ÇOK OKUMAK MI DOĞRU OKUMAK MI

  • Konbuyu başlatan sessiz_lik25
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kitap Önerileri kategorisinde sessiz_lik25 tarafından oluşturulan ÇOK OKUMAK MI DOĞRU OKUMAK MI başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 8,114 kez görüntülenmiş, 16 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kitap Önerileri
Konu Başlığı ÇOK OKUMAK MI DOĞRU OKUMAK MI
Konbuyu başlatan sessiz_lik25
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan sis_lekesi
S

sessiz_lik25

Kullanıcı
28 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
0
Birçok konuda olduğu gibi kitap okuma konusunda da ciddi bazı yanlış uygulamalarımız var. Kitap okumayı seven ve gerçekten bu konuda gayretli olan azınlığın çok verimli ve amaca uygun yöntemler izlediğini söylemek oldukça zor. Zaten az olan okur sayısı verimsiz bir okuma metodu izleyenleri de çıkarınca iyice azalmaktadır.

Kitapların bilgi hazinesi olduğunu düşünür ve kitap okumadaki asıl amacın bilgi edinmek olduğunu kabul edersek, okuma ile ilgili yanlış uygulamalarımızı daha iyi görebiliriz. Hayatında yüzlerce kitap okumuş, ama hepsi de roman kitabı olan, bir kişinin bilgi dolu, aydın bir özellik kazanmış olmasını beklemek çok da mümkün değildir.

“Kitapsız yaşayamam” , “kitaplar benim her şeyimdir” diyen insanların niçin her sözü bilgi ve hikmet dolu değildir diye düşündüğünüzde siz de aynı sonuca ulaşacaksınız. Yani hayatında hiçi fikir, tarih, ya da bilim vs. kitabı okumamış bir kişinin her daim elimde bir kitap bulunuyor olması pek bir şey ifade ediyor olmasa gerek.

Önce yapılması gereken bir kitap okuma programı belirlemek. Kitapları türlerine göre ayırıp (roman, tarih, bilim, kişisel gelişim vs) değişik türlerden belirli oranlarda bir karma yapıp öyle okumak gerekir. Aslında hangi alana ilgi duyuyorsak o alanla ilgili okumamız gereken kitapları belirleyip onlar için bir okuma planı yapmalıyız. Uzun bir sürece yayılan bu okuma programımızı araya serpiştirilen romanlarla, denemelerle daha renkli bir hale getirip zevkli bir okuma elde edebiliriz.

Şöyle düşünelim gıda almak ve yaşamak için yemek yeriz. Ama bazı şeyler vardır ki onları gıda almak ve yaşamak için değil zevk için tüketiriz. gazoz bisküvi vs. gibi. Eğer sadece gazoz ve bisküvi gibi gıdalarla beslenmeye kalkarsak bu bizde sağlık problemlerinin de oluşmasına neden olur. 

Onun gibi de bütün okuma programı aşk meşk konularını içeren romanlardan, şiirlerden, denemelerden ibaret olan bir kişi toplumda aktif bir yer edinmiş güçlü kişilik sahibi birisi olmak yerine pasif, bunalım içinde olan bir fert olarak karşımıza çıkabilir.

Kısacası her konu da olduğu gibi kitap okuma konusunda da belirli prensiplerimiz olmazsa belki faydasından çok zararını göreceğiz. NE KADAR KİTAP OKUDUĞUMUZ DEĞİL, NASIL KİTAP OKUDUĞUMUZDUR ÖNEMLİ OLAN.
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Elbette doğru okumak önemli ama okumak daha önemli. :)
Çok kitap okuyan kişilerin en azından hayal dünyaları çok aktif hale gelebilir, ve okumak güzel yazma ve konuşmayı geliştirebilmek için en önemli yardımcılardır.
Bir de şu konu var; Her kitap içinde yazarın yaşantılarından ve gözlemlerinden bilgiler aktarır. Çok kitap okumak, çok insan tanımak, farklı dünyalarda yer almak anlamına gelir benim için. Her kitaptan öğrenilebilecek yanlış/doğrular vardır.
Okumayı salt aşk/meşk romanları ya da bilimsel kitaplar olarak sınırlandırmak bana görede yanlış, yazarında "okuma programı" olarak değindiği gibi.
Ancak, "Onu okuyorsan sen hiç bir şey okumamış sayılırsın." gibi söylemlere ise asla girmem. Önemli olan okuduğumuz en basit kitaptan bile yararlanabilecek bir nokta bulabilmektir.

