Türkiye de ve Dünyada Kitap Üzerine İstatistik Bilgiler

  • Konbuyu başlatan su perisi
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde su perisi tarafından oluşturulan Türkiye de ve Dünyada Kitap Üzerine İstatistik Bilgiler başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 13,267 kez görüntülenmiş, 31 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı Türkiye de ve Dünyada Kitap Üzerine İstatistik Bilgiler
Konbuyu başlatan su perisi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan yaratici_idea
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0

Türkiye de ve Dünyada Kitap Üzerine İstatistik Bilgiler

- Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan'da kitaplar ortalama 100.000 tirajla basılırken, Türkiye'de bu rakam 2000 - 3000 civarında basılmaktadır.

- Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 ABD doları, Türkiye'de ise bu rakam 10 ABD dolarının altındadır.

- Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4,5 kişi kitap okuyor.

- Japonya'da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Türkiye'de sadece 23 milyon.

- Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu'nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada.

- Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa'da 7. Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor.

- Türkiye'de yüksek öğrenim görenlerin oranı 1965'e göre 14 kat arttı. Ama Yüksek Öğrenim mezunlarının kitap okuma oranı 1965'in de altında kaldı.



Dünyada Bir Yılda Ders Kitapları Hariç Basılan Kitap Sayısı

Amerika 72 000

Almanya 65 000

İngiltere 48 000

Fransa 39 000

Brezily 13 000

Türkiye 6 031



Türkiye'de Okuma ve İzleme Oranları
Dergi okuma oranı % 4
Kitap okuma oranı % 4,5
Gazete okuma oranı % 22
Radyo dinleme oranı %25
Televizyon izleme oranı %94

TÜRKİYE'DE YILLARA GÖRE KARŞILAŞTIRMA

.............................................1996 2001

Kütüphane Sayısı.................... 1.260 1.412

Kitap Sayısı ...........................10.899.127 12.221.392

Okuyucu Sayısı.......................22.523.449 11.698.602

Kayıtlı Üye Sayısı.................... .1.004.681 254.007

Ödünç Verilen Kitap Sayısı......4.507.508 2.164.324

Satın Alınan Kitap Sayısı..........129.450 13.862



Okumak, doğduğu andan itibaren birçok eğitim süreci geçiren insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Sahip oldukları bilgilerin %60'ını bu yolu kullanarak edinen gelişmiş ülke toplumları, günümüzde daha fazla okuma alışkanlığına sahip olmanın sağladığı avantajları her alanda yaşamaktadırlar. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların bir çoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Bu toplumlarda kişiler, oku***** geçirebilecekleri zamanları çoğunlukla yararsız uğraşılarla geçirmektedirler. Oysa okuma alışkanlığı öncelikle kişilerin kendisi için edinilmesi mutlaka gereken bir alışkanlıktır.

Kitap Okumak Neden Önemlidir?
Oku***** olayların ve gelişmelerin iç yüzünü öğrenen bir kişi, öncelikle kendine olan güvenini artırır. Bu ise aynı zamanda düşünce ufkunu geliştirip, geniş bir görüş açısı sağla*****, olayları inceleme yeteneği kazandırır.
Ayrıca okuyan kişiler çok okumanın beraberinde getirdiği zengin kelime dağarcığına sahip oldukları için, hikmetli ve etkileyici konuşarak hitap ettikleri kişilerde etki de uyandırırlar. Bu etki ise insanlarla ilişkileri güçlendirmekte, kişiye daha sosyal bir karakter kazandırmaktadır. Dahası, geniş kelime dağarcığı, insanın daha fazla kavramla düşünebilmesini de sağlar. Yani düşünce kapasitesini ve kültür düzeyini artırır.
Boş zamanlarını, çoğu zaman hiçbir yararlı bilgi aktarmayan televizyon karşısında geçirmek yerine kitap oku***** değerlendiren bu kişiler, edindikleri bilgi ve kültür sonucunda aynı zamanda toplum içinde etkin bir kişiliğe sahip olurlar. Tüm bu özellikler, kişilerin öncelikle kendileri için okumaları gerektiğinin çok önemli bir göstergesidir. Oku***** kendini geliştiren kişiler ise elbette çevrelerinde gelişen olaylara da hakim olacak ve toplum içinde eğitim seviyesinde zamanla bir ilerleme sağlanacaktır.

Oku***** Zaman Kazanmak
Genellikle iş sonrası veya evde televizyon karşısında amaçsızca, kanal kanal dolaşarak boşa geçirilen zamanlar, kitap oku***** geçirilebilecek en verimli zamanlardır. Bunun yanı sıra otobüs, tren, taksi ve uçak gibi ulaşım araçlarında seyahat ederken zorunlu olarak geçen boş zamanlar da kitap oku***** değerlendirilebilecek anlardır. Özellikle bekleme yapılan yerlerde kitap okumak, geçirilen zamanı hem zevkli hale getirecek hem de kişinin yeni bir şey daha öğrenmesine vesile olacaktır.
Bu konuda gelişmiş ülkelerin çizdiği tablo oldukça etkilidir. Sahip olunan her boş anda yanlarında bulunan kitabı okuyan Batılılar, kitap okuma alışkanlığının en güzel örneklerini sergilemektedirler.

