Anne Adayları Dikkatinize MUSKÜLER TORTİKOLLİS nedir?

  • Konbuyu başlatan DeryaDer
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık kategorisinde DeryaDer tarafından oluşturulan Anne Adayları Dikkatinize MUSKÜLER TORTİKOLLİS nedir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,803 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık
Konu Başlığı Anne Adayları Dikkatinize MUSKÜLER TORTİKOLLİS nedir?
Konbuyu başlatan DeryaDer
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeryaDer
DeryaDer

DeryaDer

Derya Karacan
Moderatör
22 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
28
www.deryakaracan.com
MUSKÜLER TORTİKOLLİS

Başın aynı taraf omuzuna doğru yatması ve çenenin karşı taraf omuzuna doğru yaklaşacak şekilde başın düşey ekseni etrafında dönmesi sonucu oluşan görünüme tortikollis denir.

Boynun öne ve yana eğilmesini, yanlara dönmesini sağlayan sternokleidomastoid (SKM) kasında gelişen kontraktür sonucu oluşan eğri boyuna ise musküler tortikollis denir. Tortikollis nedenleri arasında % 95 ile en büyük grubu oluşturduğundan eğri boyun denince müskuler tortikollis kastedilmiş olur.

Nedeni

 

Zorlu doğum sırasında (makat gelişi, forseps kullanımı) SKM kasında yırtık oluşması ve burada oluşan nedbe dokusunun zamanla çekerek kasda kısalığa yolaçtığı iddia edilmişse de bu doğru değildir. Rahim içinde bebeğin boynunun sürekli olarak lateral fleksiyona ve rotasyona zorlanmasının, SKM kasında venöz blokaja dayalı bir kanlanma bozukluğuna (iskemi) yolaçtığı ileri sürülmektedir. Bu durum kompartman sendromunda olduğu gibi SKM kasında nedbe dokusunun oluşmasına neden olmakta, sonuçta kas kısalarak boyunda tortikollis görünümüne neden olmaktadır.

Genel Özellikler

Hemen her zaman tek taraflı oluşur. Kızlarda daha sıktır. Olguların dörtte üçünde sağ taraf tutulur.

Gelişimsel kalça displazisi ile birlikte görülmesi nadir değildir (% 7 ila % 20).

Klinik Görünüm

Doğumu izleyen ilk 2 ila 3 hafta içersinde boyunda SKM kasına uyan bölgede sert, ağrısız bir kitle farkedilir. Bu kitle hemen her zaman köprücük kemiğine yakın bölgededir. Daha sonra bu şişlik giderek genişler. Daha sonraki 2 ila 6 aylık süre içersinde ise giderek geriler ve kaybolur. Ancak SKM kası sert ve gergin bir şerit halini alarak zamanla kısalır ve  kontraktür tek bulgu olarak geride kalır.  Boynun tutulan tarafa doğru rotasyonu, öne fleksiyonu ve karşı omuza doğru lateral fleksiyonu kısıtlanır.

Olguların az bir kısmında (1/3) SKM kasın tümü tutulmuştur. Bu nedenle kütle oluşumu  görülmez. Şişlik nedeniyle erkenden getirilen hastaların aksine, bu hastalar ancak boyunda tortikolis görünümü oluştuktan sonra hekime getirildiklerinden, doğaldır ki tedavi de bu geç kalmadan etkilenir.

Kontraktür giderilmediğinde, iki yıl içinde yüz ve başa  ait sekonder uyumsal değişiklikler gelişir. Rahat ettiğinden genellikle yüzükoyun yatırılan bebekte kontrakte tarafdaki yüzyarımı yatağa uyum sağlayarak zamanla düzleşir (plagiosefali).

Çocuk büyüdükçe yüzde asimetri gelişir; yani her iki yüz yarımında gözler ve kulaklar değişik seviyelerde gelişir ve kontrakte tarafdaki yüz yarımı daha küçük kalır. Bu durum baş doğrultulmak istendiğinde daha da belirginleşir.

İleri olgularda kontraktürle aynı tarafdaki omuz diğer omuza göre daha yüksekde olarak gelişir. Omurga boyundaki eğriliğe uyum sağladığından boyun bölgesinde kalıcı  eğriliği gelişir.

Ayırıcı Tanı

Musküler tortikollis diğer tortikollis nedenlerinden ayırdedilmelidir. Boyun bölgesi radyolojik olarak muhakkak incelenmelidir. SKM kasının fazla gergin olmadığı durumlarda göz muayenesi istenmelidir.

tuncaycentel.com
 
Üst