Çocuklara kurban kesimi nasıl anlatılmalı?

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Çocuklara kurban kesimi nasıl anlatılmalı? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 8,618 kez görüntülenmiş, 12 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık
Konu Başlığı Çocuklara kurban kesimi nasıl anlatılmalı?
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan cantuuu
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com

Her Kurban Bayramı’nda tartışılır çocuklara kurban kesilmesinin nasıl anlatılacağı… Bakın uzmanlar ne diyor?

Her Kurban Bayramı’nda yaşanan ‘çocuklara kurban kesimi nasıl anlatılmalı’ sorusunu Psikolog Bedia Kızılkaya’ya sorduk. İşte o sorunun cevabı…

KURBAN ZENGİN İLE FAKİR ARASINDA BAĞ KURAR
Çocuklara kurban olgusunu anlatırken, onu kabullenmesi açısından özellikle ibadet vurgusuna değinmek ve simgesel değerler üzerinden açılım yapmak gerekir. Hayvanın canının yanmadığı, kurbanın bir paylaşım olduğu anlatılmalı. Özellikle çocukları o sahnelere ortak etmememiz daha doğru olur. Kurban Bayramında et dağıtılmasının yardımlaşmaya vesile olduğu ve günlük hayatta da evlerimize et girdiği, kurbanınsa özellikle bu yardımlaşma için yapıldığı, zengin fakir arasında bağ kurduğu vurgulanmalı.

KURBAN DAĞITIM GÖRÜNTÜLERİ ÇOCUKLARA İZLETİLMELİ
İlköğretim çağından itibaren anlatılabilir. Daha küçük yaşta olanlar zaten çokta ne olup bittiğinin farkında olmayacaklardır. Kurban kesimleri çoğunlukla artık evlerin önünde olmadığı için çocuklar görmüyor. Çocuklar yardım konusuna bağış olgusu çerçevesinde ortak edilebilir. Kurban yardımı dağıtım görüntüleri çocuklara izletilebilir.

MEDYA ABARTIYOR
Bayramlaşma geleneği, akraba ziyaretleri, hiç tanımadığımız, sık sık ziyarete gitmediğimiz akrabaları görmemiz ve kurbanın güzelliklere vesile olması ile ilgili değerlerin çocuklara aşılanması ve tek bir noktaya odaklanılmaması doğru olandır. Çocuk sadece tek bir noktaya odaklanırsa ve sadece kurban kesiliyor, bunun için biz bir araya geliyoruz. Et almak ve yemek için kurban bayramı kutluyoruz gibi bir mantık verilirse çocuklar tabii ki rahatsız olacaktır. Ancak 4 gün süren, anlam ve önemi açısından gerçekleştirilenler anlatıldığı takdirde çocuk bunu algılayacaktır.

Aslına bakarsınız biraz da medyanın abartması da devreye girmiş durumda. Çünkü televizyonlarda her gün dehşet görüntüleri ne maruz kalıyor çocuklar. Aynı zamanda bilgisayar oyunlarının çocuklara verdiği zarar da ortada…

Haber: Arzu Erdoğral
 
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul


.Kurban Kesiminde Çocuklara Özen Gösterilmeli ve Çocuklar Kurban Kesilirken Uzakta Tutulmalıdır.
Kurban bayramı biz yetişkinler için inancımız gereği anlamı bilinen ve bu nedenle kutlanan bir bayramdır. Bu açıdan bakıldığında biz yetişkinler için kurban kesme her yönüyle anlaşılırdır. Ne var ki çocuklar için aynı şeyi söylemek mümkün değildir.
Bizim için çok sıradan olan kurban kesme işlemi çocuklar için çok yeni ve anlaşılması zor olan bir durum olabilir.
Çocuğa kurban kesme işlemi ile ilgili gerekli olan açıklamaların yeterince yapılmaması veya uygun olmayan açıklamaların yapılması çocukların ruh sağlıkları konusunda sorun yaratabilmektedir. Ne yazık ki kurban kesme telaşındaki yetişkinler çoğu zaman bu konuda yeterli duyarlılığı gösteremeyebilmektedir.

