D
dilek033
Kullanıcı
“Geceler boyu şarkılarımda onu söyledim, onu hiç tanımadan: Geceler boyu onun hikâyesini yıldızlara anlattım, şimdi karşımda. Saçları sümbüller kadar siyah, dudakları arzuladığı gül kadar kırmızı; ama tutku, yüzünü fildişi gibi soldurmuş, keder alnına mührünü basmış.” “ Prens yarın gece bir balo veriyor,” diye mırıldandı genç öğrenci,” sevdiğim de orada olacak. Eğer ona kırmızı bir gül götürürsem, onu kollarımda tutacağım, başını omzuma yaslayacak, eli elimi bulacak. Ama bahçemde kırmızı gül yok, bu yüzden tek başıma oturacağım, o da önümden geçip gidecek, Beni umursamayacak, kalbim kırılacak.”
“ İşte gerçekten de gerçek bir aşık.” dedi Bülbül, “ Benim şarkıda söylediğim şeyin gerçekten acısını çekiyor; benim için neşe olan şey onun için ıstırap. Hakikaten de aşk harikulade bir şey. Zümrütlerden daha değerli, güzel opallerden daha bulunmaz, İnciler, kırmızı taşlar satın alamaz onu pazarda da satılmaz. Tacirlerden alınmaz, değeri altınla ölçülmez.” “ Müzisyenler galerideki yerlerinde oturacaklar,” dedi genç Öğrenci, “yaylı çalgılarını çalacaklar ve sevdiğim arpla kemanın sesine uyarak dans edecek . Öyle uçar gibi dans edecek ki ayakları yere değmeyecek ve saray erkânı rengârenk elbiseleri içinde onun etrafını saracak. Ama benimle dans etmeyecek, çünkü ona verecek tek bir kırmızı gülüm yok,” diyerek kendini çimenlere attı, başını ellerinin arasına gömerek ağladı . “Niye ağlıyor?” diye sordu küçük bir Yeşil Kertenkele, kuyruğu havada öğrencinin yanından koşarak geçerken...
“ Neden, sahi?” dedi bir Kelebek, bir güneş ışığını kovalıyordu.
“ Neden, sahi?” diye fısıldadı bir Papatya komşusuna, yumuşak , alçak bir sesle. “ Kırmızı bir gül için ağlıyor,” dedi Bülbül. “ Kırmızı bir gül için mi? diye bağırdılar ; “ Ne kadar da gülünç!” Her şeyle alay eden bir yaradılışa sahip olan küçük Kertenkele ise düpedüz güldü.
Ama Bülbül, Öğrenci’ nin kederinin sırrına vâkıftı ve meşe ağacında hiç sesini çıkarmadan oturup Aşk denen bilinmezliği düşündü.Ansızın uçmak üzere kumral kanatlarını açtı ve havaya yükseldi. Koruluktan bir gölge gibi geçti gitti, bir gölge gibi bahçeyi kat etti. Tarhın orta yerinde güzel bir gül ağacı duruyordu, Bülbül onu görünce uçup gitti v ince bir dalın üzerine kondu.
“ Bana bir kırmızı gül ver,” diye bağırdı, “sana en tatlı şarkımı söyleyeyim.”
Fakat ağaç başını iki yana salladı. “Benim güllerim beyaz,” diye cevap verdi;denizlerin köpüğü kadar beyaz, dağların üstündeki kardan daha beyaz. Ama eski güneş saatini saran kardeşime git, belki o sana istediğini verir.”
Bunun üzerine Bülbül, uçup eski güneş saatinin etrafını saran Gül Ağacı ’nın yanına gitti.
“Bana bir kırmızı gül ver,” dedi, , “sana en tatlı şarkımı söyleyeyim.”
Ama Ağaç başını iki yana salladı. “Benim güllerim sarı,” diye cevap verdi; amber bir tahtta oturan denizkızının saçları kadar sarı, biçici orağıyla gelmeden önce çayırlıkta biten zerrinlerden daha sarı. Ama Öğrenci ’nin penceresinin altında biten kardeşime git, belki o sana istediğini verir.”
