Ahı Tutmak...

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Flamingo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Flamingo

Kullanıcı
Neden ahı tutar insanın? Kendine yapılan şeylerden sonra hakedilmiş bir ilenme midir bu?

''Kalbim temiz, ahım tutar benim'' lafı ne kadar gerçektir acaba...

Bizlere yapılan, haketmediğimizi düşündüğümüz kötülüklere karşı savunma mekanizması gibi bir şey midir?  Bana
yaptığı yanına kalmasın, hatta daha fazlasını kendi görsün, diyecek kadar mesela...

Oldukça göreceli bir şey bu... Bakış açısı da önemli tabi. Ah edene mi, edilene mi hak verirsiniz?... Kimi, neye göre hatalı bulursunuz?

''İnsanın bedduası kendine döner''  mi diyenlerdensiniz,
''Hak etti, yaptıklarının cezasını çekiyor'' diyenlerden mi?...

Buyrun, düşüncelerimizi ifade edelim...

Sadece  kişi kötülük yaptığını bildiğinden dolayı içten içe cezalandırılacağını düşünür dolayısızla vicdanı onu rahat bırakmadığı için de her olaydan bir sonuç çıkartmaya başlar ..
Birnevi suçluluk psikolojisine kapılarak korkulu bir bekleyişe odaklanır..
Hani " Alma mazlumun ahını geçer çıkar aheste ahaste" diye bir söz vardır
Ama bu sonucu pekte değiştirmez..
Kötüye pek bişey olmaz ama iyiler bedel öder..
Eğer haksızlıklara "ah " edenlerin çığlıkları duyulsaydı ..
Bunca mazlum -masum insanların kanı yerde kalırmıydı dersiniz?

"Diktiğimiz fidanların
Meyvesini yiyemedik
Ne suçu vardı onların
Dur be zalim diyemedik
    Sana ne bana ne hep diye diye
    Böylece yem olduk ağaya beye"

Bence insanın gücünün yetmediği yerde,kendini teselli etmek amacıyla sarfettiği bir söz
Aklından geçirdiklerini icraata geçiremediği için maneviyata sığınır.Kısaca sessiz,umut dolu bir bekleyiş

Ebru' Alıntı:
Bence insanın gücünün yetmediği yerde,kendini teselli etmek amacıyla sarfettiği bir söz
Aklından geçirdiklerini icraata geçiremediği için maneviyata sığınır.Kısaca sessiz,umut dolu bir bekleyiş
Ebru: )
Konuyu yine çok güzel özetlemişsin..
Aynen katılıyor oturup "ah-vah" da teselli aramak yerine yapılan haksızlıklara karşı direnmek bencede en doğrusu.
Hele de öbür dünyaya haval etmek nasıl bir duygudur anlamakta oldukça zorlanıyorum..

Öyle durumlar vardır ki, hak aramak bir yana dursun, haklı olduğumuzu dile getireceğimiz biri bile yoktur karşımızda... İşte böyle bir durumda ah eden ve haklı olan bir insanın ahı tutar diyorum...

Çok nadirdir, ah ettiğim zamanlar... Ama tuttuğuna da bizzat şahit oldum...

Örneğin aldatılan bir insan... Sevgsini vermiş ve hakettiği kadar sevgi alamamış. Haketme boyutu tartışılır, o ayrı... Ama biz hakettiğini varsayarsak, ve aldatılmışsa bu kişi, ettiği aha acaba haksızlık denebilir mi?..
Aldatan kişi de, yaptıklarının karşılığında yaşadıklarına bakıp silkinebilir mi?... Bence mümkündür..

''Kimsenin ahı kimsede kalmaz'' diyorum...

kesin ve net olan birşey var ki oda bir insanın ahını almanın kolay kolay mümkün olmayışıdır...gerçekten birbirine çok hakkı geçmiş insanların weya aile bireyleri arasında ah alma durumu olur..onun dışında içiniz rahat olsun yani ,öle herkesin ahını almak kolay değildir  ::)

''Kimsenin ahı kimsede kalmaz''
Aynen bende öyle diyorum
Çoğu kez de şahit olurdum
Kurban olduğum Rabbim hiçbir zaman ahımı yerde bırakmadı......

Sevgili Menekşe : )
Gönül isterdiki kimse kimseye haksızlık yapmasın,kimsenin ahı yerde kalmasın..
Ama ne yazık ki diyorum.
Fazlasına gerek yok çünkü  kendimden biliyorum.
O kadar çok ah..! ettimki zulüm ve kötülük yapanlar kahrolsun diye ..
Ama ahım turmadı gitti: (

Ebru' Alıntı:
söyleyecek başka sözüm yok
tamamen insanın kendi kendisine avutma sistemi

Ah ediyorum ah ..!
Şu silahları icat edip üretenlere..Kan emici insan müsveddelerine..
Tutmuyor ahım tükenmiş umutlarım ve yine  çaresizliğe boyun eğmişim ..!

Ne ah ederim ve de beddua..Bedduadan çok korkarım,döner dolaşır söyleyen kişiyi bulur muş diye...Allaha havale ederim ah edip beddua etmektense..En güzel cezayı rabbim verecektir..

crt' Alıntı:
Sevgili Menekşe : )
Gönül isterdiki kimse kimseye haksızlık yapmasın,kimsenin ahı yerde kalmasın..
Ama ne yazık ki diyorum.
Fazlasına gerek yok çünkü  kendimden biliyorum.
O kadar çok ah..! ettimki zulüm ve kötülük yapanlar kahrolsun diye ..
Ama ahım turmadı gitti: (
Sevgili crt

Sen hiç merak etme tutar demek ki o inanlar bu dünyada cezalandırılmaya layık değilmiş bu dünyada herşey gelip geçici mutluluk,üzüntü....herşey geçer bi şekilde kurtulurlar,ama ödür dünyada sonsuzluk.... Allah o azabı kimseye tattırmasın sadece ateş değil ki cehhenmmen zabı daha neler neler var.....

Diyeceğim şu ki hiç kimsenin ah kimsede kalmaz.Kul hakkı diye bişey var dimi?
Sen Allah'a sığın..
Rabbim o kadar adil ki....
Sen gönlünü ferah tut canım :)

Ben böyle düşünüyorum ve böyle yaşıyorum...

Menekşe: ) güzel telkinlerin için çok teşekkür ediyorum: )
Evet ya cehennem azabını unutmamak gerek: (

Geri