Doğru bildiğimiz yanlışlar

  • Konbuyu başlatan ölüdeniz
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde ölüdeniz tarafından oluşturulan Doğru bildiğimiz yanlışlar başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 6,177 kez görüntülenmiş, 19 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı Doğru bildiğimiz yanlışlar
Konbuyu başlatan ölüdeniz
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan superisi23
Ö

ölüdeniz

Doğru bildiğimiz yanlışlar
Günümüz modern çağında bilgiye ulaşmak da kolaylaştı. İnternet, gazete ve dergiler, yazılar ve önerilerle dolu. Peki bu bilgilerin ne kadarı yanlış, ne kadarı doğru?

Güncelleme: 09:37 TSİ 08 Şubat 2006 ÇarşambaİSTANBUL - Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kurtuluş, en sık karşılaştığı ve ona en çok sorulan sorulardan bazılarını ve bu soruların cevaplarını sizlerle paşlaşıyor.

İSTANBUL - Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kurtuluş, en sık karşılaştığı ve ona en çok sorulan sorulardan bazılarını ve bu soruların cevaplarını sizlerle paşlaşıyor.


“Ekmek kızartılınca kalorisi azalır mı?”

Ekmeğimizi kızartmak veya kurutarak gevrek haline getirmek kalorisini azaltmaz, üstelik içermiş olduğu B grubu vitaminlerinin azalmasına neden olur. Ekmeğin kızartılması veya gevrek haline getirilmesi, içermiş olduğu suyun da uçmasına neden olur. Bu nedenle, kızarmış ekmeğin çok fazla tüketilmesini önermem. Diyet yaparken daha az kalori içerir diye de düşünülmemelidir.

“Karbonhidrat ve protein ayrıma metodu doğru mu?”

Gazete ve dergilerde sıkça yer alan karbonhidrat - protein diyetini duymayan kalmadı. Acaba bu diyetin aslı nedir? Gerçekten bu yöntemle sağlıklı kilo verilebilir mi? Yiyecekleri, besin bileşimlerine göre sadece karbonhidrat veya sadece protein kaynağı olarak ayıramayız. Örneğin protein kaynağı olarak bilinen et, karbonhidrat ve yağ da içerir. Aynı şekilde karbonhidrat kaynağı olarak bilinen pirinç pilavı da, hem karbonhidrat hem protein hem de yağ içerir. Diyet yaparken her zaman dikkat edilmesi gereken en önemli nokta vücudun bir günde alması gereken besin öğelerinin (karbonhidrat, yağ, protein gibi) her öğünde bir arada, dengeli olarak tüketilmesidir. Zayıflarken, diyetiniz sizi bazı besinlerden yoksun bırakmamalı, yanlış beslenme alışkanlıklarınızı düzeltme yönünden güçlü olmalıdır. Bu şekilde hazırlanan diyetlerle vermiş olduğunuz kiloları geri almazsınız. Unutmayın, bilinçsizce yapılan diyetlerle sağlığınız tehlikeye girebilir. Ayrıca, dengesiz diyet ile verilen kilolar tekrar ve hatta daha fazlası ile geri alınmaktadır.

“Sabahları aç karnına ılık limonlu su zayıflatır mı?”

Yanlış bir bilgi. Biz beslenme uzmanları, sabah aç karnına su içilmesini tavsiye ederiz. Ancak bunun zayıflama ile bir ilgisi yoktur. Burada amaç, 8-9 saat gibi uykuda geçen vücudu güne hazırlamaktır. Tıpkı sabahları yüzümüzü yıkamak gibi. Limon, tok tutucu bir besindir. Ancak limonlu suyun yağ eritme gibi bir özelliği yoktur.

“Haşlanmış patatesin kilo aldırmadığını duydum, doğru mu?”
Yine yanlış bir bilgi. Haşlanmış bir orta boy patateste 70 kalori bulunur, yani bir dilim beyaz ekmek ile aynı kaloridedir. Eğer patatesi kızartırsak kalorisi daha da artar. Ancak, “haşlanmış patates kilo aldırmaz” demek de doğru değil.

