BOYUN KÜTLETMESİNDE FELÇ RİSKİ

  • Konbuyu başlatan ibrahimcaca
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde ibrahimcaca tarafından oluşturulan BOYUN KÜTLETMESİNDE FELÇ RİSKİ başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,416 kez görüntülenmiş, 3 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı BOYUN KÜTLETMESİNDE FELÇ RİSKİ
Konbuyu başlatan ibrahimcaca
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan GulsahToptas
I

ibrahimcaca

Kullanıcı
8 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
denizli
Rahatlama amacıyla yapılan bazı vücut hareketlerinin, ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği vurgulandı. Boyun kütletme, parmak çıtlatma bu hareketlerin başında geliyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, yoğun iş stresiyle birlikte masa başı işlerin, insanları rahatlamak için çeşitli vücut hareketleri yapmaya yönlendirdiğini söyledi.

Parmak ve boyun çıtlatma gibi hareketlerin psikolojik bir rahatlamaya neden olduğunu belirten Prof. Dr. Havıtçıoğlu, bu hareketlerin ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebileceğine dikkati çekti. Sürtünmeli eklem yerlerinin vücutta en çok çıtlatılan bölgeler olduğunu, iki kemiğin birleştiği yerde bulunan bağlantı kapsülünü yağlayan sıvının bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Havıtçıoğlu, parmakların gerilmesi esnasında kapsülün de gerildiğini, bunun içindeki sıvının basıncının azalarak gaz kabarcıklarının patladığını, çıtırdama sesinin ise bu yüzden oluştuğunu bildirdi.

Boyun ve parmak çıtlatmanın çok doğru olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Havıtçıoğlu şunları söyledi: "Eklemlerimizden çoğu kez ses çıkarmak için yapılan zorlayıcı hareketler var. Boynunu sağa sola çevirip kütletme ve elleri, ayakları, dizleri zorlayarak çıtlatmak gibi hareketler bunlar. Bu tür hareketlerin yapılması doğru değil. Parmaklarımızı ya da diz eklemlerimiz menteşe tipinde eklemlerdir ve bu eklemlerin beslenmesi eklem içindeki sıvıyla oluyor. Sıvının hareketiyle kıkırdağın beslenmesi ve buna bağlı hareketler esnasında eklem yüzeylerinin düzgün olması sağlanıyor."

Zorlayıcı hareketlerle çıtlatmanın, eklem kıkırdağının bozulmasına, hasar görmesine, halk arasında kireçlenme diye bilinen tablolarla karşılaşılmasına neden olduğunu bildiren Prof. Dr. Havıtçıoğlu, şöyle devam etti: "Boynu aniden sağa sola çevirip kütletme omurilik yaralanmalarına, felce neden olabilir. Eklem hareketleri dışında da omuzunu oynatarak ses çıkaran ya da kalçasını oynatarak ses çıkarın insanlar var. Bu yöntemle ses çıkarma işlemi, adalelerin birbiri üzerinde kayarken çıkardığı sestir. O ayrı bir rahatsızlık, sorundur. Eklemlerden ses çıkarmak için yapılan hareketler gereksiz, aşırı yapıldığı zaman kıkırdakta hasarlar oluşturabilecektir. Bu rahatlama genelde psikolojiktir. Bu tür hareketler eklemin aşırı zorlanmasına neden olduğu için zararlıdır."

 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Bu bilgiyi öğrenmem iyi oldu.
Çünkü ben çok fazla ellerimi çıtlatmaktayım.Ama yapmamaya çalışacağım :)
Teşekkürler paylaşım için.
 
I

ibrahimcaca

Kullanıcı
8 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
denizli
Gülşah' Alıntı:
Bu bilgiyi öğrenmem iyi oldu.
Çünkü ben çok fazla ellerimi çıtlatmaktayım.Ama yapmamaya çalışacağım :)
Teşekkürler paylaşım için.


bundan sonra dikkat edersin biraz daha ;)
 
Üst