Bunun üzerine Bülbül, öğrencinin penceresinin altında biten Gül Ağacı ’na uçup gitti.
“ Bana bir kırmızı gül ver,” diye bağırdı"en güzel şarkımı söyleyeyim.”
Ama ağaç başını salladı, “Benim güllerim kırmızı.” diye cevap verdi, “Kumrunun pençeleri kadar kırmızı , okyanusun altındaki mağaralarda iki yana sallanıp duran büyük mercan yelpazelerinden daha kırmızı. Ama kış damarlarımı dondurdu, kırağı tomurcuklarımı kopardı, fırtına dallarımı kırdı. Bu yıl hiç gül vermeyeceğim.” “Tek istediğim bir kırmızı gül, diye bağırdı Bülbül, “sadece bir tek kırmızı gül! Bunun hiçbir yolu yok mu?”
“Bir yolu var.” Diye cevap verdi Ağaç; “ Ama o kadar korkunç ki sana onu söylemeye cesaret edemem.” “ Söyle!” dedi Bülbül, “ Korkmuyorum.”
“Bir kırmızı gül istiyorsan,” dedi ağaç, “ Onu gece yarısı şarkınla yapmalısın ve kendi yüreğinin kanıyla boyamalısın. Yüreğini bir dikene dayayıp bana şarkını söylemelisin. Bütün gece bana şarkını söyleyeceksin , diken göğsünü delecek, sana can veren kanın benim damarlarıma akacak, benim olacak.”
“Ölüm bir kırmızı gül için çok yüksek bir bedel” diye bağırdı Bülbül, “yaşam ise herkes için değerli. Yeşil koruda oturup altından arabasında Güneş’in, incili arabasında Ay’ın geçip gidişini seyretmek hoş. Ak dikenlerin kokusu tatlı, tepelerde rüzgârla savrulan fundalar ne hoş. Ama Aşk, Hayat ’tan daha değerlidir ve bir insan kalbinin yanında bir kuşun kalbi nedir ki?”
Sonra uçmak üzere kumral kanatlarını açtı ve havalandı. Bahçenin üzerinden bir gölge gibi geçip gitti, koruluğun içinden bir gölge gibi süzüldü.
Genç Öğrenci hâlâ Bülbül ’ün onu bıraktığı yerde, otlara uzanmış yatıyordu ve gözyaşları henüz kurumamıştı.
“Mutlu ol!”diye bağırdı Bülbül, “Mutlu ol;kırmızı gülüne kavuşacaksın Onu geceleyin ay ışığından yapacağım ve kendi kalbimin kanıyla boyayacağım, Senden bunun karşılığında sadece aşkına sadık olmanı istiyorum, çünkü Aşk, en bilge felsefeden daha bilge, en güçlü Güçten daha güçlüdür. Alev rengidir kanatları, alev rengidir bedeni. Dudakları bal kadar tatlı, nefesi tütsü gibidir.”
Öğrenci başını otlardan kaldırıp baktı ve dinledi ama Bülbül’ün ona dediklerini anlayamıyordu, çünkü o sadece kitaplarda yazılı olan şeyleri bilirdi. Ama Meşe Ağacı anladı ve içini bir hüzün kapladı çünkü dallarında yuva kurmuş küçük Bülbül’ü çok seviyordu. “Bana son bir şarkı söyle,” diye fısıldadı; “sen gittiğinde kendimi çok yalnız hissedeceğim.” Bunun üzerine Bülbül, Meşe Ağacı’na bir şarkı söyledi, sesi gümüş bir kaptan kabarcıklar halinde yükselen su gibiydi. O şarkısını bitirdiğinde, Öğrenci yerinden kalktı ve cebinden bir not defteriyle kurşunkalem çıkardı. “Bülbülde biçim var,” dedi kendi kendine, koruluğun içinden yürüyüp giderken- “ orası inkâr edilemez; ama duygu var mı? Korkarım hayır. Aslında o da bütün sanatçılar gibi; baştan aşağı içtenliksiz üslûp. Kendini başkaları uğruna feda etmez. Tek düşündüğü şey müzik, ve herkes bilir ki sanat bencildir. Gene de sesinde güzel notalar gizli olduğunu itiraf etmek gerek. Ama o notaların bir anlam taşımamaları ne yazık; ya da pratik bir işe yaramamaları!” Sonra odasına girdi ve küçük yatağının üzerine uzanıp aşkını düşünmeye başladı; bir süre sonra da uykuya daldı.
