BİLGİSAYAR DÜNYASININ YARAMAZ COCUKLARI

  • Konbuyu başlatan Paradoks
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Teknoloji Dünyası kategorisinde Paradoks tarafından oluşturulan BİLGİSAYAR DÜNYASININ YARAMAZ COCUKLARI başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,554 kez görüntülenmiş, 7 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Teknoloji Dünyası
Konu Başlığı BİLGİSAYAR DÜNYASININ YARAMAZ COCUKLARI
Konbuyu başlatan Paradoks
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Paradoks
P

Paradoks

Aslına bakarsanız aynen bilgisayarımızda çalışan diğer programlar gibi virüsler de birer bilgisayar programıdır. Onları bilgisayarda çalışan diğer programlardan ayıran özellik ise zarar vermek amacıyla yazılmış olmaları.



Elbette bilgisayar programlarının kusursuz oldukları söylenemez. Kullanmış olduğumuz her programın açığı ve eksik yönleri olabilir. Aynı durum virüsler için de geçerli. Sonuçta hepsi insan yapımı. Tabii ki hal böyle olunca kimisi daha hızlı, kimisi daha sinsi, kimisi ise çok gereksiz olabiliyor.



Virüsleri her zaman bilgisayarlara ve bilgilere zarar veren programcıklar olarak tanıdık. Ama onların dünyasına hiç farklı bir gözle bakmadık. En çok duyduğumuz ifadeler "en tehlikeli virüs" veya "en çok zarar veren virüs" gibi şeyler oldu.

Virüsler bilgisayara bulaşmak için 3 farklı yol izlerler. Kullanıcıların bilgi eksiklikleri, boş anları ve zaafları.



En modern virüs



Modern olmak deyince aklımıza cep telefonları gibi güncel ve sık kullanılan teknolojik aletler gelir. En modern virüs ise tabii ki bu cihazlara yönelik oluşturulanlar. ComWar.A.worm adlı virüs de yayılmak için en modern yöntemleri kullanıyor. Cep telefonlarının SMS ve MMS hizmetlerini kullanarak yayıldığı için en modern virüs olma ödülü kendisinin.



En sinir virüs



Sizi gerçekten sinir edebilen ve gerebilen Wazoo, Ofis programlarından Word'e bulaşıyor. Klavyeden "w" harfine bastığınız zaman Wazoo yazdığı için adı Wazoo olarak kalan virüsün ilk defa Washington Üniversitesi'nde görüldüğü biliniyor. Üniversiteden birinin insanları sinir etmek için yazdığı düşünülen virüs "en sinir virüs" ünvanını hakkediyor.



En yeteneksiz virüs



Yeteneksiz virüs olur mu dediğinizi duyar gibiyim. Ama insan yapımı oldukları için hata barındırmaları normal karşılanmalı. Banker.APM yeteneksizlik konusunda bir numara olmayı başarmış bir truva atı. Aslında insanların bankacılık bilgilerini çalmak için yazılmış olan virüs fikir olarak her ne kadar ilginç görünse de programlama hatalarından dolayı tam bir fiyasko olmuş. Taşıdığı hatalardan dolayı amacına ulaşamayan truva atı, soymaya gittiği evin alarmını kapatmayı unutan hırsızlara benziyor.



En fanatik virüs



Olay futbol olunca pek çok kişinin dikkatini çekmek çok daha kolay oluyor. Futbolun keyfi ise onu stadyumda izledikçe artıyor. Tabii ki bilet bulabilirseniz... Sober.V de işte bu fırsatı kullanıyor. Almanya futbol finalleri için bedava bilet verme vaadiyle insanları kandıran Sober.V'nin bilgisayara bulaşması diğer virüslere oranla daha kolay oldu. Futbol fanatiği virüsün insanların futbola olan zaafından faydalanarak izlediği bu yol onun hem hızlı, hem de çok sayıda bilgisayara kolayca yayılmasını sağladı.



En yalancı virüs



Hiç bir virüs ben virüsüm ve bilgisayarına bulaşmak istiyorum demez. Tabii ki bir takım yan yollara başvuracaklardır. Yalan söylemek de bunlardan bir tanesi. Tam anlamıyla virüs tehdidi olarak ifade edilemese de çok tehlikeli olabilen phishing (sanal dolandırıcılık) saldırıları da yalan üzerine kuruludur. Downloader.EJD bu konuda en yalancı virüs ödülünü almayı başarıyor. Çünkü virüs Microsoft'tan geliyormuş gibi mesajlar gönderiyor.



Mesajda (e-postada) sizi Zotob ve IRCBot'lara karşı uyarıyor. İndireceğiniz bir yama ile bilgisayarınızı daha güvenli hale getireceğinizi söyleyen mesajdaki linke tıkladığınızda güncelleme paketini bilgisayarınıza indiriyorsunuz. Paketi kurduğunuz zaman ise virüs bilgisayarınıza bulaşmış oluyor. Buyrun cenaze namazına...



En tehlikeli virüs(ler)



Gelmiş geçmiş en tehlikeli virüse karar vermek biraz zor. Çünkü belirli zamanlarda bilgisayarlara çok ciddi zararlar veren virüsler oldu. Her geçen gün de bir diğeri gün ışığına çıkıveriyor. Bir tanesini seçip bu en tehlikeli virüstür demek imkansız gibi. Bu yüzden birkaç isim belirleyip bugüne kadar başa fazlaca bela açanları bu kategoride toplamayı uygun gördük.



En tehlikeli virüslerden birisi Netsky. İlk defa kendi e-posta gönderme motorunu kullanan virüs olarak ortaya çıktı. Aynı anda onlarca e-posta adresine kendini göndermeyi başaran bu virüs özellikle de Norton yüklü bilgisayarlarda Windows'un kilitlenmesine kadar işi ileriye götürebiliyor.



