14 Şubat Sevgililer Günü ..

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde crt tarafından oluşturulan 14 Şubat Sevgililer Günü .. başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 10,122 kez görüntülenmiş, 33 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı 14 Şubat Sevgililer Günü ..
Konbuyu başlatan crt
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeryaDer
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
[size=10pt]14 Şubat Sevgililer Günü[/size] 
14 Şubat Sevgililer Günü Nedir? | Sevgililer Gününün Tarihçesi - Aziz Valentine

Sevgililer Gününün Tarihçesi

Sevgiler Günü'nün başlangıç tarihi eski Roma zamanına uzanıyor. Eski Roma'da 14 Şubat günü bütün Roma halkı için önemli bir gündü. Nedeni ise bu günde Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi sayilan Juno'ya duyulan saygıdan ötürü tatil yapılırdı. Juno ayrıca Roma halkı tarafından kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak da biliniyordu. Bu günü takip eden 15 Şubat gününde ise Lupercalia Bayramı başlıyordu.

Bu bayram halkın genç nüfusu için büyük önem taşımaktaydı. Bunun nedeni ise yaşantıları kesin kurallar ile sınırlandırılmış, bunun doğal sonucu olarak bir birliktelik yaşama şansı olmayan bu gençler sadece bu bayram süresince bile olsa birbirlerinin partneri oluyorlardı.

Hangi genç bayanın hangi genç erkek ile bir çift oluşturacağı eski bir gelenek olan ve Lupercalia Bayramı'nın arife günü yapılan bir çekiliş ile belli oluyordu. Romalı genç kızlar isimlerini küçük kağıt parçalarının üzerine yazıp bir kavanoza koyuyorlardı. Genç Romalı erkkeler ise kavanozdan bu kağıtları çekerek üzerinde hangi kızın ismi yazıyorsa o kızla bayram eğlenceleri boyunca beraber oluyorlardı. Bu birliktelikler birbirine aşık olan çiftler için bayram süresinin dışına taşıp genellikle evlilikle sonlanıyordu.

O zamanın İmparatoru 2. Claudius, Roma'yı kendi katı kuralları ile zalimce yöneten bir hükümdardı. Onun için en büyük problem ordusunda savaşacak asker bulamamaktı. Ona göre bu durumun tek sebebi Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleriydi. İşte bu yüzden Roma'daki tüm nişan ve evlilikleri kaldırdı. Aziz Valentine de Claudius'un hükümdarlığı zamanında Roma'da yaşayan bir papazdı. Kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile birlikte Claudius'un yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendirmeye devam etti. Ancak imparator bu durumu bir süre sonra öğrendi. Aziz Valentine insanları evlendirmeye devam ettiği için tutuklandı ve yaptıklarının cezası olarak sopa ile dövülerek öldürüldü. Milattan sonra 270 yılının 14 Şubatı Hristiyan şehitliğine gömüldü.

Aynı zamanlarda Roma'daki putperestler, şubat ayı içinde kutlanan Lupercalia Bayramı'nı kendi putperest tanrıları için kutluyorlardı. Bayram öncesi yapılan geleneksel çekilişi ise seromoniye bağlı kalarak kendileri için uygulamaya başladılar. Hristiyan Kilisesi'nin ilk kurulduğu yıllarda hizmet veren papazlar bu törenlerin, özellikle de evlenmemiş gençlerin putperestler ile birlikte anılmasından rahatsız oldukları için bir çözüm buldular. Bu gençlerin isimlerinin azizlerle birlikte anılmasını istedikleri için Lupercalia Bayramı'nın başladığı günü Aziz Valentine Günü olarak kutlamaya başladılar. O gün bugündür her yılın 14 Şubat'I Sevgililer Günü olarak kutlanmaya devam ediyor ve yeryüzünde kadın ve erkek beraber olduğu sürece de kutlanmaya devam edecek gibi.

Saint Valentine ve Sevgililer Günü

Milattan sonra ilk yüzyıllardan beri her yıl şubat ayının ondördünde kutlanan Sevgililer Günü'nün başlangıcı ile ilgili o günden günümüze kadar gelmiş çeşitli efsane ve hikayeler var. Kesin olmamakla birlikte bazı kaynaklara göre bu özel günün kutlanma sebebi Hristiyanlığı seçtiği ve bu inancından vazgeçmediği için öldürülen Romalı Aziz Valentine. 14 Şubat 270 yılında ölen Valentine'nin ölüm günü o günden sonra Sevgililer Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Efsanenin başka bir yönü ise Aziz Valentine'nin İmparator Claudius hükümdarlığı ile aynı dönemde bir tapınakta papaz olarak hizmet vermesi ile ilgili. Claudius Valentine'i emirlerine uymadığı ve kendisine başkaldırdığı için tutuklatıp öldürdü. Bu olaydan 226 yıl sonra 496'da Papa Gelasius Aziz Valentine'i onurlandırmak için Şubat 14'ü Aziz Valentine Günü olarak belirlemiştir.

Yıllar 14 Şubat aşıkların birbirlerine aşk mesajları yolladığı, şiirler okuduğu, beraber vakit geçirdiği bir gün olarak günümüze kadar geldi. Bununla pararel olarak Aziz Valentine de bütün sevenlerin koruyucu azizi haline gelip böyle anılmaya başlandı. Sevgililer Günü, 1800 yıllardan sonra Amerika'da Esther Howland'ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana günümüzde daha çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay haline geldi.