Doğru Kitap Nasıl Seçilir?
Okuma alışkanlığı ile ilgili tüm bu ayrıntıların yanı sıra özellikle dikkat edilmesi gereken bir nokta, okunacak kitabın seçilmesinde özen gösterilmesidir. Bir yıl içerisinde basılan binlerce kitabın arasında elbette faydalı eserlerin yanı sıra kitap olarak değerlendirilemeyecek yayınlar da vardır. Tüm bu kitapların arasında okunacak doğru kitapları seçmek ise ancak kişileri doğru yönlendirmek ile mümkündür.
Öncelikle okunacak eserlerin okuyacak kişiye heyecan vermesi ve kişinin kitabı zevk alarak okuması önemlidir. Çünkü aksi özelliklere sahip kitaplar, kişileri şüpheci ve ümitsiz bir ruh haline sürükler. Karanlık ve iç karartıcı konuların anlatıldığı kitaplardan ise kaçınmak gerekir.
Okuyan kişinin gelişmesinde faydalı olacak içeriklere sahip kitaplar, aynı zamanda kişileri vesveseden uzak tutar ve ye'se düşürmez. Puslu olmayan bir zihne sahip olacakları için de doğru ile yanlışı çok daha kolay ve hızlı şekilde ayırt edebilirler.
Ayrıca hikmetli, kolay anlaşılır ve samimi üsluptaki kitaplar, okuyan kişilerde çok daha hızlı etki uyandırır. Bu da her okuyan kişinin bilgileri kolay anlamasını ve öğrendiklerinin aklında kalmasını sağlar.
Unutulmamalıdır ki; şeytanın oyunu olan zararlı akımlar insanlara her an telkin edilirken, karanlık ve iç karartıcı kitaplar okunması bu saptırıcı akımların işini kolaylaştıracaktır. Oysa asıl önemli olan bu zararlı akımların ve davranışların gerçek yüzlerini ortaya çıkaracak kitaplar okumak ve herkesi bu tarz kitapları okuması için teşvik etmektir.
Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan, şüpheli izahlara dayanan, yalan ve safsatalarla dolu olan yazılar elbette kişilerde olumsuz etkilere neden olur. Bu olumsuz etkiler ise ancak bilimsel gerçeklere dayanan, okuyan kişiyi yormayan, yalın anlatımlı ve kolay anlaşılabilen kitapların okunması ile engellenebilir.

Kitap Güzel Bir Hediyedir
Kitabı, güncel bilgilere sahip olmak için okunması gereken dergi ve gazetelerden ayıran en önemli özellikleri kalıcılığı ve her zaman başvurulacak bir kaynak olmasıdır. Dergi ve gazetelere oranla çok daha detaylı bilgiler içeren kitap, doğru seçim yapıldığında okunduğu her dönem yarar sağlayacak bir kaynaktır. Bu da okuyan kişinin ardından, sonraki nesillerin de kitaptan faydalanmasını sağlar. Günümüzde yaygın olan bir başka kanı da kitaplara ayrılacak maddi kaynakların (sözde) çok daha eğlenceli alanlar için kullanılabileceğidir. Bunun yanı sıra insanlara, kitap için harcanacak her kaynağın çok olduğunun düşündürülmesi, insanları kitap okuma alışkanlığından gün geçtikçe daha da uzaklaştırmaktadır.
Oysa içki, sigara, kumar ve sınırsız eğlence hayatı gibi zararlı alışkanlıklara çok rahat bir şekilde gereken maddi kaynak ayrılmaktadır. Üstelik bu miktar, kitaba verilecek olanın kat kat fazlasını bulabilmektedir.


 
E

erhan1067

Kullanıcı
6 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
utandım bu istatistikleri okuyunca...
eskiden çobanların elinde bile dünya klasikleri varmış ama şu düştüğümüz duruma bak yazık...
paylaşımiçin teşekkürler.
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Zamanımız yok bahanesi ne kadarda banal demi...Tv ye  gelince izlneme oranalrı fırlıyor da,24 saatimizin yarım saatini kitap okumaya ayırmak çokda zor geliyor..Söylediğin zamanlarda da,"ben hayat kitabını okuyorum" diye cevapalrıda hazırdır..

Gerçekten çok vahim bir durumdayız..Japonyayamı gitsek nedir erhan.. ;)
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Üzücü bir durum olsada,burda olmaktan çok ama çok mutluyum..
Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4,5 kişi kitap okuyor,onlarda burda toplanıyor:)
Ne mutlu bize ki,kitap okumanın keyfini biliyoruz,ve de paylaşıyoruz...
 
