askere mi gideyim,işe mi gireyim,master mi yapayım okul bitti n'apıcaz şimdi?

  • Konbuyu başlatan tnctrkcell
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde tnctrkcell tarafından oluşturulan askere mi gideyim,işe mi gireyim,master mi yapayım okul bitti n'apıcaz şimdi? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 9,166 kez görüntülenmiş, 17 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı askere mi gideyim,işe mi gireyim,master mi yapayım okul bitti n'apıcaz şimdi?
Konbuyu başlatan tnctrkcell
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan tnctrkcell
T

tnctrkcell

Üzülme, askerlik de yaparsın kariyer de...


Okul bitirmek üzere olan genç insanın, birey birey hepimizin neredeyse en büyük sorunudur bu ikilem. Hatta, ikilem olmaktan da çıkmış, üç bilinmeyenli bir denklem haline dönüşmüştür. Şimdi okulu bitirdik, diplomamızı elimize aldık, iş hayatına atılacağız. Yeter mi? Yetmez.

Çünkü, eğer bir de erkek olarak dünyaya gelmişsek, yaşıtımız olan kızlardan farklı olarak bizi bekleyen önemli bir tercih eklenir sıralamaya. Askere gitmek, diğer iki seçenek arasından en zor karar vermemize neden olacak konudur da aynı zamanda. Elbette, herkes başını iki elinin arasına alıp kendi isteğini, ideallerini ve taleplerini düşünecek, kararını buna göre verecektir. Ancak, uzmanlar da sizin için bazı öneriler ortaya koyuyorlar. Örneğin, tıp, eczacılık, mühendislik, hukuk gibi formasyon gerektiren bir dalda eğitim almışsanız, öncelikli olarak askere gitmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Çünkü, başka bir alandan elemanın istihdam edilmediği işinizde kariyerinize ara vermemiş olacaksınız. Eğer işle ilgili çok kariyerist bir kişiyseniz meslek hayatına atılmanız önerisi öne geçiyor. Yurtdışında çalışma imkanı bulmuşsanız onu hiç kaçırmamanız, tabi ki askerliği ertelemenizi gerektirir. Ya da girişimci bir ruha sahipseniz ve kendi işinizin patronu olmak istiyorsanız ve bunun için şartlar hazırsa bir an önce askere gidip tezkereyi almanız iyi olur. Bu alandaki önerilerde genel kanaat, "Mezuniyetten sonra hemen askere gitmek gerekir." şeklindeyse de, karar sonuçta her bireyin kendisine göre şekilleniyor. Elbette size uyan bir seçenek de bulunacaktır.


Bir dönemin daha sonuna yaklaşıyoruz. Aramızda 2-3 ay sonra mezun olacak ve iş hayatına atılacaklar var. Elbette konu mezuniyetle, bir iş bulmakla, iş hayatına atılmakla bitmiyor. Kızların dert etmeyecekleri; ancak erkeklerin de dert etmeden geçemeyecekleri bir konu var: Askerlik. Burada, "Mezuniyet sonrasında hemen askere mi gitsem, iş hayatına mı atılsam yoksa yüksek lisansa mı devam etsem?" sorusu çok önemli bir hale geliyor. İşte bu noktada verilecek karar, öncelikle herkesin kendi hayalleri ve ideallerine göre şekillenirken, eğitim aldığınız bölüme göre de farklılık gösteriyor. Yani, eğer aldığınız eğitim, mesleki formasyonun ön plana çıktığı tıp, eczacılık, hukuk ve mühendislik gibi alanlarda ise askerliği bir an önce yapmanız öneriliyor. Temelde üç seçenek yan yana koyulduğunda, okul bittikten sonra askerlik kararı aldırabilenler için hemen askere gitmeleri tavsiye ediliyor. Çünkü büyük kurumsal organizasyonlar, bankalar veya holdingler askerliğini yapmamış adayları ya doğrudan eliyorlar ya da daha az sorumluluk alabilecekleri birimlerde değerlendiriyorlar. Konu, Türkiye dışındaki iş fırsatlarına geldiğinde askerliğin ertelenmesi, girişimcilik söz konusu olduğunda ise hemen askere gidilmesi en uygun seçenek olarak belirtiliyor.


