Çocuk disiplininde yapılan hatalar!

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan dideM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

dideM

Kullanıcı
Katılım
5 Eyl 2007
Puanları
0
Konum
İstanbul
Elbette, anne babalar olarak hepimiz çocuklarımızı yetiştirirken onlar için en iyiyi istiyor, hata yapmak istemiyoruz. Ancak, bebekler de hastaneden kullanım kılavuzuyla gelmiyorlar !

Çocuk yetiştirmek uzun ve zorlu bir süreç. Bu süreçte, sevgi ve disiplin çocuğa birlikte verilmeli. Hiçbirimiz mükemmel değiliz, istemesek de hatalar yapıyoruz. Bu yazıda, çocuk yetiştirmede sık yapılan hatalara değineceğiz, belki sizlerin de değiştirmek, düzelmek istediğiniz davranışlarınız olabilir...

1- Sorunları görmezden gelmek: Eğer çocuğunuzla yaşadığınız öfke nöbeti, uyku problemleri gibi sorunlara eğilmeden onlarla birlikte yaşamaya çalışırsanız, hayatınızın normal bir parçası haline gelirler ve giderek çözüme ulaşmak zorlaşır. Bazen anne babaya çocuklarının çok yanlış davranışları bile rahatsız edici gelmez. Ancak, çevrenizdekiler veya doktorunuz sizi sürekli uyarıyorsa bir sorun olabileceğini göz önünde tutmalısınız.

2- Gerçekten sorun olup olmadığına karar verememek: Belli davranışlar bazı yaşlar için normaldir. Örneğin, iki yaşındaki çocuğunuz istediğini almadınız diye markette kendini yere atıp bir öfke nöbeti geçirebilir. Bunu, gelişiminin normal bir parçası olarak kabul edebilirsiniz. Ancak benzer bir davranışı altı yaşındayken tekrarlıyorsa, bir sorun var demektir.

3- Beklentinin aşırı olması: Çocuğunuzu tanıyın, belli yaştaki yetenek ve özelliklerini bilin. Ondan beklediklerinizi bu bilgilerin ışığında gözden geçirin. Örneğin doktorunuz iki yaşında tuvalet eğitimine başlayabileceğinizi söyler. Ancak, denemeleriniz sonuç vermiyorsa belki de sizin çocuğunuz henüz buna hazır değildir, ona biraz daha süre tanıyarak hem gereksiz çatışmaları aza indirmiş, hem de hazır olduğunda çok daha kısa sürede sonuç almış olacaksınız.

4- Tutarsızlık: Eğer bir gün hayır dediğinize ertesi gün evet derseniz veya sizin yasakladığınız bir abur cuburu başka bir yakınınız çocuğa verirse, minik yavrunuzun kafası karışacak, büyüklerin pek o kadar tutarlı olmadığı yolunda bir sonuca varacaktır. Kurallar daima geçerli olmalı, çocuğun çevresinde onunla temasta olan diğer kişiler de sizin belirlediğiniz doğrultuda hareket etmeliler.

5- Sınır koymamak: Çocuklar belli kuralları, sınırları olan ortamlarda kendilerini daha güvende hissederler. Her istediklerini yapmalarına izin vererek onlara iyilik değil kötülük yapmış olursunuz
 
Bu madde daha çok dede-anneanne tarafından uygulanıyor. Çocuklar da bunu fırsat bilip isteklerini gerçekleştirmeye çalışıyorlar.Büyükleri kırmadan bunun çocuk için zararlarını anlatmalı.
Ben de bu durumla çok karşılaştım nedenlerini anlattığımda anlayışla karşıladılar.
Teşekkürler Didem. :)
 
Koca bir çocuk olmuştu babam,çok kızmıştı bana.
Sonra hak verdi ama. ;)
 
dideM' Alıntı:
Bu madde daha çok dede-anneanne tarafından uygulanıyor.

Bir de uyarınca kırılıyorlar, hemen küsüyorlar:))

Rica ederim Kristal :)
Aynen bu durumu bende yaşıyorum :-\
Kırılsalar da uyarıyorum anlayan anlıyor.
Anlamayan kırılmaya devam ediyor :-\

Teşekkürler Didem
Güzel bir konuydu ;)
 
şimdi yeni nesil ,mesela benim kardeşim haberi de var çocuk psikolojisinden ya hanımın, annemle ben üstüne gittimiyoruz o bunu daha çok kullanıyor
yeteneği bu yönde diyoruz,fazla beklenti içine girmiyoruz sorumluluk olmaktan kaçıyor
yine de çok sıkmamak gerek  ;)
 
ASLINDA KANAYAN YARAMA DEĞİNDİNİZ PAYLAŞIM İÇİN SAĞOL BENİM İKİ OĞLUM VAR VE BÜYÜĞÜ 11 YAŞINDA VE HIRÇIN ASLA YOLA GELMEYEN BİR AT GİBİ ONA BAKTIKÇA KENDİMİ GÖRÜYORUM VE ANNEMİN BANA DAVRANDIĞI GİBİ ONA DAVRANMAMAM GEREKTİNİ SÖYLÜYORUM KENDİME İNATLAŞMAK YERİNE UZLAŞMAYI TERCİH EDİYORUM AMA ÇİLEDEN ÇIKIP ONUNLA ÇATIŞTIĞIM ZAMANLAR OLUYO O ZAMAN DİYORUMKİ KENDİME ÇOÇOUĞUM AYNAM VE BEN NE YAPRSAM BANA AYNANIN YANSIMASI OLUYO BUNU AKLIMDAN ÇIKARMAYARAK HAREKET EDİYORUM O ZAMAN İŞLER YOLUNA GİRİYO
 
Geri
Üst