Beyin gücünüzü geliştirin

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Beyin gücünüzü geliştirin başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,790 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler
Konu Başlığı Beyin gücünüzü geliştirin
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Codex
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Daha akıllı olmak ister miydiniz ya da her şeyi kolaylıkla hatırlamayı? Beyin gücünüzü artırmak ister miydiniz? Hemen hayatınıza dahil etmeniz gereken 6 alışkanlık ile hafızanızı geliştirip, bilişsel yeteneklerinizi güçlendirerek daha akıllı olabilirsiniz…

Beyin gücünüzü geliştirin

Daha akıllı olmak ister miydiniz ya da her şeyi kolaylıkla hatırlamayı? Beyin gücünüzü artırmak ister miydiniz? Hemen hayatınıza dahil etmeniz gereken 6 alışkanlık ile hafızanızı geliştirip, bilişsel yeteneklerinizi güçlendirerek daha akıllı olabilirsiniz…

Beyin gücünüzü ve hafızanızı birkaç alışkanlık edinerek geliştirin

Daha akıllı olmak ister miydiniz ya da her şeyi kolaylıkla hatırlamayı? Beyin gücünüzü artırmak ister miydiniz? Size mükemmel bir haberimiz var! Hemen hayatınıza dahil etmeniz gereken 6 alışkanlık ile hafızanızı geliştirip, bilişsel yeteneklerinizi güçlendirerek daha akıllı olabilirsiniz.

6 maddeye başlamadan önce, bu maddelerin hepsiyle alakalı olan bir şeyden bahsetmemiz gerekiyor: Dikkatli olmak!

Beyin gücünüzü artırmak ve hafızanızı geliştirmek için yapmanız gereken önemli şey dikkatli olmaktır.

Buna kısaca kasıtlı olarak dikkat etmek diyebiliriz. Dikkatli olmanın beyindeki gri maddeyi artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Gri madde sizin daha net düşünmenize ve daha çok hatırlamanıza yardımcı olmaktadır. Bu 6 maddeye dikkat etmeyi koymamamızın sebebi hepsini yapabilmek için zaten hali hazırda dikkat etmeniz gerektiğindendir.

Uyku döngünüzü maksimize edin

Hayatımızın 1/3’ünü uyuyarak geçiriyoruz, en azından öyle olduğunu umuyoruz. Uyuduğumuzda, 3 evreli bir döngüye giriyoruz ve bu döngü tüm gece boyunca tekrarlanıyor. İlk evre hafif uyku olup 30 dakika sürüyor ve ilk uykuya daldığımız zaman gerçekleşiyor. Devamında ise derin uyku geliyor ki, bu süreç 30-60 dakika arası gerçekleşiyor. Derin uykuda vücut kendini iyileştiriyor. HGH adında bir hormon salgılanarak vücutta onarılması gereken noktaları onarıyor. Eğer antrenman sonrası ağrı hissediyorsanız, bu evre sizin sabah uyandığınızda ağrı duymamanızı sağlamakla görevli oluyor.

Final evresi ise REM uykusu denilen ve 60-90 dakika arası sürmektedir. Bu evrede beynimizin onarılmaktadır. REM rüya görme evresi olarak da bilinir; fakat aynı zamanda düşüncelerinizin ve hafızanın sınıflandırıldığı evre olarak da bilinmektedir. Gece boyunca döngüler farklı evrelerde farklı önceliklere göre işlemektedir.

Vücudunuz ilk önce iyileştirilen bölgedir. Daha sonra sıra beyne gelir. Bu yüzden günde 7.5 ile 9 saat arası uyumak hayati derecede önem taşımaktadır. Ortalama bir Amerikalı insan günde 6.8 saat uyumaktadır ve hayatının büyük bir kısmını uykusuz olarak geçirir.

Uygulama:

Günde en az 7.5 saat uyumak için elinizden geleni yapın ve eğer gün içinde biraz şekerleme yapmanız gerekiyorsa, mutlaka yapın! Eğer siz de bazı insanlar gibi uykunun zayıflık belirtisi olduğunu düşünüyor ve size 6 saat uykunun yettiğini düşünüyorsanız, bir gece 7.5 saat uyumayı deneyince bunun sizin için ne kadar verimli olduğunu, gün içerisinde ruh halinize ne kadar olumlu etki ettiğini göreceksiniz.

Besin alımınızı maksimize edin

Hayatta ne ekersen onu biçersin! Eğer arabanızın en iyi performansla çalışmasını istiyorsanız, en iyi benzini koymalısınız. Eğer vücudunuzun ve beyninizin en iyi şekilde çalışmasını istiyorsanız, en iyi besinlerle beslenmelisiniz. İlk etapta bir oturuşta çok yemek yeme huyunuzdan vazgeçin. Günde 3 büyük öğün yiyorsanız, bunu 6 küçük öğüne bölün. Beynin en iyi çalışması için bir seferde 25 gram glükoz alması gerekir. Bu da bir muza eşittir. Dopamin gibi bizi mutlu hissettiren hormon içeren birçok besin maddesi bulunmaktadır. Bazı uzmanlar iki avuç kaju tüketmenin doğal antidepresan özelliği taşıdığını söylemektedirler.

Uygulama:

İlk olarak, porsiyonlarınızı küçültün. Daha sonra, vücudunuza sağlıklı ne almak istediğinizi düşünün. Vücudunuza aldığınız her besin maddesi size farklı etki etmektedir, bu yüzden sağlıklı şeyler tüketmelisiniz. Eğer ne yemeniz konusunda emin değilseniz, Google parmaklarınızın ucunda. Hemen sorun ve öğrenin, beyniniz ve vücudunuzun size müteşekkir olacaktır.