Sober ve benzeri türevleri de liste başında yer alan virüslerden. Bu virüsler de kendi e-posta gönderme motorunu kullanarak yayılmasıyla bir anda milyonlarca kullanıcıyı etkiledi. Bu tarz yayılma modasını Netsky'dan alan virüs halen en tehlikeli olanlar arasında denilebilir.



Mytob'u unutmuş değiliz. Özellikle antivirüs programını kapatması ve diğer kişilerin bilgisayarınıza girmesine izin vermesi sayesinde virüs tarihine adını yazdırmış olan virüsün halen ortalarda dolaştığını da belirtelim. Piyasaya çıkalı uzun zaman olmasına rağmen değişik türleri internette kol geziyor.



Mydoom ise Mytob ile isim benzerliği taşımasına rağmen Mytob kadar zarar verici değil. Ancak Kazaa gibi paylaşım programlarına kendini kopyalaması ve Kazaa ile diğer bilgisayarlara yayılmaya çalışması onu farklı kıldı. Mydoom ayrıca e-posta programındaki kişilere de kendini gönderiyor.



RPC (Remote Procedure Call) servisine sinyal göndererek bir dakikada bilgisayarı kapatan Blaster, özellikle Windows NT 4, 2000, XP ve 2003 işletim sistemlerinde kendini gösteriyor. Windows'un önceki sürümleri RPC servisinin olmaması yüzünden virüsten etkilenmedi. Ancak Blaster ile virüs yazarlarının Windows 98/98 ve ME gibi işletim sistemlerini hedef almadıklarını ortada.



IIS'ye yönelik saldırılarıyla tanıdığımız Nimda, bilgisayar ağlarına saldıran Bugbear, ILOVEYOU konulu e-postalar gönderen LoveLet, Word dosyalarına bulaşan Melissa, BIOS'u silmesi ile tanıdığımız CIH yine tehlikeli virüsler arasında yer alıyor. Tabii ki liste daha da uzatılabilir. Ancak adını yazdığımız ve yazabileceğimiz bu tarzdaki virüsler en tehlikeli virüs olmayı fazlasıyla hakkediyorlar.



En hızlı virüs



"Dakika bir, gol bir" lafını hak eden Download.AEE, 2005 yılının ilk çıkan virüsüydü. Virüs muhtemelen 2005 yılına girilmeden birkaç dakika önce veya tam yeni yıla girerken internete bırakıldı. Galiba virüs yazarları partiye gitmek istemeyip can sıkıntılarını birkaç satır kod yazarak giderdiler.



En sadık virüs



Virüslerin organize olmak veya yaratıcısına bağlı kalmak gibi bir sıkıntısı aslında yok. Çünkü onların amaçları zarar vermek ve virüsü gönderen herhangi bir kişi adına bilgi çalmak. Rona.A isimli virüs de bilgi çalmak için yazılmış virüslerden biri. Ancak virüsün çaldığı, daha doğrusu virüs yazarına gönderdiği bilgiler arasında kendine ait sürüm ve tarih bilgisi de yer alıyor. Hani bilgi çalınır ve başka yerlere gönderilir ama hangi mantıkla, yazılmış bir virüs kendine ait sürüm bilgisini de çalıp virüs yazarına gönderir ki?



En alçak virüs



Asya'da yaşanan tsunami felaketinde zarar görenler için yardım kampanyası niteliğinde gönderilen bir e-postada, resmin hemen altında bir tane de link yer alıyordu. Linke tıkladığınız zaman gittiğiniz siteden de Zar.A.worm isimli bir solucan siz farkında olmadan bilgisayarınıza indiriliyordu. Aynı yöntemi kullanan Downloader.ENC de benzeri bir truva atı ve insanların iyi niyetlerini suistimal ederek bulaşanlardan. Yardım kampanyalarında doğal afetlerde zarar gören insanlara yardım etmek tabii ki insani bir görev ve takdir edilesi bir durum. Ancak birilerinin bunu kötü emeller için kullanması kadar alçakça birşey olamaz.



En güzel virüs



Olur olur, virüsün güzeli de olur. Anna Kournikova isimli bu solucan (kızdan bahsetmiyorum) kendini meşhur tenisçinin resimlerinin içine gizliyor. Resimler size e-posta yoluyla geliyor. Siz de e-posta kutunuzda gördüğünüz zaman yanlışlıkla gönderildiğini düşünebiliyorsunuz ama resme bakmadan da edemiyorsunuz. Ünlü tenisçi hem tenis kariyeri hem de verdiği pozlarla bu kadar gündeme gelmişken siz de ister istemez resmi açıyorsunuz. Resmi açtığınız zaman tabii ki Anna Kournikova'nın resmini görüyorsunuz. Ama resmi açmanızla birlikte solucan da boş durmuyor ve bilgisayarınıza bulaşıyor. Siz en güzel bayana bakıyorken bilgisayarınız da en güzel virüse sahip oluveriyor.



Aman ha!



Her ne kadar yazıda olaya eğlenceli yaklaştığımız zamanlar olsa da antivirüs programınızı güncel tutun. Hatta tek bir antivirüs programının bile kifayetsiz kaldığı durumlar olabilir. Tedbiri elden bırakmayın ve asla bana birşey olmaz diye yaklaşmayın. Virüslerin şakası olmaz.
 
G

Gozde

Kullanıcı
9 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Lüleburgaz
evet hergün her nete girdiğimde virüs kontrolü yapıyorum  ;)
 
P

Paradoks

Hmms.. Daha böle sorunla karsılasmadım ins. karsılasmam olurda karsılasırsam denerim tenks. ;)
 
Üst