış durumda.

Bu tür farkları yaratanlar, "henüz bilinmeyeni" yakalıyor ve doğru zamanda, doğru yerde, onu yeni şeyler yaratmak için fırsat ve değer haline getiriyorlar.

Kabul görmüş mit, belki yaşamımızda çok baskın olduğu için, "teknolojinin dünyayı değiştirdiği". Oysa, kanaatimce gelişmeleri yaratan, teknoloji değil, ondan faydalanış biçimleri. Geleceği yaratan, bilginin yeniden değerlendirilmesi; fikirlerin, birlikte kullanılabilmek üzere uyarlanan ürün ve hizmetler şeklinde, sosyal-kültürel-teknolojik unsurlarla uyumlu hallerde bütünleştirilmesi. Text mesajları ve tamponlar, "geleceği yaratmak nasıl bir şey?"i anlatmak adına iki güzel örnek.

İşte geleceği yaratmaya aday, şimdilik uçuk birkaç aktarım daha. Uzak diyemeyeceğimiz bir gelecekte çeşitli alanlarda insanlara kişisel konularda yardım edecek veya onların yerini alacak robotlarımız olacak. Çalı süpürgesinin yerini elektrik süpürgesine aldıran gelecekçiler, muhtelif işler için kullanılan insan gücünün yerini robotlara kaydırmaya hazırlanıyorlar. Artık, Japonya'da "Gelecek Kuşak Robotların Güvenli Çalışmasını Teminat Altına Alacak Kurallar Tasarısı" bile var. http://www.nikkan.co.jp/eve/05ROBOT/ENG/information.html bağlantısından, 2005 Uluslararası Robot Fuarı'nın maskotu nasıl top oynuyor izleyin. 2007 Kasım sonunda yapılacak yeni fuarda neler göreceğimizi çok merak ediyorum!

Şu ana kadar "Kızımla tenis oynayacak, onu tenis konusunda eğitecek bir robota ihtiyacım var!" veya "Köpeğimi gezdirecek bir robotum olsa keşke!" demeyenler, bu tür çalışmaları göre göre, "robot tenis hocası veya köpek gezdiricisi" ihtiyacı duymaya başlayabilirler.

Fark yaratan, kazanan ve kazandıranlar, dünyayı değiştirenler, hangi alanda olurlarsa olsunlar, ihtiyacı bizzat kendileri oluşturanlar. Geleceği yaratanlar!

 

Ufuk Tarhan
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Doğru örneklerle desteklenmiş çok hoş bir anlatım.

Kabul görmüş mit, belki yaşamımızda çok baskın olduğu için, "teknolojinin dünyayı değiştirdiği". Oysa, kanaatimce gelişmeleri yaratan, teknoloji değil, ondan faydalanış biçimleri. Geleceği yaratan, bilginin yeniden değerlendirilmesi; fikirlerin, birlikte kullanılabilmek üzere uyarlanan ürün ve hizmetler şeklinde, sosyal-kültürel-teknolojik unsurlarla uyumlu hallerde bütünleştirilmesi.
İtiraz edilebilir mi?

Çok teşekkürler Gülşahcım.
 
Ö

ölüdeniz

Fark yaratan, kazanan ve kazandıranlar, dünyayı değiştirenler, hangi alanda olurlarsa olsunlar, ihtiyacı bizzat kendileri oluşturanlar. Geleceği yaratanlar!
Geleceği tahmin etme değilde insan geleceğin yaratıcısı olması gerektiği görüşündeyim.Yazıdada çok güzel örneklerle bunu görebiliyoruz.
teşekkürler Gülşah
 
Üst