Çikolata alır mısınız?

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Çikolata alır mısınız? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 5,050 kez görüntülenmiş, 17 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Çikolata alır mısınız?
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ebruliyn
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com

Ömer ve Tolga, üniversite hazırlık kursu sınıfında öğrenciydiler. Bir ders arasında Tolga, test soruları çözen Ömer’e yaklaştı ve konuşmaya başladı. “Ömer, sana bir şey sormak istiyorum. Hepimizden daha fazla çalışıyorsun. Ders aralarında bile test çözüyorsun; derste hiç konsantrasyonunu kaybetmiyorsun. Tüm ödevlerini yapıyorsun; tüm hazırlanma önerilerini yerine getiriyorsun. Sinemaya gitmek gibi birçok teklifimizi bir kenarda bırakıp ders çalışmaya devam edebiliyorsun. Bildiğim kadarıyla okulda da, dershane sınavlarında olduğu gibi müthiş bir başarın var. Bense senden daha farklı olarak çalışamıyorum. İlk fırsatta dalga geçmek istiyorum. Bırak ders aralarında çalışmayı, ders çalışmam gereken zamanlarda bile ders çalışmak istemiyorum. Senin motivasyonunun sırrını merak ediyorum. İnsan nasıl olur da havuz problemi çözmek, açı ortayların kurallarını öğrenmek ya da ekinoksun anlamını ezberlemek için senin kadar motivasyon sahibi olur; istekli olur?”

Ömer, önündeki test kitabını, arasına kalemini koyarak kapattı. “Tolga, benim gittiğim anaokulunda çok ilginç bir öğretmen vardı. Yanılmıyorsam beş yaşındaydım. Bize çok ilginç bir uygulama yaptı. Bir gün arasında elinde büyük bir kutu çikolatayla bizi önüne topladı ve şöyle dedi. ‘Çocuklar, elimde büyük bir kutu çikolata var. İki imkanınız var. İsterseniz, hemen bu kutudan bir çikolata alabilirsiniz ya da oyuncaklarınızı toplar ve on dakika sonra istediğiniz kadar çikolata alabilirsiniz. Ancak hemen bir çikolata almayı seçerseniz bir daha çikolata alamazsınız. Oyuncaklarınızı toplarsanız istediğiniz kadar çikolata alabilirsiniz.’ Öğretmenimiz böyle dedikten sonra, grubun çoğunluğu hemen çikolata kutusuna yönelip birer çikolata aldı. Ben ve birkaç arkadaşımız ise, oyuncakları toplamaya kutularına koymaya başladık. Gerçekten on dakika sonra öğretmen söz verdiği gibi oyuncakları toplayan bizlere istediğimiz kadar çikolata verdi. Bu arada önden tek çikolata alan arkadaşlarımız bizi seyrediyor; imreniyor; ilk yedikleri çikolatanın devamını istiyor ama çikolata yiyemiyorlardı.”

Tolga, “İyi de bütün bunların üniversite sınavına hazırlanma konusunda motive olmakla ne ilgisi var?” diye sordu.

Ömer, “Çok ilgisi var.” dedi ve devam etti:  “Ben bu olaydan şöyle bir ders çıkardım kendime. Hayatın her anında istediklerimize ulaşabiliriz aslında. Bir parça çikolata da olabilir bu. Bir film izlemek de olabilir. Gezmeye gitmek de olabilir. Biraz daha uyumak da olabilir. Arkadaşlarla sohbet etmek de, bilgisayarda oyun oynamak da, televizyon da bir dizi izlemek de. İşte bunlara üniversite sınavına hazırlanırken erişmek, tek bir çikolatayı peşin olarak almak ve tek bir çikolatayı almaya razı olmak demektir. Ben bugün çok çalışıyorum; benzetme yerindeyse oyuncakları toplamaya devam ediyorum. Çünkü çikolataların hepsini istiyorum. Önümüzdeki yıl istediğim bölüme girdiğimde, bugün yapamadığım her şeyi bol bol fazlasıyla yapacağım. Sinemaya da gideceğim, arkadaşlarla da gezeceğim, bilgisayarda oyun da oynayacağım. Ama eğer bugün bunları yapacak olur istediğim bölüme giremezsem; önümüzdeki yıl yine sınava hazırlanmak zorunda olacağım ve istediğim bu faaliyetleri yapmak için özgür olmayacağım. Aklıma ders çalışmanın dışında bir şey geldiğinde, önden tek çikolatayı alan ve biz çikolata kutusunu bitirirken bizi izleyen arkadaşlarımızın pişmanlık dolu bakışları aklıma geliyor ve büyük bir motivasyonla derslerime odaklanıyorum. İşte benim sırrım bu.”

Tolga, Ömer’in öyküsünden çok etkilendi ve o da çikolatalardan istediği kadar almaya karar verdi. Sonunda Ömer, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’ne Tolga’da İTÜ-Elektronik Mühendisliği’ne girmeyi başardı.

 
G

Gozde

Kullanıcı
9 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Lüleburgaz
başarı zaten yapmak istediklerimiz değil yapmaya karar verip,cesaret ettiklerimiz sonucunda elde edilir. anlamak,dinlemek,sanş bir yere kadar
birazda içimizdeki potansiyeli dışarı çıkarabilmekte başarı. 
çiçekci dükyanı açmak için gerekli motiveyi sağladım sonunda  ;)
teşekkürler Özgür ::) 
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
‘Çocuklar, elimde büyük bir kutu çikolata var. İki imkanınız var. İsterseniz, hemen bu kutudan bir çikolata alabilirsiniz ya da oyuncaklarınızı toplar ve on dakika sonra istediğiniz kadar çikolata alabilirsiniz. Ancak hemen bir çikolata almayı seçerseniz bir daha çikolata alamazsınız. Oyuncaklarınızı toplarsanız istediğiniz kadar çikolata alabilirsiniz.’

