Uyurgezerlik vahşeti beraberinde getiriyor mu?

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde dideM tarafından oluşturulan Uyurgezerlik vahşeti beraberinde getiriyor mu? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,627 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı Uyurgezerlik vahşeti beraberinde getiriyor mu?
Konbuyu başlatan dideM
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan dideM
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Ölmek! Uyumak gibi bir şeydir, belki de rüya görmek gibi bir şey! Ama o ölüm uykusunda nasıl rüyalar görürüz? İşte bu düşünce ve korku bizi yaşamaya mahkûm ediyor. (Shakespeare)



Mr.A köpeğinin alt kattan gelen havlama sesiyle uyandı.Aşağı koştu.Merdivenlerde  silahı elinde bir polis memuru ile karşılaştı.
Polis ona yüzükoyun yatmasını emretti. Onu kelepçeledi. "Bu evde kaç kişi yaşıyor?"diye sordu."Dört kişi" dedi, Mr.A. Daha sonra Mr.A bir polis arabasında, evinin arka bahçesinde bir saat bekletildi.

Polis ve acil durum ekibi kendi aralarında konuşurken, Mr.A karısının kötü bir şekilde yaralanmış olduğunu anladı.Polisin yaralayan kişiyi  araştırdığını düşündü. Henüz karısının vahşi bir şekilde öldürüldüğünü bilmiyordu ve polisin kendisini bu işin sorumlusu olarak gördüğünü anlamamıştı.

Yan taraftaki evde oturan komşu polisi aramıştı. Adam, havlama sesleri ve kadın çığlıkları duymuştu. Bunları polise bildirip uyumuştu. Tekrar uyandığında, Mr.A nın bir kadının cesedini çekerek havuza fırlattığını görmüştü.Daha sonra muhtemelen Mr.A uykusuna devam etmek için yatağına gitmişti.Polis onu uyandırıncaya kadar da uyanmamıştı.

Mr.A Mormon tarikatından olduğu için sigara ve alkol kullanmıyordu.Ama son 9 aydır yoğun bir stres altındaydı. Çalıştığı işte başarılı olamazsa, işinden ayrılması söz konusuydu, o yüzden daha az uyuyarak daha çok çalışmaya başlamıştı. Daha çok kafein (kahve)alıyordu.

20 yıllık evlilerdi. İki çocukları vardı. Ne çocuklarından, ne de çevrelerinden evlilikle ilgili bir problem bildirilmemişti. Her şey yolunda gibi gözüküyordu. Hatta o gece yatmadan karısı ona işte nasıl davranması sorunlarını nasıl çözmesi gerektiği konusunda öğütlerde bulunmuştu.

Bu olayın anlatıldığı makalenin yazarı (Rosalind Cartwright), bu şiddet eyleminin bir "uyurgezer" tarafından gerçekleştirildiğini düşünüyor(1).

Uyurgezerliğin bazı özellikleri şunlardır: Uyku esnasında farkında olmadan dolaşmak, uyandıktan sonra ne yaptığını hatırlamamak ve bu durumun bir ilaç almadan oluşması.

Uyurgezerlik sırasında şiddet davranışları ortaya çıkabiliyor.

Uyku sırasında ortaya çıkan şiddet davranışı REM uyku bozukluğunda da görülür.

REM hızlı göz hareketleri anlamına geliyor. Uykunun bir evresine verilen isimdir.

"REM (Rapid Eye Movement)davranış bozukluğu her yaşta ve cinste görülebilmekle birlikte sıklıkla ileri yaşlarda ve erkeklerde ortaya çıkar. REM davranış bozukluğu genellikle hastanın kendisine ve yatağını paylaştığı kişiye zarar vermesi ya da görülen rüyanın yol açtığı diğer davranışlarla kendini gösterir. Bu kişilerde psikopatoloji nadiren saptanır ve hastaların gündüz şiddet eğilimi yada sinirlilik hali yoktur.REM davranış bozukluğu daha çok sabaha karşı olur ve REM dönemlerinin dağılımına uygun olarak uykunun ikinci saatinden önce görülmez. Gecede 2-3 kez kadar sık, birkaç haftada bir kez kadar nadir olabilir."


Uyku Terörü:   Uyku terörü atağı genellikle bir çığlık ile başlar. Bu sırada kişi şaşkın ve korkulu bir duygu hali içindedir. Otonomik hiperaktivite belirtileri(çarpıntı, hızlı soluk alıp verme, terleme, göz bebeklerinde büyüme gibi) genellikle tabloya eşlik eder.

Amaçsız, kontrolsüz hareketler de görülebilir ve bu sırada kişi kendisine ya da etrafına zarar verebilir. Atak genellikle dakikalar içerisinde kendiliğinden yatışır. Hasta yatağına geri dönerek uykusuna devam eder. Ertesi sabah uyandığında atak sırasında olup bitenleri hatırlamadığı anlaşılır (Kales, 1980c).

Uyku terörü çocukluk çağında daha sık görülen bir bozukluktur. Erişkinlerde yaygınlığının %1’in altında olduğu tahmin edilmektedir. Bozukluğun ilk belirtileri genellikle 4-8 yaşları arasında başlar ve delikanlılık döneminde kendiliğinden kaybolur. Uyku terörü olan çocuklarda bir ek tanı olarak uyurgezerlik belirtilerinin eşlik etmesi sık rastlanan bir durumdur


Dr.Kubilay Boğoçlu
Psikiyatri Uzmanı
 
B

Bülent

Tüyler ürpertici bir şey bu.
Çok merak ettiğim konular arasında da yer alıyordu.
Paylaşım için teşekkürler.
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Uyurgezerlik nedir?

