7 saniye içinde işi kapabilir misiniz?

  • Konbuyu başlatan Zynep
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde İş Dünyası Yazıları kategorisinde Zynep tarafından oluşturulan 7 saniye içinde işi kapabilir misiniz? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,258 kez görüntülenmiş, 7 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı İş Dünyası Yazıları
Konu Başlığı 7 saniye içinde işi kapabilir misiniz?
Konbuyu başlatan Zynep
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan asukaki
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
7  saniye içinde işi kapabilir misiniz?

Eğer iyi bir etki bırakırsanız daha da çabuk yapabilirsiniz. İlk izlenim 7 saniye içinde gerçekleşir. İlk izleniminiz iyi değilse, ikinci bir şansınızın olması çok zor. Ancak iyi bir izlenim bıraktıysanız, karşınızdaki sizi ve deneyimlerinizi ciddiye alacaktır.

İnsanların nasıl ilk izlenim edindiğini öğrenin

Araştırmalar gösteriyor ki biriyle tanıştığınızda, izlenimin % 93'ü görünüş, beden dili gibi sözlü olmayan veriler üzerine kurulur. Kullandığınız kelimelerse izlenimin sadece % 7'sini oluşturur. İlk karşılaşma telefonda gerçekleşse de nasıl algılandığınızın % 70'i sesinizin tonuna, % 30'u kelimelerinize göre değerlendirilir. Yani, ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğiniz önemli.

İlk 12 kelimenizi dikkatli seçin

Araştırmalar her ne kadar birebir görüşmelerde kelimelerinizin, insanların sizin hakkınızdaki düşünceleri üzerinde % 7 etkisi olduğunu gösterse de siz yine de işi şansa bırakmayın. Görüşmeciyle tanıştığınızda bir kaç teşekkür cümlesi kurun. "Bana vakit ayırdığınız için teşekkürler" gibi... Siz takdir ettiğinizde insanlar da sizi takdir eder.

Karşınızdakinin ismini kullanın

Kendi isminizden kulağa daha hoş gelen başka bir şey yoktur. İlk 12 kelimenizde ve ilk 7 saniye içinde görüşmecinin ismini kullanmanız, ona değer verdiğiniz ve odaklandığınız mesajını verecektir. İsmiyle çağrılmak kadar hiçbir şey insanların dikkatini çekmez.

Saçınıza dikkat edin

Çünkü görüşmeci de edecektir. Biriyle tanıştığınızda dış görünüşünüzle ilgili olarak, ilk etapta saçınız ve yüzünüz dikkat çekecektir. Hiç kimse saçı stili profesyonel olmayan, dağınık saçlı biriyle çalışmak istemez.

Ayakkabılarınızın temiz olmasına özen gösterin

İnsanlar yüzünüzden hemen sonra ayaklarınıza bakar. Ayakkabılarınız temiz değilse, görüşmeci detaylara önem vermediğinizi düşünecektir. Ayakkabılarınız boyanmış ve iş ortamına uygun olmalı. Ayakkabınız kapıdan çıkarken giydiğiniz son şey olabilir ama insanların ilk dikkat ettikleri şeylerden biridir.

Hızlı yürüyün

Araştırmalar gösteriyor ki diğerlerinden % 10-20 daha hızlı yürüyen insanlar, önemli ve enerjik olarak görülüyor. Bu tam da potansiyel işvereninizin aradığı bir tip. Etkilemek istiyorsanız, temponuzu arttırın ve sanki bir yere yetişiyormuşsunuz gibi hızlı yürüyün.

İyi el sıkmayı öğrenin

Potansiyel işvereninizle tanıştığınızda, ilk yaptığınız elinizi uzatmaktır. Her iş adamı bilir ki iyi bir tokalaşma kendinden emin olmalıdır. Ancak görüşmelerde genelde, insanlar gevşek bir tokalaşma yaparlar. Eğer iyi bir başlangıç yapmak istiyorsanız, karşınızdakinin elini tam olarak kavramalı ve kendinden emin bir şekilde ama hafifçe tokalaşmalısınız. Böylece iyi bir iş ilişkisinin başlangıcını gerçekleştirmiş olursunuz.

