Beden Dilinin İletişime Etkisi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Beden Dilinin İletişime Etkisi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 7,560 kez görüntülenmiş, 9 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Beden Dilinin İletişime Etkisi
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan z_victory86
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Beden dili ne kadar önemli yazıda derinlemesine inceleniyor.

Beden Dilinin İletişime Etkisi

Etkili iletişim becerilerinin insan yaşamındaki yeri ve önemi, sağlıklı ve uzun süreli ilişkiler söz konusu olduğunda tartışılamaz. İletişimin etkinliğini sağlayan en önemli unsur ise beden dilidir. Beden dili sayesinde karşızdakinin davranışlarından düşüncelerini anlayabileceğinizi biliyor muydunuz?

Davranış bilimcilerin vücut hareketlerinin iletişimdeki etkinliğini fark etmeleri ve beden dili üzerindeki ilk araştırmalar 1970’li yıllara rastlar. Henüz çok yeni diyebileceğimiz bu bilimsel araştırmalar sonucu elde edilen bulgular ise azımsanmayacak kadar çok. ve bir o kadar da önemli. Neden mi?

Beden Dilinin İletişime Etkisi

Bilimsel araştırmalara göre bir mesajın toplam etkisinin yaklaşık %7’sini sözel (sadece sözcükler), %38’ini sesli (ses tonu, sesin yükselip alçalması ve diğer sesler) ve %55’ini de sözel olmayan öğeler oluşturuyor. Beden dilinin insan ilişkilerindeki öneminin fark edilmesi üzerine bu konuda kişisel gelişim seminerleri verilmeye başlandı, hatta bazı okullarda ders olarak okutuluyor. Bireyler arasındaki görüş ayrılıkların temelinde bilginin farklı algılanış, yorumlanış ve kullanış biçimlerinin olduğu biliniyor. Beden dili ise bu ayrılıkları en aza indirmenin yollarından sadece biri ama en etkili olanı. Tabii ki beden dili de kültürlere göre farklılık gösterebiliyor, mesela kafayı iki yana sallayarak yaptığımız hayır hareketi Bulgaristan’da evet olarak algılanır. Bir kültürün beden dilini bilmemenin bedeli de size sorulacak soruya göre değişir, ama bunun için uyulabilecek en güvenli kural Roma’da Romalılar gibi davranmaktır!

Yalancın Mumu

Ülkemizde yalancın mumunun ne zamana kadar yanacağı bilmeyen neredeyse yokken, üniversiteye başlayıncaya dek beden dili kavramıyla karşılaşmamış olan ve benim de içinde bulunduğum milyonlar var. Bu ikisi arasında nasıl bir ilişki kurduğuma gelince ise, bir insan yalan söylerken alın terlemesi, gözbebeği küçülme büyümeleri, yüz kası seğirmeleri gibi vücut hareketleri onu rahatlıkla ele verir. Emniyet görevlilerin gözaltına aldıkları bir şüpheliyi yalnız başına karanlık bir odada sandalyeye oturtarak sorguya çekmesinin sebebi onun beden dilini daha iyi analiz edebilmektir. Yalan söylediğinde onu ele verecek yegane delil vücut hareketleridir. İnsanlar yalan söyleme anında burun kaşıma, eli yüze götürme gibi makro hareketleri kontrol edebilmelerine rağmen, göz bebeği büyümesi, yanakların kızarması gibi mikro hareketlerine engel olamamaktadır. Bu yüzden en iyi yalan söyleme şekli telefonda yalan söylemektir! Pazarlamacılara, müşteri satılan malı neden alamayacağı anlatırken onun avuçlarına bakmaları öğretilir. Gerçek nedenler sadece avuçlar açıktayken söylenir.

İletişimimizin önemli bir kısmı gerçekleştirmemizi sağlayan beden dilini toplumumuza yaymamızın gündüz vakti yanan mumlardan edilecek tasarrufun daha verimli alanlara yöneltilmesinin yanında, daha fazla kişinin birden fazla dili konuşması dolayısıyla ülke imajına da olumlu katkıda bulunacağı düşünüyorum! Bu konuya ilgi duyanlar için tavsiye edebileceğim kaynaklardan bazıları Psikolog Dr. Acar Baltaş ve Psikolog Dr. Zuhal Baltaş’ın Bedenin Dili isimli kitabı ve Allan Pease’in Beden Dili’dir. Hayatımızın her anında farkında olmayarak da olsa kullandığımız bu gücü keşfetmek için sağır biri gibi davranarak egzersiz yapabilirsiniz, televizyonun sesini kısarak senaryoda geçenleri anlamaya çalışmak gibi...

