Çocuk Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Eğitimleri & Eğitimler kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Çocuk Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 26,256 kez görüntülenmiş, 37 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Eğitimleri & Eğitimler
Konu Başlığı Çocuk Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan cantuuu
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
6–16 yas arası çocuk eğitimiyle ilgili 25 kitabi best seller olan, öğretmenlerin kitabini okumadan mesleğe başlamadığı bir eğitimci Penny Tassoni. Gecen hafta, Ütopya İlköğretim Okulu'nun sahibi Leman Çetin'in misafiri olarak Türkiye'deydi. Velilere, çocukla iletişim konusunda bir dizi seminer verdi. İlkokul öğretmeni olarak başladığı meslek yaşamında 23 yıldır birçok ülkede çocukla ilgili eğitim veriyor ve öğretmenleri eğitiyor. İngiltere'de haftada 50 okulu ziya ret ederek danışmanlık yapıyor. Tassoni ile aile-çocuk ilişkisini konuştuk. Bilinenlerin aksine bizi şaşırtıcı açıklamalarda bulundu. Çocukların marka tutkusunun altında özgüven eksikliğinin yattığını, ebeveynlerin çocukla arkadaş olmaması gerektiğini, az uyuyan çocukların mutsuzlaşıp ve agresifleştiğini söyledi. İste, uç kitabi Çinceye de çevrilen Tassoni'den Türk ailelerine mesajlar.

EN İYİ VERECEĞİNİZ SEY, ZAMAN

Çocuklara en iyi vereceğiniz şey zaman. Özellikle yeni nesil aileler çocuğa bir suru alışveriş yapıyor, pahalı şeyler alıyorlar. Ama çocukların buna ihtiyacı yok. Anne ve babaların çocuğa gülümsemesi, birlikte zaman geçirmesi yeterli. Özellikle babaların oğullarına mutlaka zaman ayırmasını öneriyorum. En önemli şeylerden biri de çocuğun yeterli uyuması. Çünkü çocuk uykudayken zekâsı ile ilgili çok çok önemli gelişmeler oluyor. Yorgun çocuk hiçbir zaman konsantre olamaz ve birçok şeyi de hatırlayamaz.

ANNE BABALARA BİR SIR VERECEĞİM

Çocuk kaç yaşında olursa olsun kukla çok ise yarıyor. Özellikle anneler "yapma, etme" demektense kuklayı ellerine taksınlar ve konuştursunlar. Eğer çocuk yemek yemiyorsa, anne, "biraz daha ye" demek yerine, eline kuklayı taksin "bu yemeği hiç denedin mi?" desin, daha çok ise yarar.

BIRAKIN YAPSIN, BIRAKIN KESSİN

Çocuklar her şeyi yapabilir. Çocuklarım 4 yaşında kendi başlarına kek yapabiliyordu. Ben, 8 yaşındayken bütün elbisemi kendim kestim, dikiş makinesiyle diktim. Bizler, anne, baba ve öğretmenler çoğunlukla çocukların kendilerine yeteceklerini, sorunlarını çözeceklerini düşünmeden, onların yerine her şeyi yaparız.


AILELERIN ÖZVERİ SINIRI NE OLMALI?

Yeni nesil aileler çocuklarına her şeyi veriyor. Bunun sonucunda çocukta saygı kalmıyor. Aile çocuğa tüm parasını, zamanını, ilgisini veriyor, ona odaklanıyor. Çocuk için çok rahatsızlık verici bir durum. O zaman çocuk, hiçbir zaman kendini çocuk gibi hissedemez, çocuk gibi yasayamaz, yetişkin gibi hareket etmeye çalışır. Uzun vadede bu çocuklar ailelerden hoşlanmamaya, sevmemeye baslar. Durum evden uzaklaşmaya kadar uzanır. Aslında birçok aile bunu yapıyor, her şeyini veriyor ve çocuktan beklentileri korkunç derecede yüksek.

BİR COCUK NE KADAR UYUMALI?

5–6 yas kesinlikle 10–12 saat arası uyumalı. Ergenlikte de uyku çocuklar için büyük ihtiyaç. Ergenlerin en az 9–10 saat uyuması gerekli. Yani 5 yas sonrası 16 yasa kadar en az 9–10 saat uyumalı. Eğer çocuğun gözlerinin altı çukurlaşmışsa veya mızırdanıyorsa ve davranışlarında problem varsa o zaman bilin ki, çocuk uykusuz. Çocuk hastayken yatağınıza gelmesinde sorun yok. Onun dışında çocuk anne babanın yatağına gitmemeli.

