Çocuğumun resmini instagrama koymam sakıncalı mı ?

  • Konbuyu başlatan DeryaDer
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Çocuk, Aile ve Eğitim kategorisinde DeryaDer tarafından oluşturulan Çocuğumun resmini instagrama koymam sakıncalı mı ? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 5,395 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Çocuk, Aile ve Eğitim
Konu Başlığı Çocuğumun resmini instagrama koymam sakıncalı mı ?
Konbuyu başlatan DeryaDer
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeryaDer
DeryaDer

DeryaDer

Derya Karacan
Moderatör
22 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
28
www.deryakaracan.com
Çocuğumun resmini instagrama koymam sakıncalı mı?
Sapık zaten sapık değil mi? Sapık damacanadan tahrik olmuyor mu?
Tecavüzcü zihniyetin benim koyduğum resimle ne ilgisi var?
Sapıklar yüzünden neden çocuğumun resmini paylaşmayayım?

Cevap veriyorum.

Önce düşüncemi net bir şekilde paylaşayım. Küçük çocukların iradeleri dışında her hallerinin görüntülenerek anne babaları tarafından sosyal medyada paylaşılmasını onaylamıyorum. Peki ama neden? Sapık zihniyet yüzünden mi? Elbette hayır. Sapık sapıktır ve her şekilde tahrik olacak bir şey bulur. Ortada sapıklar var diyerek kendimizi gizleyecek değiliz. Kanunlar verir cezalarını ve kamuoyunda düştükleri rezil durum da yeter onlara.

Benim bu duruma karşı olma sebebim, çocukların bu fotoğrafların paylaşılması ile ilgili izinlerinin olmaması. Diyeceksiniz ki küçücük çocuktan nasıl izin alacağız? İşte onu diyorum. Çocukların rızasını alamayacağımız için onlar bu duruma izin verecek yaşa gelene kadar onların her hallerini paylaşmamalıyız.

Peki hiç mi resim koymayacağız? Koyacağız elbette. Her konuda olduğu gibi bu konuda da dengeye ve orta yola davet ediyorum şimdi sizi.

Nedenleriyle anlatacağım.

Sosyal medyada bebeklik zamanları paylaşılan çocuklar henüz ergen olmadı. Yani bu fotoğraflardan utanacak yaşta değiller. Bu görüntüler henüz onların arkasından gelmiyor. Arkadaşları arasında güçlü durmaya, kendini göstermeye çalışan ondört yaşında bir çocuk düşünün. Mesela karate yapıyor maça çıkacak, belki sınıfta sunum yapacak. Bilemiyorum siz de kafanızdan senaryolar üretebilirsiniz. Maçı bitmiş, kazanmış kendinden emin mutlu bir şekilde yürüyor. Kendiyle gurur duyuyor. Ama o da ne! Kıskançlık içindeki bir akranı çıkıp diyor ki: “şimdi böyle havalı havalı geziyorsun da küçükken kedi görünce altına yapıyormuşsun”. Bütün çocuklar gülmeye başlar, çocuğun annesinin profilinde kalmış görüntü elden ele dolaşmaktadır.

Abartılı mı geldi?
Gelmesin.
Bu çocuklar büyüyecek.

Benim erken çocukluğum yetmişli yıllarda ve seksenlerin başında geçti. O yıllara göre oldukça fazla fotoğrafım var. Uzun zaman ilk ve tek torun olduğum için babam ve halam her halimi çekmişler. Aile albümünde aklım ermeye başladığı andan itibaren beni çok utandıran iki fotoğrafımı hatırlıyorum. Fotoğrafların ne olduğunu söyleyecek olmak bile beni utandırıyor ki söylesem buna mı utanıyorsun diyeceksiniz. Evet biri görecek diye çok korkardım ve aklım başıma geldiğinde sanırım on yaşlarındaydım korkmayı bıraktım ve fotoğrafları albümden çıkarıp yırttım. Annem yapma kızım anısı var dese de dinlemedim.
Ama şimdiki çocuklar için durum albümden iki fotoğraf yırtmak kadar kolay olmayacak.
Çünkü fotoğraflar hesabınız gizli olsa da yayılabiliyor.
İnsanlar ekran görüntüsü alıyor, saklıyor.

En başta da dediğim gibi denge önemli. Bebeğin doğduğu ilk zamanlarda yüzünü çiçekle kapatan anneler ne oluyor da bir ay içinde bebeğin bütün rutinlerini paylaşıyor? Neden? Bebeğin yüzü sakıncalı içerik mi? Neden kapatıyorsun, neden açıyorsun?
Çocuğunuz salıncakta sallanıyor tamam çekin paylaşın.
Köpek severken, taş toplarken, dedesiyle oyun oynarken.
Bunun yanında çocuğunuzla gurur duyduğunuz anları paylaşın. Hava atın demiyorum yanlış anlamayın. Komik olduğu için paylaştığınız şeylerin gün gelip çocuğunuzu komik duruma düşürebileceği gerçeğini unutmayın.

Mahremiyete dikkat edin. Çocuklarınızın size emanet edilmiş haklarını gözetin. Hep ya da hiç değil. Sadece düşünün. Çocuğum 13 yaşına geldiğinde bu görüntülerden utanır mı, bu görüntüler onun aleyhine kullanılır mı?

Şimdi siz iki yaşındaki çocuğunuzun kediden korkup ağladığı bir görüntüyü komik buldunuz diyelim. Bunu da paylaştınız. Herkes güldü eğlendi? Neden peki? Sizin çocuğunuz neden insanları eğlendirsin?

Takipçi için mi? Para için mi? Bazı aileler çocuklarının her hallerini çekip paylaşıyor ve çocuk üzerinden gelir de elde ediyor. Yorumum size çok acımasız gelebilir ama çocuğuna kırmızı ışıkta mendil sattıran aile ile bu aileler arasında hiç bir fark görmüyorum. İstismar istismardır. Çocuklarını kullanarak gelir elde eden ve bu gelirle hayatını sürdüren hiç bir aileye saygım sevgim yoktur.

Yine biliyorum ben bu anne babalara ne kadar olumsuz hisler beslesem de, bu insanları severek takip eden -ki bu yazıyı okuyanlar arasında bile olabilir- çok insan var. Oysa hata hatadır. Bir hayayı çok fazla insanın yapması, hatayı ünlü insanların yapması, bu hatayı izlemekten keyif alıyor olmamız hatanın hata olduğu ve her hata gibi olumsuz sonuçlar doğuracağı gerçeğini değiştirmez.

Bu konudaki duyarlılığımı abartılı bulanlarınız olacaktır. Ama ben tedbirli bir insanım. Bu bebekler ve küçük çocuklar henüz ergen olmadı. Haksız çıkmayı ummakla beraber içimde haklı olduğuma dair bir his taşıyorum.
Özetle: “Çocuğunu teşhir etme” etiketine destek veriyorum.

Sadece üzerinde düşünün, kendinize ona göre rota belirleyin.

Yol sizin yolunuz, hikaye sizin hikayeniz.

Sevilerimle

Psk. Tülay KÖK

kaynak: www.tulaykok.com
 
Üst