 
S

sessiz_lik25

Kullanıcı
28 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
0
bu konu daha derinlemesine incelendiğinde değerlendirilmesi gereken birçok yönünün olduğunu görebiliriz. ben burada bir yönüne dikkat çekmek istedim.

çok kitap okumak hayaldünyasını aktifleştirir, yeni dünyaları(insanları, kişilikleri) tanımamıza sebep olur elbette. bütün kalbimle sana katılıyorum.

ama konuyu 'kitap okumak yada okumamak şeklinde değil de kitap okuma stratejileri arasında hangisi daha üstündür şeklinde değerlendirirsek daha iyi anlaşırız. elbetteki kitap okumak okumamaktan her zaman için daha iyidir.

bazı arkadaşlarımızın çok sayıda kitap okuduğu halde bilgi hazinelerinde pek bir değişikliğin olmadığını görmek beni üzüyor. isterim ki kitapların 'bilgi hazinesi' olduğu yönü de ön plana çıksın.
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Ben zaten baştan kabul ettim stratejinin doğruluğunu ve bunu da belirttim.
Sadece;

Yani hayatında hiçi fikir, tarih, ya da bilim vs. kitabı okumamış bir kişinin her daim elimde bir kitap bulunuyor olması pek bir şey ifade ediyor olmasa gerek.
bu sözleri sarfedemem asla.
Çünkü bu örnekte gösterilen konular sonuçta yazılı ya da görsel basında ele alınan konular. İlle kitaplardan öğrenilmeli! diye sert bir karara katılamam. Belirtmek istediğim buydu.
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Elbette doğru okumak,okuduğu kitapdan bir  şeyler çıkartabilmek,boş okumak olmamalı çok okumak,çok okumak,dahada çok okumak,:) okurkende öncelik  okuma alışkanlığı kişilerin kendisi için, kendi tarzını yakalayıp sonra her kitapdan bir parça alıp tadına bakmak olmalı..

Ben öyle yapıyorum,her kitabın tadına bakarım,bazı kitaplar lezzetinden yenilmez iken,bazıları yemek üzeri çerez gibidir,hepside gereklidir,hepside birbirinden güzeldir..

Etrafıma baktıgımda üzücü bir şeyle karşılaşıyorum,bir tarza takılı kalmak sizin belirttiginiz gibi ya  tarih, bilim,felsefe,siyasete takılı kalanlar,yada Zynebin belirttiği gibi sadece aşk-meşk tarzı kitap okumayı şeçenler gibi bir gurup oldugunu görmek üzmüyor değil.....


Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4,5 kişi kitap okuyorken,doğru okumakdan ziyade önce çok okuyalım,sonrası nitelik ve nicelik bakımından şeçim şeçli olarak karşımıza çıkacagı kanaatindeyim...


Güzel bir konuya degindiginiz için sizea ayrıca teşekkür ederim..
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Burada yazılan ve verilen kesinlik belirten  bazı cümlelere katılmıyorum.
Örneğin yazıda geçen şu cümleye katılmıyorum ;
“Kitapsız yaşayamam” , “kitaplar benim her şeyimdir” diyen insanların niçin her sözü bilgi ve hikmet dolu değildir diye düşündüğünüzde siz de aynı sonuca ulaşacaksınız. Yani hayatında hiçi fikir, tarih, ya da bilim vs. kitabı okumamış bir kişinin her daim elimde bir kitap bulunuyor olması pek bir şey ifade ediyor olmasa gerek.

Hemen kendimden örnek vermek istiyorum,kişilik özelliklerimden biride "işitsel" olmamdır.Bu yüzden tarih veya bilim gibi bilgileri okurum ki tarih kitaplarını severim ama bilgisine güvendiğim birinden dinlemek veya belgeselini seyretmek bana daha iyi geliyor,aklımda daha fazla yer ediyor...

Ve Zeynep'e katılıyorum bilgi birikimi konusunda ve diğer hayata dair konularda da kesin,kati kararlar bana uygun değil.

