Alfabetik Düşünme Tekniği

  • Konbuyu başlatan çölarslanı
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Eğitimleri & Eğitimler kategorisinde çölarslanı tarafından oluşturulan Alfabetik Düşünme Tekniği başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 9,906 kez görüntülenmiş, 7 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Eğitimleri & Eğitimler
Konu Başlığı Alfabetik Düşünme Tekniği
Konbuyu başlatan çölarslanı
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan efem
Ç

çölarslanı

Kullanıcı
31 Mar 2010
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
 
Alfabetik Düşünme Tekniği

Melih Arat


Diyelim ki, sorunumuz sıra dışı bir sinema salonu açmak. Elimizde büyük bir şehirde sinema salonu açacak kadar bütçe var. Ancak açacağımız sinemanın tanınması ve başarılı olması için birkaç yıl beklemek istemiyoruz. Öyle bir yol olmalı ki, altı ay içinde sinema tanınmalı, konuşulmalı, sevilmeli ve sinemaya gitmek söz konusu olduğunda akla ilk gelen seçeneklerden olmalı.  İlk altı ay içinde doluluk oranları yüksek bir sinema salonuna dönüşmeli.

UYGULAMA YÖNTEMİ
Alfabenin harfleri dikey bir şekilde yazılır . Her harfle ilgili akla gelen kelimeler, harfin karşısına yazılır. Kelimelerin sorunla ilgili olması gerekli değildir ve hatta ilgisiz olması tercih edilir. Ardından her kelime ile sorun arasında bir bağlantı, bir ilişki kurulmaya çalışılır. İşe yarayacak gibi görünen fikirler not alınır. Bütün fikirlerin birlikte kullanılması gibi bir kural yoktur. Yakalanan on-on beş fikirden bir tanesi ya da uyumlu olan birkaç tanesi kullanılabilir. Uygulamaya geçilir.

Küçük bir örnek çalışma için çok sayıda kelime değil, birkaç kelime seçelim: Araba, burç, çocuk, hamak. Sonra bu kelimelerle sorunumuzu bağlamaya çalışalım.

Kutuya Hapis Olmuş Zihinler ve Araba
Araba kelimesi ile sinema salonu nasıl bağlanabilir? Akla hemen, araba parkı olan sinema salonları geliyor. Ancak bu, sıra dışı sayılmayabilir. Çünkü daha önce uygulanmış ve bilinen bir model. Deyim yerindeyse kutunun içinden. Bu tür bilindik fikirler, akvaryumlu kafeler ve arabalı sinema salonları, sıra dışı bir fikir arayan kafaları kutunun içinde bırakabilir. Dolayısıyla bilindik fikirlere takılmadan, daha zor ilişki kurulacak kelime, nesne ve olguları incelemek daha uygun olabilir.


Burçlara İndirim Yapan Sinema Salonu
Burç kelimesi ile sinema salonu nasıl bağlanabilir? Örneğin, sinemada burçlara göre sürekli bir indirim kampanyası düşünülebilir. Tarih hangi burca denk geliyorsa, o burçtan olanlara indirim verilir. Böylece 12 ay boyunca her burçtan kişinin indirim alma hakkı olacaktır.  Diyelim ki, 21 Aralık – 22 Ocak tarihleri arasında Kova burcundan olanlara yüzde elli indirim verilebilir. Sinema insanların birçok örnekte birkaç arkadaş gittikleri bir yer olarak, bir Kova burcu yanında Kova burcu olmayanları da yanında götürecektir. Yıl boyunca tüm burçlar için indirim olduğundan sinema salonunun ilanları, insanların ilgisini çekebilir. Sinemanın ismi Burç olabilir. Sinema biletlerinin arkasında burç açıklamaları olabilir. Salonlara burçların isimleri verilebilir. Burç kavramı, dekorasyon unsurlarının tamamında kullanılabilir. Bu fikrin yeni müşteri getirme olasılığı daha çok gibi görünüyor.