Y

yaratici_idea

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Türkiye'de Okuma ve İzleme Oranları
Dergi okuma oranı % 4
Kitap okuma oranı % 4,5
Gazete okuma oranı % 22
Radyo dinleme oranı %25
Televizyon izleme oranı %94



Buna göre yapmamız gereken görsel ve yazılı yolla olabildiğince bilgi aktarmak.
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Elimdne geleni arkama koymuyorum:)

Hayatında hiç kitap okumamış,kitap okuma alışkanlığı kazanmamış birine,okuduğum bir romanı (sibumi) nasıl anlatmışım ki:) şu an oda bir kitap kurdu:)
Demekki bi ryerden başlatılması için bekleyen onca kişi varmış da,tetikleyenleri bekliyorlarmış..
Benim adım TETİKÇİ  ;)
 
E

erhan1067

Kullanıcı
6 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
valla su perisi kısmetse ileride öğretmen olacağım çocuklara en çok aşılayacağım şey kitap okumak olacak... ;)
 
E

erhan1067

Kullanıcı
6 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
su perisi japonyaya gidip kitapları çalıp gelebiliriz ;)
 
K

kabeka

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
16
İstanbul
benim gibi ortalamayı arttıran insanlar olmasa Türkiye napar acaba :)
su perisi sen moderatör olsana harcanıyorsun üyelikte tebrik ediyorum seni  :p
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
erhan1067' Alıntı:
valla su perisi kısmetse ileride öğretmen olacağım çocuklara en çok aşılayacağım şey kitap okumak olacak... ;)
Aşılayın efendim aşılayın:) Agaç yaş iken eğilirmiş vesselam:) sonra eğilmiyorlar..eğin eğebildiğiniz kadar,yardıma ihtiyacınız olursa bir alo deyin hemen yardıma gelirim:)
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
erhan1067' Alıntı:
su perisi japonyaya gidip kitapları çalıp gelebiliriz ;)
Çalmak çözümmü efendim...Kütüphanelerde kitapalr tozlu tozlu bekliyorlar okunması için..Bizim istediğimiz Türkiyedeki kitap okumama alışkanlığını,okumaya çevirebilmek,kitaplar dolu olsa ne fayda insanın içinden o şevk istek gelmedikten sonra  :mad:
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
kabeka' Alıntı:
benim gibi ortalamayı arttıran insanlar olmasa Türkiye napar acaba :)
su perisi sen moderatör olsana harcanıyorsun üyelikte tebrik ediyorum seni  :p
Moderatörde kimmiş  :p olsam olsam süperinden felan bir eşyler olurum  ;D varmı şöyle bana uygun süper bir şeyler  ::) harcanıyorum buralarda hiç sorma aslında bende adminlik yapacak potansiyel bulunuyorda aramızda kalsın,potansiyelimi kimseye belli etmemeye çalışıyorum  :D
 
K

kabeka

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
16
İstanbul
önce moderatör ol sonra süper olursun
hemen süper moderatör olursan yaşatmazlar seni su perisi çekiverirler fişini :)
bu arada ben ciddiyim başvurunu yap moderatör olursun büyük ihtimalle
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Olamaz ben öyle modluktan felan başlayamam,ya adminliten adım atarım,yada süper modluktan  :p

Şaka bir yana... Ben user olmaktan çok mutluyum efendim:) aklı olan mod mu olur:)
bir söz var bilirsin belki "AZCIK AŞIM,AGRIMADIK BAŞIM"  ;)
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
bencede dünyadaki en güzel hediyelerden bir tanesi kitap..

Bir keresinde doğum günümde daha önceden çalıştığım yerdeki yöneticim ve eşi bana o yılın en çok satan ve benim takip ettiğim yazarlar arasından seçim yaparak 5 adet kitap hediye etmişlerdi. O kadar mutlu olmuştum ki anlatmam imkansız  :)
 
K

kabeka

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
16
İstanbul
sen bilirsin ben söyliyeyim dedim :-[
aşın hem bol olsun ama yine de ağrımasın başın :)
olumlu düşünelim lütfen ;)
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
GulsahToptas' Alıntı:
bencede dünyadaki en güzel hediyelerden bir tanesi kitap..

Bir keresinde doğum günümde daha önceden çalıştığım yerdeki yöneticim ve eşi bana o yılın en çok satan ve benim takip ettiğim yazarlar arasından seçim yaparak 5 adet kitap hediye etmişlerdi. O kadar mutlu olmuştum ki anlatmam imkansız  :)
Biz arkadaşımla ayrı yılda ama aynı günde doğmuşuz.. her doğum günümüzde  birbirimize aynı kitabı alır kapagın ilk sayfasınada o anlık içimizden geçenleri yazarak hediye ederiz..
şimdi ondana bendede 4 senedir aynı kitaplar mevcut.. dogum günümede az kaldı bu sefer adam faver'in son kitabı çıkmış,ondan  almayı düşünüyorum.... :)
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
onsuz hayat düşünemiyorum bende  ;)
 
Üst