'Facebook' casusların elinde!

  • Konbuyu başlatan aykut03
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde aykut03 tarafından oluşturulan 'Facebook' casusların elinde! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 7,886 kez görüntülenmiş, 9 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı 'Facebook' casusların elinde!
Konbuyu başlatan aykut03
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan korsan
A

aykut03

Kullanıcı
19 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
www.ayyildiz.org
'Facebook' casusların elinde!

İstihbarat örgütlerinin aylar süren çalışmalarıyla zar zor elde edebileceği bir çok kişisel bilgi facebook.com'da... Üstelik milyonlarca kişi fotoğraflı bilgilerini kendi elleriyle veriyor.

Facebook sitesi artık paranoya nedeni! Sayfanızdaki kişisel bilgiler istihbarat örgütlerinden dolandırıcılara kadar herkesin ilgisini çekiyor.

Fenomen arkadaşlık sitesi facebook, TÜBİTAK’ın bile gündeminde! Site hakkında araştırma yapan Emre Mineoğlu, sonuçları TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik dergisinde anlattı:

BAŞKASI SÖYLESE PARANOYA NEDENİ
İstihbarat örgütlerinde size ait bir dosyanın bulunduğunu söylemiş olsalardı... Ve o dosyada birçok resminizle beraber hangi okullara gittiğiniz, hangi işlerde çalıştığınız ve çalışmakta olduğunuz, kimlerle arkadaşlık ettiğiniz, nerelere gittiğiniz, resimlerle belgelenmiş olsaydı... Panikle ne yapacağınızı şaşıracağınıza kuşku yok. Ancak şu anda internetin sunduğu nimetlerin sonuncusu olan

‘facebook.com’ adlı sitede, kendi rızasıyla yapan yaklaşık 48 milyon kişi var.

1 MİLYON TÜRK KULLANICI VAR
Facebook bize gösteriyor ki; toplumsal anlamda aidiyet ve gizlilik olguları yeniden tanımlanıyor. İnternette yaşanan hızlı gelişmeler, toplumsal değişim ve dönüşümün gelecekte nasıl yaşanacağı hakkında ipuçları verir nitelikte. Facebook, aynı zamanda sosyal bilimciler için de devasa bir laboratuvar. 1 milyon Türk kullanıcı sayısıyla ülkemizde de çok ciddi bir kullanıcı potansiyeli oluşturuyor.

Dikkat! Arkadaşınızı da yakmayın!
TÜRKİYE Bilişim Derneği (TBD) Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mehmet Ali Köksal, Bilim ve Teknik dergisinin yayımladığı haber sonrası merak edilen konuları aydınlattı:

BİR ANDA SORGUYA
İnsan ilişkilerinde kimin kiminle nereden tanışık olduğu istihbarat birimlerinin en çok merak ettiği konulardan. Kullanıcılar, facebook sayesinde bu ilişkileri herkese açıyor. Yıllardır görüşemediğimiz arkadaşlarımızı bu sistem sayesinde bulmak güzel. Fakat o kişinin hatası ya da sevabı yüzünden sorgulanmak, ilginiz olmayan olaylara resmi makamlar ya da basın karşısında adınızın karışması güzel olmasa gerek.

TİCARİ BİLGİLER, BÜYÜK ŞİRKETLERDE
Bu bilgilerin pazarlayacağından bahsediliyor. Verilen bilgiler kullanıcıya reklam olarak dönecek.

KOŞULLARINI KABUL EDİYORSUNUZ
Maalesef tüm uyarılara rağmen TBMM’den kişisel bilgilerin korunması ve gizliliği konusuda beklenen tasarı çalışması tamamlanıp yasalaşmadı. Ayrıca hâlâ Türk Ceza Kanunu’nun 135’inci maddesinde kişisel verilerin kaydedilmesine ilişkin bir düzenleme var. Ancak bu düzenleme yeterli değil. facebook olayına da uygulanması mümkün değil. Çünkü, siteye girebilmek için facebook’un anlaşmasını kabul etmeniz gerekiyor.

Kredi kartı numaranızı küçük hileyle kapabilirler

BİLİŞİM suçları konusunda çalışmalar yapan Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Çığır İlbaş, facebook’un nasıl güvenli kullanılacağını özetledi:

GÜVENLİK ayarlarının (privacy) kullanıcı tarafından değiştirilmemesi durumunda, her türlü bilginizi başkaları görüyor. Bilgiler arasında e- posta, işyeri bilgileri, doğum tarihi, politik görüş ve kadınların kızlık soyadı da bulunuyor.