Yapılan çalışmalar kurban kesimi öncesi, sırası ve sonrasında yapılan işlemlerin çocukların ruh sağlığını etkilediğini ortaya koymaktadır. Nitekim kurban bayramını kapsayan zaman ölüm kavramının en yoğun biçimde konuşulduğu ve ölümün en çok konuşulduğu dönemlerden birisidir.
Özellikle okul öncesi dönemde henüz ölüm kavramı üzerine net bir bilgi kazanmamış ve daha önce ölüm olgusu ile karşılaşmamış olan çocuklar için bu durum daha çarpıcı bir biçimde ve ani olarak ortaya çıkmaktadır. Bu ani karşılaşma da çocukların akıllarının karışmasına, tedirgin duymalarına, anne baba veya başka yakınlarını kaybetme korkusu duymalarına yol açabilmektedir.

Yapılan araştırmalar çocukların 11 yaştan önce ölüme ilişkin kavrayışlarının yetersiz olduğunu ortaya koymaktadır. Çocukların küçük yaşta ölüme, can çekişmeye ve kana şahit olmaları, anlamakta güçlük çekecekleri bu olaylar nedeniyle önemli düzeyde tedirgin ve rahatsız olmalarına yol açabilmektedir. Buna yol açmamak için özellikle 12 yaş altındaki çocukların kurban kesimine doğrudan tanıklık etmelerinin önlenmesi gerekmektedir.

Çocukların bir süredir baktıkları, bir ilişki kurdukları hayvanın kesilmesi özellikle rahatsız edici olabilmektedir. Bunun için çocukların kurbanlık hayvanı, kesimden önceki günler görmesi ve beslemesi de sakınca yaratabilmektedir. Çok sevdiği bir hayvanın kurban olarak kesilmesi veya kesim anına şahit olunması nedeniyle birçok çocuğun etten uzaklaşması ve hatta hiç et yememesi (vejetaryen) de sık rastlanan bir durumdur. Bundan dolayı çocuklar hangi yaşta olursa olsunlar et yemeye zorlanmamalıdırlar.


Çocukların kurban kesim görüntülerini televizyon kanallarından izlemeleri de yine onları etkileyecektir. Televizyon kanalları kurban kesimlerine ilişkin görüntüleri, kan ya da parçalanmış hayvan görüntülerini vermekten kaçınmalıdır.

Çocukların bu sorunları yaşamalarını önlemek için aile bireylerine önemli görevler düşmektedir. Çocuklara, bu işlemin neden yapıldığı onların anlayacağı bir dille, korkutucu olmayan ve suçluluk duygusu uyandırmayacak biçimde anlatılmalıdır.

Kurban bayramı sırasında yaşananların, çocuğu çok etkilediği ve davranışlarında uyumama, yemek yememe gibi önemli değişikliklere neden olduğu görülürse bir uzmana danışılmasında yarar vardır.

(alıntı)
 
M

Mırra

Kullanıcı
29 Eki 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Şimdiki çocuklar mı çok çok hassas yoksa bizler mi çok kaba büyüdük ya da büyütüldük? Bizlerin hiç mi psikolojisi yoktu acaba gözlerimizin önünde kurbanlar kesilirken izledik ve ne korkulu rüyalar gördük ne de yemeden içmeden kesildik.

Sorun nereden kaynaklanıyor bence asıl soru bu olmalı!
Bizlere kurbanın bir cinayet, bir vahşet değil dini bir vazife olduğu ve nerden, nasıl kaynaklandığı anlatıldı ona göre yetiştirildik. Ama şimdiki çocuklara bunu izah etmeden aman deniliyor. Denilir tabi çünkü günümüzde çoğu insan bunun ne olduğunu bile unutmuş. Kurban kesmek yerine bir yere bağış yapınca bu vazife yerine getirilmiş olacak sanıyor. Hayır efendim, bağış yapacaksan normal zamanda yap, kurbanın amacı belli. Çocuklardan önce yetişkinler ne olduğunu iyice öğrenmeli önce!
 