Uyurgezerlik, uyku halindeyken yapılan anlaşılmaz hareketlerdir. Bireylerin uyurken, birden kalkıp normalde uyanıkken yaptıkları hareketleri yapmalarıdır. Yürümek, yemek yapmak, enstrüman çalmak hatta araba kullanmak gibi…

Uyurgezerlik göz hareketlerinin hızlı olmadığı (nREM) durumunda ortaya çıkar. Genel bir yanlış, uyurgezerlerin rüyalarında gördükleri hareketleri yaptıklarıdır, uyurgezerlik rüya aşaması (REM)'in öncesinde olur. Dolayısıyla bu doğru değildir. Uyurgezerlik süresi birkaç saniyeden, 30 dakika ve üstüne kadar çıkabilir. Karşınızda zombi gibi birini görmeniz, onun uyurgezer olduğu anlamına gelmez. Bu kişinin gözünün korku filmlerindeki gibi açık olması gerekir.

Uyurgezerliğe ne sebep olur?

Uyurgezerliğin nedenleri değişken ve tanımlaması zordur, ama bu rahatsızlık yavaş-dalga durumunda(n-REM) daha fazla vakit geçirdikleri için genelde çocuklarda yetişkinlerden daha fazla görülür. Genelde uyurgezerlik rahatsızlığı küçük yaşlardan gelmektedir, yetişkin olduktan sonra rahatsızlığın oluşumu çok azdır. Uyurgezerlik genelde aynı yumurta ikizlerinde ortaya çıkar. Yorgunluk, uykusuzluk, kaygı, stres, grip, magnezyum eksikliği uyurgezerliği tetikleyebilir. Alkol ve yatıştırıcı ilaçlarda uyurgezerliğe neden olabilir, en azından yetişkinlerde. Kalp ritim bozukluğu, reflu, astım, apne, travma sonrası stres, panik atak veya çok kişilik uyurgezerliği yanında getirebilir.

Uyurgezerliğin semptomları nelerdir?

•Gözler sonuna kadar açık, sabitlenmiş bakış
•Yüzlerinde hiçbir ifade yoktur
•Soru sorulduğunda yavaş cevap verme, veya saçma cevap verme
•Etrafındaki insanlara ve eşyalara karşı dikkatsiz bir tutum
•Oturup, uykudayken uyanık görünmek
•Etrafta dolaşabilir veya detaylı aktivitelerin çoğunu uykudayken uygulayabilirler
•Uyandırıldığında kafası karışı
•Uyurken yaptıklarını uyanınca hatırlamaz

Uyurgezerlikte ne yapılmalı?

Tedaviden önce ailenizden biri veya arkadaşlarınız uyurgezer olduğunuza tanıklık etmeli, veya siz bir yaralanma sonucu uyurgezer olduğunuzu kabul etmelisiniz. Çünkü doktorun ofisinde sizin uyurgezer olup olmadığınızı ölçecek hiçbir test veya uygulama bulunmamaktadır. Önemli olan bireyin stresini azaltma ve sakatlıkları engelleyecek güvenli yerlerde bulunmalarını sağlamaktır. Yeterli dinlenmeler, rahatlama egzersizleri, alkol kısıtlaması, ve uyku öncesi uyarıcıların alınmaması gerekmektedir. Bazen uyku ilaçları önerilir.

Kişinin güvenliğini sağlamak için ne yapılmalı?

Kapı ve pencereleri kapatın
Odanızdaki engelleri kaldırın
Odanıza zil veya hareket detektörü yerleştirin
Pencerelere kalın perde asın
Yerde yatın

Uyurgezerlik ile nasıl başa çıkarım?

Bir uyurgezer ile uğraşmanız sizin hayatınızda yaşayacağınız en komik deneyim olabilir. İnançların tersine uyurgezeri uyandırmak tehlikeli değildir. Size sinirlenmeyeceklerdir hatta belki de onların hayatını kurtarmış olacaksınız. Uyurgezerleri uyandırdığınızda, kafaları karışmış, uyandırılmaktan rahatsız olmuş hatta bulundukları yere göre utanmışta olabilirler. Ama dikkatli olun, uyurgezeri uyandırmak çok zor olabilir. Eğer yürüyorsa, bunu güvenli bir yerde ve üzerinde az güç uygulayarak kontrol altına alın. Genelde kibar hareketlerle uyurgezeri yatağına yönlendirin. Ama bazen uyurgezer kalkıp, yapmakta oldukları işi tamamlamak isteyebiliriler. Bu durumda uyurgezerin yaptığı işi güvenli bir şekilde bitirmesine yardım edin.

www.mynet.com
 
S

spiritualsigns

Bir arkadaşım odasının ışıklığından atlamıştı.. aylarca kırık tedavisi gördü... o nedenle ne denli ciddi bir durum olduğunu biliyorum...

Korkutucu evet...
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
hehe teyzem uyurgezer. Bi kere aynı odada uyumak zorunda kaldık. Ben gizlice balkon kapısının anahtarını aldım sakladım. Ev dördüncü kat, uyurgezerliği tutar, çıkar atlar falan diye. Neyse uyuduk. 5-6 saat geçti yani gece 3 veya 4'de kalktı bizimki. Gelmiş yanıma uzanmış gözlerimin içine bakıyor. Allahım yaa bi uyandım yüzü yüzümde neredeyse bakıyor öyle açmış gözlerini. Teyze dedim bağırıyor bana nereye sakladın o anahtarı, gördüm sakladın hemen getir falan allahım yaa şimdi bile tüylerim diken diken oluyor. Çok korkunçtu. Dedim gerçekten saklamadım. Sakladın, saklamadım derken çat düştü kafası uyumaya devam ediyor:))))
O gün bugündür onunla kalmamaya özen gösteririm  ;D
 
Üst