DERS ÇALIŞMA İSTEĞİ NASIL UYANDIRILIR?

  • Konbuyu başlatan alpi_282854
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde alpi_282854 tarafından oluşturulan DERS ÇALIŞMA İSTEĞİ NASIL UYANDIRILIR? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 19,059 kez görüntülenmiş, 7 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı DERS ÇALIŞMA İSTEĞİ NASIL UYANDIRILIR?
Konbuyu başlatan alpi_282854
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan GulsahToptas
A

alpi_282854

Kullanıcı
21 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
SAKARYA
Öğrencilerin ders çalışmaya başlayamamalarının nedeni “Niçin çalışmalıyım?” sorusuna yanıt verememelerinden kaynaklanır. Her davranışın bir nedeni olduğu gibi ders çalışmanın da bir nedeni vardır. Nedensiz eylem gerçekleşmez. Ders çalışmanın da nedenlerinin öğrenci tarafından ortaya konmalıdır.

Ders çalışmak istenen bir davranış değildir. Hangi öğrenci ders çalışmanın televizyon seyretmekten gezmekten eğlenmekten keyfine göre hareket etmekten daha zevkli olduğunu söyleyebilir? Öğrencilerin çoğu ders çalışmaktan hoşlanmaz. Onu sadece yapılması zorunlu olan bir davranış olarak algılar. Birey psikolojik olarak tüm davranışlarını istediği yöne doğru yönlendirir. Hiç kimse istemediği zevk almadığı bir işi severek yapamaz. Hele bir de ders çalışmama gibi bir tercihi varsa bu tercihini hep çalışmamaktan yana kullanır.

Davranışların ortaya çıkması iki yolla olur. Birey önce bir eylemi yapmak ister zihninde o eylemi tasarlar. Sonra düşündüklerini harekete geçirerek eylemi gerçekleştirir. Bu süreç daha çok isteyerek yapılan davranışlar içindir. İstenmeyen davranışlar da ise önce harekete geçilir sonra eylemi yapma isteği uyanır. Bu durumda ders çalışma davranışı da iki yolla gerçekleşir. Önce ders çalışmaya başlarız. Sonra onu sevmeye ve devam ettirmeye çalışırız. Ders çalışma isteğinin ortaya çıkmasını şu şekilde izah edebiliriz:

1-Ders çalışmaya başlamak ve sürdürmek

2-Çalışma isteğinin uyanması

3-Başarı

Çalışma istediğini uyandırmak için çalışmaya başlayın ve bunu sürdürmeye çalışın. Bir süre sonra ders çalışmayı severek yapmaya başlayacaksınız. Fakat sevme konusunda acele etmeyin. Önce bir gün düzenli çalışmayı başarmak için uğraşın. Daha sonra bunu bir haftaya yaymaya çalışın. Bir kaç hafta boyunca düzenli çalışmayı aksatmadan yaparsanız artık ders çalışmak sizin için zevksiz bir uğraşı olmaktan çıkar. Ders çalışmayı istenmeyen bir davranış olarak algılamaktan ziyade onu gelecekteki hedeflerinize ulaşmak için yapılması gereken şartlardan birisi olarak görmelisiniz.

Fakat birçok öğrenci çalışma isteğinin ortaya çıkması için “İlham” bekler. Oysa “İlham” yapılması istenen davranışlar için gelir. İnsanlar yapmak istediklerini önce düşünürler. Bu düşünceler bilinçaltına atılır. Bilinçaltı otomatik bir pilot gibi devreye geçer. Biz diğer davranışlarla meşgul olurken o çözüm üzerine yoğunlaşır ve çözümü bulur. Böylece “İlham” ortaya çıkmış olur. Ders çalışmak istenen bir davranış olmadığı için ilham gelmesini beklemek yanlıştır. Öğrenci sabırla ilhamın gelmesini bekler ilham inatla ortaya çıkmamak için uğraşır.