ONA GÖREVLER VERİN

Çocuğa küçük yasta görevler verilmeli. Alışverişe gidiyorsanız çantanızın içine onun için de küçük çanta koyun, aldıklarınızdan küçük olanları ona taşıtın. Böylece çocuk, ailenin bir parçası olduğunu görür. Ama o bütün bu görevleri yerine getirirken her zaman içten teşekkür edip, onu cesaretlendirmeli, yüz ifadenizde memnuniyetinizi göstermelisiniz.

SARILMAK EN İYİ ÖDÜLDÜR

Bir şey alarak ödül verilmemeli. Kimi zaman bir sarılma, kucağına çağırma en iyi ödüldür. Çocuğa "hayır" denmişse bundan asla vazgeçilmemeli. Çocuğa doğumdan itibaren dengeli davranılır, yeterince övülürse cezaya gerek kalmaz. Yaptırımlar uygularken de yapılan şeyle ilgili cezalar verilmeli. Televizyonu belli bir saat izleyecekse ve o daha uzun sure izlemekte
ısrar ediyorsa televizyonu kapatmak yerine, ertesi gün seyredeceği sureden kısmak daha iyi olur. Yemeği istemiyorsa, alıp önünden köpeğe vermeli ya da dökmeli ki, aç kalınca değerini anlasın.

SORUN BOSANMAK DEGIL, BOSANMIS ANNE BABANIN ARASINDAKI TAVIR

Evdeki gerginlik çocukları çok etkiliyor. Bazen anne ve baba değil, ailedeki üyeler de etkiliyor. Asla ve asla anne, baba çocuklarına birbiriyle ilgili olumsuz bir şey söylememeli. O zaman çocuk, sorunlar içinde kendi kendine dolanır, yumak gibi olur. Ayni şekilde anneanne,
babaanne de çocuğu seviyorsa bunu yapmalı. Boşanmış çiftler dünyadaki en iyi arkadaş olmak zorunda değil, ama çocuklar için profesyonel düzeyde ilişkilerini sürdürmeli.

ÇOCUĞUNUZU YÜZDE 100 MUTLU ETMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ

Anne babaların çocukları yüzde 100 mutlu etmek gibi problemi olmaz, olamaz da. Ben anne baba olarak çocuğumla arkadaş olmamalıyım. Çocukların kendi arkadaşı, yaşıtları olmalı. Aile onun arkadaşı olamaz. Çünkü çocuğun arkadaşı çok ama anne ve babası tek. Çocukla sevgi dolu iliksi kurulabilir, arkadaşça yaklaşılabilir. Ama arkadaş gibi olunduğunda, çocuk aradaki hiyerarşiyi unutuyor. Arkadaşlığı, yaşıtlarıyla yasamalı. Problemi olduğu zaman arkasındaki güçlü kişinin anne, babası olduğunu bilmeli. Onları arkasında hissetmeli. Aile ile arkadaş gibi olursa onları kendisi gibi hisseder, o zaman bu güveni bulamayabilir.

2 YASINDAKI AYSEGUL'LE KEK YAPIYORUZ CUNKU...

Ben, 2 yaşında bir Türk çocuğunu izliyorum. Birlikte kek yapıyoruz. Ayşegül şimdiden kekin anında istenince gelmediğini, emek ve zaman harcanarak önüne geldiğini biliyor ve o zaman bazı şeylerin değerini de anlıyor. Ayşegül'e kek alacak param var. Ama ona ailenin bir parçası olduğunu, yeterliliğinin önemsendiğini ancak böyle anlatabilirim. Eğer 15 yaşındaki çocuğun parasını şakır şakır harcamasını istemiyorsak, 5 yaşından itibaren para biriktirmesini öğretmeliyiz. Kızım, para kazanmak için bizim evde çalışıyordu. Kazandığı parayla istediğini alıyordu. Eğer, her gün ona bir şey verirseniz, özel günlerde ne vereceksiniz? Alışverişe gittiğinizde çocuğunuzun her istediğini alacaksanız, bir sure sonra onda isteme zevki de kalmaz, istemiş olmak için ister. Çok paranız varsa bile ona daha az vermelisiniz. Yakındaki bakkala göndermeli, evde yapacağı isleri yaptırmalıyız. Hiyerarşi olmalı ama sevgi dolu bir ortamda... Çocuklarla oyunlar oynanabilir, birlikte hobi saatleri geçirilebilir. Her odada bir televizyon değil, bir tane aile televizyonu olmalı.

