Anne Sütünün Enfeksiyonlardan Koruma Özelliği

  • Konbuyu başlatan DeryaDer
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık kategorisinde DeryaDer tarafından oluşturulan Anne Sütünün Enfeksiyonlardan Koruma Özelliği başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,573 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık
Konu Başlığı Anne Sütünün Enfeksiyonlardan Koruma Özelliği
Konbuyu başlatan DeryaDer
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeryaDer
DeryaDer

DeryaDer

Derya Karacan
Moderatör
22 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
28
www.deryakaracan.com
Anne sütü sadece ideal besleyici değil, süt çocuğunu enfeksiyonlardan koruma özelliğini de gösteren bir besleyicidir. Anne sütünün bu özelliği:
■İçerdiği direk etkili antimikrobial faktörler,
■Antiinflamatuar faktörler,
■İmmün sistemi modüle eden biyoaktif faktörler

sonucunda olmaktadır.

Direkt etkili antimikrobial faktörler, fonksiyonları ve anne sütündeki miktarları Tablo IV’te verilmiştir. Bu faktörler gastrointestinal sistemden salgılanan enzimlere dayanıklıdırlar. Bakterileri öldürmede sinerjik etki gösterirler. Miktarları laktasyon süresine göre değişiklikler gösterir. Başta SIgA olmak üzere mukozayı kaplayarak süt çocuğunu salmonella, şigella, kolera, poliovirüs, rotavirüs, sinsitial respiratuar virüs ve diğer mikroorganizmalar ile gelişe enfeksiyonları önlerler. Annedeki mukozal antijenik stimulus peyer plaklarındaki mononükleer hücrelerden “cytokinlerin” salgılanmasını, “cytokin” lerde lokal IgMB lenfositlerinin IgAB hücrelerine, dönüşümünü sağlar. Meme lakteallerine göç eden bu hücrelerden enteromammarik bir bağlantı ile anne ve bebeğin çevresinde bulunana patojenlere karşı SIgA yapılır. Bunun sonucu olarak bebek en çok karşılaşma ve enfeksiyon yapma olasılığı olan mikroorganizmalara karşı korunur. SIgA antikorları enfeksiyonun başlaması için gerekli olan bakteri ve virüslerin mukoazaya yapışmasını önler.

Lenfoid hücrelerin bronko mammarik yollarınında olduğu ve anne sütü ile beslenen süt çocuğunu solunum yolu enfeksiyonlarından koruduğu düşünülmektedir.

Anne Sütündeki Antimikrobial Faktörler ve Fonksiyonları

Faktör ve Fonksiyonu

Proteinler

Laktoferrin – Fe³+ şelasyonu

Lizozim – Peptidoglikan degredasyonu

Fibronektin – Opsoninler

SIgA – Antijen – Bilding

Musin – Anti-rotavirüs, reseptör anoloğu

C3 – Opsonin

Oligosakkaritler – Reseptör anoloğu

Lipidler – Virüsleri parçalama

Zamanımızda, oligosakkarider ve bunların glisinli bileşimlerinin reseptör anoloğu olarak fonksiyon yaptığı, değişik bakterilerin ve toksinlerinin gastrointestinal sistem ve solunum yolları ımıkozasına bağlanmalarını ve kolonizasyonlarını önleyerek çocuğu enfeksiyonlardan koruduğu bilinmektedir. Anne sütüyle beslenen çocukların barsak florasını baskın alarak Bifidobakterium bifidus oluştur. Nasetil glukozamin içeren oligosak­karider bu bakterinin çoğalmasını sağlayan bifidus faktörü gibi hareket ederler. Bifidus bakterilerinin çoğunluk olduğu ortam asidiktir ve diğer zararlı mikroorganizmaların üremesine elverişli değildir. Anne sütündeki nötral olisakkarider yenidoğanın gastrointestinal sistemini V.cholerae enfeksiyonundan korumaktadır. Bebeklerin barsak geçirgenliği artmıştır. Bu nedenle barsaklardan absorbe olarak itrah edilen oligosakkariderin çözünür bir reseptör gibi hareket ederek bebeği üriner sistem enfeksi­yonlarından koruduğu düşünülmektedir.

Anne sütünde 100 den fazla farklı oligosakkaritin olduğu gösterilmiştir. Matür ve preterm sütte 3-6 gr/Lt oligosakkarit mevcuttur. İnek sütünde ise bu kompleks şeker ancak 0.03-0.06 gr/L civarında bulunmaktadır.

Anne sütünün enfeksiyondan koruyucu etkisi immün sistemin fizyolojik olarak iınmatür olduğu ilk aylarda özellikle önem gösterir.

Anne sütünde enflamasyonu degrede eden enzimler, sitoprotektif ajanlar, hormonlar, bazı antimİkrobial faktörler, askorbik asit, a-tokoferol, ß-karoten gibi antioksidanlar, büyüme faktörleri gibi enflamasyonu önleyen faktörler de vardır.

Anne sütündeki asetilhidrolaz enzimi platelederi aktive eden faktörü (PAF) parçalayarak yenidoğanda nekrotizan enterokolitin gelişmesini önlemektedir. Birçok merkezin toplu olarak değerlendirme sonuçları anne sütü ile beslenmeyen yenidoğanlarda nekrotizan enterokolit görülme riskinin 10 kat daha fazla olduğunu göstermiştir.

Retrospektif epidemiyolojik araştırmalarla anne sütü ile beslenen çocuklarda Tip i diyabet mellitus, lenfoma, Crohn hastalığının daha az gelişmesi anne sütünde immün sistemi module eden bazı faktörlerin olabileceğini düşündürmüştür.

Süt çocuğunda süte pasif olarak geçmeyen bazı immün faktörlerin artmış miktarlarda bulunması anne sütünün immün sistemi modüle eden etkisinin olduğunu göstermektedir. Anne sütündeki başlıca immüno modü­latörler T hücrelerini aktive eden “Interleukin-I-beta” IgAB hücrelerine dönüşümünü sağlayan “Transforming growth factor beta”, α-tocopherol ve prolaktindir

kaynak: www.bebekolay.com
 
Üst