Ay gökyüzünde yükseldiğinde Bülbül, uçup Gülağacı’nın yanına gitti ve göğsünü dikene dayadı. Göğsüne giren dikenle bütün bir gece şarkısını söyledi; soğuk ve kristal ay, başını eğip onu dinledi. Bütün bir gece söyledi şarkısını, diken göğsüne, daha da derine girdi, kanı vücudundan çekildi.
Önce bir oğlanla kızın yüreklerinde sevginin doğuşunun şarkısını söyledi. Ve Gülağacı’ nın en yukarıdaki ince dalında harikulade bir gül açıldı, şarkı şarkıyı izlerken taçyaprakları da birbirini izledi. Solgundu önce Gül,nehrin üzerine asılı olan sis gibiydi- sabahın ayakları gibi solgun, şafağın kanatları gibi gümüşsüydü. Gümüş bir aynadaki bir gülün gölgesi gibi, bir su birikintisindeki gülün gölgesi gibi, öyleydi Ağacın en tepesindeki dalda açan gül.
Fakat Ağaç Bülbül’e göğsünü dikene iyice yaslamasını söyledi. “İyice yaslan küçük Bülbül,” diye bağırdı Ağaç, “yoksa gül bitmeden gün ağaracak.” Böylece bülbül daha da yasladı göğsünü dikene, yükseldikçe yükseldi şarkısı, çünkü bir erkekle genç bir kızın ruhunda doğan tutkunun şarkısını söylüyordu.
Gül’ün yapraklarını tatlı bir pembelik sardı, gelinin dudaklarını öptüğünde damadın yüzüne yayılan pembelik gibi. Ama diken henüz Bülbül’ün yüreğini bulmamıştı, o yüzden de Gül’ün yüreği hâl’a beyazdı, çünkü ancak bir Bülbül’ün yüreğinin kanı kızıla döndürür bir Gül’ün yüreğini.
Ve Ağaç, Bülbül’e dikene daha da yaslanmasını söyledi. “Yaslan, daha da yaslan, küçük Bülbül,” diye bağırdı ağaç, “yoksa Gül bitmeden gün doğacak.”
Ve bülbül dikene daha da yaslandı, diken kalbine girdi, keskin bir acı kapladı içini. Keskin. Çok keskindi acı, yabanıllaştıkça yabanıllaştı Bülbül’ün şarkısı, çünkü Ölüm’ün kusursuzlaştırdığı Aşk’ın şarkısını söylüyordu, mezara girdiğinde ölmeyen Aşk’ın,
Ve şahane gül kıpkırmızı oldu, Doğu’dan ağaran gökyüzünün gülü gibi. Yapraklardan tacı kızıldı, bir yakut gibi kıpkırmızıydı yüreği. Ama Bülbül’ün sesi söndükçe söndü, küçük kanatları çırpınmaya başladı, gözlerine bir perde indi. Söndükçe söndü şarkısı, boğazına bir şeylerin tıkandığını hissetti.
Sonra son bir kez yükseldi şarkısı. Beyaz Ay duydu bu şarkıyı, Şafağı unuttu ve gökyüzünde oyalandı. Kırmızı gül duydu, baştan aşağı hazla titredi ve taç yapraklarını soğuk sabah havasına doğru açtı. Eko bu şarkıyı tepelerdeki mor mağarasına taşıdı ve uyuyan çobanları uykularından uyandırdı. Bu şarkı nehirdeki kamışların arasında gezindi, kamışlar onun haberini denize taşıdılar.
“Bakın, bakın!” diye bağırdı Ağaç, “Gül bitti artık;” ama Bülbül karşılık vermedi, çünkü uzun otların arasında cansız yatıyordu, göğsünde dikenle.