AYARLARI gizliliği yapılandırılmış olsa da, phishing (sahte e-postalarla kredi kartı numarası sorarak dolandırma yöntemi) saldırıları olabilir...

KULLANICI hesabıyla ilgili bildirimler e-posta’yla yapılıyor. facebook’un ana sayfasının kopyasının yapılması yöntemiyle e-postadan açılan linkle girilen kullanıcı adı ve şifre bilgileri 3’üncü şahısların eline geçebiliyor. Linkler yerine her zaman ana sayfadan giriş yapmayı tercih edin.

Özel mesaj atmayı tercih edin

Güvenlik için mutlaka yapmanız gerekenler şöyle:

GÜVENLİK ayarlarını kimsenin göremeyeceği şekilde yapın.

DUVAR yazıları yerine özel mesajlar gönderin.

GÜVENLİK ayarları doğru yapılandırılmış olsa da kişisel kritik bilgilerin sayfaya eklenmemesine dikkat edin.

MİNİ feed ve news feed’te, bilgi ve durum değişikliğinin görüntülenmemesi için gerekli ayarları yapın.

BAŞKALARININ sizin ne kadar facebook’u kullandığınızı görmesini istemiyorsanız, mutlaka ‘News feed and mini feed’e girip ‘show times in my mini feed’ seçeneğini iptal edin.


 
Y

yaratici_idea

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Teşekkürler..
Merak ettiğim bir konuydu.
Ama ben de şöyle düşünüyorum.
Sonuçta kimseden saklamam gereken bir şey yok.
Ve tüm bilgilerim de açık. Gelip bana sorsalar da
oradakinden farklı bir şey öğrenemezler.
Yani bilemiyorum. :-\
 
C

crnkcclr

Kullanıcı
25 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
ilginçmiş...
ama internet ortamında yalnızca facebook için geçerli değil ki bu durum her yerde olabilir...
her zaman dikkatli olmakta yarar vara..
teşekkürler bilgi için..
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Teşekkürler Aykut.
Bu konuda biraz araştırmalarım var, izin verirsen bu sayfa altında paylaşmak isterim.
 
A

aykut03

Kullanıcı
19 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
www.ayyildiz.org
TABİKİ ZEYNEP BUYRUN İZİN SİZİNDİR HATTA TÜM PAYLAŞIMCILARIN BEN TEŞEKKÜR EDERİM.:)
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
aykut03' Alıntı:
TABİKİ ZEYNEP BUYRUN İZİN SİZİNDİR HATTA TÜM PAYLAŞIMCILARIN BEN TEŞEKKÜR EDERİM.:)
Teşekkürler, biraz uzun ama belki okumak isteyen olabilir diye bu sayfada paylaşmama izin verdiğin için Aykut. :)

