Yağmurda karıncalara niçin Bir Şey Olmuyor ?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan derman86
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

derman86

Kullanıcı
Yağmurda karıncalara niçin Bir Şey Olmuyor ?

Bir karıncayı alın, suyun içine batırın, saatlerce tutun ölmez. Sudan çıkardığınızda ölü gibi görünür ama birkaç saat içinde kendine gelir. Biz insanlar böyle suya batırılsak, nefes alamadığımız için oksijensizlikten ölürüz ama su karıncaların çok ince olan nefes tüplerinden içeri giremez. Karbondioksitten narkoz yemiş gibi olurlar. Tabii ki bu süre çok uzarsa onlar da ölürler ama dayanma süreleri inanılmazdır.

Ne var ki, karıncalar yağmur ve seller altında bu şekilde nefeslerini tutarak mücadele vermiyorlar. Yağmuru hissedince yuvalarına giriyorlar ve giriş yollarını tıkıyorlar. Ateş karıncası denilen bir türünde ise karıncalar birbirlerine tutunarak sel sularının üstünde yüzüyorlar. Bir yerde karaya vurup çıkıyorlar. Tabii kraliçe karınca ortada, yüksekte ve mümkün olduğunca kuru tutuluyor.

Karınca yuvaları inşaat tekniği olarak örnektirler. Yuvanın girişine bağlı ve buradaki suyu alıp başka tarafa verebilen birçok tünel daha inşa ederler. Bazıları ise yuvalarının üstünü öyle sağlam kapatırlar ki, sel sularının bir evin çatısının üstünden aşması gibi geçip giderler.

Yine de bir aksilik olur, yuva su ile dolarsa, karıncalar çöp ve yaprak parçalarına veya yukarıda belirtildiği gibi birbirlerine tutunup yüzebilirler. Çok şiddetli yağmurdan sonra oluşan çamur tünellerini kapattığı zaman ise yuvalarını yeniden inşa etmek zorunda kalırlar.

Gündelik hayatta artık yaygın olarak kullanılan mikrodalga fırınların kapaklarında kaçak yapmamaları, insanlara zarar vermemeleri için özel tedbirler alınır. Ancak bir mikrodalga fırınına girmiş karıncaya, fırın çalıştığı sürece bir zarar gelmeyeceğini biliyor muydunuz?
Mikrodalga fırınlarında ışın yoğunluğu bir noktaya göre ayarlıdır. Bu nokta hemen hemen fırının ortasıdır. Bu nedenle yiyecek, her tarafı eşit pissin diye ortada dönen bir tabla üzerine konulur. Karıncalar fırında ışınların daha az yoğun olduğu bölgeleri hissederler. Zaten sıcak bölgelere girseler de, vücut yüzey alanlarının hacimlerine oranla yüksek olması nedeni ile ılık bölgeyi bulana kadar kendilerine zarar gelmez.

Evet ya zavallı karıncalar oldum olası çalışmayı çok severler .
Bakın hani  çoçukken dinlediğimz  karınca ile ilgili bir fıkrayı anımsadım ...

Ağustos Böceği ile Karıncanın Hikayesi
Ağustos böceği bütün yaz, saz çalmış şarkı söylemiş. Karakış birden bastırınca şafak atmış zavallıda; Bir şey bulamaz olmuş yiyecek: Koskoca ormanda ne bir böcek, ne bir sinek.Gitmiş komşusu karıncaya:
- Aman kardeş demiş, halim fena; bir şeycilkler verde kışı geçireyim, yaz gelince öderim. İnan bana.Ağustosu geçirmem söz sana.Ödemezsem eğer, böcek demesin kimse bana.
Karınca iyidir hoştur ve çalışkandır bilirsiniz ama eli sıkıdır biraz. Can verir, mal varmez.
- Sormak ayıp olmasın ama demiş, bütün yaz ne yaptınız ?
Ne mi yaptım demiş ağustos böceği; gece gündüz şarkı söyledim, fena mı ettim sizce ?
- Yooo. Demiş karınca ne mutlu size; ama hep türkü söylemek olmaz; kışın da oynayın biraz.