Öğle vakti öğrenci penceresini açıp dışarıya baktı. “Aa, ne olağanüstü bir şans!” diye bağırdı; “İşte bir kırmızı gül! Hayatımda bunun gibi bir gül görmedim. O kadar güzel ki eminim uzun bir Latince adı vardır,” dedi ve eğilip kopardı gülü. Sonra şapkasını başına geçirdi, elinde gülle Profesör’ün evine koştu. Profesör’ün kızı kapının önüne oturmuş bir çıkrığa mavi ibrişim sarıyordu, küçük köpeği de ayaklarının dibindeydi. “ Sana kırmızı bir gül getirirsem benimle dans edeceğini söylemiştin,” diye bağırdı Öğrenci. “İşte sana dünyanın en kırmızı gülü. Bu gece onu kalbinin üstüne takacaksın, ve biz dans ederken o sana seni ne kadar sevdiğimi anlatacak.”
Ama kız kaşlarını çattı.
“Korkarım elbiseme uymayacak,” diye cevap verdi; “ hem ayrıca Mabeyinci’nin yeğeni bana gerçek mücevherler gönderdi, herkes mücevherlerin güllerden daha pahalı olduğunu bilir.”
“ Ah, yemin ederim ki çok nankörsün,” dedi Öğrenci öfkeyle; gülü kaldırıp sokağa attı, gül kaldırım kenarındaki su yoluna düştü, üzerinden bir araba tekerleği geçti.
“ Nankör mü?” dedi kız. “ Sana bir şey diyeyim mi, sen çok kaba birisin; hem sonra, sen kimsin ki? Yalnızca bir Öğrenci. Mabeyinci’nin yeğeninki gibi gümüş tokalı ayakkabıların var mı acaba senin, hiç sanmam.” İskemlesinden kalkıp eve girdi.
“ Ne saçmalık şu Aşk denen şey!” dedi Öğrenci, yürüyüp giderken. “ Mantığın tırnağı bile olamaz, çünkü hiçbir şeyi kanıtlamaya yaramıyor ve insana hep gerçekleşmeyecek şeylerden bahsediyor ve insanı gerçek olmayan şeylere inandırıyor. Hatta, gayet işe yaramaz bir şey, Felsefe’ye geri döneceğim, Metafizik öğreneceğim.”
Bunları söyleyerek odasına döndü, büyük tozlu bir kitap çekip çıkardı ve okumaya başladı.
Oscar Wilde
“ İşte gerçekten de gerçek bir aşık.” dedi Bülbül, “ Benim şarkıda söylediğim şeyin gerçekten acısını çekiyor; benim için neşe olan şey onun için ıstırap. Hakikaten de aşk harikulade bir şey. Zümrütlerden daha değerli, güzel opallerden daha bulunmaz, İnciler, kırmızı taşlar satın alamaz onu pazarda da satılmaz. Tacirlerden alınmaz, değeri altınla ölçülmez.” “ Müzisyenler galerideki yerlerinde oturacaklar,” dedi genç Öğrenci, “yaylı çalgılarını çalacaklar ve sevdiğim arpla kemanın sesine uyarak dans edecek . Öyle uçar gibi dans edecek ki ayakları yere değmeyecek ve saray erkânı rengârenk elbiseleri içinde onun etrafını saracak. Ama benimle dans etmeyecek, çünkü ona verecek tek bir kırmızı gülüm yok,” diyerek kendini çimenlere attı, başını ellerinin arasına gömerek ağladı . “Niye ağlıyor?” diye sordu küçük bir Yeşil Kertenkele, kuyruğu havada öğrencinin yanından koşarak geçerken...
“ Neden, sahi?” dedi bir Kelebek, bir güneş ışığını kovalıyordu.
“ Neden, sahi?” diye fısıldadı bir Papatya komşusuna, yumuşak , alçak bir sesle. “ Kırmızı bir gül için ağlıyor,” dedi Bülbül. “ Kırmızı bir gül için mi? diye bağırdılar ; “ Ne kadar da gülünç!” Her şeyle alay eden bir yaradılışa sahip olan küçük Kertenkele ise düpedüz güldü.