Yazın

Kağıda bir şey yazdığınızda beyniniz onu bilgisayara veya telefonunuza yazdığınızdan daha farklı görecektir. Kağıda bir şeyler yazıyorsanız, yazdıklarınız beyninizde daha uzun süre kalır.

Uygulama:

YazMaya başlamanın birçok yolu bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi bir sonraki günün sorumluluklarını/aktivitelerini yazmak olabilir. Bu endişelerinizden kurtulmanız konusunda size yardım eder, bir sonraki gün neler yapmanız gerektiği konusunda size fikir verir ve rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Aynı zamanda ertesi gün uyanıp hiç düşünmenize gerek kalmadan takviminize uymanıza yardımcı olur. Her ne kadar, bir şeyleri kağıda dökmek daha faydalı olsa da, bu konuda siz yardımcı olacak bir mobil uygulamayı akıllı telefonunuza indirmek her aklınıza gelen şeyi anında not etmenize fırsat verir. Gün içerisinde aklınıza birçok süper fikir geliyor ve uçup gidiyor. Bu fikirleri ele geçirirseniz, onları sonsuza kadar kaybetmekten kurtulursunuz.

Konfor alanınızdan çıkın

Konfor alanınızdan çıkmak, yeni şeyler denemek veya sadece kendinizi başka bir yerde konumlandırmak bazı şeyleri görmesi konusunda beyninize yardımcı olur. Beyniniz sürekli aynı ortamlarda bulunmaya göre yeni çevrelerde olmaya daha farklı tepkiler vermektedir. Sürekli aynı ortamlarda bulunursanız beyniniz kendini otomatik pilota alacaktır. Bu durumla daha önce karşılaştığı için anlamak için uğraşmayacaktır. Ama eğer senaryoyu değiştirirseniz, beyniniz yeni şeyler görmeye başlayacak ve bazı şeyleri farklı algılayacaktır. Bunu gerçekleştirmesinin sebebi ‘dikkat etmesi’ gerektiğindendir. İşte sihir tam da bu noktada gerçekleşmektedir.

Burada değinmek istediğimiz aslında, bazı şeylerin bizim kafamızda gerçekleştiğine vurgu yapmaktır. Bir proje üzerine çalışıyor olabilirsiniz ve bazı şeylerin eksik olduğu konusunda kaygılarınız bulunabilir. Beyniniz yeni bir ortama girdiğinde eksik parçalar aniden gün yüzüne çıkabilir!

Uygulama:

Bunu gerçekleştirmenin birçok farklı yolu vardır, fakat en kolay cevap rutini kırmak olacaktır. Eve dönüş yolunuzu veya antrenman rutininizi değiştirmek beyninizin rutini kırmasını sağlayacaktır.

Egzersiz yapın

Vücudunuza sayısız faydasının yanı sıra, egzersiz yapmanın beyninize de şaşırtıcı etkileri vardır. Egzersiz yaptığınızda, beyniniz endorfin salgılayarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Stresi azaltarak sağlığınıza zararlı olan kortisol hormonunu elimine eder. Kortisol, düşüncelerinizi olumsuz yönde etkiler ve bilişsel yeteneğinizi düşürür. Bu sebepten dolayı, iyi hissetmek ve net düşünmek için, pedal çevirin, ağırlık kaldırın, yoga dersine gidin veya sevdiğiniz hangi egzersiz varsa onu yapın.

Uygulama:

Hazır değilseniz bile, egzersiz yapmaya başlayın! Spor salonuna gitmek zorunda değilsiniz, evinizde de bazı egzersizleri kolayca uygulayabilirsiniz. Bunun dışında, aktif olmak için bilinçli tercihler yapın. Asansör yerine merdivenleri kullanın. Arabanızı evinize en yakın yere değil, biraz uzağa park ederek yürümeyi tercih edin.

Yavaşlayın

Yavaşlamak size tembel bir insanın tavsiyesi gibi gelse de, gerçekte size yardımı olabilir. Sürekli ‘meşgul olmak’ veya ‘aynı anda birden çok işle ilgilenmek’ üretkenliğinize zarar veren iki unsurdur. Yavaşladığınızda ve dikkatlı bir şekilde hedefe konsantre olduğunuzda, %100’ünüzü o göreve verirsiniz. Aynı anda iki işle meşgul olursanız, iki işe de %50’inizi verirsiniz ki, bu üretkenliğinizi oldukça düşürür. İşi iyi yapmanızın ve verimli olmanızın yanında, bu durum stresinizi azaltarak beyninizdeki kortizolü elimine eder. Ayrıca yavaşlama daha az hata yapmamıza da yardımcı olur.

Uygulama:

Bu madde oldukça kolay olsa da, bazı sebeplerden uygulanması en zor olandır. Hep daha hızlı olmak konusunda eğitildiğimizden dolayı bu mantalite karışıklığı ortaya çıkarıyor. O yüzden yarın yapacaklarınızı yazın ve dikkatli bir şekilde ertesi gün o maddeleri yapın. Her bir maddeyi tamamladığınızda kendinizi daha mutlu ve rahatlamış hissedeceksiniz. Yavaşlayın ve tadını çıkarın.

Bu 6 alışkanlığı uygulamaya başladığınızda yalnızca beyin gücünüzün ve hafızanızın geliştiğini değil, ruh halinizin de hiç olmadığı kadar iyi olduğunu göreceksiniz.

Kaynak: lifehack.org
 
Üst