çocuk eğitimi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde sehla tarafından oluşturulan çocuk eğitimi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 5,549 kez görüntülenmiş, 14 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı çocuk eğitimi
Konbuyu başlatan sehla
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan iyivakit
S

sehla

Kullanıcı
5 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara


GÜNLÜK YAŞAM İŞLEVLERİ KONUSUNDA EĞİTİME BAŞLAMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Çocuklarınıza günlük yaşam becerileri kazandırmayı kolaylaştırmak için izlenmesi gereken bazı yol ve yöntemler vardır:

Eğitim süresi 8-10 hafta olmalıdır . Çocuğunuza günde en az iki defa ve önce 2-5 dk sonra giderek artan bir şekilde en az 5-20 dk zaman ayırmalısınız (Bu süre çocuğun kişilik özellikleri , psikolojik durumu , anne babanın çalışıp çalışmaması vb gibi etkenlere göre değişebilir).

Çocuğunuzun ve sizin yorgun olmadığınız , çocuğunuzun uykusuz olmadığı ve sakin olduğu zamanları seçmek uygun olacaktır.

Eğitim yapılan süre mutlaka günün aynı zaman dilimine gelmeli (hergün 10-11 ve 16-17 arası gibi ), çocuğun dikkatini dağıtmayacak bir ortam olmalı ( çevrede diğer çocuklar oynamamalı , fazla eşya olmamalı , TV , Radyo-teyp çalışmamalıdır) dır.

Çocuğunuza mümkün olduğunca yakın ve otururken aynı yükseklikte olunuz. Kendi kendine oturamıyorsa tutarak oturmasına yardımcı olunuz. Sizin yüzünüzü rahatça görebileceği pozisyonda olunuz.

Size bakmasını sağlayınız , bakmıyorsa çenesini hafifçe çevirip bakmasını sağlayınız. Gözgöze geliniz , bunu yaparsa ödüllendiriniz. Yine bakmıyorsa 1-2 dk sonra yeniden deneyiniz. 2-3 saniye göz göze gelirse ödüllendiriniz ve bunu 5-6 sn oluncaya kadar sürdürünüz . Evdeki diğer kişilerle göz göze gelmesini sağlayınız. Eğitim süresince çocuğunuz göz göze gelmiyorsa göz hizasına sevdiği bir şeyi koyarak bunu sağlamaya çalışınız.

Onun anlayabileceği şekilde kısa ve basit cümlelerle konuşunuz (Ali kalk , bardağı tut vb gibi) . Konuşurken mimik ve jestlerinizi de kullanınız.

Öğretilecek her işlevi bir kaç kez yineleyiniz . Her beceriyi basitten başlayarak sıralayınız , becerileri küçük basamaklara bölerek öğretiniz.

İstediğiniz bir beceri için sadece çaba gösterse bile ödüllendiriniz. Ödül olarak sevdiği bir uğraş ( Parka gitmek , oyun oynamak vb ) olabilir.

Çocuğunuzun olumlu bir davranışına sevinmek ona sarılmak ''aferin'' '' ne güzel yaptın'' şeklinde sözlü ifade de ödüldür. Ödül olarak seçtiğiniz şeyi mutlaka istenilen davranışın hemen arkasından gerçekleştiriniz.

Ped. Zehra TOLON

(İstanbul Tıp Fak. Çocuk Psikiyatrisi A.B.D)

 
K

Kristal

teşekkürler sehla .''anne'' olmanın ne kadar uğraş ve emek gerektiğini yineledin.
Bende anne ve anne adaylarına Dr.Henry Clod'un Anne Faktörü kitabını önerebilirim.
 
B

bıldırcın

teşekkürler sehla ;)
ben burda yazanları yapıyorum zaten ama nafile,şimdiki çocuklar ele avuca sığmıyor,yeni nesli anlayabilen varsa banada anlatsın ben iki tane büyütüyorum ama hala çözemedim :-\
 