Ama Bülbül, Öğrenci’ nin kederinin sırrına vâkıftı ve meşe ağacında hiç sesini çıkarmadan oturup Aşk denen bilinmezliği düşündü.Ansızın uçmak üzere kumral kanatlarını açtı ve havaya yükseldi. Koruluktan bir gölge gibi geçti gitti, bir gölge gibi bahçeyi kat etti. Tarhın orta yerinde güzel bir gül ağacı duruyordu, Bülbül onu görünce uçup gitti v ince bir dalın üzerine kondu.
“ Bana bir kırmızı gül ver,” diye bağırdı, “sana en tatlı şarkımı söyleyeyim.”
Fakat ağaç başını iki yana salladı. “Benim güllerim beyaz,” diye cevap verdi;denizlerin köpüğü kadar beyaz, dağların üstündeki kardan daha beyaz. Ama eski güneş saatini saran kardeşime git, belki o sana istediğini verir.”
Bunun üzerine Bülbül, uçup eski güneş saatinin etrafını saran Gül Ağacı ’nın yanına gitti.
“Bana bir kırmızı gül ver,” dedi, , “sana en tatlı şarkımı söyleyeyim.”
Ama Ağaç başını iki yana salladı. “Benim güllerim sarı,” diye cevap verdi; amber bir tahtta oturan denizkızının saçları kadar sarı, biçici orağıyla gelmeden önce çayırlıkta biten zerrinlerden daha sarı. Ama Öğrenci ’nin penceresinin altında biten kardeşime git, belki o sana istediğini verir.”
Bunun üzerine Bülbül, öğrencinin penceresinin altında biten Gül Ağacı ’na uçup gitti.
“ Bana bir kırmızı gül ver,” diye bağırdı"en güzel şarkımı söyleyeyim.”
Ama ağaç başını salladı, “Benim güllerim kırmızı.” diye cevap verdi, “Kumrunun pençeleri kadar kırmızı , okyanusun altındaki mağaralarda iki yana sallanıp duran büyük mercan yelpazelerinden daha kırmızı. Ama kış damarlarımı dondurdu, kırağı tomurcuklarımı kopardı, fırtına dallarımı kırdı. Bu yıl hiç gül vermeyeceğim.” “Tek istediğim bir kırmızı gül, diye bağırdı Bülbül, “sadece bir tek kırmızı gül! Bunun hiçbir yolu yok mu?”
“Bir yolu var.” Diye cevap verdi Ağaç; “ Ama o kadar korkunç ki sana onu söylemeye cesaret edemem.” “ Söyle!” dedi Bülbül, “ Korkmuyorum.”
“Bir kırmızı gül istiyorsan,” dedi ağaç, “ Onu gece yarısı şarkınla yapmalısın ve kendi yüreğinin kanıyla boyamalısın. Yüreğini bir dikene dayayıp bana şarkını söylemelisin. Bütün gece bana şarkını söyleyeceksin , diken göğsünü delecek, sana can veren kanın benim damarlarıma akacak, benim olacak.”
“Ölüm bir kırmızı gül için çok yüksek bir bedel” diye bağırdı Bülbül, “yaşam ise herkes için değerli. Yeşil koruda oturup altından arabasında Güneş’in, incili arabasında Ay’ın geçip gidişini seyretmek hoş. Ak dikenlerin kokusu tatlı, tepelerde rüzgârla savrulan fundalar ne hoş. Ama Aşk, Hayat ’tan daha değerlidir ve bir insan kalbinin yanında bir kuşun kalbi nedir ki?”
Sonra uçmak üzere kumral kanatlarını açtı ve havalandı. Bahçenin üzerinden bir gölge gibi geçip gitti, koruluğun içinden bir gölge gibi süzüldü.
Genç Öğrenci hâlâ Bülbül ’ün onu bıraktığı yerde, otlara uzanmış yatıyordu ve gözyaşları henüz kurumamıştı.
