Çöl Gemileri

  • Konbuyu başlatan senarist081
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler kategorisinde senarist081 tarafından oluşturulan Çöl Gemileri başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,989 kez görüntülenmiş, 14 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler
Konu Başlığı Çöl Gemileri
Konbuyu başlatan senarist081
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan smaile
S

senarist081



Kuma batmazlar. Günlerce su içmeden yürürler. Gözleri ve kulakları kumdan ayrıca korunmuştur. Bir defada 100 litreden fazla su içerek, uzun bir yolculuk için depolayabilirler.

Çöllerde yaşayacak, yol alacak ve iş görecek bir makine için insanlar nasıl bir tasarım yaparsa yapsın, üretecekleri hiçbir şey, bir deve kadar mükemmel olmayacaktır. Sıkıntılı çöl şartlarında yaşamaları için, develerin ayak tırnaklarından göz kapaklarına kadar her türlü ayrıntı mükemmel bir şekilde ayarlanmıştır. Sadece deve için değildir bu ayarlamalar; aynı zamanda çöl insanlarının da birçok ihtiyacı böylece karşılanır. Bir çöl insanı için devenin derisi ayakkabı, yünü çadır ve giysi, dışkısı soğuk günler için yakacak, eti ve sütü besin demektir. Tabii, çöllerin gemisi olarak da anılan develerin uzun çöl yollarındaki taşımacılık görevleri en başta gelir. Bir deve yaklaşık 250 kg yükü 45 kilometre boyunca hiçbir şey yemeden, içmeden taşıyabilir. Ayrıca bir deve için 43 bin metre uzunluğundaki bir dağa çıkmak hiç de zor değildir.

Develerin hörgüçlerini su deposu olarak kullandıkları zannedilir. Halbuki devenin asıl su deposu karnıdır. Develer, suyu karnındaki özel kaslarla çevrilmiş küçük keselerde tutarlar. Su bulmanın imkânsız olduğu çölde develer uzun süre susuz yaşayabilirler. Su bulduklarında ise vücutlarının ihtiyacını karşılayabilmek için içebildikleri kadar içerler. Bir seferde içebildikleri su miktarı ise 114 litredir ve bu kadar suyu içmek sadece on dakikalarını alır. Ayrıca develer susuzluklarını acı veya tuzlu suyla da bastırabilme kabiliyetine sahiptirler. Hattâ kış aylarında sadece bitkilerle su ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Yine su israfından kaçınmak için dışkılarını hep katı şekilde atarlar.

Gözleri, kum fırtınalarından korunmak için çift kapağa sahiptir. Bunlardan birisi, yürürken gözünün önünü görebilmesi için şeffaftır. Yine kum fırtınalarından korunmak için kulaklarını ve burun deliklerini özel kasları sayesinde kapatabilirler.
 
C

crnkcclr

Kullanıcı
25 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
doğanın mucizeleri işte... 144 litre su hemde on dakika da..
inanılmaz.. teşekkürler senarist...
 
M

MENEKŞE1

Kullanıcı
22 Mar 2008
En iyi cevaplar
0
0
GİRESUN
BEN DEVEYE BİNDİM EN ÇOK GÖZ YAPILARI DİKKATİMİ ÇEKMİŞTİ AMA BU KADAR MÜKKEMMEL HAYVAN OLDUKLARINI BİLMİYODUM EĞER YİNE KARŞILAŞIRSAM DAHA DİKKATLİ BAKICAM
 
S

senarist081

BEN DEVEYE BİNDİM EN ÇOK GÖZ YAPILARI DİKKATİMİ ÇEKMİŞTİ AMA BU KADAR MÜKKEMMEL HAYVAN OLDUKLARINI BİLMİYODUM EĞER YİNE KARŞILAŞIRSAM DAHA DİKKATLİ BAKICAM
:)
 
S

smaile

Kullanıcı
15 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
İsmini okuyunca tahmin etmiştim deve olduğunu...Çok etkileyici gerçekten,doğada herşey yerine ve yaşam koşullarına göre bir düzende içinde yaratılmış.. güzel bir paylaşım teşekkürler ::)
 
Üst