YGS gidiyor yerine olgunluk sınavı geliyor

  • Konbuyu başlatan waree
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde waree tarafından oluşturulan YGS gidiyor yerine olgunluk sınavı geliyor başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,654 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı YGS gidiyor yerine olgunluk sınavı geliyor
Konbuyu başlatan waree
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ebruliyn
W

waree

Kullanıcı
9 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, şifre iddalarıyla gündeme gelen YGS'nin yerine olgunluk sınavı getireceklerini açıkladı.

ifre iddialarıyla tartışmalara neden olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) tarih oluyor. YGS’nin yerine Olgunluk sınavı gelecek. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Akşam gazetesi yazarı Turgay Polat'ın sorularını yanıtladı. Özcan, YGS’nin yerine getirilecek yeni sistemle ilgili çalışma yaptıklarını açıkladı.

YÖK Başkanı Özcan, şunları söyledi:
“YGS'yi kaldırıp yerine 'olgunluk' sınavını getiriyoruz. Böylece lise bitirme sınavını getirip ortaöğretim başarı puanını da bu sınavın sonucundan alacağız. Bu sınavı MEB yapacak, biz sadece LYS yapacağız. Öğrenciler lise son sınıfta 'lise bitirme sınavı'na girecekler bu sınav öğrencinin lisede gördüğü derslerle ilgili olacak. Eğer hazırlıklarımızı yapabilirsek bu sınavda açık uçlu soru da sorabiliriz. İşte o zaman öğrencinin lise eğitimini desteklemiş oluruz. Öğrenciler bu sınavı geçmeden üniversiteye gidemeyecekler. Bu sınavı geçen öğrenciler LYS'ye katılıp tercih yapabilecekler. Sınavın bize bir faydası da öğrencinin hangi dersten başarılı olduğunu göreceğiz. O zaman belki LYS'de de öğrenciyi buna göre yönlendireceğiz. Ama tekrar söyleyeyim bundan sonra top MEB'dedir.

İlerleyen zamanda öğrencileri aynı gün sınav yapmayıp randevu sistemiyle sınav yapacağız. Ve bir de IB, SAT gibi sınavlarla da üniversitelere öğrenci alacağız."

OLGUNLIK SINAVI
Olgunluk sınavları Osmanlı döneminde ilk kez Mektebi Sultani'de (Galatasaray Lisesi) 1869'da uygulanmaya başlandı. 1955'te olgunluk sınavı yerine lise bitirme sınavları getirildi. 1974'teyse ÖSYM'nin kurulmasından itibaren kaldırıldı.

Gerek olgunluk sınavı gerekse lise bitirme sınavları öğrencinin lise eğitimini tamamlayıp tamamlamadığını ölçmeye yarayan sınavlardı. Sonucuna göre lise mezuniyeti belirlenir ve öğrenciler üniversitelere başvurabilirlerdi.
 
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Eğim nereye gidiyor diye sormuyorum artık ?
Bu nasıl olgunlaşamamadır hala?
Oyalama taktiklerile ileri ,yurdum insanı geri gidiyor.!
 
W

waree

Kullanıcı
9 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Hayırlısıyla nasıl bir sistem uygulayacaklarına karar verebilseler :) Yandaşlarını rahatlıkla nasıl üniversiteye alabilirler diye hergün yeni bir formül geliştiriyorlar sağolsunlar.

Bence en iyisi imamhatip ve özel kolejler için sınav kalksın istedikleri üniversite rahatlıkla girebilsinler zaten rahat okumak için ya nurcu olucaksın ya zengin sistem değişti....

Geri kalan kesimde rahatlar sistem oturur bir daha değişmez bu sene sistem değişir mi korkusu yaşamazlar daha ne olsun....
 
W

waree

Kullanıcı
9 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Üniversiteye girişte ithal sistem geliyor!
YGS yerine olgunluk sınavı yapacaklarını daha önce açıklayan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, öğrencilerin üniversiteye sınavsız girebilmelerine imkan veren yeni yöntem hazırladıklarını açıkladı.


Üniversiteye girişte yeni düzenleme geliyor. Buna göre öğrenciler üniversiteye sınavsız girebilecek.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversiteye girişte uygulanacak yeni yöntemler konusunda Akşam gazetesine açıklamalarda bulundu.

Özcan, “Olgunluk sınavı”nın ardından üniversiteye girişte YGS ve LYS yanında ABD ve Avrupa ülkelerinde uygulanan farklı yöntemlerin devreye gireceğini söyledi. Buna göre öğrenciler üniversitelere sadece YGS-LYS ile değil IB, SAT, TOEFELL gibi uluslararası standartlardaki uygulamalarla da girilebilecek.

Prof. Özcan şunları söyledi: “YÖK'te aldığımız karara göre, üniversiteye girişte tek kritere bağlı kalınmayacak. Farklı sistemlerle öğrenci kabul edilmesini istiyoruz. Bir öğrencinin girişte birden fazla seçeneği olmalı.

Bu bize aynı zamanda öğrencinin yurtdışı yerine Türkiye'de öğrenim görme şansını artıracak. Modeli önce Kıbrıs'taki öğrenciler için kullanacağız. “

Özcan şöyle devam etti: Çünkü Türkiye'deki uygulama için YÖK'te değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Oysa Kıbrıs'ta okuyan bir öğrenci için buna ihtiyaç yok. Bu yıl yerleştirme kılavuzunda yeni sistemdeki kontenjanlar belirlenerek (sadece Kıbrıs'tan gelen öğrenciler için) kılavuzda yer alacak.”

YENİ YÖNTEMİN ÜÇ AYRINTISI

1 - IB programı uygulayan Özel Koç Lisesi'nin öğrencisi YGS ve LYS'ye girecek. Aynı öğrenci IB notuyla Avrupa'da ve dünyada birçok üniversiteye yerleşebiliyor. Yeni uygulamada aday hem IB hem de YGS ve LYS puanıyla üniversiteye yerleşebilecek.

2 - Sistem için tıpkı okul birincilerinde olduğu gibi özel kontenjan açılacak. Buna göre örneğin İTÜ mimarlık bölümüne LYS ile 50, IB ile 3, SAT ile 2 öğrenci kontenjanı belirlenecek.

3 - ABD ve Avrupa'da uygulanan 'farklı yöntemlerle üniversiteye kabul uygulaması Türkiye'de de gerçekleşecek. Hedef, öğrencilerin farklılıklarına göre yerleştirme ve üniversitelerin kendilerine göre en doğru öğrenciyi seçebilmesi.


Bilmem ki ne desek
 
E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Tebrik ediyorum,çok iyi çalışıyorlar :p
Hızlarına yetişemiyorum
 
Üst