Dünyayı değiştirmek ister misiniz?

  • Konbuyu başlatan çölarslanı
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Eğitimleri & Eğitimler kategorisinde çölarslanı tarafından oluşturulan Dünyayı değiştirmek ister misiniz? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 6,648 kez görüntülenmiş, 3 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Eğitimleri & Eğitimler
Konu Başlığı Dünyayı değiştirmek ister misiniz?
Konbuyu başlatan çölarslanı
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan hurigül
Ç

çölarslanı

Kullanıcı
31 Mar 2010
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Dünyayı değiştirmek ister misiniz?

Melih Arat

Türkiye’de profesyonel dünyada heyecanı ve okuma düzeyi hiç düşmeyen biri var mı diye sorarsanız değerli dostum Mevlüt Aksan’ı anmak isterim. Geçtiğimiz günlerde “Nasıl Steve Jobs olunur” başlıklı kitapla ilgili başlayan sohbetimiz beni de Steve Jobs üzerinde araştırmaya itti. Steve Jobs bilgisayar dünyasını 20. yüzyılda şekillendiren 10 isim varsa bu 10 ismin içinde en etkili olanların içinde birincilik için yarışır. Kendisi Apple Bilgisayar şirketinin kurucusu, dünyanın en muhteşem animasyonlarını üreten Pixar Animasyon Stüdyolarının (Oyuncak Öyküsü dahil, sayısız muhteşem filmin tasarlandığı stüdyo) ve I-phone-I-pod gibi devrimci ürünlerin kaynağıdır.

Evlat edinilmiş bir çocuk olduğu halde, sıradan tüm insanları aşan bir iş performansına sahip sıra dışı bir insan olmayı başarmıştır. Aksan ile yaptığımız sohbette Aksan Jobs ve kitapla ilgili yorumlarını paşlaşıyor. Birçoğumuza göre tasarım, şekilsel bir konudur. Ancak bu önerme sorgulanmalı. Tasarım, şekil olmanın ötesine geçerek işlevin kendisidir. Bir otomobilin aerodinamik özellikleri arabanın tasarımıyla ilgilidir ve arabanın hızını etkiler. Hayvanların biçimsel tasarımları, doğadaki işlevleriyle bütünleşir. Örneğin, Çita hızını vücut tasarımından alır. Kahve fincanından elektrik fişine, oradan masaya kadar her tasarım bir işlev içerebilir. Türk şirketlerinin birçoğu da işlevsel olarak çok başarılı ürünler üretiyor olsa da, tasarıma yeterince önem vermiyor. Bu da özellikle uluslararası pazarlarda başarımızı olumsuz etkiliyor. Elbette tasarımla öne çıkan çok başarılı birkaç örnek de var.

Bu yazıyı hazırlarken aklımda bir soru da var. Neden Türkiye’nin Steve Jobs’ı ya da Bill Gates’i yok? Daha da ilginç bir soru sorayım: Neden okurlarımdan biri 21.yüzyılın ilk yarısının Steve Jobs’ı olmayı istemiyor, aklının uzak ucundan bile geçirmiyor? Bizi durduran ne? Balık almaya gittiğiniz de, denizden tutulmuş balık ile, çiftlik balığı arasında radikal bir fiyat farkı vardır. Çiftlik balığı tek tip yemle beslenmiş hareketsiz olduğu için tatsız tutsuz bir balıktır. Deniz balığı ise çok çeşitli gıda ile beslenmiş, hareketli ve lezzetli bir balıktır. Türkiye’deki temel sorunlarımızdan bir tanesi insanların çiftlik balığı gibi yetişmesidir. Seyahat etmiyoruz. Farklı kitapları, farklı kursları tüketmiyoruz. Farklı insanlarla görüşmüyoruz. Öyle olunca da ne girişim fikri geliyor, ne enerjimiz oluyor, ne de hayalimiz oluyor. Çiftlik balıkları birbirini izleyip ölecekleri günü beklerken, biz de televizyonda kendimizi izleyip son günümüze doğru yaklaşıyoruz. Denizde yüzen bir balık kadar evrenin prensipleriyle uyum içinde yaşamımızı sürdüremiyoruz. Girişimciliğin temelinde evrenin ve doğanın yasalarına uyum vardır. Bir aslan sürekli aynı su birikintisinin kenarında avlanmaz; çünkü sürekli orada durursa diğer hayvanlar oraya gelmezler. Aslan işini değiştirmez; ama avlandığı yeri değiştirir.

Uzun yıllardır değerli arkadaşım Hakan Turgut ile birlikte girişimcilik dersleri veriyoruz. Peter Drucker’a dayanarak girişimciliğin tesadüflere bağlı bir süreç değil, sistematik bir süreç olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Girişimcilik gayretleri içinde bir iş planı hazırlamak oldukça önemlidir. Ama tek başına iş planı hiçbir işe yaramaz. Eğer ilişkileriniz yoksa, sermaye ve diğer kaynaklara ulaşamıyorsanız iş planı masanızın üstünde ya da dosyanızda kalır ve sizi zengin etmez. Steve Jobs’ın öyküsüne baktığımız zaman, hayatı Steve Wozniak gibi (Apple şirketinin kurucusu teknik dahi), John Sculley (Pepsi’nin seksenlerin başında dünya çapındaki satış müdürü) gibi insanlarla kesişmese belki de bugün olduğu kişi olmayacak. Kolej yıllarında aldığı kaligrafi derslerinden birini kaçırmış olsa, belki bilgisayarlarda bugün tek bir yazı karakteriyle yetiniyor olacaktık. Steve Jobs’ın kolacı John Sculley’i kendi şirketinde çalışması için kullandığı sözü paylaşmak istiyorum: “Şeker karıştırılmış can sıkıcı bir sıvı satmak yerine dünyayı değiştirmek ister miydin?” Ben de size soruyorum, bu can sıkıcı dünyayı daha yaşanabilir bir yer yapmaya neden talip olmuyorsunuz?

alıntıdır...
 