SÜREKLİ MARKA İSTİYORSSA DİKKAT!.

Eğer çocuk sürekli markalı ürünler istiyorsa dikkat edilmesi gerekiyor. Kendine güveni yok ki toplum içinde bu tür şeylerle güven kazanmaya çalışıyor. Eğer çok fazla markalı giysisi, oyuncağı olmadığı için ağlıyor ve üzülüyorsa dikkat etmek gerekiyor. Sadece çok özel, doğum günü ve bayramlarda markalı ürün alabilirsiniz. Eğer bir Jean'e ihtiyacı varsa, 20 lira harçlık alıyorsa ve 40 liralık marka kot alacaksa o zaman aradaki 20 lira için evde çalışması lazım. Bir şeye böyle sahip olunca aldığını oraya buraya atmıyor. Kendileri emek harcayınca alınan şeye gözü gibi bakıyorlar.

ÇOCUKLARA BÜYÜMÜŞ GİBİ DAVRANMAMALI

Etrafından frapan, makyajlı kişiler görmemeli ki, özenmesin. Etrafta baktıkça çocukların kendilerine hayranlık duyacağı aynalar olmamalı. Bu istekler karşısında sadece birini alın. Oje ve kolye istiyorsa ikisini değil, tekini alın.



 
B

bıldırcın

Çok teşekkür ediyorum Codex :)
İçimi rahatlatan bir paylaşımdı.
Burada yazanların bir çoğunu uyguluyorum zaten ama içimdeki ses "acaba yanlış mı yapıyorum?" diyordu.Uzman gözüyle desteklenince gerçekten rahatladım :)
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Çocuk Eğitimi ile ilgili Seminer'lere gerek konuşmacı olarak, gerekse dinleyici olarak pek çok kez katıldım.
Zaten asıl görevlerimden birisi engelli çocukların Ailelerinin Eğitimi olduğu için bu konuda gerçekten çok birikim var.
Üstteki yazı yıllardır yinelediğimiz, bu konuyla ilgisi olan kişilerin hemen hep aynı doğrultuda düşündüğü şeyler.
Ancak uygulamalarda, herşeye rağmen aksaklıklar yaşanabiliyor.
Hiç unutmamak gerekir, ilk eğitim ailenin verdiği eğitimdir. Ve çocuk için model önce ailesidir.
Aile ne kadar kararlı ve tutarlı davranırsa, çocuğun kişiliği o kadar olumlu yönde gelişecektir.
Bu konu ile ilgili notlarımı bu başlık altında paylaşmak üzere... ;)
Teşekkürler.

 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
SÜREKLİ MARKA İSTİYORSSA DİKKAT!.

Eğer çocuk sürekli markalı ürünler istiyorsa dikkat edilmesi gerekiyor. Kendine güveni yok ki toplum içinde bu tür şeylerle güven kazanmaya çalışıyor. Eğer çok fazla markalı giysisi, oyuncağı olmadığı için ağlıyor ve üzülüyorsa dikkat etmek gerekiyor. Sadece çok özel, doğum günü ve bayramlarda markalı ürün alabilirsiniz. Eğer bir Jean'e ihtiyacı varsa, 20 lira harçlık alıyorsa ve 40 liralık marka kot alacaksa o zaman aradaki 20 lira için evde çalışması lazım. Bir şeye böyle sahip olunca aldığını oraya buraya atmıyor. Kendileri emek harcayınca alınan şeye gözü gibi bakıyorlar.


Anlaşıldı yeni neslin markayı neden bu kadar sevdikleri!  :mad:
 
K

Kristal

Anne-babalar kendi çocuklukların da yoksun kaldıkları gereksinimleri çocuklarına fazlasıyla vererek,bir anlamda önce kendilerini sonra da çocuklarını mutlu ettiklerini zannediyorlar.
Asıl önemli olan birlikte geçirilen nitelikli zaman.
Beraber oynarken onların dünyalarına,hayallerine misafir oluyorsunuz.Oyun esnasında ebeveynlerden kaptığı rolleri oynuyor çocuklar.Kendi adıma söylemem gerekirse hatalarımı ve yanlışlarımı bu oyunlar sırasında farkettim.