Okuldan mezun oldunuz iş arıyorsunuz. Veya henüz mezun olmadınız; ancak birkaç ay sonra okulu bitirip diplomanızı elinize alacaksınız. Bundan sonra sizin için zorlu bir süreç başlıyor. Önce iş arama sürecine, internet siteleri ve ilanlar arasında gezinmek, arkadaş, eş-dost ve tanıdıklar arasında gerçekleşen sohbetlerle başlayacaksınız. Kendinize dört başı mamur bir özgeçmiş hazırlayıp, bunu ilgili kurumlara göndermek üzere hazır bulunduracaksınız. Belki, bu konuda çalışan danışmanlık firmalarının kapılarını da çalacaksınız. Zira sizi zorlu bir süreç bekliyor. Bu konuda bir çalışma yapan Yenibiriş'in Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçoğulları, kendilerine yapılan başvurularda, başvuranların kişisel durumlarına göre onları aydınlatmaya çalıştıklarını söylüyor. Bunun için, son sınıf öğrencilerine yönelik ve işinde üç yıl çalışmış kişilere yönelik kurslar düzenlediklerini de aktarıyor. Ona göre, iş arama sürecinde olan her gencin hikâyesi birbirinden farklı; ancak gençlerin piyasanın neye ihtiyacı olduğunu bilmeleri ve kendilerini ona göre geliştirmeleri çok önemli. Onlardan hem işin gerektirdiği niteliklere sahip olmaları hem de kendi farklılıklarını ortaya koymaları istenilecek. Eğitim sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlamak, donanımı artırmak ve iş aramaya atılmanın öncesinde Kılıçoğulları'nın daha temel bir önerisi de var. O da gençlerin ne istediklerine karar vererek, staj yapmaları ve yarı zamanlı işlerde çalışmaları. Hatta bunu okulları devam ederken yapmaları, mezun olduklarında onları diğer adaylardan daha avantajlı hale getirecek ve işe alınmada tercih edilme sebebi olacaktır.


Bu tür önerileri aldık ve bütün bunları geçtik diyelim, şimdi mezun olmamıza birkaç ay var. Diplomamızı elimize alıp iş başvurularında bulunacağız, iş hayatına adım atmanın hemen öncesindeyiz. İşte burada karşı karşıya kalacağınız üç seçenekli bir sorun var. Hangisini tercih ederseniz edin, diğerini veya diğerlerini geri planda bırakmış olacaksınız. Askerlik mi, iş mi yoksa akademik kariyer mi? Bu sorunun cevabı aldığınız eğitime, meslek alanlarınıza ve kişisel tercihlerinize göre değişiyor. Biz de uzmanlara sizin için bu konudaki görüşlerini sorduk. Hem iş aramaya hazırlık sürecini hem de bu zorlu seçimi nasıl yapacağınıza dair ipuçlarını burada yakalayacaksınız.



--------------------------------------------------------------------------------

Temel sorulara cevaplar...

Mezun olmama iki ay var. Diplomamı almadan iş arama sürecine başlamalı mıyım?

İş arama süreci mülakatlardan çok önce başlar. Hatta okul seçimi sırasında başlar. Bugüne dek hiçbir şey yapmadıysanız, ne istediğinizi ve nasıl biri olduğunuzu sorgulayarak süreci başlatmalısınız. Eğer eksik gördüğünüz bir yanınız varsa, hâlâ öğrenciyken bu eksiklikleri okulun ve okuldaki danışmanların yardımıyla giderebilirsiniz. Bu arada iletişim ağınızı oluşturmaya başlamayı da unutmayın.

Herkes iş bulmanın çok zor olduğunu söylüyor. Hemen iş bulmak için ne yapmam gerek?

İş arayan kişi sayısı ve yeni mezun sayısı arttıkça, iş bulmak da zorlaşıyor. Bu sorunun yanıtı sizin kullandığınız yöntemle doğrudan ilişkili. Kendinizi iyi analiz ettiniz mi? Eksikliklerinizi tamamladınız mı? Bütün kanalları doğru kullanıyor musunuz? Doğru ve etkili bir özgeçmiş yazdınız mı? Doğru yerlere başvuruyor musunuz? Bu soruların yanıtlarına göre hareket etmek en doğrusu.

Bütün iş ilanlarında deneyim istiyorlar. Benim tecrübem yok, ne yapmalıyım?