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Mırra' Alıntı:
Şimdiki çocuklar mı çok çok hassas yoksa bizler mi çok kaba büyüdük ya da büyütüldük? Bizlerin hiç mi psikolojisi yoktu acaba gözlerimizin önünde kurbanlar kesilirken izledik ve ne korkulu rüyalar gördük ne de yemeden içmeden kesildik. 
Ne kadar doğru bir anlatım..
Zaman zaman aynı şeyleri ben de düşünmüyor değilim hani..
Çocukluğumuzu yaşayamadık , psikolojimizle pek o kadar ilgilenen de olmadı..
  Ama  şükürler olsunki toplum başına dert açacak kadar  sosyal bela teşkil etmiyoruz :)
 
C

cantuuu

Kullanıcı
19 Mar 2011
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Çok önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. Benim ailem bu konuda çok dikkat etmediği için 12 yaşımdan beri kırmızı et tüketemiyorum istesemde yediğim an  yutanmıyorum.
 
T

turtur

Kullanıcı
8 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Paylaşıma teşekkürler..Gerçektende denildiği kadar önemli bir konu.Ama ne yazıkki bazı kesim "ne olucak ya,biz küçükken çook kurban kesimi gördük,olsa bize bişe olurdu" deyip cahilce yaklaşımlar yapılabiliyor...Ne yazıkki
 
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Hele de kurban kesildiğinde  çocukların alnına sürülen kanın nasıl bir ilmi açıklaması olabilir
hep merak etmişimdir?
 
C

cantuuu

Kullanıcı
19 Mar 2011
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Hayvanları çok severim sanırım onlara alışmaktan arada bir bağ kurduktan sonra, kesilip  yenilme fikri beni bu hale getirdi. Çok ağlardım yazık bana :'(
 
T

turtur

Kullanıcı
8 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
crt' Alıntı:
Hele de kurban kesildiğinde  çocukların alnına sürülen kanın nasıl bir ilmi açıklaması olabilir
hep merak etmişimdir?
Çok haklısın evet birde bu var ...Buarada yeni moderatörümüz hayırlı olsun :)
 
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Turtur:)
Demek kurban keserken sende şahit oldun o kanlı sahnelere...
Bu işe bi' çözüm bulmak gerek ama nasıl bir fikrin var mı?
Modoretörlüğe gelince kendi sitemde altı yıldır yöneticiyim  her hangi bir hayrını görmedik ya neyse..Şaka:)
Ha bu arada seni sitede yorumlarınla daha fazla görmek istiyorum desem ..:)
 
T

turtur

Kullanıcı
8 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
crt' Alıntı:
Turtur:)
Demek kurban keserken sende şahit oldun o kanlı sahnelere...
Bu işe bi' çözüm bulmak gerek ama nasıl bir fikrin var mı?
Modoretörlüğe gelince kendi sitemde altı yıldır yöneticiyim  her hangi bir hayrını görmedik ya neyse..Şaka:)
Ha bu arada seni sitede yorumlarınla daha fazla görmek istiyorum desem ..:)
Bu işe ben çözüm nasıl bulayım crt.Valla bu işe çözüm bulacak tek güç diyanet işleri gibi gözüküyor.Oradan yapılacak bir açıklamayla bazı şeyler değişebilir.Bilemiyorum belirli bir yaş altındaki çocukların yanında kesim yapılırsa para cezası verilebilir..Bilemiyorum.
  Olsun sen yinede sitende güzel mesajlar vermeye devam et.Eminimki onlar doğru yerlere konacaklar.
Gerçekten sağol böyle düşünüyorsan crt)) Sitede olabildiğince cevap atmaya,doğruları söylemeye gayret ediyorum ama çokda fazla salça olmak istemem hane insanlara))) Yalnız arkadaşlarımızın biraz daha duyarlı olup,konulara katılmalarını tavsiye ederim..:)

 
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Sevgili Turtur:)
Umarım bu güzel önerilerin dikkate alınır...?
cantuuu' Alıntı:
Etrfata benim gibi olanları görüyorum onlardan benden pencereden göremediklerimi daha iyi görüyorum şimdi sıra bende onların gözlerini ve kulaklarını açtırmalıyım .1 iken 2 olduk 2 iken 5 olduk 5 iken sonsuz olduk…
Bugün Tuğba yazmıştı çok beğendim...
Evet duyarlı olmak gerktiğinde olumsuzluklara tepki göstertmek ...Yanlışa 'DUR' diyebilmek ...Senin -benim hepimizin görevi olmalıdırki yaşamı anlamlı kılalım...
 
Üst