Zevce-i Taalluk

• Konbuyu başlatan By_inşirah
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde By_inşirah tarafından oluşturulan Zevce-i Taalluk başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 8,329 kez görüntülenmiş, 22 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Zevce-i Taalluk
Konbuyu başlatan By_inşirah
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan By_inşirah
B

By_inşirah

Kullanıcı
10 Kas 2010
En iyi cevaplar
0
0
Düzce
www.inþirah.com
Kimimiz onu İstanbul'u fetheden, çağ açıp çağ kapayan hükümdar; kimimiz de Peygamberimiz'in kutlu hadisine mazhar olan bir komutan olarak tanıyor. Ama onun henüz fethin ilk günlerinde İstanbul'daki şiddet gören kadınları korumak için ferman yayınladığını bilen var mı?

1453'te İstanbul'u fethederek Türk ve dünya tarihinde yeni bir çığır açan II. Mehmet fethin hemen ardından İstanbul halkından altı temsilciyi şehrin durumunu öğrenmek için huzuruna çağırmıştı. Temsilcilerle görüştükten sonra şehirde boşanan çiftlerin ve intihar eden kadınların oranını öğrenen Fatih Sultan Mehmet Han, Bizans'ın Kostantinapolis Valisi Takilitipos'dan bu konuyla ilgili resmi rakamları kendisine getirmesini istemişti. Yapılan tespitin sonucunda intihar eden evli kadınların sayısının şehrin üçte birine yakın olması genç padişahı ürkütmüş, bunun üzerine Fatih, 13 Haziran 1453 de “Zevce-i Taalluk”isimli fermanla Osmanlı ve Türk tarihindeki ilk kadın haklarını savunan belgeyi yayınlamıştı.

HER KİM ZEVCİNE EL KALDIRIRSA

Fatih Sultan Mehmet fermanında kadınların haklarını şu cümlelerle savunacağını bildiriyor: “Hane-i mülkümde kimse zevcesine el kaldırmaya… Her kim ki nesne-i saadetimde zevcesini incitir; onun kadrine mülkümde yer yoktur. Ta ki zevcesi zevcini sine-i hakikatinde affeder. Zinhar ben yaşadıkça kimse kimsenin hakkını gasp etmeye… El şeriat ki, göze (kadının iffetine) yapılanı görmeye ancak Allah (c.c) kafidir.” Bu sözleriyle günümüzde sosyal toplumun kanayan en büyük yarası olan kadınlara yönelik şiddete karşı şiddetli bir tavır alan Fatih, sadece tavır almakla yetinmiyor, eşine şiddet uygulayan erkeğe eşi affedene kadar sürgün cezası vermesiyle kendisine atfedilen unvanının hakkını veriyor.

İLK KADIN SIĞINMA EVİ

Bu fermanın ardından başta Bizans ahalisi olmak üzere İstanbul'daki kadınların büyük bir feraha kavuştuğu da yine tarihçiler tarafından kaydediliyor. Kadınların haklarını böylesine koruyan fermanın peşinden çeşitli uygulamalar da gündeme gelmiş. Fatih Sultan Mehmet Fatih Medresesi müderrisi Numan Efendi'nin eşine şiddet uygulaması üzerine tarihte ilk kez Beşiktaş 'ın Kabataş semtinde “İhsaniye” isimli bugünkü anlamda ilk rehabilitasyon ve kadın sığınma evi kurulmuş.. Bu merkeze Padişah tarafından bugünkü anlamda bir uzman hekim (Sururizade Abdurrahman Efendi), ve “Psikolog” diye adlandırabilecek 1 hekim (Tayyibe Kalfa) tayin edilmiş. Numan Efendi'nin eşi Nefise Hatun bu eve sığınan ilk muhtaç kadın olarak tarihe geçerken, Numan Efendi bu olayın ardından Rodos Adası'na daimi ikâmetle sürgüne gönderilerek kadın hakları konusunda tarihte bir ilke imza atılmış.

yenişafak/murat kiremitçi

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul

Osmanlı toplumunda kadınlar yaşamsal ve sosyal açıdan hiç bir öneme sahip olmazken, Medeni Kanun’la kadınlara toplumsal açıdan bazı haklar tanınmış..
Çağdaş kadın olabilme hakkımızı  Mustafa Kemal Atatürk'in devrimlerinden sonra kazandığımızı düşünüyordum..
Bu arada  Zevcey-i Taalluku da öğrenmiş olduk:)
Teşekkür.

