Cep telefonu kanser yapar mı?

  • Konbuyu başlatan derman86
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde derman86 tarafından oluşturulan Cep telefonu kanser yapar mı? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,345 kez görüntülenmiş, 5 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı Cep telefonu kanser yapar mı?
Konbuyu başlatan derman86
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan MAYKIL2041
D

derman86

Kullanıcı
2 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
Cep telefonu kanser yapar mı?
Londra (AA)- Cep telefonu kullanımı ve baz istasyonlarının uzun dönemde kansere yol açma ihtimalinin bu aşamada "göz ardı edilemeyeceği" bildirildi.

İngiltere'de hükümet ve iletişim endüstrisinin birlikte yürüttüğü 6 yıllık araştırmanın sonucunda, kısa sürede cep kullanımının kansere yol açma ihtimali olmadığı belirlenirken, uzun dönemde bu riskin "göz ardı edilemeyeceği" belirtildi.

Uzun dönemde cep telefonu kullanımı ve kanser riskini araştırmak için yürütülen "Mobil Telekomünikasyon ve Sağlık Araştırma Programı"nın 10 yıla uzatılması kararlaştırıldı.

Söz konusu 6 yıllık program sırasında cep telefonları ve baz istasyonlarının sağlıkla ilgili etkileriyle ilgili 23 araştırma yapıldı.

Araştırma ekibi, cep telefonu kullananlar arasında beyin ve kulak (akustik nevroma) kanserine yakalanmada küçük bir artış görüldüğünü, "bunun istatistiksel olarak önemli olma ile olmama arasındaki sınırda bir bulgu olduğunu" kaydetti.

Sonuçları açıklamak için basın toplantısı düzenleyen araştırma programının başkanı Lawrie Challis, araştırmaya katılanlardan çok azının 10 yıl ya da daha uzun süre cep telefonu kullanmış olduğunu belirtti ve kanserin normal olarak 10 ila 15 yılda ortaya çıkan bir hastalık olduğuna dikkati çekti. Challis, bu nedenle, bu aşamada cep telefonu kullanımı nedeniyle, "Birkaç yıl içinde kanser ortaya çıkma ihtimalini reddedemeyiz" dedi.

İlk başlarda sigara ile akciğer kanseri arasında ilişki kurulmamış olduğunu hatırlatan Challis, buna rağmen genel olarak cep telefonlarının önemli bir sağlık riski oluşturmadığına ilişkin kanıtın "yeterince güven tazeleyici" olduğunu söyledi.
 
A

agokalper

Kullanıcı
9 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
Dokuz Eylül Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Özmehmet, ''Sağlığımız açısından, yanımızda taşıdığımız cep telefonlarına baz istasyonlarından daha fazla dikkat etmeliyiz'' dedi.

Prof. Dr. Özmehmet, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesince, 17 Mayıs Dünya Telekomünikasyon Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen ''Gezgin İletişim Teknolojileri ve Halk Sağlığına Etkileri'' konulu panelde yaptığı sunumda, teknolojinin gelişmesiyle insanların daha fazla radyasyona maruz kaldığını söyledi.

Prof. Dr. Özmehmet, gezgin iletişim teknolojilerinin çıktığı günden bu yana bu teknolojinin insan sağlığına etkileri konusunda baz istasyonlarına odaklanıldığını belirterek, şunları kaydetti:

''Oysa sağılığımız açısından, yanımızda taşıdığımız cep telefonlarına baz istasyonlarından daha fazla dikkat etmeliyiz. Çünkü o üzerimizde taşıdığımız cep telefonlarının her biri de aslında küçük bir baz istasyonu ve biz bu baz istasyonunu sürekli yanımızda taşıyoruz. Onun için cep telefonlarını ne kadar az kullanırsak o kadar az etkisi altında kalırız.''

CEP TELEFONU KULLANIRKEN
NELERE DİKKAT ETMELİ?

Prof. Dr. Kemal Özmehmet, taşıdığı risklere rağmen bu teknolojiyi kullanmaktan vazgeçmenin mümkün olmadığını belirterek, insanların bu cihazları muhtemel zararlarını en aza indirecek şekilde kullanmayı öğrenmeleri gerektiğini söyledi.

Cep telefonunun zararlarından korunmak için bu cihazların gerekli durumlarda ve kısa süreli kullanılmasına özen gösterilmesi gerektiğini bildiren Prof. Dr. Özmehmet, şöyle dedi:

''Cep telefonlarını kulaklıkla kullanın. Kalp ve beyin gibi yaşamsal organlardan uzak tutun. Harici antenli ve düşük 'SAR' değerine sahip cihazları tercih edin. Numarayı ilk aradığınızda, bağlantı sağlanıncaya kadar vücudunuzdan uzak tutun. Cep telefonunu uyurken baş ucunuza koymayın. Sinyal seviyesi düşük yerlerde ve araba, asansör gibi metalik yapılar içinde kullanmamaya özen gösterin. Çocuklar ve hamileler acil durumlar dışında cep telefonu kullanmamalı.''

EMO İzmir Şubesi Başkanı Sedat Gülşen de cep telefonu servis sağlayıcı firmaların, son dönemde birbiriyle rekabet içinde tüketicilere çok fazla uzun süreleri kapsayan ''ücretsiz görüşme'' kampanyaları sunduğuna dikkati çekti.

Bu kampanyaların, tüketicileri gereksinimin çok ötesinde konuşmaya ve dolayısıyla onların hem baz istasyonlarından hem de telefon cihazından kaynaklanan çok daha fazla elektro manyetik dalgaya maruz kalmalarına yol açtığını savunan Gülşen, bu kampanyaların mutlaka sınırlanması gerektiğini savundu.

internethaber..
 
S

spiritualsigns

Uzun telefon görüşmelerini sevemedim ama mecbur kalınabiliyor... her güzel şeyin gözardı ettiğimiz olumsuz yanlarıda var... Bu araştırma konusu bence çok önemli... :)
 
M

MAYKIL2041

Kullanıcı
23 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
Cep telefonu kullanmıyorum ve hayatımdan son derece memnunum  :)
 
Üst