Bilgilendirme için teşekkürler. :)
 
S

Samira

Kullanıcı
14 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
tşk ederim codex paylaşım için şimdiden bilgi sahibi olalım dimi ama... ;)ilerde inş bizimde çocuklarımız olur... :)
 
G

Gozde

Kullanıcı
9 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Lüleburgaz
dünyanın en harika canlıları çocuklar...
kayıt cihazı gibiler ne verirseniz kayıt edip o yönde gelişiyorlar
doğru yetiştirebilmek çok önemli çünkü onlar bizim bu dünyaya emanetimiz ,armağanımız
metindeki herşey çok doğru
teşekkürler
önemli bir konu. 
 
Y

yaratici_idea

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Çok teşekkürler...
Gerçekten de önemli bir konu.
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
EN İYİ VERECEĞİNİZ SEY, ZAMAN

Dünyanın en pahalı oyuncaklarını önüne dizsenizde, küçük bir çocuk tek başına bunlarla oynamaktan ne kadar süre zevk alır biliyor musunuz? En fazla 20 dakika, iyimser bir bakış açısıyla:)
Ve fırlatır atar.
Anne baba isyan eder;
"Ama biz sana en güzel, en pahalı, kimsede olmayan şeyleri alıyoruz, olmaz ki böyle! Oynasana yavrum?"...
Oysa ki, çok basit bir oyuncakla, bir çocuk dakikalarca sıkılmadan oynayabilir, ama yanında annesi ya da babası olursa. :)
Ve böylece zeka gelişimi, paylaşma duygusu, ortak bir şeyler yapabilme, hayal kurma yeteneği hiç farkında olmadan gelişir.
Plastik bir kamyon bile yeter.
Kamyonun renkleri, tekerleklerin ne işe yaradığı, bir kamyonla neler taşınabileceği vs vs...

ANNE BABALARA BİR SIR VERECEĞİM

Her annenin bir kuklası olmalı.
Çocuk annesini paylaşmaktan çok hoşlanmaz, aralarına giren 3.kişiden daha önde olabilmek için, rakip gördüğü kuklaya annesini kaptırmak asla istemez. :)

BIRAKIN YAPSIN, BIRAKIN KESSİN

Hiç kimse yapmadan, denemeden hiç bir şeyi öğrenemez!
Sürekli olarak, çocuğun yapabileceği şeyleri, onun yerine "yapıvermek" ne kadar doğru bir yaklaşım olabilir ki?
Cem Yılmaz'ın meşhur skeci, Televizyonlarda çocuklara el işi becerileri kazandırmak amaçlı yapılan bir program. Ve tüm malzemeler hazırlanır, beklenir... Anlatan hanım başlar konuşmaya, "evet çocuklar şimdi makaslarımızı elimize alıyoruz ve kartonumuzu kesiyoruz..." ve birden hanım eğilir, masanın altından daha önce kesilmiş bir karton çıkarır, "burada kesilmişi var!" der. :)
Çocuklar için hazırlanmış, tehlikesi olmayan aletler piyasada mevcuttur. Kağıt makasları, kız çocukları için gerçekten dikiş dikebilecekleri ama tehlikesi olmayan dikiş makinaları.
Elbette ortalık biraz dağılacak :)
Ama "bir şeyleri" düzgün olmasa bile başarabilmenin keyfini yaşayan çocuğun gelişiminin ne kadar sağlıklı olacağını düşünebiliriz, değil mi? ;)

AILELERIN ÖZVERİ SINIRI NE OLMALI?

Çocuğa sınırsız olanaklar sunmak iyi bir aile olunduğunun göstergesi olabilir mi? :)
Hayır, bu sadece onu oylamak, kısa bir süre için.
Unutulmamalı ki, anne babanın hakları vardır, çocuklarından bağımsız yapmaları gereken aktiviteler vardır, çocuk ailenin odak noktası değil, bireyi olmalıdır.