FACEBOOK
Görünürde masum bir site. Bulamadığınız eski arkadaşlarınıza ulaşma, kavuşma gibi bir misyonu olduğunu iddia eden ama daha giriş kapısında sizi kendisine mahkum eden bir site. Çok akıllıca bir kurgu ve giderek bağımlılık yaratan application'lar! Şu anda elimdeki mesajlar bazı kişilerin bu siteyi ne amaçla kullanmak istediğinin örnekleriyle dolu ne yazık.
Bir açıkları var, profillerdeki mail adresleri! İçeriden genç kızlara ulaşmak zor, çünkü mesajların okunma riski var, ancak bunca kişinin içinde bu mesajların takibi zor... diye düşünülse de, böylesi bir organizasyonda, ki hisselerini microsoft almaya başladı, kullanıcıların kötüye kullanmakla ünlü zekasına engel olunabilir mi?
İçerde ki gruplardan birisinde yayınlanan resimler "Sarhoş Kızlar" adı altında basında yerini aldı bile. Bu kızların şamata için çektiği resimler vardı aralarında.
Tek bir unuttukları var, ki bunu engellemeleri zor elbette, aynı İP! Yani içerde isterseniz 30 ayrı kişi olabilirsiniz!
Chat çok daha masum.
Öncelikle tanıdığım tüm genç kızları uyarmak gerek. Özellikle çok ilgi gören gruplara katılmamaları, katılsalar bile burada tanıştıkları kişilerin arkadaşlık önerilerini reddetmeleri için.
İki gündür Tribün'deyim. Ve bugün nerdeyse 20'ye yakın çeşitli yaşlardan, üstelik tüm Tribün mesajlarını incelediğim halde adlarına rastlamadığım kişiden arkadaşlık teklifi aldım.
Hepsinin profillerine baktım.
Bir tanesi  sosyete(! )Listesinde bir dolu güzel ve ortayaşı geçkin kadın! ve elbette tek bir mesajı bile olmayan genç kızlar!
Diğerleri ya utangaç gençler, ya da ne olduğunu daha resimleri ile belli eden tipler.
Burası masum filan değil!
İlgi bu kadar yoğun olunca ister istemez gazetelerin köşe yazarlarının günlük yazılarına konuk olmaya başladı Facebook çılgınlığı. Chat siteleri gibi!
Chat için yazıldı çizildi, araştırmalar yapıldı, sonuçlar ailelere sunuldu ve gereken önlemlerin alınması istendi. Araştırmayı yapanlardan biride bendim! Özellikle geceleri doruğa çıkan çarpık ilişkiler, bunun yanısıra bu sanal sosyalleşmeyi gerçekten amacına uygun kullanan küçük bir kesim. Ve yaşanan, çoğu sahte aşklar, sonu gelmeyecek birliktelikler, kurulan tuzaklar ve tuzaklara düşmeye hem eğilimli ve ne yazık ki hem de meraklı kızlar.  Aile baskısı nedeniyle, ergenlik çağında yaşayamadığı "flört" gibi basit bir olguyu sanal ortamda tatmin etmeye çalışan genç erkekler ve kızlar ve elbet bunun yanısıra macera arayan ve sözde "mutsuz, evinde aradığını bulamayan" evli erkekler ve gerçekten mutsuz evli kadınlar!
Chat engellenebildi mi? Yasak konulan her oluşumun insanı çeken bir cazibesi olduğu gerçeğini göz ardı edebilir miyiz?
Bazı sitelere girişlerin engellenebileceği ailelere anlatıldı ve teknisyenler evlere çağrıldı, sakıncalı siteler gençlerin kullanımına kapatıldı. Netcafelerin müşteri sayılarında patlama yaşandığı dönem başladı. Çok geç kalınmış bir karar ile kafelere müşteri yaşı yasağı getirildi ve 18 yaşından küçük kullanıcıların kafelere alınması yasaklandı.
Denetim nereye kadardı? Bu uygulama gelir düzeyi düşük semtlerde ne kadar başarılı olabildi? Hepsi tartışılır.
O dönemlerde Antalya'nın iyi semtlerindeki cafelerde izlediğim durum, genç kızların ve erkeklerin, özellikle fiziğine güvenen erkeklerin ve yine ilginç genç kızların ikili ya da üçlü gruplar halinde kamera kullanarak chat ortamında yerlerini almaları.
Chatte tanışma, msn ya da diğer farklı kişiye özel konuşma alanlarında devam ettirilen sonuçsuz amaçsız arkadaşlıklar!
Sonuçsuz ve amaçsız! Çünkü yine yüzdeler gösteriyor ki, bu büyülü labirentte tanışan kişiler bu tanışıklıklarını gerçek yaşama taşıdıklarında hayal kırıklığı yaşıyorlar ve karşılarındaki kişinin yazıştıkları kişi olduğuna inanmak bile istemiyorlar. Ve bu ders oluyor mu? Ne yazık ki hayır!
İnternet bir bağımlılıktır ve kullanıcı adı değiştirilerek yeni arkadaşlar peşine düşmek bu bağımlılığın sonucudur.
Ve şimdi Facebook!
Bill Gates izinde ilerleyen zeki bir gencin uzun zaman önce kurduğu ve ülkemizde ki kullanımı son aylarda zirveye çıkan, nerdeyse Facebook'ta hesabı olmayanın "antisosyal" ilan edildiği, gençlerin lisanıyla "dövüldüğü" dönem!

Buyrun tabloya!