S

sehla

Kullanıcı
5 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
bıldırcın' Alıntı:
teşekkürler sehla ;)
ben burda yazanları yapıyorum zaten ama nafile,şimdiki çocuklar ele avuca sığmıyor,yeni nesli anlayabilen varsa banada anlatsın ben iki tane büyütüyorum ama hala çözemedim :-\
katılıyorum sana arkadaşım maşallah ne enerji ile dolular ya bizim pestilimiz çıkıyo tık yok ya sabır emek işi allah yardımcımız olsun  :)
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
bıldırcın' Alıntı:
teşekkürler sehla ;)
ben burda yazanları yapıyorum zaten ama nafile,şimdiki çocuklar ele avuca sığmıyor,yeni nesli anlayabilen varsa banada anlatsın ben iki tane büyütüyorum ama hala çözemedim :-\
Çocuk eğitiminde en önemli şey kararlı olmak sanırım.
Ve çocuğa herkesin hakları olduğunu anlatmak.
Anne ve babanında hakları olduğunu, ona yetişkin bir bireymişçesine hiç sıkılmadan ve usanmadan anlatmak.
Ve günü beraber proglamak.
Oyun saati, iş saati, uyku saati ve kesinlikle bundan taviz vermemek.
Ve çocuğun bir birey olduğunu unutmadan onun haklarını da teslim etmek, ve ne kadar küçük olursa olsun, ailenin bir ferdi olarak onun da aile içi konulara katılımını sağlamak.
Ama en önemlsi disiplin ve saat programı, ve bu konuda kesinlikle taviz vermeden.
Anne, babalar bırakın çocuğunuz biraz ağlasın, surat assın, yemek mi yemiyor, bırakın yemesin, acıkınca öyle bir yer ki:), ve disiplin konusunda siz söz sahibi olun ama hep çocuğunuzla tartışarak olması gerekeni anlatın.
Ve inatçı olun. Sizi yenemeyeceğini, ama sizin ona değer verdiğinizide bilsin. Saygıyı öğrensin böylece.
Saatlere uyarak programlı yaşamayı öğrensin. Çocuğunuza asla yapamayacağınız şeylerin sözünü vermeyin, sadece o anı geçiştirmek için. Söz verdiğiniz şeyleri ise asla geciktirmeyin. Güveni öğrensin.
Aslında hiç zor değil, yeter ki kararlı olun ve hedefiniz doğru, saygın, ahlaklı bir insan yetiştirmek olsun.
Unutmayın:) ağaç yaşken eğilir... ne ekersen onu biçersin...
 
B

bıldırcın

tavsiyelerin için teşekkür ederim Zynep :)
elimden gelenin en iyisini vermeye çalışıyorum,aslında yazdıklarının çoğunu uyguluyorum ama inat konusunda hakikaten çok zorlanıyorum tabi birde asabiyet,ama zamanla birbirimizi daha iyi anlıyoruz,sanırım büyüyene kadar çekişmeler son bulmayacak :)
 
A

ayben

Teşekkürler bu değerli biligiler için vakti gelince uygulamakta nasip olur inşallah :)
 
S

sude19811981

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
zeynep hanım düşüncelerinize kesinlikle katılıyorum.
 
A

alparslan

Kullanıcı
2 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
gerçekten önemli bilgiler
ağaç yaşken eğeilir derler

çocuk eğitimi çok önemli
çünkü onlar yarının büyükleri olacak
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
sude19811981' Alıntı:
zeynep hanım düşüncelerinize kesinlikle katılıyorum.
Berfin1' Alıntı:
zeynep hanim kesinlikle katiliyorum
Teşekkür ederim. Çocuk eğitimi aslında kolay değil gerçekten.
Ben yazdıklarımı uyguladım. Her ne kadar mesleğim engelli çocuklar ve ailelerin eğitimi olsa da, çocuk çocuktur. :)

Saatlere uyarak programlı yaşamayı öğrensin.
demiştim;

Bir yaz tatil yapamadık, 29 Ekim Bayramı'nda 3 günlük bir kaçamak şansımız doğdu ve kızlarımı alıp Antalya'ya gittim. Büyük kızım 5 küçük 4 yaşındaydı. Öğlen uykusu saatleri hiç değişmezdi, 2 ve 4 arası.
Ancak tatil süremiz çok kısaydı ve çocukların öğle uykuları konusunda taviz verecektim.
İlk gün denizde oynadık, ettik, yemeğimizi yedik, çocuklara "Havuz kenarında mı kalmak istersiniz, denize mi inelim?" diye sordum.
İkisi birden aynı anda;
"Uyumakkkk!!!" diye bağırdılar.
Ve 3 gün süresinde kendi istekleriyle uykularını hiç aksatmadılar, üstelik "isterseniz bugün uyumayabilirsiniz.", dememe karşın.:)
 
B

Berfin1

Kullanıcı
19 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
almanya
iste bakin zeynep abla cocuga neyi ögretirsek öyle gidiyor
kesinlikle bende aynisini yapiyorum. gerci benimki daha kücük ama simdilikten uygulamak gerekiyor agac yasken egilir. uyku saatler yemek saatleri vs vs hep düzenli
hatta cocuk egtimi üzerinde yardim bile aliyorum.cocuklari cok seviyorum.
zeynep abla diyorum kizmiyorsunuz demi??

 
I

iyivakit

Kullanıcı
13 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
zeynep hnm çok hoş tavsiyeler. Sanırım büyük bir sabırda lazım tüm bu yazılanları uygulamak için çünkü cocuklar kocaman eğlenceli şaşırtıcı bir dünyaya sahipler. sınır tanımıyorlar harikalar sevgi dolular.
benim en buyuk hatam ona olumsuz cevap verdiğimde içinde hissettiğim sızlama ve üzüntü bunu aşamıyorum bir türlü kesinlikle doğru yaptuğımı biliyorum ama buna engel olamıyorum ve bu ilerde benim gergin olmama sebep oluyor.nasıl aşarım bilemiyorum.?
 
Üst