Beden dilinizle sözlü mesajlarınızı uyumlu hale getirin

Tebessüm ya da memnun bir ifade, görüştüğünüz kişiye orada bulunmaktan memnun olduğunuz mesajını verir. Göz kontağı kurmak, söylenenlere dikkat ettiğinizi ve ilgilendiğinizi gösterir. Görüşmeciye doğru eğilmeniz, konuşmaya dahil olduğunuzu gösterir. İlgili ve ilginç görünmek için mümkün olduğunca çok işaret kullanın.

Görüşme sürecinde, her hareketinizi planlayabilirsiniz. Görüşmeyi ayarlar, hazırlanır ve sunumunuzu yaparsınız. Ancak potansiyel işverenler her an her yerde karşınıza çıkabilir. Bu nedenle her an iyi bir izlenim yaratmak için hazır olun.

Kariyer.net
 
M

M

Kullanıcı
31 Tem 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Paylaşım için teşekküerler her yerde geçerli önemli şeyler bunlar bence.. :)
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Kesinlikle doğru! Özellikle bu;

İnsanların nasıl ilk izlenim edindiğini öğrenin
Dün bir müşteri aradı, felaket sinirli, beni acayip azarlıyor oysaki benim hiç bir alakam yok. Evet ben ilgilendim ama satış kısmıyla ilgili adamın sorunu, servisle değil! Daha önceden de patronum adamın çok ters ve geçimsiz olduğunu söylemişti. Adam azarladıkça böyle boynumdan başımın üstüne kadar yavaş yavaş bir sıcaklık yükseliyor, o sıcaklıkla bğuldum boğulacağım artık! Ve adam hala bana bağırmaya devam ediyor.
Ses tonumu nasıl ayarladım, nasıl güzel konuştum o sinirime rağmen kendim hayret ettim kendime. Bir 10 dakika sonra adam bana teşekkür etti ve kapattık.

Aslında çok çabuk öfkelenen ve sinirimi çok çabuk yansıtan biriyim. Hatta bu, patronlarım arasında alay konusu oldu. Didem şimdi döver gelir alırız parayı muhabbeti ediyorlar bana:))

Sonuç olarak bunu yapabildiğim için kendimi tebrik ettim gerçekten:) Oh be dedim yapabiliyormuşum.:))

Zynep'cim konunun çok dışına taştım kusura bakma, kızma.  ;) Ses tonu deyince bunu paylaşmak istedim.

Okurken insan anlamıyor bunların ne kadar önemli olduğunu. Ama iş yaşamında artık kendin bile başkalarında dikkat ediyorsun:)

Teşekkürler Zynep. :)
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Rica ederim.
Konuların birbirleriyle bağlantılı olduğunda, konu dışına taşmak diye bir kaygınız olmasın diyorum çünkü anlatılacak her somut olay, arkadaşlara yol gösterici olacaktır düşüncesindeyim.
Asıl ben teşekkür ederim Didem. :)
 
C

cantuuu

Kullanıcı
19 Mar 2011
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
İşe inanmışsam evden çıkarken bu işi alacağım derim zaten :)

Çünkü ne yapıp ne yapamayacağımı çok iyi biliyorum
 
A

asukaki

Kullanıcı
23 Eki 2009
En iyi cevaplar
0
0
Trabzon
Bende kimi görüşmelere hep öyle gidiyordum vakti zamanında bu iş benim kimse alamaz elimden diye bir hırsla. Bazen tıkandığım bir yer olmuştu kadın birden bu suyu bana sat dedi :) Bir kadına bir suya baktım anlattım biraz gevelemişte oldum. Şahsen ben dedim bir şeyi almak istemiyorsam ne yaparsan yap almam dedim.  ;)
 
C

cantuuu

Kullanıcı
19 Mar 2011
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
asukaki' Alıntı:
Bende kimi görüşmelere hep öyle gidiyordum vakti zamanında bu iş benim kimse alamaz elimden diye bir hırsla. Bazen tıkandığım bir yer olmuştu kadın birden bu suyu bana sat dedi :) Bir kadına bir suya baktım anlattım biraz gevelemişte oldum. Şahsen ben dedim bir şeyi almak istemiyorsam ne yaparsan yap almam dedim.  ;)

:) iyi cevap güldüm  ;D
 
Üst