11-17 Mart Tuza Dikkat Haftası

  • Konbuyu başlatan DeryaDer
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık kategorisinde DeryaDer tarafından oluşturulan 11-17 Mart Tuza Dikkat Haftası başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,439 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık
Konu Başlığı 11-17 Mart Tuza Dikkat Haftası
Konbuyu başlatan DeryaDer
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeryaDer
DeryaDer

DeryaDer

Derya Karacan
Moderatör
22 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
28
www.deryakaracan.com
11-17 Mart tarihleri arasında kutlanan ‘Tuza Dikkat Haftası’ sebebi ile bir açıklama yapan Dr. Mesut Göktepe, aşırı tuz tüketiminin yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, inme, böbrek hastalıkları, kemik erimesi, mide kanseri gibi birçok hastalığa neden olduğunu belirtti.

Tuz oranı yüksek gıdalar arasında; et suyu tabletleri, hazır çorbalar, konserveler gibi hazır gıdalar, salamura besinler (turşu), hazır soslar, salam, sucuk, sosis, kurutulmuş domates, peynir, zeytin, cips ve krakerler, tuzlu kuruyemişler, karbonat, maden suları, kabartma tozunun sayılabileceğini ifade eden Dr. Göktepe “Ülkemizde en sık kullanılan tuz kaynağı besinlerden biri de ekmektir. Sağlığa zararlarını önlemek amacıyla ekmekteki tuz oranının azaltılması yönünde çalışmalar devam etmektedir. Sağlıklı bir yaşam için bir kişinin tüm besinlerden alması gereken günlük tuz miktarı 4 gram kadarken, ülkemizde kişi başına günlük ortalama 18 gram tuz tüketilmektedir. Bu yüksek tuz tüketim oranı azaltmak için yemeklerin tadına bakmadan tuz ekleme alışkanlığından vazgeçilmeli, taze ve tuz eklenmemiş besinler tercih edilmeli, turşu, ketçap, gibi yiyeceklerden uzak durulmalı, uzun ömürlü hazır gıdalar tüketilmemeli, sebze ve meyve tüketilmelidir. Peynir, zeytin gibi tuz oranı yüksek besinler suda bekletilerek mümkün olduğunca tuz oranı azaltıldıktan sonra tüketilmelidir. Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, limon gibi besinler tercih edilmelidir" diye belirtti.

Tuz tüketimini azaltmak için Eskişehir genelindeki yemek çıkaran tüm kurumların yemekhanelerindeki masalarda bulunan tuzlukların kaldırılması yönünde İl Hıfzısıhha Kurulu’ndan karar çıkartıldığını hatırlatan Dr. Mesut Göktepe “Bu kararla halkımızın yüksek olan tuz tüketimini bir miktarda olsa daha aşağı seviyelere çekmek ve konu hakkında kişilerde farkındalık amaçlanmıştır. Evlerimizde de masalardan tuzlukların kaldırılması uygulamasını yaparak yemeklerde kullandığımız tuz miktarını kademeli olarak azaltabiliriz. Unutulmamalıdır ki tuz tüketimi sonradan kazanılan bir alışkanlıktır ve değiştirilebilir bir davranıştır. Tuz kullanımının ve sağlığa zararlarının azaltılabilmesi için önerilere dikkat etmeli, sağlığımızı olumsuz etkileyen alışkanlıklarımızdan vazgeçmeliyiz” diye belirtti

kaynak: http:// beyazgazete.com
 
Üst