Codex
Özgür Şahin
Site Kurucusu
Bizim dışımızda kendine özgü gerçekliği olan bir ‘dünya’ var. Bu dünyayı biz algılıyoruz ve anlam veriyoruz. Verdiğimiz bu anlam bizim davranışlarımızı yönlendiriyor.Yazar: Stephen Hawking
Yayınevi: Doğan Kitap
Niçin anlam veriyoruz, anlam vermesek olmaz mı? Bizi anlam vermeye zorlayan birileri mi var?
Biz insanlar anlam verme makineleriyiz; her şeye anlam vermek zorundayız, çünkü sinir sistemimiz öyle tasarlanmış.
En klasik, en eski ve halen en yaygın anlam verme sistemleri dinler. Dinler insanın kim olduğu, dünyanın ve evrenin nasıl yaratıldığı, hayatın ve insanın nasıl oluştuğu ve nasıl yaşanması gerektiği ile ilgili anlam verme sistemleridir.
Uygar dediğimiz ülkelerde oldukça yaygın diyebileceğimiz bir başka anlam verme sistemi de bilimdir. Bilim “dışarıdaki gerçek” ile “bilimsel gerçek” arasındaki ilişkinin sorgulanması gerektiğini kabul eder ve tüm çalışmasını şüphe etmek üzerine kurar. Bilim insanı şüphe eden, sorgulayan, gözleyen, deney yapan insan olmalıdır. Bilimin temel amacı “gerçeği” keşfetmektir.
Din şüphe eden, sorgulayan, gözleyen ve deney yapan insana iyi gözle bakmaz. Kendi dogmalarını olduğu gibi, hiç sorgulamadan, körü körüne inanan insanı makbul insan olarak görür ve ona “iman etmiş insan - mümin” der.
Din ve bilim tarih boyunca karşı karşıya gelmiştir ve şu anda ülkemde en sık rastladığımız çatışmaların temelinde yatmaktadır.
Zamanın Daha Kısa Tarihi’ni okurken evrenle ilgili düşüncelerin daha önce ne olduğu ve zaman içinde nasıl değiştiğini gözlemledim. Bilimsel düşüncenin özgürleştirici tutumunun önemini ve değerini bir kez daha yaşadım.
Önemle öneririm.
Arka kapak yazısını olduğu gibi alıyorum.
Zamanın Daha Kısa Tarihi
Stephen William Hawking
Çeviren: Selma Öğünç
Evrenin bilinmezlerini hangimiz merak etmeyiz ki?.. Yalnızca
bilinmezlerini değil, hakkında bildiklerimiz bile hâlâ bir merak konusu değil midir?.. Evren nereden gelip nereye gidiyor? Onun hakkındaki bilgileri nereden ve nasıl elde ediyoruz? Ya da gerçekten neyi ne kadar biliyoruz? Bütün bu soruların yanıtını almak için çağımızın en önemli fizikçisi Stephen Hawking’den daha yetkili bir başvuru düşünülemez herhalde. Hawking, bu konuda yazdığı ilk kitabı Evrenin Kısa Tarihi yayımlandığında gördüğü büyük ilgi yanında bir o kadar da yeni bir talebi karşılamak zorunda kaldı.
Stephen Hawking bu kez "Zamanın Daha Kısa Tarihi"ni yazarak
evrenle ilgili tüm kuramları yeniden ele aldı. Bilimsel olarak kanıtlar ile sonuçlar elbette yeni kitabında da aynı. Ama bu kitabın en önemli farkı, önemli kavramları daha rahat anlaşılacak biçimde açıklamış olması. "Zamanın Daha Kısa Tarihi", çağdaş fiziğin en zor konularından söz eden ancak sıradan birine bile anlatmayı başarabilen bir kitap.