İş ilanlarında deneyim istenir, ama tüm yöneticiler de bilir ki deneyim, zamanla kazanılan bir özelliktir. Ancak üniversite yaşamı boyunca yapılan stajların, yarı zamanlı işlerin büyük önemi vardır. Deneyim mutlaka isteniyorsa, o ilana başvurmanız gereksiz olur. Ama bir ön mektupla bu işle ilgili deneyim kazanmak için istekli olduğunuzu ve bir şans istediğinizi anlatabilirsiniz.

İş arama sürecinde askerlik sorununu nasıl çözerim? İşe mi başlasam yoksa hemen askere mi gitsem?

Eğer imkân varsa hemen gitmekte fayda var. Birçok iş ilanında "askerliği yapmış olma" şartını görürsünüz. Burada ne istediğinizi doğru olarak ortaya koyabilmeniz gerek. Evlilik, yüksek lisans, para biriktirme, sağlık sorunları gibi nedenler varsa tabii ki erteleme yönünde karar verebilirsiniz. Askere gitmeden bulacağınız işlerde bu durumu açıkladığınız halde işe girmeniz istenirse, problem yok demektir.

Özgeçmiş hazırlamaya çalışıyorum ama bu konuda yüzlerce örnek var. Hangisinin doğru olduğunu nasıl bilebilirim?

Çeşitli kaynaklardan özgeçmiş örneklerini inceleyip bunların ortak noktalarını yakalayarak kendi özgeçmişinizi yaratabilirsiniz. Tek bir özgeçmiş tipi doğrudur diye bir şey yok. Diğerlerinden fikir edinip özgeçmişinizi hazırlayın, hatta çalışma hayatındaki tanıdıklara, deneyimine güvendiğiniz kişilere, hazırladığınız metni gösterin, fikirlerini alın.

Eğitim aldığım konunun kişiliğime uygun olmadığını düşünüyorum. Başka bir alanda kariyer yapmak istemem bana zaman kaybettirir mi?

İçinizdeki potansiyel size bir konuda çok başarılı olacağınızı söylüyorsa, buna kulak verin ve şansınızı deneyin. Belki biraz daha fazla çalışmanız gerekecek, ama aradaki farkları kapatmak elinizde. Bir de çok özel bir bölüm bitirip de bu işi yapmak istemediğinizi düşünüyorsanız, bir kez daha düşünmenizi öneriyoruz. Bir süre kendi mesleğinizi denemeye karar verebilirsiniz.



--------------------------------------------------------------------------------

İbrahim Alkurt-Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi:
Sorunun cevabı hayallerimizde saklı


Bunun için ben bir genelleme yapılmasının yanlış olduğu kanaatindeyim. Hepimizin ayrı ayrı hayalleri ve ileriye dönük idealleri var. Ben olsam her biri için kendime şu tip sorular sorarım: Şu anda askere gitsem ne kazanırım? Yüksek lisansı askerden sonra yapsam ne kaybederim? Askerliğin sonraya sarkması kariyerim için bir engel teşkil eder mi? Bu soruların cevabını netleştirdikten sonra kararımı veririm. Bu soruların cevabı bizde saklı. Daha doğrusu hayallerimiz ve hedeflerimizle alakalı. Herkesin hayalleri, hedefleri farklı olduğuna göre bu soruların cevabının da herkes için farklı olduğu kanaatindeyim.

Selen Kocabaş/Turkcell Genel Müdür Yardımcısı:
Kariyer planında askerlik ertelenebilir


Üniversitede okuyan veya mezun olacak gençlerimize ilk tavsiyem, kendilerini iyi tanıyabilmeleri için deneyim kazanmalarıdır. Bunun için bir part-time işe girebilir, staj yapabilir, sivil toplum kuruluşlarında gönüllü çalışabilir, öğrenci kollarında aktif olabilirler. İş seçimini yaparken de o işin geleceğini, içinde bulunulan sektörü de düşünmek önemli. Eğer seçtikleri iş için bir kariyer planları varsa askerlik konusunu ertelememeliler. Askerlik kariyer için bir engel değil; ancak mutlaka yapılması gereken bir hizmet olduğu için bunu geciktirmeden yapmak hayatlarını yoluna koymakta onlara yardımcı olabilir. Yüksek lisans ise sadece akademik bir kariyer yapmak isteyenler için değil, bir şirkette çalışırken herhangi bir uzmanlık konusunda bilgi birikimini arttırma fırsatı yaratıyor.