 
S

sessiz_lik25

Kullanıcı
28 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
0
'su perisi'     
beni anladığın için sevindim.
okuma oranı konusundaki düşüncelerine ben de katılıyorum. belirtmek istediğim de senin okuma tarzındı.

gülşah
internet aracılığıyla olsun, gülük hayat aracılığıyla olsun tanıdığım yeninsanların bazılarının çok kitap okuyor olması beni fazlasıyla sevindiriyordu. fakat bunların büyük çoğunluğunun bilgi bakımından kendilerine pek birşey vermeyecek olan kitaplar okuduğunu öğrenmek beni biraz üzdü. yazıda da belirttiğim gibi zaten az olan okur sayısı nitelik açısından değerlendirildiğinde iyice azalmış oluyordu. ben de bu konuda ufak bir uyarıda bulunmak istedim.

ifadelerdeki kesinliğe katılmadığınızı söylüyorsunuz.

1. kesin diyerek itiraz ettiğiniz ifade iki derece hafifleştirilmiş bir ifadedir.

"... bir kişinin her daim elimde bir kitap bulunuyor olması pek bir şey ifade ediyor olmasa gerek."

cümlesi

"... bir kişinin her daim elimde bir kitap bulunuyor olması bir şey ifade etmez."

cümlesinin hafifleştirlmiş şeklidir. oradaki kesinliği olabildiğince kırmaya çalıştım.

2. bazı şeyleri değiştirmek istiyorsanız çizginizi biraz net çizmeniz gerekiyor. bu da bazen ifadeleri ölçüsü kaçmış gibi gösteriyor.

yine de düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekür ediyorum. daha dikkatli olmaya çalışacağım.

 
Y

YEŞİLAY

Kullanıcı
6 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
Tabi ki doğru okumak okuduğun özümseyebilmek önemli konu için teşekkürler.
 
M

Mrs.Jadem

Kullanıcı
7 Tem 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Okumak elbette güzel tabi bu kişinin kendini zorlamadan,istereyek ve içtenlikle yapması gereken birşeydir,yani isteksiz okunan bir kitapdan kişi hiçbir bilgi edinemez..
 
M

M

Kullanıcı
31 Tem 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Mrs.Jadem' Alıntı:
Okumak elbette güzel tabi bu kişinin kendini zorlamadan,istereyek ve içtenlikle yapması gereken birşeydir,yani isteksiz okunan bir kitapdan kişi hiçbir bilgi edinemez..
          Aynen katılıyorum sna.. :)
 
I

ilenay

Kullanıcı
28 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
aslında en önemlisi doğru okumak ama ben bunu pek uygulamıyorum  :-[
 
U

Unstable

Kullanıcı
9 Ağu 2009
En iyi cevaplar
0
0
bence burada iş herşeyde olduğu gibi dengede bitiyor..
yani sürekli olarak bilmediğiniz şeyler hakkında okuyarak hepsini özümsemeye çalışırsanız beyniniz aşırı bilgi bombardımanından ve kendisini hepsini anlamak  zorunda  hissetmesinden ötürü strese girebilir...
o yüzden bazen eksikliğini duyduğumuz bir konuda bize birşeyler katan ve öğrenmek istediğimiz şeyler hakkında okuyup bazen de zaten biliyor olduğumuz yada kafamı yormayan konularda okumamız daha faydalı olur....yani ne sürekli yeni bilgi...ne de sürekli hafif konular iyi değil...dönüşümlü olarak dengeli bir biçimde okumalıyız..
birgün insan çok ciddi, ağır ve detaylı bir konu hakkında da kitap okuyabilir....ertesi günde de çizgi roman okuyabilir yani...esas sorun olan hergün ciddi konuları okumak veya hergün çizgi roman okumaktır bence...
 
O

ovulkayaalp

Kullanıcı
28 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
Çok okuyup anlamadan

veya

Anlayarak az okumak yerine

Hem çok okuyalım hemde bunu anlayarak yapalım..

Kitabı bitirme süresi biraz daha uzar ama en son sayfa bitip kitabı kapattığımızda bizde bırakacakları için değer doğrusu...
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Doğru okumadan çok okumak ne işe yarayacak anlamadım. Boşuna..
 
S

sis_lekesi

Kullanıcı
27 Tem 2009
En iyi cevaplar
0
0
Çanakkale
doğru bir şekilde okuyup çok okuyabiliyorsa biri çok güzel ama zor..etrafta aynı anda bir kaç kitap okuyan insanlar var çok okuyorum die böbürleniyorlar yaptıkları sadece gösteriş.. ne için kim için okuyorsun kenin için o halde hakkını vermek gerek..
gereksiz şeyler okumak diye bir şey de yoktur bence herkesin kötü de olsa okuduğu her yazıdan alacağı bir şeyler vardır muhakkak.
(bu arada sessizlik avatarın çok ürkütücü) :eek:
 
Üst