Ben bu tabloya bir ay gibi kısa bir sürede ulaştım. Ve şu anda içerde tek bir kullanıcı adım var ve tüm bilgilerim gerçek, profil resmim de dahil olmak üzere. Ve bu beni kısıtlayan profil bilgilerime rağmen ulaşabildiğim bilgiler...
Cinsel tabuların olduğu ve bu konuda konuşmaların bile nerdeyse porno sayıldığı, cinsel eğitimin ayıp kabul edildiği ülkelerin insanlarının, bu konuda nimet saydıkları ve sahte kimliklerle arayışlarını sürdürerek, çarpık ilişkilere girdikleri ortam! Ve yine bunun dışında, hemen herkesin başına gelebilecek tuzaklar. Kimse kendini bu konuda çok bilinçli olarak görmesin diyorum. Herkesin zayıf anları olabilir gerçeğini gözardı edemeyiz. Gururu okşayacak bir iki sahte sözün peşinden giderek, gerçek aşkını bulduğunu sanan, modern fuhuş piayasasına hiç aklına gelmezken düşüveren kişilerin sayısı, ve bir de bu tanışıklık reele taşındığında yine bir diğer teknoloji harikası gizli çekim olanakları sunan cep telefonu, ufak kameralar gibi objelerle şantaj tehlikesi!
Facebook'un arama bölümüne Sex yazıldığında karşımıza çıkan tablo;
Yüzlerce sex sitesi! Ve elbette bu ağda Türk'lerin kurmuş olduğu grupların sayısı bizi ülke olarak Facebook Sex Tarihinin şu anda 4.sırasına yerleştirmiş durumda. Diğerlerinin kurduğu ağlara üye olan Türk vatandaşlarının sayılarıda azımsanmayacak kadar çok. Ve davetlerden, konulardan anlaşıldığı kadarıyla burada başlayan ilişkiler reelde sex partilerine dönüşmekte. Hepsi gizli kimliklerde ve avatarlarında kullanılan resimler ya çok sexi kadın profilleri ya da cinsel organ resimleri.
Bu noktada "alan razı veren razı" mantığı devreye sokulabilir elbette!
Ve bu durum Facebook olmasa yine yaşanmaz mı diyede sorulabilir.
"Verenin razı" olduğu noktaya kadar evet, bu mantık devrede kalabilir, ama verecek kişi nasıl ağa düşürülür, eldeki kişilerin yetersiz kaldığı, ve yeni yüzlere ihtiyaç duyulduğunda ortaya çıkacak tablo ne olabilir, fatura ödemelerinden kimler nasıl yara alır... İşte sorun bu!

Facebook'un çok kullanıcı tarafından bilinmeyen bir özelliği var; diyelim bir gruba dahil oldunuz, ve o gruptan birisi, sizi hiç tanımadığı halde size özel mesaj atıyor. Bu mesaja yanıt verdiğiniz anda, profiliniz özel mesaj atan kişiye açılıyor ve kişi sizin isteminiz dışında tüm özel bilgilerinize erişebiliyor. Atılan özel mesaj, grupla ilgi olabilir ya da sizi arkadaş listenize eklemek için atılmış olabilir. İyiniyetli ya da kötüniyetli... Grup konusu için atılmışsa, mesaj atan kişiye grup içinde yanıt vermek, diğer mesajları ignore butonunu kullanarak silip atmak en doğrusu.

Amaç neydi? Eski arkadaşlara ulaşmak değil mi? Facebook'un kuruluş amacı yani! Eski arkadaşlarınızın hala o tanıdığınız saf ve iyiniyetli arkadaşınız olduğunun araştırmasını yapıp yapmamakta size kalmış elbette. Bu nedenle çok özel resimlerin, hatta oyun olsun, komiklik olsun diye çekilmiş ilginç bazı resimlerinde siteye konması bu nedenlerden dolayı zararlı. Yarın öbürgün başınızı ağrıtmayacak fotoğrafların kullanılması daha akıllıca.

Fotoğraflarınızın kullanılmaması için onları sınırlandırabilirsiniz;
"Privacy"'den Application bölümüne gelerek Photos'un yanında ki "Privaty Settings"i tıklayarak, "only my friends" seçeneğini işaretledikten sonra, bilgilerinizi güncellemek için save butonuna basabilirsiniz.
Online görünmek istemediğiniz zamanlarda da, yine "privacy" den profil seçeneğini tıklayarak "only me" seçeneğini işaretlemek yeterli.

Eski arkadaşları bulmak, bir dönemin ilişkilerini yeniden canlandırmak çok mu gerekli?