ONA GÖREVLER VERİN

Her yaşta kişinin başarabileceği şeyler vardır elbette.
Küçük kızım doğduğu zaman, büyük kızım henüz 1.5 yaşındaydı.
Eve yeni gelen misafirden pek hoşlanmaması doğaldı elbette. Babası ve ben, kendisine ne kadar ilgi ve sevgi gösterirsek gösterelim, eve gelen kişilerin bebeğe odaklanmalarını elbette engelleyemezdik.
Ve büyük, ama aslında elbette daha henüz kendiside bebek olan kızıma, yapabileceği bazı görevler vermeye başladım, biberonu bana uzatması, bebeğin bezlerini getirmesini, benim mutfakta işim olduğu sırada elindeki çıngırakla bebeği oyalaması, ufak tefek şeyleri bana uzatması, hatta bebeğin altını değiştirme esnasında, onun temiz giysilerini elinde tutarak istediğimde bana vermesi gibi, aslında kendimin kolaylıkla yapabileceği şeyler... Ama bu büyük kıızmın o kadar hoşuna gidiyordu ki:) Benim en büyük  yardımcık kabul etmişti kendisini. Ve biz ikimiz yeni misafirimizi beraber büyütüyorduk. :)
Şimdi kocaman genç kızlar biliyorsunuz ve büyük kızım, kendisinden sadece 1.5 yaş küçük olan kardeşine her konuda yardımcı. :)

SARILMAK EN İYİ ÖDÜLDÜR

Yaşı kaç olursa olsun, insanlar iyi bir davranış sergilediklerinde ödüllendirilmekten büyük haz duyarlar.
Ancak burada dikkat edilecek şey, çocuğa ödülünde, cezanında, olayın olduğu anda verilmesidir.
Ertesi güne sarkıtılmış bir ödül, ya da ceza, anında verilen kadar etkili değildir.
"Sen dün çok güzel bir resim yaptığın için, bugün seni parka götüreceğim.", yerine, yaptığı anda resmi elinize alarak, "bu harika olmuş, sana en sevdiğin şekerlerden veriyorum.", diyerek sevgiyle sarılmak gibi...

SORUN BOSANMAK DEGIL, BOSANMIS ANNE BABANIN ARASINDAKI TAVIR

Mutsuz, anne babanın artık anlaşamadığı bir ortamda çocuklar elbette psikolojik olarak en fazla etkilenen bireylerdir.
Bu psikolojik travma, anne baba boşandıktan sonra farklı bir şekilde sürecektir çocukta.
Bu nedenle, gerçekten anne babanın, çok hassas davranış örnekleri göstermeleri gerekir.
Babasıyla bir gün geçiren bir çocuğa, akşam annesi, çocuğun oynadığı oyuncağa, ya da babasının aldığı yeni bir giysiye bakarak "ay bunu mu aldı baban sana ala ala?" şeklinde, beğenmez bir konuşma tarzı bile çocuğu o kadar üzer ki. Bakın babası hakkında söylenmiş bir söz bile değil belki ama, dolaylı olarak babanın küçük düşürülmesi söz konusu. Bu davranış, çocuğun içine kapanmasına, giderek sevgi dolu bir dünyadan uzaklaşmasına neden oluverir.

ÇOCUĞUNUZU YÜZDE 100 MUTLU ETMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ

Evet, arkadaş gibi olunabilir ancak arkadaş olmayı abartmak "saygıyı" yokederek, "yüzgöz olma" gibi bir sorun çıkarabilir zaman içinde.
Gerçekler insanları her zaman mutlu kılmaz.
Arkadaşlarımızı üzmemek adına bazen gerçekleri söylemekten kaçınabiliriz, ancak anne babanın en önemli görevi, doğruları öğretmektir çocuğa, ondan daha deneyimli oldukları için. Bu çocuğu, o an için mutsuz etse bile, uzun vadede yaşamın anne babanın salt mutluluk için yarattığı gül bahçesi olmadığını anladığında, mutsuz olmasını engelleyecektir.

2 YASINDAKI AYSEGUL'LE KEK YAPIYORUZ CUNKU...

Bir şeylere sahip olabilmek için mutlaka "emek" sarfetmek gerekliliği çocuğa küçük yaşlarda öğretilirse, ileride "emeğe saygılı" bir insan olmanın, ve aslında hiçbir şeyin kolayca kazanılmadığının farkında olan bir birey olacaktır. Bunun için yapabileceği görevleri ona vermekten ve katılımını mutlaka sağlamaktan kaçınmamalıdır aileler.
Amerikalılar, ev işleri için yardımcı tutmazlar pek.
Çünkü aile içinde görev dağılımı yapılır.
Ve bize garip gelse bile, bahçeyi sulayan, odasını toplayan, arabasını yıkamasında babasına, mutfağın toplanmasında annesine yardımcı olan çocuklara, emeğinin karşılığını para olarak öder aileler.