Madalyonun Diğer Yüzü

İletişimde bir mesajı gönderen olduğu gibi bir de alan kişi var. İletişimin etkileşim halini alabilmesi için mesajın gönderildiği kişinin de bilgiyi verilmek istendiği haliyle algılaması sağlamak gerekiyor. Bu da etkin dinlemeyi gerektiriyor. Sadece dinleme sanatı öğretmek üzerine yazılmış kitaplar var. Geçen sene yerli kanallardan birinde Yaşama Sanatı adlı programda Dinleme Becerileri konulu oturuma katılma fırsatım oldu. Yine bu konuda kişisel gelişim merkezlerinde sertifika programları düzenleniyor. Ülkemizde böyle gelişmelerin olduğunu bilmek sevindirici. Bir mesajı gönderirken olduğu kadar alırken de beden dilimizle karşımızdakine tepki veriyoruz. Birini dinlerken başımızı onaylama anlamında yukarı aşağı sallarsak karşımızdakine onu anladığımızı, anlattıklarıyla ilgilendiğimizi ve devam etmesini istediğimizi söylemiş oluyoruz. Kendi hayatımdan bir örnek vereyim: Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın düzenlediği Gençlik Kurultayı’na katılmak üzere gittiğim Ankara’dan dönüyordum ve otobüste bir öğretmenle aynı koltuğu paylaştık. Yerime geçerken kendisini selamladım ve bunun ardından konuşmaya başladık. Tabii gerek tecrübe gerek bilgi birikimi açısından anlatacak daha çok şeyi olan taraf karşı taraftı. Ben ise daha çok dinleyici durumundaydım. Başımla onaylamak, yüz ifadelerimle tepki göstermek haricinde ”ya sonra?”, ”haklısız”, ”gerçekten?” gibi iletişim köprüleri kuruyordum. Mola dahil 6 saat süren yolculuğun sonunda aldığım tepki beni çok etkiledi: Ya Hakan iyi ki birlikte yolculuk ettik, yanıma inşallah konuşkan biri oturur diyordum!

Mimiklerin, jestlerin ve diğer vücut hareketlerinin en etkili kullanımları bize sunan kişiler politikacılar ve stand up gösteri yapanlardır. Politikacıların bu konuda ne kadar iyi oldukları hepimizce malum olduğundan örneklendirme konusundaki tercih hakkımı ikinci şıktan yana kullanıyorum. Bir gösteriye gittiğinizde sizi en çok etkileyen nedir düşündünüz mü? Bir tek kişilik tiyatroya gittiyseniz özellikle de komedi ise tarzı, aynı esprileri bir arkadaşıza yapmayı denediniz mi? Sizin kahkahalarla güldüğünüz bir espriye sadece bir tebessümle karşılık verebilirler ya da gülmeyebilirler. Bunun sebebi sahnedeki profesyonelin aynı zamanda beden dilini çok iyi kullanmasıdır. Aynı şekilde tiyatroyu oynayan kişinin önüne bir perde koyarsanız ve aynı şeyleri başka birine dinletirseniz tepkilerinin daha zayıf olduğunu görmek sizi şaşırtmasın.

Yüzyılın Dövüşçüsü: Bruce Lee

Beden dili hakkında paylaşılacak çok şey olduğu kesin. Bunlardan biri de beden dilimizin içine doğmak, sezmek, altıncı his gibi duyguları bize yaşatmasıdır. Hiç gözünüzün tutmadığı biri oldu mu? Neden düşündünüz mü? Yoksa vücut hareketlerinden birinden mi şüphelendiniz? Ya da imaj danışmanların sıkça sözünü ettiği ilk 30 saniyedeki olumlu izlenimi oluşturma konusunda yetersiz mi kaldı? Sebebi ne olursa olsun kıymetli dostum ve üstadım Melih Arat’tan öğrendiğim gibi beden dilini iyi anlamak bize öngörülerimizde daha yüksek doğruluk elde etme imkanı verir. O bunu hep yapıyor! Uzakdoğu sporlarında kuşak atlama sınavlarında yeterlilik için çok önem verilen bir unsur vardır: Bakışlar... Sebebi basit, bakışlar öğrencinin kendine ne kadar güvendiğinin en önemli göstergesi. Birçok karşılaşmada sadece bakışlardan kimin galip geleceğini söylemek mümkündür. Bruce Lee’nin yüzyılın dövüşçüsü olduğu kabul edilir, gerek kendi geliştirdiği stili Jeet Kune Do gerekse Kung Fu’daki ustalığı nedeniyle... Bruce Lee’yi tanımıyorum, stilini de bilmiyorum ama size son bir tavsiyem var. Bruce Lee’nin resimlerinden birkaçına bakın ve karşılaştırmak için de bildiğiniz en iyi dövüş sporcuların resimlerini koyun yanına. Bakalım öngörüleriniz size kimin daha iyi olduğunu söyleyecek?!

Sözün Özü: Çok duyan mı bilir, çok gören mi?

