Tuvalet eğitiminde ne durumdayız?

• Konbuyu başlatan DeryaDer
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Çocuk, Aile ve Eğitim kategorisinde DeryaDer tarafından oluşturulan Tuvalet eğitiminde ne durumdayız? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,978 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Çocuk, Aile ve Eğitim
Konu Başlığı Tuvalet eğitiminde ne durumdayız?
Konbuyu başlatan DeryaDer
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeryaDer
DeryaDer

DeryaDer

Derya Karacan
Moderatör
22 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
28
www.deryakaracan.com
Nisanda iki yaşına giren kızlarımı, yaz başında bezlerinden kurtarmaya karar vermiştim. Ne de olsa yazın bezden kurtulmak daha kolaydır. İlk zamanlar beklediğim güzel tepkiyi alamamıştım kızlardan. Lazımlık gördükleri an kaçmaya başlayan iki küçük kızım vardı. Ve ne yalan söyleyeyim, bütün hayallerim suya düşmüştü. Yılmak yok elbette, bezsiz gezmeyi onlar da çok sevdiler ama gelin görün ki, ne zaman “Hadi çişimizi bu tuvalete yapalım” diyip lazımlığı göstersem kaçtılar.

Bir süre sonra televizyona daldıkları anları kollamaya başladım. Baktım ki, televizyona daldıkları sırada onları lazımlığa oturtursam, hiç seslerini çıkarmıyorlar, ben de hep tetikte bekledim durdum. Böylece lazımlıkla, kızlarımı barıştırdım. Benim şansım, kızlarımın yaz başında, yaş olarak tuvalet eğitimine hazır olmalarıydı.

İkinci aşama, bin bir güçlükle oturttuğum lazımlığa çişlerini yaptırtabilmekti. O da kendiliğinden oldu zamanla. Ne bir zorlama, ne de tenkit yoktur tuvalet eğitiminde. Onları cesaretlendirici ne varsa söyledim, yaptım. Her çiş yapışlarında, onlara birer renkli çıkarma verdim. Böylece lazımlığa çiş yapmak, eğlenceli hale gelmeye başladı onlara.

Tuvalet eğitimine başlayanlar için…

Zorlama yok, azarlama yok, sinirlenme yok. Erkek çocuksa, babayla birlikte tuvalete girmeye başlamalı, kız çocuksa, anneyle birlikte. Böylece anne veya babanın ne yaptığını görerek, kendine örnek almaya başlayacak. Kaka ve çiş onun en kıymetli hazinesi, bunu unutmayın. Kendi vücudundan bir parça olarak gördüğü için, ondan ayrılmak istemiyor, hepsi bu. Lazımlığa yaptığı çişini ya da kakasını, tuvalete dökerken mutlaka onunla vedalaşmasına izin verin. “Bay bay kaka, bay bay çiş” diyerek, sifonu çekmesine izin verin. Kaka yaptığında “Of çok kötü koktu” gibi cümleler söylemeyin. Onu hep cesaretlendirin.

İşte biz de bütün bu süreçten adım adım geçtik sevgili okur. Bütün bir yazı, tuvalet eğitimi için kullandık. Tabii ki evde tuvalet kazaları yaşandı. Yaz sonuna kadar, evdeki tüm halılar iki kez yıkamaya gitti, gerisini siz düşünün. Kreşe başladıklarında, hala evden dışarı çıkarken altlarını bezlerdim ama evin içinde bir tek uyuyacakları zaman bez takardım.

Kreşte tuvalet eğitimi

Biz kreşe gidene kadar, işin zor kısmını aşmıştık. Kreşteki ilk ay bezlenmeye devam ettiler ama sonra öğretmenleriyle birlikte okulda da bezlerine veda etmeye karar verdik. Böylece topu, okuldaki öğretmenlerine atmış oldum. Okul inanılmaz bir yer. Çocuklarınızın size yaptığı kaprisi, okulda öğretmenlerine yapmadığını duyduğunuz zaman, bir yandan içerleyip, bir yandan seviniyorsunuz. Kızlar gayet yumuşak bir şekilde, okuldaki tuvalete geçiş yaptılar. Artık ne evde, ne de okulda bez kullanmıyorlar. Şimdi aşmam gereken son engel kaldı. Uykuda da bezlerinden kurtulursak, kocaman bir zafer kazanmış olacağım ikizlere karşı.

Yine yaz aylarını bekliyorum sevgili okur. Geceleri iki çocuğumu birden çişe kaldırmak o kadar zor ki… Ben uyuya kalsam, onlar yataklarını ıslatsa, kışın yorgan döşek, üst baş değiştirmek daha zor. Yazın bu durum çok daha kolay olacak. Bir pike, bir şort, bir tişört beni yormaz o zaman. Son kozumu yine yazın oynayacağım.

yazan: Derya COŞKUNDENİZ

kaynak: www.posta.com.tr