ÇOCUKLARA BÜYÜMÜŞ GİBİ DAVRANMAMALI

Zaten büyüyecek, aceleye ne gerek var ki? :)


"En büyük yatırım, çocuğa yapılan yatırımdır.", der uzamanlar.
Çok doğru bir saptama.
Kendine güvenli, neyi başarabileceğinin farkında olarak yetiştirilen çocukların büyüdüklerinde topluma yararlarını düşünecek olursak, bu sözün haklılığını kim inkar edebilir ki?
Çocuklarınızı çok sevin, ama şımartmadan, ve sizin de haklarınız olduğunu ona mutlaka anlatın, ben merkezci yetişen bir çocuk, problemli bir yetişkin olacaktır ister istemez.
Paylaşmayı mutlaka öğretin ona, bunun için en doğru yol, onunla birlikte zaman geçirmek ve arkadaşlarıyla zaman geçirmesini sağlamaktır.
Onu hoşgörün ama eğer yaptığı sakıncalı bir davranışsa, zararlarını anlatın ama tekrarı halinde mutlaka cezalandırın.
Yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olun, "Sen daha küçüksün, anlamazsın, beceremezsin..." demek yerine denemesine izin verin, "aslında yapabilirsin, belki ilk seferlerde değil ama ben yapabileceğine inanıyorum." şekinde yüreklendirilen ve kendisine inanılan bir çocuk, başarmak için gayret sarfedecektir mutlaka.
Planlı, programlı olun. Saatlerinizi ayarlayın, oyun saati, yemek saati, uyku saati... Ve asla bu saatlerden şaşmamaya özen gösterin.
Asla yapamayacağınız şeyler için söz vermeyin, anı kurtarmak için. Çocuklar hiç unutmaz. Ve kendilerine verilen sözler yerine getirilmediğinde ailesine olan güveni sarsılmaya başlayıverir.

Mutlu, ve başarılı bir yetişkin olmanın temelinde yatan bu davranışların kararlılıkla uygulanmasıdır.
Kimse, "anne/baba" olmak için zorlanmaz!
İsteyerek çocuk sahibi olunur.
Madem ki istenir, o halde iyi yetiştirmek anne babanın en büyük görevidir.

Zynep

























 
E

efsane_18

Kullanıcı
12 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Giresun
güzel bi paylasım ilerde cocum olursa uygularım... ;)
 
T

Tuzlu Kahve

Kullanıcı
14 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
Antalya
Gerek Codex ve gerekse de Zynep' e bu konu için yaptıkları değerli paylaşımlardan dolayı teşşekür ediyorum.

Ben de bu konuda uzman olmaya çalışan biri olarak okurken aklıma gelen bir şeyi paylaşmak istiyorum.
Çocukların dünyasında onlar için ne kadar  önem arz ettiğini bilmediğimiz bazı şeyleri ellerinden alıp zorla paylaşmasını beklememek gerekli.Zira, bizim dünyamızda son model bir arabayı paylaşma, başkasına emanet verme ne ise onların dünyasında da o küçücük parçalar o derece önemlidir. Elinden almadan paylaşmanın güzelliğinden bahsederek,teşvik etmek daha doğru olsa gerek diye düşünüyorum.
 
Ö

ölüdeniz

Bu güzel bilgileri bizimle paylaşan arkadaşlara teşekkürler
 
S

serçe

Kullanıcı
6 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
bilgilerinizi paylaştıgınız için çok tesekkürler :)
 
T

turkuaz

Kullanıcı
10 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
Eskişehir
paylaşım için teşekkürler...inş ileride çocuğumuz olduğunda işimize yarayacak bu bilgiler :)
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Umarım... :)
Bizler nedense yazılanı çabuk unutmaya, kendi pratik yöntemlerimizi geliştirmeye eğilimliyiz. Bu duruma negatif bakmıyorum elbette, sonuçta her yaşanan deneyimdir, ancak yukarıda aktarılan bilgilerde son derece pratik, uygulanması kolay yöntemlerdir.
 
ilyas

ilyas

Kullanıcı
14 Haz 2008
En iyi cevaplar
0
0
bende bir çocuk sahibi olarak bunları uyguladığımı söyliyebilirim gerçekten işe yarıyor.Atladığım bazı konular varmış tşk ederim 
 
Üst