“Fazla yağların idrarla atılması için kekik, sinameki, maydanoz gibi bitkileri kaynatıp, suyunu içiyorum. Bunu yapmak doğru mu?”
Kekik suyu, sinameki, haşlanmış maydanoz suyunun, yağları vücuttan attığına dair yanlış bir inanış var. Maydanoz suyu, sinameki gibi bitkiler bağırsakların çalışmasına yardımcı olur ve diyetlerde sıkça karşılaşılan kabızlığı önler. Ancak, yağları vücuttan idrar yolu ile attığı bilgisi yanlıştır.

“Süt ne kadar çok kaynatılırsa, o kadar çok mikrop ölür!”

Vitamin ve mineral deposu olarak bilinen sütü aşırı kaynatmak, içermiş olduğu vitaminlerin azalmasına neden olur. Bu nedenle pastörize veya sterilize olmayan sütü kaynatırken, kabardıktan sonra 4-5 dakika daha sürekli karıştırılmalı ve hemen soğutmalıyız. Pastörize veya sterilize olan sütleri ise kaynatmaya gerek yoktur.

“Sabahları çiğ yumurta içmek vücuda dinçlik verir!”

Çiğ yumurta tüketimi bilinenin aksine bazı vitaminlerin vücutta kullanılmasını engeller. Bu nedenle, çocuklarınızın sabah kahvaltısı için yumurtayı pişirmenizde fayda var. Çiğ olduğu kadar, fazla pişirerek tüketilen yumurta da pek sağlıklı sayılmaz. Bu nedenle, en sağlıklı yumurta kıvamı kayısı yumuşaklığı dediğimiz, sarısı tok ve etrafında yeşil halka bulunmayanıdır. Sarısı etrafında yeşil bir halka oluşmuş ise yumurtanızı fazla pişirmişsiniz demektir.

“Yoğurdun yeşil suyu zararlı olduğu için tüketilmemeli!”

Yoğurt, zamanla yeşil bir su salar. Bu nedenle kimimiz bu yeşil suyun zararlı olduğunu düşünüp dökeriz. Oysa yoğurtta bulunan vitaminler, özellikle B12 vitamini, bu yeşil suya karışır. Yoğurdun suyunu ayırarak hazırlanan süzme yoğurt da bilinenin aksine, normal yoğurda kıyasla daha az vitamin içerir. Bu nedenle, yoğurdu üzerinde oluşan bu yeşil su ile karıştırarak tüketiniz.

ntvmsnbc.com.tr





 
K

Kristal

“Sabahları çiğ yumurta içmek vücuda dinçlik verir!”
Kuş gribinden sonra yumurta yedirirken bile korkuyorum.
Çiğ yumurta mı asla!! :-\

Teşekkürler,paylaşım için.
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
“Yoğurdun yeşil suyu zararlı olduğu için tüketilmemeli!”

Yoğurt, zamanla yeşil bir su salar. Bu nedenle kimimiz bu yeşil suyun zararlı olduğunu düşünüp dökeriz. Oysa yoğurtta bulunan vitaminler, özellikle B12 vitamini, bu yeşil suya karışır. Yoğurdun suyunu ayırarak hazırlanan süzme yoğurt da bilinenin aksine, normal yoğurda kıyasla daha az vitamin içerir. Bu nedenle, yoğurdu üzerinde oluşan bu yeşil su ile karıştırarak tüketiniz.
Bir de ek bilgi; Zayıflatıcı özelliğide vardır, yağları yakması açısından.
Teşekkürler Nihat.
 
Ö

ölüdeniz

Zynep' Alıntı:
“Yoğurdun yeşil suyu zararlı olduğu için tüketilmemeli!”