“Mutlu ol!”diye bağırdı Bülbül, “Mutlu ol;kırmızı gülüne kavuşacaksın Onu geceleyin ay ışığından yapacağım ve kendi kalbimin kanıyla boyayacağım, Senden bunun karşılığında sadece aşkına sadık olmanı istiyorum, çünkü Aşk, en bilge felsefeden daha bilge, en güçlü Güçten daha güçlüdür. Alev rengidir kanatları, alev rengidir bedeni. Dudakları bal kadar tatlı, nefesi tütsü gibidir.”
Öğrenci başını otlardan kaldırıp baktı ve dinledi ama Bülbül’ün ona dediklerini anlayamıyordu, çünkü o sadece kitaplarda yazılı olan şeyleri bilirdi. Ama Meşe Ağacı anladı ve içini bir hüzün kapladı çünkü dallarında yuva kurmuş küçük Bülbül’ü çok seviyordu. “Bana son bir şarkı söyle,” diye fısıldadı; “sen gittiğinde kendimi çok yalnız hissedeceğim.” Bunun üzerine Bülbül, Meşe Ağacı’na bir şarkı söyledi, sesi gümüş bir kaptan kabarcıklar halinde yükselen su gibiydi. O şarkısını bitirdiğinde, Öğrenci yerinden kalktı ve cebinden bir not defteriyle kurşunkalem çıkardı. “Bülbülde biçim var,” dedi kendi kendine, koruluğun içinden yürüyüp giderken- “ orası inkâr edilemez; ama duygu var mı? Korkarım hayır. Aslında o da bütün sanatçılar gibi; baştan aşağı içtenliksiz üslûp. Kendini başkaları uğruna feda etmez. Tek düşündüğü şey müzik, ve herkes bilir ki sanat bencildir. Gene de sesinde güzel notalar gizli olduğunu itiraf etmek gerek. Ama o notaların bir anlam taşımamaları ne yazık; ya da pratik bir işe yaramamaları!” Sonra odasına girdi ve küçük yatağının üzerine uzanıp aşkını düşünmeye başladı; bir süre sonra da uykuya daldı.
Ay gökyüzünde yükseldiğinde Bülbül, uçup Gülağacı’nın yanına gitti ve göğsünü dikene dayadı. Göğsüne giren dikenle bütün bir gece şarkısını söyledi; soğuk ve kristal ay, başını eğip onu dinledi. Bütün bir gece söyledi şarkısını, diken göğsüne, daha da derine girdi, kanı vücudundan çekildi.
Önce bir oğlanla kızın yüreklerinde sevginin doğuşunun şarkısını söyledi. Ve Gülağacı’ nın en yukarıdaki ince dalında harikulade bir gül açıldı, şarkı şarkıyı izlerken taçyaprakları da birbirini izledi. Solgundu önce Gül,nehrin üzerine asılı olan sis gibiydi- sabahın ayakları gibi solgun, şafağın kanatları gibi gümüşsüydü. Gümüş bir aynadaki bir gülün gölgesi gibi, bir su birikintisindeki gülün gölgesi gibi, öyleydi Ağacın en tepesindeki dalda açan gül.
Fakat Ağaç Bülbül’e göğsünü dikene iyice yaslamasını söyledi. “İyice yaslan küçük Bülbül,” diye bağırdı Ağaç, “yoksa gül bitmeden gün ağaracak.” Böylece bülbül daha da yasladı göğsünü dikene, yükseldikçe yükseldi şarkısı, çünkü bir erkekle genç bir kızın ruhunda doğan tutkunun şarkısını söylüyordu.
Gül’ün yapraklarını tatlı bir pembelik sardı, gelinin dudaklarını öptüğünde damadın yüzüne yayılan pembelik gibi. Ama diken henüz Bülbül’ün yüreğini bulmamıştı, o yüzden de Gül’ün yüreği hâl’a beyazdı, çünkü ancak bir Bülbül’ün yüreğinin kanı kızıla döndürür bir Gül’ün yüreğini.
Ve Ağaç, Bülbül’e dikene daha da yaslanmasını söyledi. “Yaslan, daha da yaslan, küçük Bülbül,” diye bağırdı ağaç, “yoksa Gül bitmeden gün doğacak.”