Murat Yeşildere/Egon Zehnder International:
Uzmanlık isteyen işlerde askerlik aradan çıkmalı


Bu tercih yapılırken, mesleki formasyonun ön plana çıktığı tıp, eczacılık, hukuk veya mühendisliğin belli alanlarında eğitim almış ve bu konularda çalışacak kişilerin askerliği bir an önce yapmalarının doğru olduğunu düşünüyorum. Böyle olursa kariyerlerine ara vermemiş olurlar. Yüksek lisans ve çalışma konusuna bakıldığında, benim tavsiyem olabildiğince, iş alanında belli bir tecrübe kaydettikten sonra yüksek lisans eğitimini almalarıdır. İş tecrübesinde öğrendiklerinin pekişmesini ve teorik altyapının güçlenmesini sağlayacaktır. Eğer yüksek lisans eğitimi yapılacak konu, kişinin lisans eğitimini de aldığı konu ise, daha teknik ve uzmanlaşmaya yönelik kimya mühendisliğinde mesela bilgiler taze iken hemen yapılmalıdır. Ama kimya mühendisliğinden sonra işletme, ekonomi veya NBA yapılacaksa mutlaka iş tecrübesi kazanmalarını tavsiye ediyorum. Bir başka şey de son zamanlarda daha popüler olmaya başlayan Türkiye dışındaki iş fırsatlarıdır. O zaman askerliği erteleyerek bu fırsatları değerlendirmek önemli. Konuya bir de girişimcilik veya profesyonel anlamda bakılabilir. Girişimci olarak çalışacaklar da bir an önce askerliklerini yapmalılar.e.dolmaci@zaman.com.tr

EMİNE DOLMACI' dan alıntıdır.
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Off off..
Geçen sene bunları düşünmekten kafayı yiyecektim az daha..
Ama merak etmeyin insanın önüne mutlaka kapı açılıyor. Daha mezun olmadan iş teklifi geldi:)

Sana tavsiyem önce askerliğini yapman olacaktır.
 
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Çok güzel bir anlatım ve çalışma olmuş. Hep tartışılan şeylerin başında gelir. Ama yazının özünde de denildiği gibi bu kişiden kişiye değişir. Çünkü farklı hedefler ve idealler söz konusudur. Ben de askerliği yapmayı erteleyenlerdenim. İş hayatının içersine de erken dalanlardan, "iş arama!" sürecini yaşamayanlardanım. Eğer sizler hala üniversite öğrencisiyseniz, lütfen "kendinizi geliştirin!" Çünkü "iş yok diye bir şey yok!"

Tekrar teşekkürler.
 
T

tnctrkcell

2. sınıftayım ama hala kafamı kurcalayan konuların başında gelir önce askerliği mi yapsam çalışmaya mı başlasam diye. Daha 2 yıl var umarım bu kararsız hali atlatırım bir an önce.
ben teşekkür ederim :)
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
4. sınıfta daha yoğun yaşayacaksın. :)

Keyiflidir üniversite hayatı ama Özgür'ün de dediği gibi sakın boş durma. 3. sınıfta başla bir şekilde kendini geliştirmeye. İyi düşün, yapmak istediğin işi bul önce, sonra bu konuda geliştir kendini..

Sonra zaten kendi kendine oluşacaktır herşey..
 
B

Bülent

Askerliği aradan çıkarmakta fayda var bence...  ;)
(Erkek adaylar için...)
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Cσ∂єx' Alıntı:
dideM' Alıntı:
Off off..
Geçen sene bunları düşünmekten kafayı yiyecektim az daha..

Sana tavsiyem önce askerliğini yapman olacaktır.
Bir şey dikkatimi çekti.
Askerlik telaşesi seni de mi sarmıştı Didem? :)
;D ;D
Yok! Ben onu,

Mezun olmama iki ay var. Diplomamı almadan iş arama sürecine başlamalı mıyım?

Herkes iş bulmanın çok zor olduğunu söylüyor. Hemen iş bulmak için ne yapmam gerek?

Bütün iş ilanlarında deneyim istiyorlar. Benim tecrübem yok, ne yapmalıyım?