Yoğurt, zamanla yeşil bir su salar. Bu nedenle kimimiz bu yeşil suyun zararlı olduğunu düşünüp dökeriz. Oysa yoğurtta bulunan vitaminler, özellikle B12 vitamini, bu yeşil suya karışır. Yoğurdun suyunu ayırarak hazırlanan süzme yoğurt da bilinenin aksine, normal yoğurda kıyasla daha az vitamin içerir. Bu nedenle, yoğurdu üzerinde oluşan bu yeşil su ile karıştırarak tüketiniz.
Bir de ek bilgi; Zayıflatıcı özelliğide vardır, yağları yakması açısından.
Teşekkürler Nihat.
Ek bilgi için teşekkürler Zeynep :)
 
S

semazen

Kullanıcı
19 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
teşekkürler.  ölüdeniz...yoğurdun suyunun zararlı olduğumu sanılıyormuş ilk defa duydum..böbrek taşı düşürmek isteyenler kullansın birde sindirim sorunu olanlar..gercekten harika bir nimet...zaten yoğurdun kendisi harika bir şey..
 
S

senarist081

Deyim yerindeyse uyarınız lütfen Kıvamında bir paylaşım olmuş..O0
 
Ö

ölüdeniz

semazen' Alıntı:
teşekkürler.  ölüdeniz...yoğurdun suyunun zararlı olduğumu sanılıyormuş ilk defa duydum..böbrek taşı düşürmek isteyenler kullansın birde sindirim sorunu olanlar..gercekten harika bir nimet...zaten yoğurdun kendisi harika bir şey..
Kendi çevremdede görüyorum yoğurdun üzerindeki o suyu döküyorlar.ama ben söyledikten sonra artık dökmüyorlar.yorumun için teşekkürler :)

senarist081' Alıntı:
Deyim yerindeyse uyarınız lütfen Kıvamında bir paylaşım olmuş..O0
O0 beğendiğine sevindim Tarık
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
“Sabahları aç karnına ılık limonlu su zayıflatır mı?”

Sbahları ılık suyu her zaman içerim bagırsak problemi sorunum oldugu için,bir arada limonlu içilerek yağları yakıcı etkisinin olduguna dair duyumlar alınca,sabah sabah işkende edip kendime,limonlu içmiştim. :D sonra baktım ki be yağ yakıyor nede başka bir eşy,tek yaptığı iştahı kesmekmiş.. :D aç karnınıza limonlu su içinde dogal olarak iştahda gidiyor.. :D

“Yoğurdun yeşil suyu zararlı olduğu için tüketilmemeli!”

Yoğurdu çaldıktan sonra ( bu hırsız çalması gibi bir olay degil:) nasrettin hocanın göle çaldıgı gibi  oluyor  :D) üzerine biriken yeşil suyunun zarar değil aksine böbrek taşlarını düşürmede etkili oldugunu duymuştum:) semazeninde belirttigi üzere dogru bir bilgi olasılıgıda yüksek olsa gerekli... :)

“Süt ne kadar çok kaynatılırsa, o kadar çok mikrop ölür!”  

Bu bilgi kesinlikle dogru bildigim bir bilgidir....Geçen hafta Tetra pak'ın  proföserler beraberinde süt ve süt ürünlerinde vermiş olduğu bilgilere dayanarak kaynatma ve nasıl mikrop oluşmadan içilebilir hale geleceğini öğrendik...Açık süt kullanıyorsak,kaynadıkdan sonra tam 7 dk karışrırılarak içindeki mikropların ölüp,minarellerinde kalması için gerekli süre,tabi işlem bittikten sonra hızla sogutup dolaba kaldırma işleminide  gerçekleştirmek gerekli...Paket süt tüketimi en saglıklı isede, ben paket süt içmeyi pek sevmiyorum.. En çok sevdiğim süt koyun site ve o sütle yapılan koyun yogurdu.. :)

“Sabahları çiğ yumurta içmek vücuda dinçlik verir!”  

Çig yumurtayı hiç sevmedim,saglık açısından da hiç iyi gözle bakamadım,kabugu kırılıp içelmesi için bardaga boşaltıldıgında kabugundan geçecek mikropları düşündükçe...( ne kadar yıkamış kabugununda gözenekleri oldugunu unutmamak gerekli) hiç içmedim,içirmemde,günde rafadan yumurtayı soframızdan eksik etmeyiz,çoçuklarda çok severek tüketirler,protein açısından da tüketilmesi zorunlu bir gıda...