Kaynaklar:

Beden Dili, Rota Yayınları, Allan Pease, 4. Basım

Bedenin Dili, Remzi Kitabevi, Psikolog Dr. Zuhal & Acar Baltaş

Hakan TURGUT
mhturgut@hotmail.com
 
E

etki84

Kullanıcı
10 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
uşak
bununlaa ilgili kişisel gelişim kitaplarından birini okuyana dek beden dilinden haberimm yoktu:) fakat okuduktann sonra karşımdakinin ne anlatmak istediği daha iyi anladım...
 
E

etki84

Kullanıcı
10 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
uşak
önerdiğinizz kitaplar içinn teşekkürler bunları da okumanın faydası olacağıı düşünüyorumm...
 
N

nihal

Kullanıcı
11 Şub 2007
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
Sonderece haklısız,Beden dili Etkili İletişim tekniklerinin en önemli ve vazgeçilmez kısmıdır.Ancak madem beden dilinden bahsettiniz bu konuyu oldukça akıcı, verimli, doyurucu ve eğlenceli biçimde işleyen değerli hocamız Ahmet Şerif İzgören’in DİKKAT VÜCUDUMUZ KONUŞUYOR adlı kitabından bahsedilmesinin tamda yeri olduğu kanısındayım.Etkili iletişim tekniklerini, bilen, bilmek isteyen ve uygulayan her bireyin kütüphanesinde yer alması gereken değerli bir kitaptır.Herkese tavsiye ederim.
 
S

sevgisu

Kullanıcı
26 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
beden dilinden öte gözlerimde ki ışık ve yüzümde ki gülümsememle karşıdakini tamamlamayı başarabiliyorum..çünkü dinlerken sadece fiziksel diil manen yani yürek kulağımla da karşıdakini dikkate alıyorum..bence de beden dili çok önemli kullanmasını bildiğimiz derece...
saolasın aydınlatıcı paylaşımın için... :)
 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
beden dili etkili iletişimde çok önemli gerçekten.....benim bi hocam vardı..öğrencinin sırada oturuşuna göre ders anlatırdı...mesela biri elleri ellerini göğsünde kenetlemiş dersi dinliyosa onun bilgiye kapalı olduğunu anlar,,öğrencilerin beden dillerini yorumlar ona göre dersini anlatırdı...beden dili bilmek bi çok meslek için gerekli bence....güzel paylaşımınız için teşekkürler...
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Özellikle sanalda bu durum beni deli ediyor.
Anlattıklarımı sadece yazınca iletişemediğim insanlar olabiliyor :)
İletişimde Beden dili önemli evet
 
Z

z_victory86

Kullanıcı
7 Ara 2009
En iyi cevaplar
0
0
ist
Bu ek bilgide benden olsun arkadaşlar
Exelect İşe Alım’ın Genel Müdürü ile yapılmış bir roportaj

Sözlü iletişimi vücut diliyle desteklenmeyen adaylar, mülakatlarda soru işareti yaratıyor?
İş ilişkileri sözlü ve yazılı iletişime dayanıyor. Tarafların birbirine verdiği sözler, mutabık kalınan şartlar yazılı olarak somut anlaşmalarla kalıcılığını sağlıyor.

Çalışanların iş verenleriyle, şirketlerin müşterileriyle, işe alımcıların adaylarıyla görüşmelerinde iletişimi sadece konuşmalar, sloganlar, raporlar ve testler oluşturmuyor. İki tarafın birebir görüşmelerinde birbirlerini anlamaları, güven duymaları ve iş ilişkisini geliştirmeleri için sözlerin ötesinde vücut dilinin anlattıkları büyük önem taşıyor.

10 saniyeden az süreden oluşturulan ilk izlenim, ilerleyen dakikalarda vücut dili ve sözlerle birleşerek kişilerin birbirleriyle ilgili genel izlenimler oluşturmasını sağlıyor. Kimi uzmanlar iletişimin %93’ünün sözel olmayan iletişime dayalı olduğunu savunmakta. Göz teması, duruş, oturuş, mimikler, el ve ayak hareketleri vücut dilinin sözcüklerini oluşturmakta. Bu sessiz sözcükler bizlere çoğu zaman daha çok şey söylüyor, kelimelerin açık açık ifade edemediğini olduğu gibi ortaya koyuyor.

Vücut dilinin önemini ve işe alımdaki rolünü Exelect İşe Alım’ın Genel Müdürü Jale Bengiler ile görüştük. Bengiler, yaklaşık 20 yıldır iletişimin farklı alanlarında bulunmuş. Sekiz yıldır insan kaynakları sektöründe, üç yıla yakındır da Exelect İşe Alım’da görev yapıyor. Exelect İşe Alım, sektör ve poziyon ayrımı yapmaksızın hizmet veren bir şirket. İçinde bulunulan dönemde ağırlıklı olarak, satış kadroları, mühendisler ve orta düzey yöneticilere yönelik arayışları var.