Eğitim aldığım konunun kişiliğime uygun olmadığını düşünüyorum. Başka bir alanda kariyer yapmak istemem bana zaman kaybettirir mi?
bu sorular üzerine yazmıştım..:)
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Bülent' Alıntı:
Cσ∂єx' Alıntı:
:) Yorumdan sonra direkt askerlik üzerine bir öneri olunca "tecrübe" gibi durmuş.
"Erkek adaylar için" diye belirtmiştim.  :)
Aman tamam be aaa:)))))
Niye rencide ediyorsunuz insanı! :))
Okulu bitirince sadece erkekler mi stres oluyor, hayır biz de gayet oluyoruz aa..
 
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Bu arada yazıyı anasayfada da paylaştım.

http://www.kendinigelistir.com/askere-mi-gideyim-ise-mi-gireyim-master-mi-yapayim-okul-bitti-ne-yapacagiz-simdi/

Tekrar teşekkürler.
 
E

efsane_18

Kullanıcı
12 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Giresun
erkekler bencede askerligi yapın işten sonra askerlik yapması cok zor olur heralde mesai arkadaslarmdan biliom yane  ;D ;D ;D
 
T

tnctrkcell

Cσ∂єx' Alıntı:
Bu arada yazıyı anasayfada da paylaştım.

http://www.kendinigelistir.com/askere-mi-gideyim-ise-mi-gireyim-master-mi-yapayim-okul-bitti-ne-yapacagiz-simdi/

Tekrar teşekkürler.
Rica ederim ben teşekkür ederim.Daha öncede defalarca söyledim yine söylüyorum;siteye bişey eklerken çok düşünüyorum çünkü gerçekten çok güzel bir site,çok iyi kontrol ediliyo,paylaşılan herşeyin kişisel gelişime katkısı gözönünde bulundurularak paylaşıldığı ender bulunan sitelerden bir tanesi,hal böyle olunca bende eklemeden önce defalarca düşünmeden edemiyorum ...
Bu vesileyle size,yönetim kadrosuna gerçekten çok çok teşekkür ediyorum bize böyle bir site hazırladığınız için...
 
T

tnctrkcell

dideM' Alıntı:
Off off..
Geçen sene bunları düşünmekten kafayı yiyecektim az daha..
Ama merak etmeyin insanın önüne mutlaka kapı açılıyor. Daha mezun olmadan iş teklifi geldi:)

Sana tavsiyem önce askerliğini yapman olacaktır.
hmm :)
 
G

Gozde

Kullanıcı
9 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Lüleburgaz
tnctrkcell' Alıntı:
Cσ∂єx' Alıntı:
Bu arada yazıyı anasayfada da paylaştım.

http://www.kendinigelistir.com/askere-mi-gideyim-ise-mi-gireyim-master-mi-yapayim-okul-bitti-ne-yapacagiz-simdi/

Tekrar teşekkürler.
Rica ederim ben teşekkür ederim.Daha öncede defalarca söyledim yine söylüyorum;siteye bişey eklerken çok düşünüyorum çünkü gerçekten çok güzel bir site,çok iyi kontrol ediliyo,paylaşılan herşeyin kişisel gelişime katkısı gözönünde bulundurularak paylaşıldığı ender bulunan sitelerden bir tanesi,hal böyle olunca bende eklemeden önce defalarca düşünmeden edemiyorum ...
Bu vesileyle size,yönetim kadrosuna gerçekten çok çok teşekkür ediyorum bize böyle bir site hazırladığınız için...
aynı düşünceleri bende paylaşıyorum
ve ayrıca konu ile ilgili olarak okuldan hemen sonra askerliğin yapılması daha doğru olur
diğer şekilde işi girdiğinde tam işi öğrenip pişmeye başladığın bir anda yarım kalacak
tecrübe edinmek bir yana bir çok fırsatı da kaçmış olur
en iyisi önünde yükselmek için,ya da tecrübe edinmek için engel bırakmamak  ;)
 
T

tnctrkcell

aynı düşünceleri bende paylaşıyorum
ve ayrıca konu ile ilgili olarak okuldan hemen sonra askerliğin yapılması daha doğru olur
diğer şekilde işi girdiğinde tam işi öğrenip pişmeye başladığın bir anda yarım kalacak
tecrübe edinmek bir yana bir çok fırsatı da kaçmış olur
en iyisi önünde yükselmek için,ya da tecrübe edinmek için engel bırakmamak 
teşekkür ederim gözde sen benimle yada pardon ben seninle aynı dşünceleri paylaşıyorsunya sırtım yere gelmez artık ;)
 
Üst