http://www.masalistasyonu.com/anasayfa/masallar/goster.asp?id=54

Neyse yıllar geçti tabii biz büyüdük ..Bizim karıca hala çalışadursun...
Birgün ağustos böceği  karlı soğuk bir kış günü son model bir jipten iner elinde gitarı omzunda kürkü karıncanın kapısını çalar.
Karınca hiddetle kapıyı açar ." Buyur "der.
Ağustos böceği "Karınca kardeş Paris'e konsere gidiyorumda bir isteğin varmı diye soracaktım" 
Karınca  yarı şaşkın yarı kızgın ...
O La Fonten olacak varya  " Ona sadece selam söyle " der.

Neyse konuyu dağıtmayalım bir karınca kadar çalışkan olmak gerek. 
her ne kadar
La Fonten 'masalları mazide  kalmış olsada çalışmak iyidir iyi : (

karıncalara ve termitlere oldum olası hayranım ama en çok sevdiğim hayvan kaplanla at ::)

çok güzel bir paylaşım. gerçektende bu karıncalar tuhaf ve bir o kadarda marifetli mahluklar :o

gerçekten çok ilginç yaa :D paylaşım için teşekkürler :) ha bide şu yeni dönem ağustos böceğiyle karınca için ayrıca teşekkürler Crt  ;D süper güldüm ya ;D

Vega : )
Biz çocukn Lafonten' masallarına kanar hep çalışkan karıncaları örnek alırdık..
Artık  devir değişti .. hakkı ile kazanan hep çalışıyor yangelip yatanlar köşeyi dönüyor : (

Almanya'daki Ratisbonne Üniversitesi Zooloji Enstitüsü'nden bilimadamları..
ölmeden kısa süre önce hasta karıncanın yuvayı terk ettiğini gördü.
Bilimadamları..
karıncaların "başkalarını düşünme özelliğine" sahip olduğunu ve özellikle yuvayı koruma kaygısı fazla olan işçi karıncaların hastalandıklarında kendilerini "yalnız ölmeye mahkum ettiğini" vurguladılar

Evet ya hani ezip geçtiğimiz şu  karıncalar hem çalışkan hem de ne kadar düşünceliler..!

karinca1303.jpg

arılar gibi yarasalar gibi ve çoğu hayvan ve böcek türleri gibi çok çok ilgilnçler gerçekten birer mucizeler...paylaşım için teşekkürler :)

Zevkle okuduğum bir yazı dizisi...
Çok güzeldi, vaavv dedirtecek bir paylaşım olmuş,
Teşekkürler... ;)

küçücük hayvanlar ama yaşamak için ne kadar çok mucize yaratıyolar :)
güzeldi teşekkürler

bjkerim' Alıntı:
Ben küçükken çok eziyet çektirdiydim hayvanlara :( Çok pişmanım ama :(  :'(

Kerim: )Ağlama ne olur ..
Bak bu konuda yalnız değilsin(:
Şöyle grurla "Karıncayı bile incintmedim" demeyi çok isterdim ama birde yalan konuşup cehennem azabına ekstradan bir hesap açmak istemem hane..
Çocukuğumda yaptıklarım (arkadaşlarla az karınca yuvası bozmadık) vicdanımı bi'türlü rahat bırakmıyor  :(

Küçüklük işte :( Ben onları suya atıp yüzdürüyodum. Kurtulanları salıodum :D Cık cık cık.. Ama tabi çok pişmanım :(

hımm itiraflar başladı ..
Demekki (bende dahil) hiç birimiz sanıldığı kadar masum değiliz..
Kerim: )
Bu durumda özelikle sen ve ben bol bol karınca duası okusak iyi olur(:

crt' Alıntı:
hımm itiraflar başladı ..
Demekki (bende dahil) hiç birimiz sanıldığı kadar masum değiliz..
Kerim: )
Bu durumda özelikle sen ve ben bol bol karınca duası okusak iyi olur(:

Ben çocukluğuma veriyorum :D Ama ben gerçekten hayvanları çok seviyorum :) Aklım erse yapmazdım öle... Sölediğin iiyi oldu ablacım okurum tabi ki teşekkür ettim :)

Geri