FOR VENDETTA-----Sonsuza Dek Özgürlük

  • Konbuyu başlatan su perisi
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sinema kategorisinde su perisi tarafından oluşturulan FOR VENDETTA-----Sonsuza Dek Özgürlük başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,270 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sinema
Konu Başlığı FOR VENDETTA-----Sonsuza Dek Özgürlük
Konbuyu başlatan su perisi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan su perisi
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0



V FOR VENDETTA-----Sonsuza Dek Özgürlük


V for Vendetta, Amerikan çizgi roman kalıplarını değiştiren ünlü İngiliz yazar Alan Mooreun -Watchmen- (1987) öncesi çalışmalarından biri. Mooreun gelecek öngörüsü doğru çıkmamış olsa da V for Vendetta dönemin Soğuk Savaş paranoyasını yansıtan eserler arasında önemli bir yer tutar.



V for Vendetta, George Orwellın 1984 ü, Ray Bradburynin Fahrenheit 451 i gibi disütopik romanlarla Batmanin bir karışımı gibi görülebilir. Üçüncü Dünya Savaşı’nın ardından faşist bir parti olan Norsefire, İngilterede iktidara gelmiş ve özgürlüklerin kısıtlandığı bir dönem başlamıştır. Tam bu esnada kendini sadece -V- sembolüyle tanımlayan gizemli ve pelerinli bir karakter onlarla mücadeleye girişecektir.



Aslına bakılırsa öykü –sadece- V hakkında değildir. Onun yaşamlarına girdiği insanlar, V nin temsil ettiği ideallerin gelişmesine şans verildiğinde olacaklar ve özgürlük kavramı hakkındadır. Kitap olarak -V for Vendetta- farklı yönlerden tartışılabilir. Bunlardan bir tanesi V nin gerçek kimliğinin ne olduğudur. V, özgürlüğü mü yoksa totaliterizmi mi, iyiliği mi, kötülüğü mü temsil etmektedir?

V, karakter olarak karmaşık ve ilginç yönlere sahiptir. Mevcut hükümet sistemine duyduğu isyanı kararlı bir şekilde sergiler. Öykü ilerledikçe V nin özgürlüğü temsil edip etmediği sorusu büyük bir açıklıkla cevaplanır. Gerçekleştirdiği cinayet ve sabotaj eylemlerinin hep bir nedeni, bir amacı ve kendi geçmişiyle bir bağlantısı vardır. İnsanların özgürlükleri için bir umuda ve şansa sahip olmadıklarını düşündükleri anda, V onlara bu umudu ve özgürlüklerini tekrar kazanabilecekleri duygusunu verir. Toplumun özgürlüğü için tek umut V dir ve V de bunun bilincindedir. V, bu kaotik düzende bulmacanın sadece bir parçasını temsil etmektedir, yani yıkımı. Özgürlüğün bir diğer biçimi daha vardır: Yaratım. İnsanların düşledikleri gibi yaşayacakları bir dünyayı yeni baştan inşa etmek de en az mevcut düzeni yıkmak kadar gereklidir.




V şüphesiz iyidir, o bütün toplumun bu uyuşmuş duygularını ve davranışlarını diriltmeye çalışmaktadır. Kimsenin tam olarak bil(e)mediği gizemli bir geçmişe sahiptir. Larkhill Toplama Kampı’nda tıbbi deneylere katlanmak zorunda kalmış olmasına rağmen V de deney süresince diğer deneklerde gözlenen psikolojik durumlar gözlemlenmemiştir. Dr. Delia Anne, onda daha çok şizofrenide görülen bazı belirtiler teşhis etmiştir.

Diğer karakterlere karşı davranışları şaşırtıcı olduğu kadar inanılmazdır da. Genç bir fahişe olan Eveyi tecavüzden kurtarmayı tercih ederken geçmişinden birçok kişiyi acımasızca öldürür. Evey adlı bu karakterle olan ilişkisi öyküde önemli yer tutar. İlk iki kitap boyunca Eveyi genç, olgunlaşmamış, kendinden ve geleceğinden emin olmayan bir karakter olarak görürüz. V, Eveyi eğitirken ona zor zamanlarında yardımcı olur. Hatta okuyucu, Vnin Evey hakkındaki niyetlerini ve planlarını merak eder. Ona niye bu kadar önem verdiğini, neden zamanının çoğunu onu eğitmeye (onu özgürleştirmek uğruna ona işkence etmeye) ayırdığını anlamlandırmaya çalışır. Eylemleri boyunca V, amacından hiç şaşmaz. Amacının ne olduğu ise V’nin gizemlerinden biri haline gelir.







ve biliyorum: 1605 de parlamento binasını patlatmaya çalıştı.
ama kimdi gerçekte?
neye benziyordu?
bize fikirleri hatırlayın dendi, adamı değil.
çünkü bir adam başarısız olabilir.
yakalanabilir, öldürülebilir ve unutulabilir.
ama 400 yıl sonra...
bir fikir hâlâ dünyayı değiştirebilir.

fikirlerin gücüne bizzat şahit oldum.
fikirler adına öldürülen ve
fikirleri savunurken ölen insanları gördüm.
yalnız,
bir fikri öpemez
ona dokunamaz
veya onu tutamazsınız.
fikirler kan ağlamaz.
acıyı hissetmezler.
sevmezler.

diyorum ki, bu gece o rıhtımlara gidip abd’ne ait her şeyi yerle bir edelim!
kim benimle birlikte?
söyleyin, hanginiz benimle?
her şeyi ama her şeyi olan bir ülkeydi orası...
ama şimdi, 20 yıl sonrası, ne olacak?
dünyanın en büyük cüzamlı topluluğu!
başlattıkları savaş değildi.
saldıkları veba değildi.
hüküm'dü.
kimse geçmişinden kaçamaz.
kimse hüküm'den kaçamaz.

toplumlar, kendi devletlerinden korkmamalı.
devletler, kendi toplumlarından korkmalı.
bina nasıl bir sembolse, onu yıkma eylemi de bir semboldür.
sembollere anlam kazandıran insanlardır.
tek başlarına semboller anlamsızdır ama yeteri kadar insanla...
bir binayı havaya uçurmak dünyayı değiştirebilir.
şiddet iyi amaçlar için kullanılabilir.

bu maskenin altında bir yüz var...
ancak benim değil.
ne altındaki kaslardan daha "ben"dir o yüz...
ne de altındaki kemiklerden.
bu maskenin altında
etten daha fazlası var.
bu maskenin altında
bir fikir var!
ve fikirler kurşun geçirmez!..

bu gece size en ciddi
yeminimi ediyorum...
adalet hızlı olacak...
dürüst olacak....
ve merhametsiz olacak.




V nin film boyunca yüzünden hiç düşmeyen maskesi. Bir Guy Fawkes maskesi olarak tabir edildiği halde, David Lloyd V for Vendettayı çizerken yakınlarında hiç Guy maskesi bulamadığı için bu maskeyi kendisi tasarlamıştır.

Andy and Larry Wachowski / V For Vendetta



 
Üst