İnsanları tanımada ve anlamada kimi zaman sözlerden daha efektif kabul edilen vücut dili birebir insan ile uğraşan işe alım sektöründe nasıl bir rol oynuyor?

Exelect farklı bir işe alım teknolojisi kullanıyor, bu teknolojinin en büyük özelliği Performia test sistemi burada zaten adayı henüz görmeden, CV sindeki kalıplaşmış bir takım kriterlerle adaylarımızı harcamıyoruz, yalnızca .... okuldan mezun değil diye Ya da yaşı kriterin altında, üstünde diye CV leri elemiyoruz. Gerçekten üreten, performansı yüksek kişileri buluyoruz bu testlerle. Bu yüzden mülakat yaptığımız adaylar belli bir elemeden geçmiş adaylar. Görüşme içinde bir tekniğimiz var. Olduğu gibi görünen kişilere hiç sözümüz yok, bunun dışındaki kişileri tespit etmenin en güzel yolu ve Exelect in bu konudaki ilkesi şu; Dinleme, BAK ve GÖR  Bu demek değil ki adayımızı dinlemiyoruz ama bakmayı ve gözlem yapmayı hiç aklımızdan çıkarmıyoruz.

Sözcükler çoğu zaman, bedensel ifadeden daha kontrollü kullanılıyor. Aday, mülakat sırasında sözlü anlatımlarda tutarlı ve etkileyici olmaya odaklanmışken, bunu aynı anda vücut diliyle desteklemesi zor oluyor ve açıklar genelde burada ortaya çıkıyor. Neden-sonuç ilişkilerini iyi kurarak sözlü anlatımlarda bir şeyleri saklamak ya da yanlı olarak ifade etmek mümkünken, bir bakış, bir duruş, bütün bu çabaya gölge düşürebiliyor ve mülakatı yapan uzmana “evet, işte bu konuyu irdelemelisin” şeklinde gizli bir mesaj verebiliyor.

Vücut dilini incelemek aday değerlendirmelerinizde ne gibi faydalar sağlıyor?

Adayın çok belirgin hareketleri varsa, öncelikle bunun kaynağını ortaya çıkarmak durumundayız. Öylesine yapılmış hareketler mi, kişiliğini yansıtan hareketler mi?

Eğer kişiliğini yansıtan hareketlerse, sözlü anlatımlarını destekler nitelikte mi? Buna bakıyoruz.

Şöyle bir örnek verebilirim. Gündelik hayatta, otururken bacağını sallayan kişilere sıkça rastlarız. Bu basit bir alışkanlık ya da bir asabiyet belirtisi olabilir. Hizmet sektöründe görev yapacak, hele ki müşteri ile iletişim halinde olacak bir kişi için bu tür hareketler, bir alışkanlığın sonucu dahi olsa, yüz yüze iletişimde karşı tarafça sabırsızlık ve asabiyet belirtisi olarak algılanabilir. Bu noktada dikkatli olmak gerekir. Aday karşınıza geldi oturdu. Bacağını tempolu olarak sallıyor, siz de bunu fark ettiniz. Kendisini sözlü olarak ifade ederken, sabırlı, sakin, hoşgörülü olduğuna ilişkin anlatımlarda bulundu. Bu kişinin kendisi için iddia ettiklerini daha fazla irdelemelisiniz. Özellikle stres altında nasıl hareket ettiğini ciddi olarak sorgulamalısınız. Çünkü, beden dili size sinyal veriyor. Bu sinyali görmezden gelmemelisiniz.

Aslında beden dilimiz, sürekli sinyaller veriyor çevreye. Bu iletişimin bir parçası zaten. İşe alımlarda algılarımızın her zaman açık olması ve gelen hiçbir sinyali yok saymamamız gerekiyor. Bir bakış, bir duruş, hatta nefes alışverişin seyrindeki bir değişiklik bile bize çok şey ifade edebiliyor.

Bildiğiniz gibi çoğunlukla adaylar, hangi soruya nasıl cevap verecekleri, nasıl davranacakları konusunda bilgilenmiş vaziyetteler. Aday zaten nasıl oturacağını, kalkacağını, nasıl el sıkacağını biliyor. Bu durumda bir anlamda aday belli bir rolü oynuyorsa bunu farketmeniz zor olabilir. Bu noktada adayın bu kontrolü yapmadığı bir anı bulmak mantıklı olacaktır. Adayın hiç beklemediği bir soru sorduğunuzda bir an başvuru yapan gerçek kişiyi görebilirsiniz.
Kaynak ve benzer makaleler: http://www.datassist.com.tr/yenilikler/sozlu-iletisimi-vucut-diliyle-desteklenmeyen-adaylar-mulakatlarda-soru-isareti-yaratiyor.html
 
Üst