Cervantes Ödülü, Arjantinli şair Gelman'ın

  • Konbuyu başlatan GulsahToptas
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde GulsahToptas tarafından oluşturulan Cervantes Ödülü, Arjantinli şair Gelman'ın başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,206 kez görüntülenmiş, 3 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Cervantes Ödülü, Arjantinli şair Gelman'ın
Konbuyu başlatan GulsahToptas
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ibrahimcaca
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Dünya'nın İspanyolca dili için verilen en büyük ödülü olan Cervantes Ödülü, Arjantinli şair Juan Gelman'a verildi.

Gelman sembolik ödülü madalyayı İspanya Kralı Juan Carlos'un elinden aldı. Ödül töreni Miguel Cervantes de Saavedra'nın doğduğu yer olan Alcala De Henares'te yapıldı.

Konuşmasında Arjantin'deki askeri diktatörlük dönemine (1976-1983) değinen ünlü şair Gelman, "Diktatörlük döneminin yaraları halen kapanmadı. Sadece, uyuyan bir kanser gibi onu toprağın altına gizlediler. Ona tek yapılması gereken şey gerçek, daha sonra adalettir. Sadece bu şekilde gerçek unutma olur" dedi.

Ernesto Sabato (1979), Jorge Luis Borges (1984) ve Adolfo Bioy Casares'den (1990) sonra Cervantes ödülünü alan 4. Arjantinli olan Gelman, "İnsanların bir bildiriyle unutmak zorunda oldukları, İsa'dan sonra 5'inci yüzyılın Yunanistan'ında artık yaşamıyoruz. Bu tip bir unutma artık imkansız. Öyle anılar var ki çağrışım yapılmasına gerek yok, çünkü yüzünü göstermeksizin her zaman varlar" ifadesini kullandı.

Ellili yıllardan itibaren yayınladığı şiir kitaplarıyla Arjantin edebiyatında yer edinen Juan Gelman, 43 yaşına geldiğindeyse, 1976 darbesinin üç yıl öncesinde, Devrimci Silahlı Kuvvetler (FAR) isimli Peronist-"Ulusal Marksist" gerilla hareketine katılmıştı.

Darbe ertesinde yurtdışına çıkan ve bir süre Avrupa'da da bulunduktan sonra Meksika'ya yerleşen Juan Gelman'ın hayatındaki korkunç trajedi ise kendisini evde bulamayan askerlerin oğlu Marcelo Ariel Gelman ile onun 19 yaşındaki, o sırada hamile olan Uruguaylı sevgilisi Maria Claudia 'yı gözaltına almalarıydı.

Torununu aradı, durdu

İşkenceyle öldürülen Marcelo'nun bedeni bir süre sonra bir sokakta bulunacak, Maria Claudia teslim edildiği komşu ülke askerleri tarafından yasadışı yollardan Uruguay'a kaçırıldıktan sonra kaybedilecek, Maria'nın karnındaki bebek ise Montevideo Askeri Hastanesinde doğurtulduktan sonra askerlerden birine hediye edilecekti.

Maria Claudia'nın "bir mezar taşına sahip olma hakkı" için yıllardır mücadele veren Juan Gelman'ın 1999 yılında dönemin Uruguay yöneticilerine hitaben kaleme aldığı çağrı aralarında Türk aydınlarının da bulunduğu birçok yazar tarafından imzalanmıştı.

1976 yılında oğlu ve 7 aylık gelini askerler tarafından öldürülen Gelman'ın 23 yıl sonra bulduğu ve Uruguay'da bir polis ailesinin yanında büyüyen torunu Macarena da Madrid'deki törene katıldı.


cnn.turk
 
Ö

ölüdeniz

Ünlü yazarların hayatları genelde acı ve mücadele ile geçmiş.Ama her şeye rağmen geride bıraktıkları çok değerli ve her zaman anılıyorlar.TEŞEKKÜRLER
 
Üst