E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Bu kadar sene eğitim öğretim hayatında Magna Carta,İnsan hakları evrensel beyannamesi,Özgürlük Bildirgesi  vs. duymuşumda kendi tarihimle ilgili önemli,gurur verici,medeniyet göstergesi bir ayrıntıyı vah vah ki öğrenememişim.Sağolsun müfredat
Sayende öğrenmiş oldum teşekkürler

T

turtur

Kullanıcı
8 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Valla kadın hakları denince aklıma tek bir isim geliyor."Mustafa Kemal Atatürk" osmanlı ile uzaktan yakından bi alakamız yok nede olsa  :)

E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
turtur' Alıntı:
Valla kadın hakları denince aklıma tek bir isim geliyor."Mustafa Kemal Atatürk" osmanlı ile uzaktan yakından bi alakamız yok nede olsa  :)
Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra başka bölgelerden insanlar mı gelip yerleştirildide Osmanlıyla alakamız olmadığını düşünüyorsun :)Neticede Osmanlı'nın mirası,tarihi üzerinde yaşıyoruz.Çoğu şehirler,semtler,tarihi eserler Osmanlı'nın ismini taşıyor.Osmanlı Türk'tü demiyorum ama;
Geçmişte atalarımız kim tarafından yönetilmiş? Osmanlı
O zaman Batının tarihinden önce kendi yaşadığım topraklarımın tarihini bilmem gerekir diye düşünüyorum;)

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Kadının Türk toplumundaki yerini - önemine dair hele de haklarımz nelerdir ..
Gibi konularda oldukça meraklıyımdır ama ..
Zevcey-i Taalluk hakkında eksik kalmış olmam üzücüydü:)
Hani bu arada  Cumhuriyet dönemi öncesi, kadınların karaçarşaf ve kaves arkadında  dünyadan bi'haber kaderine mahkum edilmiş olduğu gerçeğini de gözardı edemiyorum..
 Eğer tarihin sayfalarını didiklersek özellikle kadınlar adına hiçte içaçıcı olmayan şeylerle yarşılaşabiliriz..
Neyse diyorum:)

T

turtur

Kullanıcı
8 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Ebru' Alıntı:
turtur' Alıntı:
Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra başka bölgelerden insanlar mı gelip yerleştirildide Osmanlıyla alakamız olmadığını düşünüyorsun :)Neticede Osmanlı'nın mirası,tarihi üzerinde yaşıyoruz.Çoğu şehirler,semtler,tarihi eserler Osmanlı'nın ismini taşıyor.Osmanlı Türk'tü demiyorum ama;
Geçmişte atalarımız kim tarafından yönetilmiş? Osmanlı
O zaman Batının tarihinden önce kendi yaşadığım topraklarımın tarihini bilmem gerekir diye düşünüyorum;)
Valla benim zaten bi bağım olamazda, her kim ben "Türk'üm" derse osmanlıyı filan atasından sayamaz. " Anadolu’da öldürülen Türk sayısı, Yavuz Sultan Selim zamanında 50.000 kadardır. Bu gerçek Osmanlı İmparatorluğu'nun Türklükle alakası olmadığının açık bir kanıtıdır"  .Nelerden söz ediyoruz ?Biraz araştırma yaparsan önemli kaynaklardan,sende daha iyi anlarsın sanırım ebru :)  Aslında bu tür toplarada pek girmek istemiyorum açıkçası  ;)

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
turtur' Alıntı:

Valla benim zaten bi bağım olamazda, her kim ben "Türk'üm" derse osmanlıyı filan atasından sayamaz. " 

Saraylardan ..Hanedan soyundan  gelmiyorum..
Halkların ortak sesi..  Türküm  ..Ben Anadoluyum .. desem:)

E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Osmanlının Türk ve dilinin Türkçe olmadığını,Osmanlı zamanında öldürülen Türkleri ve  aşağılamak amacıyla kullanılan bir kelime olduğunu,sultanların annelerinin hepsinin devşirme olduğunu,Anadolu köylülerine Türk dendiğini okumuştum,azçok bir fikrim var
Roma İmparatorluğu ne kadar İtalyansa,Osmanlı'da o kadar Türktür diye bir söz okumuştum aslında o hesap
Bilmiyorum büyükannem(1910 doğumlu olarak) Osmanlı Devleti zamanındada bu topraklarda yaşıyordu
1923 Cumhuriyet kurulduktan sonrada bu topraklarda yaşamaya devam etti
Ne değişti bence sadece rejim
Kurtuluş mücadelesini veren  aynı insanlar ve 1923 den sonra sadece herkes Türk olarak isimlendirildi
Türkiye Cumhuriyeti olduktan sonra ,Orta Asya'dan saf kan Türk insanlarının gelip yerleştirildiğini hatırlamıyorum
Neyse turtur senin yüzünden  konu dışına çıktım sanırım ;)Forum kurallarına aykırı davranmaktan uzaklaştırılıcam :)

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Sevgili gençler:)
Hazır yeri gelmişken Padişah Anaları ve 600 Yıl Bizi Yöneten Devşirmeler(Ali Kemal Meram)adlı isterseniz  okuyun..)
On yıl kadar oldu okuduğumda oldukça etkilenmiştim..