Benim ilgimi Ömer'in ve Tolga'dan çok öğretmenin bu motivasyon dolu cümlesi çekti.
İnsanları motive etmek kolay bir iş değil, çocukları bu şekilde edebiliyoruz, peki yetişkinler..  :-\
Bunu yapabilenler liderlik özelliği kazanmış oluyor zaten ve belki de bir çok insanın başarısı sağlıyor..

Teşekkürler Özgür..
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Bu harika bir örnek.
Arat'ın bu saptamalarına hayranım, ve hemen her konuda yaşamı kolaylaştıracak örneklerine, sıradan kişilikler olmamamız için aşıladığı pratik gerçeklerine...
Teşekkürler Özgür, uygulaması hiçte zor olmayan ama kişiye geri dönüşü, onu mükemmeliğe götürecek olan kolaylığı gösteren bu yazıyı bizlerle paylaştığın için.
 
C

ceylan2221984

Kullanıcı
19 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
adana
çok güzel bir yazıydı.bende bir dershanede çalışıyorum gerçektende yazıdakiş gib iki öğrenci tipleri çok fazla var. umarım hepsi bir çikolata almamayı seçer.
 
S

SUNFLOWERS

İlginç teşekkür ederim :)
ben çikolatamı aldım sınırsız yemeğe devam ediyorum :)
Siz nasıl almak istersiniz?
Hemenmi yoksa oyuncakları topladıktan sonramı?
sınırsız yemek istiyorsanız? LÜTFEN !!!
Sabır diyorum ben ;)
 
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Seminerlerimde/Eğitimlerimde anlattığım güzel örneklemelerden biriydi.
Yeri geldikçe -ara ara- paylaşacağım.
Basit ama hayatın en önemli yanları bu küçük saptamalar!
Çünkü sadece sizi değil ; "yaşamızın tamamını" değiştir.

Yorumlar için herbirinize ayrı teşekkürlerimi sunuyorum.
 
S

SUNFLOWERS

Cσ∂єx' Alıntı:
Seminerlerimde/Eğitimlerimde anlattığım güzel örneklemelerden biriydi.
Yeri geldikçe -ara ara- paylaşacağım.
Basit ama hayatın en önemli yanları bu küçük saptamalar!
Çünkü sadece sizi değil ; "yaşamızın tamamını" değiştir.

Yorumlar için herbirinize ayır teşekkürlerimi sunuyorum.
Özgür böyle güzel örnekleri lütfen! bizden esirgeme!
bu ve bunun gibi örnekler, insanın çalışma arzusunu ateşliyor.
Tekrar teşekkür ederiz :)
 
S

Samira

Kullanıcı
14 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
tşk ederim gerçekten ders almamız gereken bir hikaye... ;)
 
R

roze

Çook güzeldi. Benim gibi bir lise 3 öğrencisine süper geldi. Çikolataların tamamını istiyorum ve onun için çoook çalışmam gerekiyor.
Tşkler Codex, çook iyi geldi ;)
 
S

syn

Kullanıcı
12 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
paylaşım için teşekkür ederim
hayatın her alanında uygulamalı tekrar teşekkürler
 
M

mvö_4ever

Kullanıcı
9 Mar 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
melih aratın yazılarını genelde takip ederim zaten..bu yazısıda çok güzelmiş..paylaştığın için teşekkürler :)
 
Y

Yağmurgölgem

Kullanıcı
10 Mar 2008
En iyi cevaplar
0
0
Riyad
bu yazıyı okuduğumda ilk aklıma gelen ilk okuldaki öğretmenim oldu.Motive etmek, etmeyi bilmek o kadar önemliki!!!ama benim örneğim eğitim adına olumsuz bir örnek ne yazıkki!

kendisi başarılı ve başarısız öğrencileri bariz bir şekilde ayıran,sınıfta ayrı yerlere oturtan,öğrencilerine hediye olarak aldığı nazar boncuklarını önce çalışkanlara,onlar seçip beğendikten sonra geriye kalanlarıda siz burdan seçin deyip durumu iyi olmayan öğrencilerin eline tutuşturan,çalışkanlar soru çözerken diğerlerine siz ancak bunları yaparsınız deyip resim kağıdı tutuşturan inanılmaz bi eğitimciydi!!!!! :mad:

paylaştığınız yazıdaki gibi eğitimcilere gerçekten çok ihtiyacımız var,yapılan ufak bir hareket yada verilen küçük bir örnek belki ama dediğiniz gibi hayatınızı ve sizi o kadar etkiliyorki!

bu güzel yazı için çok teşekkürler

 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
kişinin kendini motive edebilmesi oldukça zordur...zaten bir şeylerin bilincinde olanlar motive olmak konusunda fazla sorun yaşamazlar..hele ki bu bilinç küçük yaşlarda oluşmuşsa..işte böyle güzel örnekler çıkar ortaya...hayatın her alanında uygulanabilir bir motive yöntemi...teşekkürler..
 
Ç

çiçek

Kullanıcı
4 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
züpperr... artık bende oyunjakları toplijaamm  :-[
 
I

içtnlik

Kullanıcı
17 Eki 2008
En iyi cevaplar
0
0
gercekten cok guzel bır hıkaye tesekkurler
 
E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Motive etmek için güzel bir yöntem,her eğitimci ve eğitilecek öğrenci bu zihinde olsa sorun kalmaz,hedef belirleyecek olan genç arkadaşlara yardımcı olacak güzel bir paylaşım...
 
Üst