Ç

çölarslanı

Kullanıcı
31 Mar 2010
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
doğan cüceloğlu,mü'min sekman,sıtkı aslanhan,melih arat;
Bu insanlar hayatımı baştan aşağıya değiştirdi gerçekten insanı motive etmekten çok
daha fazlasını veriyorlar!
İÇLERİNDEN BİRTANESİ VARKİ ÇOK SIRADIŞI BİR KİŞİLİK,BAMBAŞKA BİR DÜNYA SİZDE TANIŞIN İSTEDİM Melih ARAT konulara bakış açısı farkı sanırım!
paylaşımlarınız için teşekkürler arkadaşlar inanın hepsini büyükbir iştahla okuyorum ve yaşıyorum.
 
Y

yalnızada

Kullanıcı
12 Mar 2009
En iyi cevaplar
0
0
Düzce
"Türkiye’deki temel sorunlarımızdan bir tanesi insanların çiftlik balığı gibi yetişmesidir. Seyahat etmiyoruz. Farklı kitapları, farklı kursları tüketmiyoruz. Farklı insanlarla görüşmüyoruz. Öyle olunca da ne girişim fikri geliyor, ne enerjimiz oluyor, ne de hayalimiz oluyor. Çiftlik balıkları birbirini izleyip ölecekleri günü beklerken, biz de televizyonda kendimizi izleyip son günümüze doğru yaklaşıyoruz. Denizde yüzen bir balık kadar evrenin prensipleriyle uyum içinde yaşamımızı sürdüremiyoruz."

ÇOK DOĞRU SÖYLEMİŞ GERÇEKTEN DE İYİ BİR TESPİT
PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
 
H

hurigül

Kullanıcı
13 Kas 2009
En iyi cevaplar
0
0
Sakarya
Ben bayildim bu güzel yaziya, gercekten cok düsündürücü.. her cümlesinden bir ders alinabilir, insani bir seyler yapmaya tesvik edici bir sekilde hevesini artiriyor...

  (( Kolej yillarinda aldigi kaligrafi derslerinden birini kacirmis olsa , belki bilgisayarlarda bugün tek bir yazi karekteriyle yetiniyor olacakti ))

Cok tesekkür ederim kardesim bu yaziyi okumama vesile oldugun icin ...

not: Bende, Erdal demirkiranin (ben dünyanin en akilli insaniyim) kitabinda okumustum .. ve cok begenmistim ..
sizin yazdiginiz yazinin basligina bakinca alttaki yazdigim yaziyi okuyacagimi sanmistim hatta...

------------Bende bu yaziyi sizinle paylasmak istiyorum--------------

Dünyayi degistirebilirsin !. Asla ben tek basima ne yapabilirim ki demeyeceksin ...
Yemin ediyorumki sen tek basina dünyayi degistirebilirsin...
Hic düsünmezmisinki dünyayi her seferinde bir kisinin degistirdigini.?
örnegin parayi Lidyalilar buldu ,dogru . Ama herhalde yüzbin Lidyali bir araya gelip
bulmadi parayi...!.

Biri cikti ve : Bu is böyle olmayacak ! . Sen bana inek veriyorsun , karsiliginda ben sana bir esekle bir koyun veriyorum...
öyle bir sey yapalimki hem kücük , hem degerli olsun Onu yanimizda degisim araci olarak kullanalim. Dedi ..
ihtiyar heyeti onayladi ve para basildi...SONUC ; dünya degisti...

Adamin biri cikti : Orasi senin evin , ben giremem .Burasi da benim , sen giremezsin...Gel araya bir cizgi cizelim ve yerimizi bilelim...dedi . Cizgi cektiler , sinir icad edildi.. SONUC ; dünya degisti..

YAZIYI Sümerler buldu . Tabi ki yine yüz bin insan birden bulmadi yaziyi...
Biri cikti ve :Bu is böyle olmaz söylediklerimiz ucup gidiyor..öyle bir sey yapalimki , söylediklerimiz kaybolmasin , dedi.. önce komik oldu ama yazi icad edildi..
SONUC ; dünya degisti..

Adamin biri cikti ; Bu is böyle tekme tokatla olmaz ,öyle bir sey yapalim ki vurdumu ikiye bölsün dedi.. Bicagi biraz daha uzatip keskinlestirdi , kilic icad edildi..
SONUC ; dünya degisti...

Adamin biri cikti : Bu is böyle gaz lambasiyla falan olmayacak , ben öyle bir sey yapacagim ki dügmeye basacaksin ,isik olacak, dedi...AMPUL icad edildi ...
SONUC ; Dünya degisti...!

Simdi sira sende . Kendini hafife alma . .Yaz , ciz, yap, üret ; bir eserin olsun .
Insanlara en faydali olmak icin calis ..Buna gücün var . Begenmedigin , insanlara zarar veren ne varsa degistirmeye , gelistirmeye calis...DüNYAYI DEGÍSTÍR ;....

Ben dünyanin en akilli insani olarak , insanlarin kendini kesfetmesi noktasinda , alisilmis düsünce kaliplarini yikmaya calisiyorum .Ben insanlarin baskalarina özenmesini anlamsiz buldugum icin , senin icindeki enerjiye ulasmani arzu ediyorum ve bunu basaracagim ...Durma , sende tut bir kösesinden , yasamasi güzel olsun Dünya denen bu altin yumurtanin..! ! ! ....

ERDAL DEMIRKIRAN... " Ben dünyanin en akilli insaniyim " isimli kitabindan ...alinti ...
 
Üst