Facebook kullanıcıları içinde eski arkadaşlarını bulmaktan çok, zaten varolan arkadaşları ile bir sohbet durumu sözkonusu ki, ister istemez bunuda sorguluyor insan. Mevcut olan internet programları zaten bunu sağlamıyor muydu? Dosya alışverişleri, sohbetler mail ya da herhangi bir konuşma programı aracılığı ile yapılamaz mıydı? Bir arkadaşınızı "en iyi arkadaş" (top friend) olarak diğerlerine lanse etmek gerçekten çok mu gerekli?
Reelde kurulamayan bir düş mü artık rakı sofraları? Sanal mı olmalı yan masaya gönderilen yiyecek, dansöz ve benzerileri?
Bir arkadaşınıza çiçek yollamak için sanal kolaylığını kullanmak daha mı rahat? Ya birisini dürtüklemenin amacı nedir? Sevdiğiniz bir videoyu paylaşmak için, zaten bir internet kullanıcısı olan arkadaşınıza link veremez misiniz?
Matrixxx!!!
Sanal dünya, insanları ne kadar bağımlı yapıp, dış dünyadan uzaklaşmasını sağlarsa o kadar hedefine ulaşmış oluyor!
Bugün, tutulmuş bir sitenin satış fiatını araştıran var mı hiç?
En doğrusu sanalı bir aracı olarak kullanmak ama tuzaklarına düşmeden ve sesler ve mimiklerin yerini hiç bir şeyin tutamayacağı gerçeğini unutmadan...


Zynep

Zynep'in Notu; Üstteki yazı (belgelere dayalı)araştırmalarım neticesidir. Ve bazı paragraflar ve bazı özel mesaj konuşmaları, tarafımdan Sitemize uygun olmadığı gerekçesiyle silinmiştir, kopukluklar bu nedenledir.
Objektifdir, zaten bu kadar kullanıcısı olan bir Site'yi karalamak gibi bir gayrete girmek yanlıştır. Elbette çok eğlenceli yanlarıda vardır ve zaten kimse kimseyi üye olmak yada olmamak konusunda zorlamıyor.
Ancak, eğer içinde yer alıyorsak, hep söylediğim gibi "sakıncalı/sakıncasız" yanlarını bilmek gereklidir.
 
E

erhan1067

Kullanıcı
6 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
facebook'a üyeliğim falan yok.Yukarı da yazanların çoğuna katılıyorum.İnsanlar ne istiyor anlamak çok zor nerdeyse herşeylerini nette paylaşacaklar.
 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
evet sebepsiz bir şekilde o kadar yaygınlaştı ki facebook, kimlik gibi birşey oldu  bu artık iletişim ordan sağlanır oldu.ee bunun dışında kalanlar arkadaşları arasında iletişim kopukluğu yaşadı zaman zaman, yapılacak olan etkinlikler ordan haber verilir oldu,aramaz oldu arkadaşlar birbirini...evet gerçekten durum böyle benim çevremde..
ama çok gereksiz başka birinin fotolarına kolaylıkla ulaşabileceği bi ortamda foto.larınla tüm özelini insanlara sunman mantıksızca bence...ileride başa bela olacağı gözüken çarpık sisteme  sunulan bilgiler yığını fikrimce.. ama çevremde bnm dışında herkesin facebooku mevcut o da ayrı bi konu. ilkokul hocamın bile var-mış:) facebookta arkadaşlarım tarafında grup bile açıldı adıma kayıt olmam için ama tüm direncimi korudum  :D  üye olmayı düşünmüyorum zaten öyle bir ortama.. zaten amacından sapan bir sistem.. yani insan isterse eski arkadaşlarına facebook u olmadan da ulaşabilr. mesela bn ilkokul arkadaşlarımla hala görüşürüm.lisedekilerle hiç kopmadık zaten...ee amaç ne peki üye olmayı/olmamı gerktirecek.. ki ben bu yazılanları en başından beri biliyorum ve gerçekten düşüncesizce paylaşılıyor tüm bilgiler.yazık...özellikle de gençler en verimli zamanlarını boşuboşuna bu sistem içinde eritiyorlar bilerek veya bilmeyerek... :-\

not:,,konunun özünden saptıysam özür dilerim,kendi görüşlerim dahilinde belirtmek istedim,bu konuda herkes farklı düşünebilir tabiki.. bnm kişisel görüşüm-dü sadece..
 
Üst