Çocuğunuzu Oyaladıkları Sinema Salonu
“Ç” harfinden devam edecek olursak, çocuk kelimesini kullanarak nasıl sıra dışı bir sinema salonu elde edebileceğimizi düşünebiliriz.  Çocuk sahibi olmuş çiftlerin en önemli sorunlarından bir tanesi, yalnız başlarına yemeğe ya da sinemaya gitme özgürlüklerinin önemli ölçüde kısıtlanmış olmasıdır. Şimdi bir sinema salonu düşünelim; aynı anda iki film başlıyor. Bir tanesi yetişkinler için, diğeri de çocuklar için. Çocuklar için olan salonda pedagoji eğitimi almış, çocuklarla çok iyi anlaşabilen uzman gençler var. Sinema koltukları yok, onların yerine yastıklar ve yere serilmiş yumuşak kalın tüylü halılar var. Yetişkinler kendi beğendikleri filme girmeden önce, çocuklarını bu salondaki uzman gençlere emanet ediyorlar ve filmlerini izlemeye gidiyorlar. Bu tarz bir sinema salonu, birçok çocuklu aile için çok cezp edici olabilir. Hatta sundukları hizmeti yüksek olarak da fiyatlandırabilirler.


Hamaklı Sinema Salonu
“H” harfinde ilk karşımıza gelen kelime hamak. Hamak ile sıra dışı sinema salonu olur mu? Açıkçası harika olur gibi görünüyor. Düşünsenize amfi-tiyatro şeklinde bir salonda uygun açıda yerleştirilmiş bir perde ve hamakta uzanarak seyrettiğiniz bir film. Oldukça çekici bir fikir gibi duruyor. Üstelik maliyet olarak da, hamakların maliyeti koltuklardan daha az olacaktır. Sinemanın ismi de Hamak olabilir. Dekorasyon olarak da biraz daha yazlık, bambu malzemeden yapılmış unsurlar kullanılabilir. Düşünsenize böyle bir sinema olsa, siz ya da arkadaşlarınız gitmeyi arzu etmez misiniz?

Alfabetik Düşünme Tekniği, Bizi Yaratıcı Kılabildi mi?
Sıra dışı bir sinema salonu kurma konusunda Alfabetik Düşünme Tekniği ile yaptığımız çalışma, gerçek yaşamda on beş dakika kadar sürüyor. Bu tür bir teknik olmadan bu kadar kısa sürede bu kadar sıra dışı fikir aklımıza gelir miydi? Seminer katılımcılarımız bu soruya “gelmezdi” diye cevap veriyor. Alfabetik düşünme tekniği bizi, içinde bulunduğumuz düşünme kutusundan dışarı çıkarıyor.


alıntıdır...
 
Y

YASAM1

Kullanıcı
23 Ara 2009
En iyi cevaplar
0
0
ISTANBUL
BEN BİR RESTORANT İŞLETMECİSİYİM GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL FİKİRLER VAR BURADA...
 
A

asukaki

Kullanıcı
23 Eki 2009
En iyi cevaplar
0
0
Trabzon
Herhangi bir işletmeci değilim ama çok güzel fikir veren bir yazı sıradanlık değilde sıradışı olmak daha dikkat çekici ve akılda kalıcı.
 
E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Hımmm alfabetik düşünme gerçekten hayal etmeyi kolaylaştırıyor ::)
 
P

piramitgenç

Kullanıcı
31 Eki 2010
En iyi cevaplar
0
0
izmir
sıradışı ve akıllıca bir yöntem
 
M

masterful

Kullanıcı
2 Haz 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Sayın ÇÖL ARSLANI
Emek ve paylaşımınızdan dolayı Teşekkür ederim.
Çok faydalı sıradışılık adına güzel bir kazanım.
Melih ARAT'ada şükranlar sunuyorum.
Saygılar.



 
E

efem

Kullanıcı
7 Ocak 2010
En iyi cevaplar
0
0
hanedeyim
bu güzel yöntemle zehir gibi bi hayal gücü birleşirse ne olur
::) ::) ::)
 
Üst