1-Ders çalışma isteğinin uyanması

2-Ders çalışmaya başlamak ve sürdürmek

3--Başarı



Birçok öğrencinin yanılgısı sürecin bu şekilde gerçekleşeceğini sanmasıdır. Bu yüzden çalışma isteği bir türlü uyanmaz. Çalışmaya isteksiz başlandığı için sık sık ara verilir. Hayallere dalınır. Öğrenci kendisini çalışmaya veremez. Bedensel olarak kitapların yanında olsa bile zihinsel olarak oralardan çok uzaklarda yaşar.

Vücudunuzu ders çalışmaya önce bedensel olarak hazırlamalısınız. İstenmeyen sıkıcı bir davranış gerçekleşmeden önce bacaklar dizlerden kırılmaya sırt eğilmeye omuzlar çökmeye ve vücut coşkulu halini kaybetmeye başlar. Vücuttaki canlılık yerini bıkkınlığa bırakır. Beyinde vücudun şekline göre davranışa duygusal boyut kazandırır. Bu beden duruşunda isteksizlik ön plana çıkar öğrenci ders çalışmaya henüz başlamadan çalışma isteği kaybolur. Bu durumda çalışmaya başlasanız bile bir süre sonra isteksiz oluşunuzdan çalışmaya son verirsiniz. Vücudu coşkulu hale getirmeniz gerekir. Dik bir duruş alınan birkaç derin nefes biraz gülümseme bunu sağlayabilir. Bu durumda beyne yapılacak olan davranışa istekli olunduğu mesajı gider. Beyin gelen bu mesaja göre ders çalışma davranışına olumlu bir duygusal boyut kazandırır.
                                                                                                                ALINTI
 
mabed528

mabed528

Kullanıcı
3 Nis 2009
En iyi cevaplar
0
16
Ankara
2 ay sonra sınavlarım var ama hiç çalışma isteğim yok yazıyı dikkatlice okudum. Paylaşımın için teşekkürler.
 
D

dryad

Kullanıcı
11 Nis 2009
En iyi cevaplar
0
0
teşekkürler.. haftaya vizelerim başlıyor.
en azından notları toplamak,masaya koymak bile bir başlangıç olabiliyor bazen.. en azından benim için.. :)
 
E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Küçük bi not eklemek isterim;
Yatarak veya uzanarak ders çalışmamaya,kitap okumamaya özen gösterin çünkü vücut uyku hormonu salgılar konsantrasyonunuz bozulur,mümkünse masada oturarak çalışın
Öğrenci olmanın en sıkıcı yanı ders çalışmak ama gün gelecek öğrencilik yıllarınızı arayacak,ders çalıştığınız günleri özleyeceksiniz.Yaşadığınız anın tüm negatif yanlarına rağmen kıymetini bilin derim ;)
 
D

derya-filiz

Kullanıcı
1 Ara 2008
En iyi cevaplar
0
0
Denizli
tşk ederim güzel yazmışsınız ama ben hala bi tülü başaramıyorum ders çalışmak deyin ce bile başıma ağrılar giriyo lütfen yardım edin bu durumdan nasıl kurtulucam
 
A

alpi_282854

Kullanıcı
21 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
SAKARYA
Rica ederim.. :)
evet önemli olan ders çalışma isteğinin gelmesini beklemeden bir adım atabilmek ders çalışmak adına...ve bence ilk adım çalışma masasına oturmayı başarabilmek..o masaya alışmalı önce... ;)
 
S

spiritualsigns

öncelikle kişinin kendisinde bu anlamda bir istek olmalı... istediğini  kadar ortam ve şartları düzenleyin olmadı mı olmuyor bana göre... ben az Acar Baltaş kitabı okumadım bu konu ile alakalı öyle yazıldığı gibi bir durum değil... insanın algılama gücü, çalışma isteği ve öğrenme yetisi gelişmedi ise  istediği kadar çabalasın... zor..
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
derya-filiz' Alıntı:
tşk ederim güzel yazmışsınız ama ben hala bi tülü başaramıyorum ders çalışmak deyin ce bile başıma ağrılar giriyo lütfen yardım edin bu durumdan nasıl kurtulucam
Biraz daha okuduklarınıza pozitif yaklaşarak...
Ve istek olmasa bile ki (bazen kimse istemez ders çalışmak) ders çalışma programı yaparak çalışmak....
 
Üst