Bunun doğal sonucu olarak olayın ticari yönü çok gelişti. Neredeyse herkes her yıl 14 Şubat'ta sevgililerine veya eşlerine bu günün ruhu ile bütünleşen, karşı tarafa sevgilerini anlatan hediyeler veriyor. Bu hediyelerin başında ise sade ama bir o kadar anlamlı çiçekler geliyor. Sevginizi anlatmanın bir çok yolu var fakat bir çiçekle de anlatabilirsiniz duygularınızı. Kısacası bu özel günde yanınızda gerçekten sevdiğiniz birisinin olması ve sevginizin karşılığının olduğunu bilmek herhalde hepsinden çok ama çok daha önemli olmakta.

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Aman ne güzel..İşte bugün "SEVGİLİLER GÜNÜ"
Pembe gözlüklerinizi takın ki herşeyi romantik görebilesiniz.
"Hani gözler varya sözleri anlatır,
Hani sözler varya gözleri ağlatır,
Hani anlar varya değeri geç anlaşılır,
Bir de aşk varya seni bana anlatır.. "

....gibi sözlere hazırlıklı olun ama sakın inanmayın (derim) : (
Şimdi bu gibi durumlar burjivazi özentiler desem siyaset yapmış ..
Kalbinizin sesini dinleyin ve sevgilinize güvenin desem yalan söylemiş olurum..
Artık duruma göre sizkarar verin .. Of off bu  zamanda aşk-sevgimi mı kaldı. Paradan haber verin: ( 
Neyse şaka bir yana...
  Hepinize  sonsuz mutluluklar (artı bol kazançlı güzel günler)diliyorum..
  Sevgililer Gününüz kutlu olsun..

P

prenses35

Kullanıcı
23 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
36
İzmir
sevgiler özeldir ve bir özel günde değil her gün kıymetini bilerek,hakkını vererek sevgimizi göstermeli,sevgiyi yaşamalıyız.

ama her yıl bugün bu sevgililer günü nerden çıktı acaba? diye düşünür sonra arastırırdım fakat bi süre sonra unuturdum.demekki Roma lılardan başlayıp günümüze kadan gelen bişeymiş.
Teşekkürler crt :)

H

hayalhane

Birisi Kadir mi dedi ;D ;D Bana seslendiler sandım ;D

Bu 14 Şubat bana normal bir günden farksız zaten,hemde para tuzağı der çoğu kişi hakkatende öyle :)

H

hırslı.28

Kullanıcı
16 Tem 2009
En iyi cevaplar
0
0
hayalhane' Alıntı:
Birisi Kadir mi dedi ;D ;D Bana seslendiler sandım ;D

Bu 14 Şubat bana normal bir günden farksız zaten,hemde para tuzağı der çoğu kişi hakkatende öyle :)
;D ;D

H

hayalhane

şşiiitt konuyu dağıtmayalım crt görürse fena ki  ne fena çok kızar,anında azarlıyo :)

H

hırslı.28

Kullanıcı
16 Tem 2009
En iyi cevaplar
0
0
ne yapayım sende öyle yazınca gülmem geldi  :)

H

hayalhane

ama crt gelirse kaçamadan yakalnırız canımızı okur aman aman ;D

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
  Hayalhane :  )Ne diyorsun bakim..
Way konu reyting yapmış neden olaki?: (
Hayalhane : ) Off ya daha sırada senin doğum günüde var..21 marttı dimi?
Ne alsam diye şimdiden kara kara düşünmeye başladım ya..

H

hayalhane

;D ;D ;D Sen benim doğum günümü nerden biliyon yav hemde unutmamışsın  ;D ;D ;D
Bu sözün yeter hediye gibi geldi ;D

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Hayalhane : )
Her ne kadar burjuva özentilere  karşı isemde sevdiklerimin özel günlerini asla unutmam..
Ben diyorum bu Hayalhane'yi neden bukadar çok seviyorum ?
Baksana  bizim kan gurubumuzda aynıymışşşş : (

H

hayalhane

İnan ona bende baktım hakkat doğru çıktı kan çekiyo demekki hahah ona banktımda demeyi unuttum :)

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Hayalhane: )Tabiki kan çekiyor heralde yani ..İlk tanışma anımızı anımsıyorsun dimi?
Hatta açtığım ciddi bir konuya yazdığın iletiler için eleştirmiştim seni..
Neredennnn nereye: (
Sevginin ölçüsü olmadığı gibi belli bir güne de hapsedilmemeli..
Anlayacağın  bu bölümde konudan kopabiliriz: (

B

blt.cemile

Kullanıcı
11 Ara 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ben sevgimi bir güne sığdırmam.
Teşekkürler Crt paylaşım için

H

hayalhane

Haha evet seninle  ilk konuşmamız ilk GÜN gibi aklımda UNUTURMUYUM Cemile'ye sor
O uğraşma dedi bende bitane çakar indrim ne uğraşacam dedim ;D ;D ;D Seni abi sandım ondan dedim yav  :-X

Neyse konudan kopmasak iyi olur sen benim kolumu,kafımı koparmadan :) Kızarsın şimdi bu lafıma
Ama sendende özür dilemiştim sonradan :D

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Hayalhane: )
Öfkeye kapılarak kavga -şiddet uygulamak hele de kalp kırmak çok kolaydır ..
Zor olan hoşgörü ve sevgide buluşmaktır ki biz bunu kanıtladık ..
Yanılmıyorum dimi?

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Kavga ve şiddetten uzak sevgide birleşmek umuda yol almak işte budur  yaşanası cennet bir dünya yaratmak..

" insanların sıkışan elleridir barış,
dünyanın masasındaki ekmektir,
gülümsemesidir annenin.
budur yalnızca.
dizelerimin rayları üzerinde
buğday ve güller yüklenmiş
geleceğe doğru yol alan trendir barış.
kardeşlerim,
barış iiçinde derin derin soluk alıyor
tüm dünya bütün düşleriyle.

verin elinizi kardeşlerim,
barış budur işte.."