Ve bülbül dikene daha da yaslandı, diken kalbine girdi, keskin bir acı kapladı içini. Keskin. Çok keskindi acı, yabanıllaştıkça yabanıllaştı Bülbül’ün şarkısı, çünkü Ölüm’ün kusursuzlaştırdığı Aşk’ın şarkısını söylüyordu, mezara girdiğinde ölmeyen Aşk’ın,
Ve şahane gül kıpkırmızı oldu, Doğu’dan ağaran gökyüzünün gülü gibi. Yapraklardan tacı kızıldı, bir yakut gibi kıpkırmızıydı yüreği. Ama Bülbül’ün sesi söndükçe söndü, küçük kanatları çırpınmaya başladı, gözlerine bir perde indi. Söndükçe söndü şarkısı, boğazına bir şeylerin tıkandığını hissetti.
Sonra son bir kez yükseldi şarkısı. Beyaz Ay duydu bu şarkıyı, Şafağı unuttu ve gökyüzünde oyalandı. Kırmızı gül duydu, baştan aşağı hazla titredi ve taç yapraklarını soğuk sabah havasına doğru açtı. Eko bu şarkıyı tepelerdeki mor mağarasına taşıdı ve uyuyan çobanları uykularından uyandırdı. Bu şarkı nehirdeki kamışların arasında gezindi, kamışlar onun haberini denize taşıdılar.
“Bakın, bakın!” diye bağırdı Ağaç, “Gül bitti artık;” ama Bülbül karşılık vermedi, çünkü uzun otların arasında cansız yatıyordu, göğsünde dikenle.
Öğle vakti öğrenci penceresini açıp dışarıya baktı. “Aa, ne olağanüstü bir şans!” diye bağırdı; “İşte bir kırmızı gül! Hayatımda bunun gibi bir gül görmedim. O kadar güzel ki eminim uzun bir Latince adı vardır,” dedi ve eğilip kopardı gülü. Sonra şapkasını başına geçirdi, elinde gülle Profesör’ün evine koştu. Profesör’ün kızı kapının önüne oturmuş bir çıkrığa mavi ibrişim sarıyordu, küçük köpeği de ayaklarının dibindeydi. “ Sana kırmızı bir gül getirirsem benimle dans edeceğini söylemiştin,” diye bağırdı Öğrenci. “İşte sana dünyanın en kırmızı gülü. Bu gece onu kalbinin üstüne takacaksın, ve biz dans ederken o sana seni ne kadar sevdiğimi anlatacak.”
Ama kız kaşlarını çattı.
“Korkarım elbiseme uymayacak,” diye cevap verdi; “ hem ayrıca Mabeyinci’nin yeğeni bana gerçek mücevherler gönderdi, herkes mücevherlerin güllerden daha pahalı olduğunu bilir.”
“ Ah, yemin ederim ki çok nankörsün,” dedi Öğrenci öfkeyle; gülü kaldırıp sokağa attı, gül kaldırım kenarındaki su yoluna düştü, üzerinden bir araba tekerleği geçti.
“ Nankör mü?” dedi kız. “ Sana bir şey diyeyim mi, sen çok kaba birisin; hem sonra, sen kimsin ki? Yalnızca bir Öğrenci. Mabeyinci’nin yeğeninki gibi gümüş tokalı ayakkabıların var mı acaba senin, hiç sanmam.” İskemlesinden kalkıp eve girdi.
“ Ne saçmalık şu Aşk denen şey!” dedi Öğrenci, yürüyüp giderken. “ Mantığın tırnağı bile olamaz, çünkü hiçbir şeyi kanıtlamaya yaramıyor ve insana hep gerçekleşmeyecek şeylerden bahsediyor ve insanı gerçek olmayan şeylere inandırıyor. Hatta, gayet işe yaramaz bir şey, Felsefe’ye geri döneceğim, Metafizik öğreneceğim.”
Bunları söyleyerek odasına döndü, büyük tozlu bir kitap çekip çıkardı ve okumaya başladı.
Oscar Wilde