“Karbonhidrat ve protein ayrıma metodu doğru mu?”
Bence ikisinin direk oldugu bir yemegi birlikte tüketmemek gerekli,pilav yiyorsak üzerinde et olmamalı...ne kadar alışmış oldugumuz damak zevkimize uyuşmasada  :D saglık için ayrı tüketmek gerekli... :)

“Ekmek kızartılınca kalorisi azalır mı?”
Hiç sanmıyorum,birde zeytinyagında yumurta ile kızartınca kalorisinin azalamdan çok artmasından dogal ne olabilirki.. :D

doğru bildiğimiz yanlış bilgiler verdigin için teşekkürler senarist  ;)
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Hay aksi:) ölüdeniz açmış konuyu bak gördünmü:) bir o konu bir bu konu gezersen,olacagı buydu, :-[

paylaşımın için teşekkürü kabul edin efendim... :-[
 
Ö

ölüdeniz

İlave bilgiler için teşekkürler Su perisi ama bu kamyonların ilavesi gibi olmu :D ;D
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
ölüdeniz' Alıntı:
İlave bilgiler için teşekkürler Su perisi ama bu kamyonların ilavesi gibi olmu :D ;D
Her kamyonda ilave için bir bölüm vardır,ne olur ne olmaz ölüdeniz... :D daha bende çok doğru bilinen yanlış bilgi varda  :D oras bende kalsın..
 
Ö

ölüdeniz

su perisi' Alıntı:
ölüdeniz' Alıntı:
İlave bilgiler için teşekkürler Su perisi ama bu kamyonların ilavesi gibi olmu :D ;D
Her kamyonda ilave için bir bölüm vardır,ne olur ne olmaz ölüdeniz... :D daha bende çok doğru bilinen yanlış bilgi varda  :D oras bende kalsın..
Senden bu konuda iddaa etmem lüzumsuz olur.arşivin çok geniş olduğundan hiç şüphem yok daha kafamı peynir ekmekle yemedim yav :D :D
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
peynir ekmekmi dedin:) bak gevrek bir simitle faydası saymakla bitmez  :D lokantada yiyecegin bir yemekten ayak üstü pynir ekmek yemen,daha keyifli benden söylemesi,ama aç olmak şart  :D simitten arta kalan para ile bakkaldan çikolata çekirdek ve dondurma alıp  :D sahil kenarında oturarak gün batımını seyrederken çitleyebilir,çikolatanı büyük bir keyifle yiyebilir,yanında biri varda onada azcık ucundan( çok degil he) verebilirsin,bu arada dondurmayı en son al kayıt helva arası koydur offfffff canım çekti şimdi  :D bak şimdi artan para ile pamuk şekerde alabilirsin....pempe renklsindne al,niye diye sorma al diyorsam al  :D
 
Ö

ölüdeniz

su perisi' Alıntı:
peynir ekmekmi dedin:) bak gevrek bir simitle faydası saymakla bitmez  :D lokantada yiyecegin bir yemekten ayak üstü pynir ekmek yemen,daha keyifli benden söylemesi,ama aç olmak şart  :D simitten arta kalan para ile bakkaldan çikolata çekirdek ve dondurma alıp  :D sahil kenarında oturarak gün batımını seyrederken çitleyebilir,çikolatanı büyük bir keyifle yiyebilir,yanında biri varda onada azcık ucundan( çok degil he) verebilirsin,bu arada dondurmayı en son al kayıt helva arası koydur offfffff canım çekti şimdi  :D bak şimdi artan para ile pamuk şekerde alabilirsin....pempe renklsindne al,niye diye sorma al diyorsam al  :D
Susma hakkımı kullanıyom yoksa gece rüyamda sayıklayacam :kahkaha :kahkaha :kahkaha
 
superisi23

superisi23

Kullanıcı
30 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
Çok güzel bilgiler paylaşımın için teşekkürler.
 
Üst