GAZETECİLİĞE VEDA

  • Konbuyu başlatan HASAN DAVUTOĞLU
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde HASAN DAVUTOĞLU tarafından oluşturulan GAZETECİLİĞE VEDA başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,922 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı GAZETECİLİĞE VEDA
Konbuyu başlatan HASAN DAVUTOĞLU
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan HASAN DAVUTOĞLU
H

HASAN DAVUTOĞLU

Kullanıcı
4 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Güzellikler diyarından
Hasan DAVUTOĞLU'nun 1994 yılında başlayan profesyonel gazetecilik mesleği, 2000 yılında sona ermişti.
O, başkalarının sorunlarını sürekli kamuoyunun gündemine getirirken, çalıştığı medya kuruluşlarında sosyal güvenlik yatırımlarının yapılmamış olmasının mağduriyetini yaşamıştı. Asgari ücretin altında maaş alması da cabasıydı...
Mesleğinin 3. yılında Kuzey Kıbrıs'daki özel  televizyon kanallarından birinin ilk haber müdürlüğüne atanmıştı. O görevde sadece 2 ay kalmıştı. Çünkü alt yapısı ve iş disiplini olmayan medya kuruluşunda, başarısızlığın sorumluluğunu üstlenmek istememişti.
Gazetecilik, ailesinin karşı çıktığı meslekti. Hasan DAVUTOĞLU'nun ise idealindeki mesleklerden biriydi.
İlkokuldaki öğrencilik yıllarında, her yıl mutlaka “Gelecekte hangi meslek sahibi olmak istiyorsunuz?” konulu kompozisyon yazdırılıyordu.
O, henüz karar vermemişti. Ama kompozisyonu yazmak zorundaydı. “Öğretmenim, ben, gelecekte ne olmak istediğime karar vermedim!” diyemezdi. Aksi takdirde cezalandırılacağını biliyordu.
Her seferinde öğretmenliği konu alan kompozisyonlar yazıyordu.
Ortaokula başladığı ilk günlerde ise artık kararını vermişti: Ya gazeteci olacaktı, ya da hukukçu...
Küçük yaşlarda, haksızlığa uğrayan çok kişiyi tanımıştı. Bu, onu derinden etkilemişti.
Sanık sandalyesindeki masumları kollamak istiyordu...
Hasan DAVUTOĞLU, gelecekte yaşayacağı haksızlıklardan habersiz öğrencilik yıllarında sınıf ve köy gazeteleri hazırlıyordu.
Gazetecilikte maddi ve manevi çok kaybı olduğunu söylüyor. Buna rağmen severek yaptığı için gazetecilikte geçen 7 yılına üzülmüyor.
O, gazetecilikte aldığı en önemli ödülü şöyle anlatıyor:
“1995 yılıydı. O yıl, ülkenin en çok satan gazetesinin merkez muhabirleri arasında yer almıştım.
Meslektaşlarım arasında gazetecilikten mezun, sadece bir arkadaşım vardı.
Yazdığım haberler, sürekli manşetten yayınlanıyordu.
Bir gün gazetecilikten mezun arkadaşım yanıma gelmiş ve bana;
“Haberlere bakış açına hayranım. Ben, bu mesleğin okulunu bitirdim. Ama ne yazdığım haberler manşetten yayınlanıyor, ne de senin gibi haber yakalayabiliyorum” demişti.
İşte o sözler, mevkiden de öte bana verilen, verilebilecek en büyük ödül olmuştu...”
Hasan DAVUTOĞLU, 2000 yılında gazeteciliği bırakırken özel radyolardan birinin merkez muhabirleri arasındaydı.
O, ailesinin muhalefetine, maddi ve manevi kayıplarına, 7 yıl dayanabilmiş, tarihe mal olması için aşağıda yayınladığımız 24 Nisan 2000 tarihli istifa dilekçesiyle gazeteciliğe son vermişti:

Sn. .......... ..........
.......... FM Müdürü,
Lefkoşa.

Müdürlüğünü yaptığınız .......... FM'de, bildiğiniz gibi 16 Ağustos 1999 tarihinden beri redaktör-muhabirlik yapıyorum.
Yayın kuruluşunuzda bana layık gördüğünüz görevi en iyi şekilde icra ettiğimin huzuru içerisinde; 3 aydır, gündeminizde tutmama rağmen yasal hakkım olan İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta yatırımlarımın çeşitli gerekçelerle geriye dönük olarak yatırılmasının mümkün olmadığını söylemeniz üzerine görevimden istifa ettiğimi, 7 nisan tarihli sözlü belirtişimi, bugün de yazılı olarak yinelemekte yarar görüyorum.
7 nisanda sizinle yaptığım görüşmede, isteğiniz üzerine ay sonuna kadar çalışmayı kabul etmiştim. Ancak geçtiğimiz cuma günü (21 nisan) 40 dakikaya varan son görüşmemizde bana söylediklerinizi uzun süre düşündüm. Tehditkar olarak yorumladığım o günkü sözleriniz üzerine kişiliğime yapılan saldırı ortamında daha fazla çalışamayacağımı aktarmak istiyorum.
Bildiğiniz gibi cuma günkü görüşmede, bana, .......... FM'de çalışmama devam etmem karşılığında 100 milyon TL. olan maaşıma mayıs ayından itibaren 20 milyon TL. artış yapmayı teklif ettiniz. Artışın, kuruluşunuzun yasal zorunluluğu olan 9 aylık geriye dönük İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta yatırımlarımı, adınıza yapmam karşılığında olabileceği inceliğini gösterdiniz. Ayrıldıktan sonra işsiz kalmam halinde yeniden .......... FM'de istihdam edilmemin mümkün olamayacağını, başka bir basın kuruluşuna yapacağım olası başvurunun onaylanmasının sizin tavrınıza göre gerçekleşebileceğini ima etmiş olmanız, ay sonunu beklemeden .......... FM'den ayrılma nedenlerimi oluşturdu.
İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta yatırımlarımın yapılmamış olması nedeniyle alamadığım basın kartı sorunumu, en azından yayın kuruluşunuzun personel kartını alarak hafifletme tapebimi aylarca beklettiniz. Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle apar topar 14 nisan günü verdiğiniz .......... Gazetesi Personel Kartı'na layık olmadığımı düşündüğüm için ekte sunduğumu kaydetmekte yarar görüyorum.
Kişiliğime kimsenin dil uzatamayacağını, satılık kalem olmadığımı, parasız kalsam bile inandığım doğrulardan asla sapmayacağımı kanıtlama fırsatını verdiğiniz için teşekkür eder, istifa yazımı, .......... FM Haber Merkezi'ne ait bilgisayarlardan birini kısa süreliğine de olsa işgal ederek yazdığım için de özür dilerim. Hasan DAVUTOĞLU
 
D

derman86

Kullanıcı
2 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
hasan davutoğlu sizmisiniz gerçekten
 
Üst