B

By_inşirah

Kullanıcı
10 Kas 2010
En iyi cevaplar
0
0
Düzce
www.inþirah.com
Osmanlı olmasaydı,ne Türkler var olurdu ne de şimdiki Türkiye Cumhuriyeti.Bence sizin yaptıklarınız Atalarımıza yapılmış büyük bir ihanet,saygısızlıktır.Eğer şu anda 81 ilde her birimiz gönül rahatlığıyla,huzur içinde yaşıyorsak bunda Osmanlı'nın da büyük payı vardır.Bunu görmezden gelemezsiniz(M.Kemal Atatürk ve silah arkadaşları da Büyük Millet Meclisini,Türkiye Cumhuriyetini kurmazdan önce Osmanlı himayesinde görev alan Subaylardı.

B

By_inşirah

Kullanıcı
10 Kas 2010
En iyi cevaplar
0
0
Düzce
www.inþirah.com
turtur' Alıntı:
Yazdıklarımın çoğu sizin,bu rahat tavrınız içindi :((

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
By_inşirah' Alıntı:
Bence sizin yaptıklarınız Atalarımıza yapılmış büyük bir ihanet,saygısızlıktır.
Doğruları söylemek saygısızlık ve ihanet olarak algılanıyorsa eğer ..
Fazla söz zaman kaybı olur..

By_inşirah' Alıntı:
Osmanlının feth ettiği topraklarda yaşıyorsun ey özdeğerlerini unutup,gaflete düşmüş kardeşim. ;)
Sevgili By_inşirah:)
Doğrudur bu toprakları Osmanlı fethetmiş.Daha sonra  "Serv Antlaşması" ile
Anadolu'nun ve İstanbul'un kapılarını işgalcilere açmıştır..
Şimdi burada tarih dersi vermeyelim..
Kadın hakları konusunda senin düşüncelerini de öğrenmek isteriz..
Ha bu arada konu için teşekkürler..
Dipnot:
Forumlarda kuraları çiğnememek koşuluyla her üye bireysel tartışmalara girmeden düşüncelerini ifade etme özgürlüğüne sahiptir..
Her sözümün arkasındayım..
Evet haneden soyundan gelmiyorum..
Ben Halkların sesiyim ..Ben Türküm ve Ben Anadoluyum ..
Dostlukla

B

By_inşirah

Kullanıcı
10 Kas 2010
En iyi cevaplar
0
0
Düzce
www.inþirah.com
Konuyu hedefinden çarptırmış olmanıza üzüldüm,hatta sinirlendim.Mesele Osmancılık-Kemalistlik meselesi haline getirilmeye çalışılıyor.Sen Türk olarak yaşa arkadaşım itirazım yok,ama beni ve Atalarımı hor görme,gericilikle yargılama saygı duy.Bizlerin size saygı duyduğu gibi...

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Sevgili By_inşirah:)
Yaşam ve olaylara  karşı hepimizin bakış açısında farklılıklar olabilir..
Önemli olan hoşgörüde buluşabilmektir  ki..
Bunu başardığımıza inanıyor tabiki düşüncelerine saygı duyuyorum..
Özünde hiç birimiz bile bile yanlış yolda ilerlemek istemiyoruz..
Sevgi ve selamlar..

T

turtur

Kullanıcı
8 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
"By_inşirah" sadece konuyla alakalı görüşlerinizi bildiriniz.kişisel yaklaşmanıza hiç gerek yok. 

S

salihahmed

Siz bu gibi konuları yalnış kaynaklardan öğrenmişiniz çok acı.600 yıllık tarihinizi kötülüyorsunuz.100 yıllık yalancı tarih kadını din ve Allahtan uzaklaştırmaktan başka ne yaptı?

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Sevgili salihahmet:)
Bunca yıl bizlere yalancı tarih öğrettenlere helede  (otuz yıllık öğretmen)babama çok kırıldım..
Konu ile ilgili önerebileceğin doğru kaynakları öğrenmek isterim..
Teşekkürler